ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
Με «μπαλώματα» επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς

Από τη χτεσινή παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Επιτροπής Πυρόπληκτων για το θέμα των παιδικών σταθμών και της σίτισης
Από τη χτεσινή παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Επιτροπής Πυρόπληκτων για το θέμα των παιδικών σταθμών και της σίτισης
Με απαράδεκτα «μπαλώματα» επιχειρούν κυβέρνηση, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση να καλύψουν το τεράστιο πρόβλημα με τον αποκλεισμό παιδιών πυρόπληκτων οικογενειών από τους παιδικούς σταθμούς της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα. Χτες, που θεωρητικά ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας των παιδικών σταθμών (σχετικό άρθρο στη σελίδα 24), έκαναν παρέμβαση στο δήμο αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και η Επιτροπή Πυρόπληκτων, με αφορμή καταγγελίες που αφορούν τον αποκλεισμό παιδιών καθώς και ότι ζητούν τροφεία για να πάρουν παιδιά στους σταθμούς, ένα πρόβλημα ιδιαίτερα οξυμένο για πολλές οικογένειες που περιμένουν να δουν τι θα γίνει.

Χτες, η ΕΕΤΑΑ τοποθετήθηκε δημόσια ως εξής: «Ολα τα παιδιά πυρόπληκτων θα γίνουν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς από τους τέσσερις δήμους αφού πάρουν voucher». Ωστόσο, αυτό που είναι σαφές είναι πως για να μπορέσουν να πάνε τα παιδιά των πυρόπληκτων οικογενειών σε έναν παιδικό σταθμό και να πάρουν το voucher, θα πρέπει κάποια άλλα να μετακινηθούν σε άλλους παιδικούς σταθμούς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής απουσίας υποδομών για την Προσχολική Αγωγή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που πάνε να κάνουν είναι να στείλουν τα παιδιά που δεν είναι πυρόπληκτα χιλιόμετρα μακριά, όπως π.χ. στον Βαρνάβα (δεν υπάρχει ούτε συγκοινωνία) και στον Μαραθώνα, κάτι που δημιουργεί πολλά προβλήματα στην οικογένεια. Στην πραγματικότητα, αυτό θα οδηγήσει κάποια παιδιά να μην πάνε σε παιδικό σταθμό είτε πυρόπληκτων οικογενειών είτε μη πυρόπληκτων οικογενειών.

Τους ζήτησαν λεφτά για το συσσίτιο!

Εξάλλου, χτες, το ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και η Επιτροπή Πυρόπληκτων έκαναν παρέμβαση και για τις καταγγελίες που αφορούν την ποιότητα του φαγητού και για το περιστατικό που συνέβη πριν από μερικές μέρες, όταν ζητήθηκε από τους πυρόπληκτους να πληρώσουν για το συσσίτιο (6 ευρώ το άτομο) που τους δίνει ο Στρατός στην κατασκήνωση της Αεροπορίας. Να σημειώσουμε ότι οι πυρόπληκτοι ενημερώθηκαν από τη διοίκηση ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας θα τρώνε δωρεάν και πως για μετά αναζητείται λύση. Στην 5η κατασκήνωση, από την Παρασκευή μέχρι και τις 23 Σεπτέμβρη τη σίτιση έχει αναλάβει η διοίκηση της κατασκήνωσης των ΑμεΑ. Παράλληλα, οι πυρόπληκτοι που φιλοξενούνται εκεί έχουν ενημερωθεί για το κλείσιμο των κατασκηνώσεων και πιέζονται να βρουν και να νοικιάσουν σπίτια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ανθρώπους που βρίσκονται σε δεινή θέση.

Αγώνας για υποδομές Προσχολικής Αγωγής

Μετά από την παρέμβαση στο δήμο, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί με τους παιδικούς σταθμούς, που δεν έχει διαμορφώσει τις ανάλογες υποδομές για τα υποδεχτούν τα χιλιάδες παιδιά που πρέπει να ενταχθούν στην Προσχολική Αγωγή. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει άμεσα να κατασκευαστούν ή να εξευρεθούν οι σωστοί χώροι υποδοχής των παιδιών, να γίνουν μόνιμες προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς και όλες τις απαραίτητες ειδικότητες για να καλύψουν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. (...) Κυβέρνηση, Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση "ευελπιστούν" στην παραίτηση των πυρόπληκτων από αιτήματα και διεκδικήσεις, από το τέρας της γραφειοκρατίας και τα πέρα - δώθε που τους έχουν υποχρεώσει.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνα - Μαραθώνα και η ΟΓΕ καλούν τους πυρόπληκτους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να μην παραιτηθούν από τα δίκαια αιτήματά τους, να έρθουν σε επαφή με την Επιτροπή Πυρόπληκτων και να διεκδικήσουμε ό,τι μας άρπαξαν με δικές τους ευθύνες την 23η του Ιούλη. Επίσης, καλούμε τους μη πυρόπληκτους να μην επιτρέψουν τον εξοστρακισμό των παιδιών τους από την περιοχή, αλλά να δημιουργηθούν οι υποδομές για την υποδοχή τους».

Αγνοια στην εφορία για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ για τους πυρόπληκτους. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση λέει πως έχει απαλλάξει τους πυρόπληκτους από τον ΕΝΦΙΑ και αρκεί να γίνει μια αίτηση στην εφορία, στον «Ριζοσπάστη» έφτασε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία στις εφορίες δεν γνωρίζουν κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, χτες, πυρόπληκτη που πήγε στην εφορία για να συμπληρώσει την αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ενημερώθηκε ότι δεν έχουν πάρει τέτοια εντολή. Μοιραία και επειδή οι προθεσμίες «τρέχουν», αφού η καταβολή της πρώτης δόσης λήγει τέλος Σεπτέμβρη, οι πυρόπληκτοι δεν γνωρίζουν τι να κάνουν. Ζητούν να υπάρξει άμεσα ενημέρωση για το θέμα.

Κατεδαφίσεις

Στην κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε δημόσια δασική έκταση στη θέση Λιμνιώνα του Γραμματικού προχώρησαν χτες συνεργεία κατεδαφίσεων. Την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη, θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι κατεδαφίσεις 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων στην Αττική, με βάση τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν συνταχθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη θα υπογραφεί η σύμβαση με τον μειοδότη εργολάβο για την κατεδάφιση των τελεσίδικα αυθαιρέτων που βρίσκονται μέσα σε αιγιαλό στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών - Σουνίου (35-70 χλμ.). Για την ερχόμενη βδομάδα δρομολογείται η εκτέλεση των κατεδαφίσεων στα ρέματα στην περιοχή της Μάνδρας.

ΟΓΕ - ΠΟΓΟ
Σχολικά είδη στα παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών

Σχολικά είδη στα παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών της Ανατολικής Αττικής παρέδωσαν την Παρασκευή η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ).

Πολυμελής αντιπροσωπεία των δύο Ομοσπονδιών, με επικεφαλής την Σκεύη Κουκουμά, γενική γραμματέα της ΠΟΓΟ, και την Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρο της ΟΓΕ, επισκέφθηκε τις κατασκηνώσεις όπου φιλοξενούνται πυρόπληκτες οικογένειες. Εκεί μοίρασε τσάντες και σχολικά είδη στα παιδιά, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Τα είδη συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των μελών των δύο Ομοσπονδιών προς τους πυρόπληκτους. Την αντιπροσωπεία συνόδευσαν μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων της περιοχής.

Η επίσκεψη των δύο Ομοσπονδιών ξεκίνησε από το Στέκι Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής στη Νέα Μάκρη, ενώ συνεχίστηκε στην κατασκήνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην 5η κατασκήνωση δήμου Μαραθώνα και τα ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα δήμου Μαραθώνα. Στις κατασκηνώσεις η αντιπροσωπεία συζήτησε με τους πυρόπληκτους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ τους κάλεσαν να συμπορευτούν με τις Ομάδες της ΟΓΕ στην περιοχή, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και την Επιτροπή Πυρόπληκτων, ώστε να διεκδικήσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Κοινός αγώνας εργαζομένων και γονιών για τους παιδικούς σταθμούς

Σε κοινό αγώνα για να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού, για μαζικές προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, καλεί τους εργαζόμενους και τους γονείς η ΔΑΣ ΟΤΑ. «Για μια ακόμη χρονιά η κρατική χρηματοδότηση αφορά σε ψίχουλα, οι δημόσιες δημοτικές δομές συρρικνώνονται αντί να διευρύνονται, το προσωπικό τους παραμένει μόνιμα ανεπαρκές και στη διαρκή ομηρία των συμβάσεων», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, ενώ υπενθυμίζει ότι για τα ζητήματα αυτά την προηγούμενη περίοδο κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν.

Ωστόσο, στη θέση αυτών των διεκδικήσεων, με ευθύνη των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, «την προηγούμενη χρονιά ο κλάδος σύρθηκε σε απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα να μην εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή», με το επιχείρημα ότι η φοίτηση των παιδιών ηλικίας 4 ετών στο νηπιαγωγείο θα οδηγούσε σε κλείσιμο τους σταθμούς, όπως υποστήριξαν τόσο η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ («Συνδικαλιστική Ανατροπή» - ΔΑΚΕ) όσο και η ηγεσία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ).

Σήμερα, και ενώ η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή εφαρμόζεται σε 184 δήμους, 67.000 παιδιά μένουν εκτός των παιδικών σταθμών μόνο από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ. Η ΔΑΣ ΟΤΑ επαναφέρει τα αιτήματά της για ίδρυση επιπλέον παιδικών σταθμών αλλά και για μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί όλα τα σωματεία «να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη μαζί με τους εργαζόμενους και τις νεαρές οικογένειες σε κάθε δήμο, να μην αποδεχτούν αυτήν την κατάσταση, την κοροϊδία της κυβέρνησης ή το όψιμο δήθεν ενδιαφέρον της ΝΔ. Να οργανώσουν την πάλη τους για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε δωρεάν δομές για το παιδί και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανατροφής και διαπαιδαγώγησής του».

Σεισμός στη Ν. Μάκρη

Ασθενής σεισμός έγινε αισθητός χτες, λίγο πριν από τις 12.30, στην Αθήνα. Ο σεισμός ήταν 2,9 Ρίχτερ αλλά επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις 2,7 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο βρίσκεται στη Ν. Μάκρη (ανάμεσα στο Μάτι και τον Μαραθώνα), 26 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ