ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εκδηλώσεις σε γειτονιές και μεγάλες πόλεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη τη χώρα, είτε με τη μορφή προφεστιβαλικών εκδηλώσεων σε γειτονιές, είτε ως κεντρικές εκδηλώσεις σε νομούς και μεγάλες πόλεις. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις:

Την Παρασκευή, 6 Σεπτέμβρη

Στην Καβάλα, πάρκο Φαλήρου, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα. «Μόνος δεν είμαι, μα χιλιάδες...», αφιέρωμα για τα 45 χρόνια της ΚΝΕ. Συναυλία με τον Δημήτρη Σταρόβα και τον Γιώργο Χατζή. Ακόμα στον παιδότοπο: Παιχνίδια και κατασκευές, με τίτλο «Φαντάσου ότι έχεις ένα τρίτο μάτι που βλέπει την αδικία», αφήγηση του παραμυθιού «Ο τριμάτης», κατασκευή κορνίζας, με τίτλο «Αποχαιρετάμε το καλοκαίρι», ζωγραφιά σε μεγάλο σεντόνι με μήνυμα για την ειρήνη και σκάκι για παιδιά 9 - 13 ετών. Στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο, ταβέρνα, κουβανέζικο μπαρ, γκράφιτι κ.ά.

Στη Βέροια, Πλατεία Ελιάς. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: θεματικά project μαθητών και συναυλία από μαθητικά τοπικά συγκροτήματα. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου καθώς και εργαστήρι χειροτεχνίας και ζωγραφικής υπό την επιμέλεια των Κωνσταντίας Αμπατζόγλου και Δέσποινας Τσαβδαρίδου - Αμπατζόλου.

Στην Κομοτηνή, Αλσος Αγ. Παρασκευής (Σπαθί), στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συζήτηση με θέμα την ανεργία. Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ. Αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι. Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα. Μουσικό πρόγραμμα από τους Χάρη Κυρατζόγλου και Χάρη Τήλιο. Στο χώρο θα λειτουργούν παιδότοπος, βιβλιοπωλείο, ταβέρνα κ.ά.

Στη Λαμπρινή (Αθήνα), πλατεία Αγ. Ανδρέα, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αλληλεγγύης, με ομιλία από την Βιβή Σιώρα, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και μεγάλο αφιέρωμα στο νησιώτικο - ικαριώτικο τραγούδι.

Στη Γούβα (Αθήνα), πλατεία Πλυτά, στις 8 μ.μ., με ομιλία από τον Νίκο Λάππα, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προς ιδιωτικοποίηση η φοιτητική Λέσχη

Σε κινητοποίηση σήμερα, ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης, καλεί το ΜΑΣ

Τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης προωθούν η πρυτανεία του ΑΠΘ και το ΔΣ της Λέσχης. Σήμερα, στη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΔΣ της Λέσχης, αναμένεται να συζητηθεί η διενέργεια διαγωνισμού, προκειμένου να ανατεθεί σε ιδιώτη η λειτουργία της.

Αμεση είναι η αντίδραση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Καλεί σε συγκέντρωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην κάτω φοιτητική Λέσχη και προκαλεί συνεδριάσεις των ΔΣ των φοιτητικών Συλλόγων, προκειμένου να εκφραστεί μαζικά και αγωνιστικά η αντίθεση των φοιτητών στα σχέδια των πρυτανικών αρχών.

Η Λέσχη μέχρι σήμερα λειτουργούσε με περίπου 20 μόνιμους εργαζόμενους και άλλους περίπου 70 που εργάζονταν στη Λέσχη μέσω δύο εργολαβιών (σαν τους εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους που απασχολούνταν σε υπηρεσίες του ΑΠΘ μέσω των εργολάβων). Μέχρι τώρα, την ευθύνη για τη λειτουργία της Λέσχης (πρόγραμμα φαγητού, μαγειρεία, προμήθεια και έλεγχο προϊόντων, κ.λπ.) είχε αποκλειστικά το ΔΣ της Λέσχης με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ιδρύματος και η Λέσχη αποτελούσε ίσως την τελευταία σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες φοιτητές που προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα για να συνεχίσουν να σπουδάζουν, καθώς σιτίζονται δωρεάν.

Οι φοιτητές εκτιμούν ότι με την ιδιωτικοποίησή της, θα μετατραπεί αυτόματα σε εστιατόριο - catering, όπου ο φοιτητής θα 'ναι πελάτης και θα πληρώνει για ένα πιάτο φαΐ, όπως ήδη γίνεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το ΠΑΜΑΚ χρηματοδοτεί τον ιδιώτη για τη δωρεάν σίτιση μικρού αριθμού φοιτητών που προκύπτει από εισοδηματικά κριτήρια και οι υπόλοιποι φοιτητές πληρώνουν 2-3 ευρώ για το φαγητό τους, ανάλογα με την κοστολόγηση της μερίδας.

Με ανακοίνωσή του, το ΜΑΣ σημειώνει πως αυτή η προοπτική θα επιβαρύνει επιπλέον τους χιλιάδες φοιτητές που ήδη βρίσκονται ένα βήμα πριν παρατήσουν τις σπουδές τους. Επίσης, αναφέρει, ότι την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη διαθεσιμότητα περίπου 400 διοικητικών υπαλλήλων στο ΑΠΘ, πράγμα που σημαίνει ότι από τα μέσα Σεπτέμβρη, βασικές λειτουργίες του ΑΠΘ θα αδυνατούν να πραγματοποιηθούν.

Και τονίζει πως τώρα είναι η ώρα που οι φοιτητές πρέπει να σηκώσουν κεφάλι και να διεκδικήσουν:

  • Αμεση, γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.
  • Γενναία αναβάθμιση των υπηρεσιών της Λέσχης και γενικότερα της φοιτητικής μέριμνας.
  • Καμία διαθεσιμότητα - απόλυση προσωπικού.
  • Ούτε ευρώ από τους φοιτητές για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - συγγράμματα - αναλώσιμα!
  • Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να γίνει το ξενοδοχείο «La Mirage» δωρεάν φοιτητική Εστία

Κινητοποίηση την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας και στο δημαρχείο Αθήνας

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διεκδικεί άμεσα να γίνει το ξενοδοχείο «La Mirage» δωρεάν φοιτητική Εστία στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, νοίκια. Για το λόγο αυτό, προχωράει την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας στα Προπύλαια κι αμέσως μετά στο δημαρχείο της Αθήνας.

Το ΜΑΣ υπενθυμίζει ότι εδώ και δύο χρόνια, οι κυβερνήσεις υπόσχονται ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο θα γίνει φοιτητική Εστία. Αντί γι' αυτό, κλείνουν την Εστία της ΑΣΟΕΕ στη Δροσοπούλου, ξεσπιτώνουν εστιακούς φοιτητές της Παντείου, πετσοκόβουν το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, ετοιμάζονται να βάλουν νοίκια στις Εστίες και να τις ξεπουλήσουν. Μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθήνας μπαίνουν φέτος 5.200 πρωτοετείς και τα κενά δωμάτια στην Εστία για όλους τους φοιτητές (όχι μόνο τους πρωτοετείς) είναι περίπου 150! Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Γεωπονικό, το Πάντειο και το Χαροκόπειο με 7.935 πρωτοετείς δεν έχουν καν Εστία!

ΒΟΛΟΣ
Δεν έχουν βαφτεί τα σχολεία

Με πολλά προβλήματα στα κτίρια των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης ξεκινάει και η φετινή σχολική χρονιά στο Βόλο. Παρά τις μεγάλες ανάγκες συντήρησης και ελαιοχρωματισμού δεκάδων σχολικών μονάδων, οι ελλείψεις σε προσωπικό στην τεχνική υπηρεσία του δήμου (έχει μόνο τρεις ελαιοχρωματιστές), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων σ' αυτήν και η έλλειψη υλικών λόγω μη έγκαιρης προμήθειάς τους, έχει ως συνέπεια πολλά διδακτήρια να μην έχουν ελαιοχρωματιστεί, να μην έχουν επιδιορθωθεί οι μονώσεις και άλλες βλάβες στους χώρους υγιεινής και στους αύλιους χώρους που κρύβουν παγίδες τραυματισμού για τους μαθητές.

Οπως επισημαίνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Βόλο, σε σχετική Επερώτηση που κατέθεσαν, «η πολιτική στήριξης, με αγορά υλικών ελαιοχρωματισμού από τις σχολικές επιτροπές, της εθελοντικής προσφοράς γονιών και εκπαιδευτικών, που αγωνιούν για τις συνθήκες υγιεινής παραμονής των παιδιών τους στα σχολικά κτίρια και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τον ελαιοχρωματισμό τους, δεν αναδεικνύουν την δήθεν ευαισθησία της δημοτικής αρχής. Αντίθετα, προδίδουν τη συνειδητή πολιτική επιλογή της να καταργηθούν και τα τελευταία ψήγματα κοινωνικής πολιτικής και να αντικατασταθούν, όπως ορίζει η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στηρίζει και υλοποιεί στην Τοπική Διοίκηση, με τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία».

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ καλούν τους γονείς να οργανώσουν την πάλη τους, με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, και τους εκπαιδευτικούς, να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση και από την Τοπική Διοίκηση την κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας και συντήρησης των σχολείων.

Παρεμβάσεις για την Ειδική Αγωγή

Σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή οργανώνουν την Πέμπτη 5/9 η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Στη σύσκεψη καλούνται να πάρουν μέρος Σύλλογοι Γονέων ειδικών σχολείων, σύλλογοι εκπαιδευτικών και Λαϊκές Επιτροπές, για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία, αλλά και πώς θα εξασφαλιστεί να ανοίξουν όλα τα ειδικά σχολεία, χωρίς επιβάρυνση των γονιών και με αναβαθμισμένες υπηρεσίες για όλα τα παιδιά.

Στις 11/9, με το άνοιγμα των σχολείων, έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις έξω από Ειδικά Σχολεία.

Στις 18/9, προγραμματίζεται μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Αθλητικά camp σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το Αθλητικό Camp της ΚΝΕ στην Αθήνα, που διεξάγεται στις 14 - 21 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Τρίτση» στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» περιλαμβάνει τουρνουά μπάσκετ «3 on 3», ποδηλατικό γύρο του Πάρκου «Τρίτση» για παιδιά, επιδείξεις και σεμινάρια μαχητικών αθλημάτων, αγώνες σκάκι (μπλιτζ, σιμουλτανέ) και Λαϊκό Αγώνα Δρόμου 5 χιλιομέτρων. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στους αγώνες του camp μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα mail: kne@kne.gr και mail@odigitis.gr και στο τηλέφωνο: 6987.706.814.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη το Αθλητικό Camp της ΚΝΕ, θα διεξαχθεί στις 8 - 11 Σεπτέμβρη στο στρατόπεδο «Στρεμπενιώτη» και στο κλειστό Γυμναστήριο Πολίχνης και θα περιλαμβάνει τουρνουά μπάσκετ «3 on 3» και ποδοσφαίρου «5Χ5», επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων, ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, συζήτηση για τον αθλητισμό και λαϊκή ποδηλατοδρομία στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 6972.684.612 ή στο knethess@yahoo.gr.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ