ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προετοιμάζουν το συλλαλητήριο του Σαββάτου

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλες πολύμορφες δράσεις, για τα προβλήματα που απασχολούν τον εργαζόμενο λαό και την απόκρουση της επίθεσης που δέχεται, πραγματοποιούν καθημερινά οι ταξικές δυνάμεις και οι άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις, στην πορεία προς το πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που θα γίνει το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Συγκέντρωση στον ΟΑΕΕ

Σήμερα Τετάρτη 4/9 στις 8 π.μ., η ΠΑΣΕΒΕ οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΕ (Εγνατία 66) όπου θα κάψει ειδοποιητήρια κατάσχεσης που έχουν σταλεί σε μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους για χρέη ασφαλιστικών εισφορών.

Κλαδικές συσκέψεις

Σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στο νοσοκομείο «Θεαγένειο», προγραμματίζεται σύσκεψη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο.

Αύριο Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ, στον 1ο όροφο του ΕΚΘ, κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών.

Δράσεις των Λαϊκών Επιτροπών

Παράλληλα με τις καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, υπηρεσίες, νοσοκομεία, οι Λαϊκές Επιτροπές προγραμματίζουν πικετοφορίες, συνελεύσεις και συσκέψεις.

Σήμερα Τετάρτη:

Η Λαϊκή Επιτροπή Τριανδρίας καλεί σε συνέλευση στις 8 μ.μ., στο χώρο του παλιού Δημοτικού σχολείου (1ο - 4ο).

Η Λαϊκή Επιτροπή 5ου διαμερίσματος καλεί σε σύσκεψη τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ της περιοχής, για τη δημιουργία επιτροπής αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ.

Η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης, οργανώνει σύσκεψη για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ.

Πικετοφορίες Θα γίνουν:

Σήμερα Τετάρτη 4/9 στις 7 μ.μ., σε Κύμινα - Χαλάστρα.

Αύριο Πέμπτη 5/9 στις 7 μ.μ., στο Λαγκαδά.

Την Παρασκευή 6/9 στις 7 μ.μ., στην Τούμπα (Αγία Βαρβάρα) και στο 5ο Διαμέρισμα (πάρκο Κρήτης).

Για την κυριακάτικη αργία

Χτες το πρωί, σωματεία του εμπορίου και της ΠΑΣΕΒΕ πραγματοποίησαν δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, παρά την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων που επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδό τους στο κτίριο της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη.

Με τη χτεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε ουσιαστικά η δημόσια διαβούλευση με τους εργοδοτικούς φορείς και τους εκπροσώπους των Δήμων της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, για το πόσες Κυριακές θα λειτουργούν τα καταστήματα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχετικού νόμου. Οι εργοδοτικοί φορείς εμφανίστηκαν να συμφωνούν στη λειτουργία 7 Κυριακές το χρόνο και συζητούν το πόσες παραπάνω, με τις προτάσεις που ακούστηκαν να μιλούν από 5 έως 52 Κυριακές.

Η προσπάθεια κατάργησης στην πράξη της Κυριακάτικης αργίας θα ξεκινήσει την επόμενη Κυριακή καθώς ο εκπρόσωπος του Εμπορικούς Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αποδέχθηκε την πρόταση του περιφερειάρχη για λειτουργία των καταστημάτων τις δύο Κυριακές της Διεθνούς Εκθεσης (ΔΕΘ).

Στην παρέμβασή της η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, τα ταξικά σωματεία στον κλάδο, μαζί με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων και τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ θα οργανώσουν τον αγώνα για να εμποδίσουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Οπως είπε, η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα φέρει χιλιάδες νέα λουκέτα στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ που δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων τους.

ΛΑΡΙΣΑ
Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης

Σύσκεψη των διοικήσεων των σωματείων της δύναμής του με θέμα: «Η κατάσταση των εργαζομένων και ανέργων και προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα», οργανώνει, αύριο Πέμπτη, 5 Σεπτέμβρη, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, (ΕΚΛ).

Με βάση το πρόγραμμα δράσης σε βασικά μέτωπα πάλης που κατάρτισε η διοίκησή του, το ΕΚΛ:

  • Θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στη φοροληστεία και τις κατασχέσεις, πρωτοστατώντας, μαζί με τα σωματεία, τις ΛΑΕ, τις αγωνιστικές δυνάμεις των μικροΕΒΕ και μικροαγροτών, για την αποτροπή κάθε προσπάθειας πλειστηριασμού ή κατάσχεσης άνεργου ή εργαζόμενου που αδυνατεί να πληρώσει στην τράπεζα ή στην εφορία, με τη μαζική παρέμβαση, αλλά και με νομική στήριξη όσων δεν έχουν τη δυνατότητα.
  • Θα οργανώσει την πάλη ενάντια στις απολύσεις και για την προστασία των ανέργων, από κοινού με τα σωματεία και τις ΛΑΕ, με αγωνιστικές παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ, στη ΔΕΗ, στις ΔΕΥΑ, σε Τράπεζες, Εφορίες, προσπαθώντας, παράλληλα, να στήσει επιτροπές ανέργων σε σωματεία και συνοικίες. Η πρώτη αγωνιστική παρέμβαση θα γίνει στον ΟΑΕΔ, την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ.
  • Θα δυναμώσει την ταξική αλληλεγγύη σε ανέργους και όσους υποφέρουν ιδιαίτερα, συνεχίζοντας τα μαθήματα σε παιδιά ανέργων, ξεκινώντας στις 16 Σεπτέμβρη, ενώ θα πάρει πρωτοβουλίες για στήριξη ανέργων με τρόφιμα, ρουχισμό.
  • Θα εντείνει τη δράση του, για τα προβλήματα της Υγείας - Πρόνοιας, της υγιεινής και ασφάλειας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, με παρεμβάσεις στα Νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ, με οργάνωση της συζήτησης σε ΔΣ, ΓΣ, χώρους δουλειάς και της πάλης για αποτροπή των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
  • Θα αναπτύξει δράση για την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού Ν/Σ, με ενημερώσεις από συνδικαλιστές σε τόπους δουλειάς και χώρους κατάρτισης και οργάνωση κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Β' βάθμιας εκπαίδευσης και άλλες παρεμβάσεις με γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αρνητική για τους εργαζόμενους η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Ανακοίνωση της παράταξης Δημοκρατική Ενότητα

Icon

Αγωνιστικό συναγερμό σημαίνουν οι ταξικές δυνάμεις της Δημοκρατικής Ενότητας ΟΛΠ στους εργαζόμενους του λιμανιού του Πειραιά και σε όλα τα λιμάνια της χώρας, τους οποίους καλεί με την οργάνωση και το συντονισμένο αγώνα τους μαζί με όλους τους εργαζόμενους να βάλουν φραγμό στην παράδοση των λιμανιών στα μονοπώλια, να διεκδικήσουν λιμάνια στην υπηρεσία του λαού και όχι για την ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου όπως λειτουργεί ο «δημόσιος» ΟΛΠ ΑΕ. Καλεί άμεσα να γίνουν γενικές συνελεύσεις για να παρθούν αποφάσεις για την οργάνωση της πάλης.

Η παράταξη, καταγγέλλοντας τη συμφωνία του «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ ΟΛΠ και της κινεζικής πολυεθνικής COSCO, επισημαίνει ότι είναι στο πλαίσιο της προώθησης της ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης των λιμενικών υποδομών του ΟΛΠ στα μονοπώλια.

Να σημειωθεί ότι ο «φιλικός διακανονισμός» ισοδυναμεί με μία νέα σύμβαση παραχώρησης από τον ΟΛΠ προς την COSCO για το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων. Η κινεζική πολυεθνική, η οποία παρέλαβε με παραχώρηση το 2009 τον προβλήτα ΙΙ του ΟΛΠ με το μεγαλύτερο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της χώρας, όπως προβλεπόταν θα κατασκεύαζε εξ ολοκλήρου τον προβλήτα ΙΙΙ και η εκμετάλλευση του δυτικού του τμήματος θα ανήκε στον ΟΛΠ. Με το «φιλικό διακανονισμό», η εκμετάλλευση του προβλήτα θα περιέλθει εξ ολοκλήρου στην πολυεθνική, προβλέπεται η μείωση ή το πάγωμα της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος που καταβάλλει ετησίως η πολυεθνική σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης και ανέρχεται περίπου στα 70 εκατ. ευρώ. Ως αντάλλαγμα, η πολυεθνική προβλέπεται να κατασκευάσει για λογαριασμό του ΟΛΠ την προβλήτα πετρελαιοειδών, που βέβαια θα ξεπληρώσει ο ΟΛΠ σε 15 χρόνια, και αλιευτικό καταφύγιο.

Η Δημοκρατική Ενότητα τονίζει ότι «η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, το αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον της COSCO για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ καθώς και οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σηματοδοτούν ένα λυσσαλέο πόλεμο μεταξύ των μονοπωλίων για τον έλεγχο των βασικών λιμενικών υποδομών της χώρας». «Η διαπάλη για τη μορφή της παραχώρησης ή της απευθείας ιδιωτικοποίησης δεν αντανακλά τα συμφέροντα των εργαζομένων», «που βλέπουν τις εργασιακές τους σχέσεις και το επίπεδο διαβίωσής τους να έχουν πάρει τον κατήφορο».

Τονίζει ότι το ολοκληρωτικό πέρασμα του ΟΛΠ στα χέρια των μονοπωλίων θα φέρει ακόμα πιο σοβαρές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, ενώ θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο και τη σύνδεση του νησιωτικού συμπλέγματος με την ηπειρωτική χώρα, τα τιμολόγια και την αποθήκευση του εγχώριου φορτίου. Ολα θα καθορίζονται με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

«Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους», που τμήμα της είναι και οι εξελίξεις στα λιμάνια, «είναι η οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας», «είναι ο αγώνας που στοχεύει το κεφάλαιο, τα κέρδη, την ιδιοκτησία και την εξουσία του και θα έχει σαν προοπτική να γίνει ο εργαζόμενος κύριος του πλούτου που παράγει, με τη δική του εξουσία μέσα από την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, μαζί και του λιμενικού συστήματος».

Συνέντευξη την Παρασκευή

Ενόψει της ΔΕΘ, την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι στον 7ο όροφο του ΕΚΘ, όπου θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ