ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ

Τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, που διά στόματος Δημάρχου Γ. Μπουτάρη και σε συμφωνία με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), απαιτούν την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και την παράδοσή του στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στην πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας του Δήμου με την ηγεσία του ΣΒΒΕ συμφωνήθηκε ότι «καθοριστικό γεγονός» για την «επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην πόλη» είναι η «έλευση διεθνώς αξιόπιστων» επενδυτών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στις δραστηριότητες των εμπορευματοκιβωτίων, χύδην φορτίου και των κρουαζιερόπλοιων. Επιπλέον, συμφωνούν ότι «ανάλογες εξελίξεις» πρέπει να υπάρξουν και στους σιδηροδρόμους.

Σε ανακοίνωσή τους, ο Γιάννης Δελής και ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης σημειώνουν ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ανήκει ολόψυχα στην υπόθεση της καπιταλιστικής κερδοφορίας χωρίς μεν και αλλά, βρίσκεται φανατικά στο πλευρό της ασκούμενης αστικής πολιτικής και στηρίζει με λόγο και πράξη οτιδήποτε «κινείται» υπέρ του κεφαλαίου και ενάντια στο λαό.

Μεταξύ άλλων, τονίζουν: «Τα παραπάνω είναι ένα ακόμα επεισόδιο των πεπραγμένων της διοίκησης Μπουτάρη - διοίκηση στοχοπροσηλωμένη στην καπιταλιστική κερδοφορία και στην ανάγκη δημιουργίας όρων για τη μεγαλύτερη ενίσχυσή της: ήταν υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων (σε εθνικό και δημοτικό επίπεδο, είτε μιλάμε για ΟΛΘ, είτε μιλάμε για ΕΥΑΘ είτε μιλάμε για ΟΠΑΠ ή ακόμα και για το μηχανουργείο του Δήμου ή τους εκατοντάδες "εργολάβους"), υπέρ του χτυπήματος εργασιακών σχέσεων, υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο, υπέρ της μείωσης της φορολογίας των καπιταλιστών ("πώς αλλιώς θα έρθουν επενδύσεις", αναρωτήθηκε ο δήμαρχος).

(...) Στο ερώτημα "αν όχι ιδιωτικοποίηση τι;" η απάντηση προφανώς δεν είναι η ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ, μέσω "δημοτικοποίησης" - όπως επιχειρείται με την ΕΥΑΘ - ή μέσω των "εκλεκτών της υγιούς επιχειρηματικότητας" του ΣΥΡΙΖΑ. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" επιμένει: Το λιμάνι να γίνει λαϊκή περιουσία, όπως κι ο ΟΣΕ, και η ΕΥΑΘ, όλες οι υποδομές και οι κλάδοι που πασάρονται στο πολυεθνικό κεφάλαιο, με τους εργαζόμενους να ξεζουμίζονται για ένα ξεροκόμματο. Μόνο έτσι θα μπορούν να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Καταγγέλλει παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση

Ως ευθεία παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση εκλεγμένου μέλους στο ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Ελλάδας χαρακτηρίζει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) τη διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου που διενεργείται από τη Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου.

Σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως «η διαδικασία άσκησης πειθαρχικού ελέγχου ξεκίνησε, αφού υπέβαλε αναφορά προς τη διοίκησή του, με την οποία ενημέρωνε για βλάβες πυροσβεστικών οχημάτων, λειτουργώντας στο πλαίσιο που ορίζουν σχετικές κανονιστικές διατάξεις και ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, το δικαίωμα τού αναφέρω στις αρχές».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΑΚΠ, «η διαδικασία αυτή διευρύνθηκε και εντάθηκε με την κλήση του σε νέα απολογία στις 27 Αυγούστου 2013, έπειτα από τις τοποθετήσεις του σε τοπικό μέσο μαζικής ενημέρωσης μαζί με τον πρόεδρο του σωματείου μας, σχετικά με την άρνηση της διοίκησης ΠΥ Ζακύνθου να χορηγήσει στοιχεία και έγγραφα, τα οποία είχαν ζητηθεί από την Ενωσή μας ύστερα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΥΠΣ Δυτικής Ελλάδας. Τα έγγραφα αυτά αφορούσαν αντίγραφα υποβαλλόμενων αναφορών σχετικά με την έλλειψη προσωπικού και με προβλήματα που παρουσιάζουν τα πυροσβεστικά οχήματα, καθώς επίσης και αντίγραφα εγγράφων σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της διοίκησης».

Η ΕΑΚΠ καταγγέλλει την ενέργεια της Διοίκησης που αποτελεί «ξεκάθαρα, ευθεία παρέμβαση σε συνδικαλιστική δράση». Για το λόγο αυτό, απαιτεί από το προεδρείο της Ενωσης να εξαγγείλει άμεσα κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στη ΔΠΥ Ζακύνθου και την ΠΔΠΥ Ιονίων Νήσων, και να απευθύνει κάλεσμα συμπαράστασης και στήριξης, σε τοπικά συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων από άλλους κλάδους, απαιτώντας από τη Διοίκηση να σταματήσει την πειθαρχική δίωξη του συναδέλφου. Παράλληλα, η Ομοσπονδία να προχωρήσει άμεσα σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο Αρχηγείο ΠΣ.

Ετοιμάζουν αλλαγή του εκλογικού νόμου

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το 2014, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». Οπως τονίζεται, στη συνάντηση που είχε προχτές ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, έγινε συζήτηση για ένα νέο σύστημα κατά το οποίο θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους κατά αλφαβητική σειρά.

Από το δεύτερο ψηφοδέλτιο, θα εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ από το πρώτο, ο νέος δήμαρχος θα βγαίνει αν συγκεντρώσει 42% από τον πρώτο γύρο. Αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, θα υπάρχει δεύτερος γύρος για τους δύο πρώτους σε προτίμηση υποψηφίους.

Συνεχίζεται η δίκη

Αρχισε χτες η δίκη, μετά από μήνυση στελεχών του φασιστικού - ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής το Μάη του 2009, του γραμματέα του EEK (Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα) Σ. Mιχαήλ και του πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Κ. Μουτζούρη. Οι κατηγορίες αφορούν σε «συκοφαντική δυσφήμιση», «διέγερση σε βιαιοπραγίες και αμοιβαία διχόνοια» και «διατάραξη της κοινής ειρήνης». Οι δύο κατηγορούμενοι σέρνονται σε δίκη επειδή εναντιώθηκαν στους φασίστες και τη δράση τους, ενώ το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι ότι ο Σ. Μιχαήλ μηνύεται και κατηγορείται γιατί υπέγραφε κάλεσμα του κόμματός του σε διαδήλωση ενάντια στα φασιστοειδή, τα οποία είχαν προαναγγείλει συγκέντρωση - κυνηγητό σε βάρος μεταναστών στον Αγιο Παντελεήμονα! Ο δε πρύτανης κατηγορείται για συνδρομή, επειδή επέτρεψε τη χρήση υλικοτεχνικού εξοπλισμού του ΕΜΠ από ιστότοπο, κατηγορία για την οποία έχει αθωωθεί ήδη δύο φορές...

Από τους μάρτυρες κατηγορίας προσήλθε μόνο ο Ιωάν. Ανδρεόπουλος κάτοικος, όπως είπε ο ίδιος, Αγίου Παντελεήμονα, ενώ δεν εμφανίστηκαν ούτε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος, ούτε η Θέμις Σκορδέλη που κατηγορείται για μαχαίρωμα Αφγανών και μέχρι σήμερα η δίκη της έχει πάρει 7 αναβολές... Για ιστορικά καταξιωμένα συνθήματα και φράσεις εγκαθιδρυμένες στη λαϊκή συνείδηση απέναντι σε δεκαετίες αγώνων, έκαναν λόγο ανάμεσα σε άλλα, οι μάρτυρες στη δίκη, αναφερόμενοι στο κάλεσμα ενάντια στους φασίστες. Σήμερα αναμένεται και η απόφαση.

  • Με ψήφισμά του το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη δίκη που διεξάγεται με κατηγορούμενους τον Σ. Mιχαήλ και τον K. Mουτζούρη.
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του παγιδευμένου φακέλου στο σπίτι του εφέτη ανακριτή Δ. Μόκκα στο Χολαργό. Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύτηκε χτες σε γνωστή ιστοσελίδα, η επίθεση έγινε με την αιτιολογία πως παρέτεινε την προφυλάκιση του μέλους της «Συνωμοσίας» (όπως ο ίδιος έχει δηλώσει) Γεράσιμου Τσάκαλου λίγες ώρες πριν από τη λήξη της, ενώ διένυε την 23η μέρα απεργίας πείνας. Στο τρισέλιδο κείμενο, που έχει τίτλο «Σχέδιο Φοίνικας 5», ο συντάκτης καλεί σε επιθέσεις εναντίον δικαστών.

ΣΕ 12 ΕΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ χωρίς αναστολή για εμπρησμό από πρόθεση κατ' εξακολούθηση σε δασικές εκτάσεις στα Γιάννενα, καταδικάστηκε χτες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων ένας 34χρονος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η Υπηρεσία έφτασε στα ίχνη του μετά από έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και οι κατηγορίες αφορούν την περίοδο από 16 Ιούλη του 2011 έως και τις 26 Αυγούστου του ίδιου έτους.

ΕΠΙΘΕΣΗ εναντίον επιχειρηματία, σημειώθηκε στο σπίτι του τελευταίου στη Βουλιαγμένη. Οπως έγινε γνωστό, ο 61χρονος πυροβολήθηκε από άγνωστο άτομο χτες τα ξημερώματα και τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι και το πόδι. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα, ακούστηκαν πυροβολισμοί έξω από το σπίτι του επιχειρηματία. Το θύμα, έσπευσε να δει τι γινόταν και όταν βγήκε έξω, δέχθηκε τους δύο πυροβολισμούς. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν πως ο δράστης πυροβολούσε στα τυφλά και η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο, η επίθεση να οφείλεται σε προσωπικές διαφορές του θύματος με τον άγνωστο. Ο 61χρονος, νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ήδη έχει χάσει το μάτι του.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ έβαλαν άγνωστοι χτες τα ξημερώματα σε κάδους απορριμάτων στο Αιγάλεω προκαλώντας ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα. Οπως έγινε γνωστό, οι εμπρησμοί έγιναν στις οδούς Αθ. Διάκου, Αιολίδος και Σαράφη στο Αιγάλεω και στην Κασταλίας στην Κυψέλη.

Εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλαμαριάς

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες του Μπλόκου της Καλαμαριάς (13/8/1944), διοργανώνει το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Καλαμαριάς και οι ΟΒ Καλαμαριάς της ΚΝΕ, αύριο Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη. Η εκδήλωση ξεκινάει στις 6.30 μ.μ., με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Θυμάτων στην πλατεία 13ης Αυγούστου (οδό Κερασούντος) και συνεχίζεται στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο).

Εκδήλωση για μητέρες και παιδιά

Ο Σύλλογος Γυναικών Βύρωνα (μέλος της ΟΓΕ) διοργανώνει εκδήλωση για τα προβλήματα και τις ανάγκες του παιδιού και της μάνας, σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στην Παιδική Χαρά της Ν. Ελβετίας απέναντι από το τέρμα των τρόλεϊ (Μαγνησίας & Επταλόφου). Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ