ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω Brexit

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πεδίο σφοδρών ενδοαστικών αντιπαραθέσεων έγινε χτες έως αργά το βράδυ η Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας καθώς η έναρξη εργασιών της μετά τις θερινές διακοπές μετατράπηκε σε μαραθώνια κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση του Συντηρητικού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, που πίεζε μέχρις εσχάτων για Brexit «πάση θυσία», Συντηρητικούς διαφωνούντες και βουλευτές της αντιπολίτευσης που αντιτάσσονται στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ δίχως συμφωνία.

Οι σφοδρές αντιπαραθέσεις ήταν τόσο έντονες που κόστισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Συντηρητικού Κόμματος εξαιτίας της επιλογής του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να αποχωρήσει και να προσχωρήσει στους αντιπολιτευόμενους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προωθεί επιθετικό και βλαβερό Brexit χωρίς αρχές, με χρήση πολιτικής χειραγώγησης, εκφοβισμούς και ψέματα»! Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών (νυν βουλευτής των Συντηρητικών) Φίλιπ Χάμοντ είπε πως θα ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου αποτροπής του σκληρού Brexit, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν αρκετοί άλλοι βουλευτές» που θα πράξουν το ίδιο. Απέναντι στον Τζόνσον στάθηκε και ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ και βουλευτής των Συντηρητικών, Νίκολας Σόουμς, που δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά του πρωθυπουργού. Αυτό μολονότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απείλησε με διαγραφή από το κόμμα όσους Συντηρητικούς βουλευτές ψηφίσουν υπέρ ενός νομοσχεδίου για την αποτροπή του σκληρού Brexit στις 31 Οκτώβρη ή απόσχουν από τη διαδικασία, η ψήφιση του οποίου είχε προγραμματιστεί για αργότερα χτες βράδυ ή πιθανόν σήμερα.

Πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, που επικαλέστηκαν μεγάλες βρετανικές εφημερίδες, ανέφεραν πως ο Μπόρις Τζόνσον μελετούσε σοβαρά το ενδεχόμενο να προκηρύξει εκλογές στις 10 ή 14 Οκτώβρη (ελάχιστες μέρες, δηλαδή, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Οκτώβρη της ΕΕ πριν από την έναρξη του Brexit).

Πιέσεις για εκλογές άσκησε και ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δηλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι το κόμμα του θέλει να αποτραπεί ένα άτακτο Brexit και να γίνουν γενικές εκλογές «ώστε να τερματίσουμε τη λιτότητα και να επενδύσουμε στις κοινότητές μας». Ακολούθως κάλεσε το Κοινοβούλιο να σταματήσει την κυβέρνηση από την απεμπόληση «δημοκρατικών και συνταγματικών δικαιωμάτων», ενώ αποδοκίμασε τον πρωθυπουργό Τζόνσον λέγοντας ότι «δεν έχει λαϊκή εντολή, ούτε ηθική ούτε καν κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμούσαν ότι είναι «ορατή πιθανότητα» το άτακτο Brexit παρά την κάποια «πρόοδο» σε θέματα διαδικασίας λόγω της αύξησης του χρόνου συναντήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Επισήμαναν πως δεν υπάρχουν από τη Βρετανία «συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος των συνόρων Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας» και πως εξεταζόταν το ενδεχόμενο ένα άτακτο Brexit να χαρακτηριστεί «καταστροφή» ισοδύναμη με ισχυρότατο σεισμό ή πλημμύρα ώστε να εκταμιευτεί άμεσα στις χώρες - μέλη της ΕΕ, με πρώτη την Ιρλανδία, οικονομική βοήθεια...

Παρέμβαση στην κόντρα Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ έκανε νωρίτερα από την Ιρλανδία όπου μετέβη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, καλώντας την ΕΕ να διαπραγματευθεί «με καλή πίστη» με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και να καταλήξει σε μια συμφωνία για το Brexit που θα «σέβεται τη βρετανική κυριαρχία».

ΙΤΑΛΙΑ
Προτεραιότητα η δημοσιονομική πειθαρχία

ΡΩΜΗ.--

Στην τελική ευθεία μπήκε η παρουσίαση του προγράμματος του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), καθώς χτες ξεκίνησε διαδικτυακά η ψηφοφορία μελών του «Κινήματος» επί της πρότασης συγκυβέρνησης των δύο. Αν αυτή εγκριθεί, τα δύο κόμματα θα παρουσιάσουν τις προτάσεις του στη βουλή για να εγκριθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις προτεραιότητες του προγράμματός τους είναι η υπεράσπιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η ευέλικτη σύνταξη προϋπολογισμού για το νέο έτος, έτσι ώστε να «μην τεθούν σε κίνδυνο» τα δημόσια οικονομικά, αλλά και ώστε να ξεπεραστεί η «υπερβολική αυστηρότητα» των κανόνων που σήμερα οι Βρυξέλλες προωθούν. Μεταξύ άλλων, ιεραρχείται και η θέσπιση κατώτερου μισθού, ζήτημα που αξιοποιείται πολλαπλά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ιταλικών μονοπωλίων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και μέτρα όπως η επιβολή διαδικτυακού φόρου στις πολυεθνικές, αλλά και η δημιουργία δημόσιας τράπεζας για την προώθηση της ανάπτυξης στον ιταλικό νότο.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Αναζήτηση τρόπων «διάσωσης» της συμφωνίας του 2015

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι σύνθετες διαπραγματεύσεις που είχε τη Δευτέρα στο Παρίσι ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί με υψηλόβαθμους διπλωμάτες από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, με στόχο τη «διάσωση» της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κράτησαν τη Δευτέρα πάνω από 10 ώρες. Ωστόσο, φαίνεται πως θα συνεχιστούν, καθώς αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη η διαδικασία για συμβιβασμούς. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, αναφερόμενος στις σύνθετες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι με επίκεντρο τον Περσικό Κόλπο, παραδέχθηκε πως είναι δύσκολες καθώς «υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να διευθετηθούν», επιβεβαιώνοντας ακολούθως τις πληροφορίες περί γαλλικής πρότασης για την παροχή πιστωτικής γραμμής 15 δισ. δολαρίων στο Ιράν. Χαρακτήρισε πάντως τη διαδικασία «πολύ ευαίσθητη», διαπιστώνοντας πως οι συνομιλητές έχουν «σχετική εμπιστοσύνη».

Το ίδιο 24ωρο, στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί επιβεβαίωσε τις σκληρές διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, αλλά και άλλο έναν γύρο διαπραγμάτευσης που είχε στηθεί στη Βιέννη. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πριν αναχωρήσει για το Μπανγκλαντές, έδωσε συνέντευξη στο ρωσικό δίκτυο «Rossiya24», επισημαίνοντας ότι Ρωσία και Ιράν μοιράζονται κοινές απόψεις. Χαρακτήρισε δε την αποχώρηση των ΗΠΑ πέρσι από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «πλήγμα για το διεθνές δίκαιο που δεν θα έχει ως μόνη απώλεια τη συμφωνία του 2015». Επίσης, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί απέρριψε το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών με τις ΗΠΑ, θέτοντας ως όρο την επιστροφή τους στη διεθνή συμφωνία του 2015, την οποία και εγκατέλειψαν μονομερώς πέρσι το Μάη. «Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ποτέ για να έχουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και έχουν υπάρξει αρκετές προσφορές για συνομιλίες, αλλά η απάντησή μας θα είναι πάντα αρνητική», είπε χαρακτηριστικά ο Ροχανί σε ανοιχτή συνεδρίαση του κοινοβουλίου που μεταδόθηκε απευθείας από τον ιρανικό κρατικό ραδιοσταθμό.

Ιαπωνικό ...«μάλλον όχι»

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις σε συμμάχους και εταίρους για συνδρομή στη λεγόμενη «ναυτική δύναμη» της επιχείρησης «Sentinel» με πρόσχημα την «ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας» στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Ωστόσο, οι πιέσεις δεν έχουν πάντα θετικό αποτέλεσμα, παρά τις θετικές απαντήσεις που έχουν δώσει έως τώρα μόνο η Αυστραλία, το Μπανγκλαντές και το Ηνωμένο Βασίλειο. Χτες πληροφορίες της ιαπωνικής εφημερίδας «Yomiuri Shimbun», που δεν διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση, ανέφεραν πως το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας δεν σκοπεύει να στείλει ναυτικές δυνάμεις για να ενταχθούν στην αποστολή των ΗΠΑ, αλλά να στείλει σκάφη που θα συλλέγουν πληροφορίες στην περιοχή με στόχο την αξιοποίησή τους για ιαπωνικά συμφέροντα.

Δεν δίνει γεωγραφικό στίγμα το «Adrian Darya-1»

Με φόντο όλες αυτές τις εξελίξεις, ανακοινώθηκε πως το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya-1», που έως το απόγευμα της Δευτέρας έπλεε μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, σταμάτησε την εκπομπή του συστήματος AIS που επιτρέπει τον εντοπισμό της γεωγραφικής θέσης του σκάφους. Η εξέλιξη τροφοδότησε φήμες, έπειτα και από σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, πως το τεράστιο δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει αργό πετρέλαιο αξίας άνω των 130 εκατ. δολαρίων σκοπεύει να προσεγγίσει το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας (όπου υπάρχει και ρωσική ναυτική βάση)...

ΙΡΑΝ
Συνάντηση Ζαρίφ - Πέντερσεν για τη Συρία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, είχε χτες για λίγη ώρα στην Τεχεράνη, πριν αναχωρήσει για το Μπανγκλαντές, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Ο Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη «σταθερή» θέση της χώρας του όσον αφορά τον «τερματισμό του πολέμου στη Συρία με πολιτικά μέσα», τονίζοντας ότι η Τεχεράνη «πάντα υποστηρίζει τις θετικές σχέσεις ανάμεσα στη Δαμασκό και τον ΟΗΕ».

Σε ανταπόκριση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων ΣΑΝΑ από την Τεχεράνη αναφέρεται πως οι δύο πλευρές συζήτησαν τη σημερινή κατάσταση στη Συρία και τις προσπάθειες του ΟΗΕ και των χωρών της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα με στόχο την έναρξη συνεδριάσεων της νέας «Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής».

Η συνάντηση Ζαρίφ - Πέντερσεν γίνεται περίπου δύο βδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν στην Αγκυρα.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Ερευνες για τον θάνατο 21χρονης

ΡΑΜΑΛΑ.--

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής διαβεβαίωσε χτες πως θα γίνει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου της 21χρονης Ισρα Γκραγιίμπ στη Βηθλεέμ, που φέρεται να βασανίστηκε από συγγενείς της. Δόθηκε έτσι εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ακράμ Χατίμπ να μεταβεί στην πόλη για να επιβλέψει τις έρευνες. Οι νεότερες πληροφορίες ανέφεραν πως τουλάχιστον τρία μέλη της οικογένειάς της έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται. Ο θάνατος εμφανίζεται να έχει σχέση με «έγκλημα τιμής, επειδή πρόβαλε φωτογραφίες στο διαδίκτυο με τον αρραβωνιαστικό της πριν την επικείμενη γαμήλια τελετή». Αν ισχύει, θα πρόκειται για μια αναχρονιστική βαρβαρότητα που δυστυχώς ταλανίζει πολλές χώρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ