Αλλη μια «μάχη» της κυβέρνησης με την ακρίβεια στέφεται με απόλυτη επιτυχία για το ...κεφάλαιο και συγκεκριμένα για τους εφοπλιστές! Η κυβέρνηση διαφημίζει ότι συγκράτησε φέτος τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, παρά το γεγονός ότι αυξήσεις υπήρξαν και μάλιστα τσουχτερές για ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς. Βρήκε όμως τον τρόπο να τους αποζημιώσει κι από πάνω, δίνοντας 60 εκατ. ευρώ για τις λεγόμενες «κοινωνικές εκπτώσεις» που κάνουν οι ακτοπλοϊκές σε «ευάλωτες» κατηγορίες επιβατών, σε συμφωνία με την κυβέρνηση. Αρχικά προβλέπονταν αυτές οι «εκπτώσεις» να βαρύνουν τους εφοπλιστές. Τώρα όμως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να τις πληρώσει από τον προϋπολογισμό και μάλιστα με το παραπάνω, επειδή - λέει - οι ακτοπλοϊκές επιβαρύνονται από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Με έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια λοιπόν για τους ακτοπλόους εφοπλιστές, που απολαμβάνουν αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές» κι από πάνω παίρνουν πουρμπουάρ από το κράτος για τις ψωρο-εκπτώσεις που κάνουν σε ορισμένες κατηγορίες επιβατών. Ποιος θα πληρώσει τα 60 εκατ.; Μα φυσικά από την τσέπη του ο λαός, στον οποίο η κυβέρνηση πουλάει φούμαρα ότι επέβαλε πάγωμα των τιμών των εισιτηρίων! Αλλη μια επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει μέτρο που το κόστος του να μην φορτώνεται με κάποιο τρόπο στον λαό. Κι ότι για να κερδηθεί έστω και μια ανάσα ανακούφισης, θα πρέπει να χάσει το κεφάλαιο, δυναμώνοντας τη σύγκρουση με το σάπιο κράτος του.
Σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη», σχεδόν μια στις δυο συμβάσεις που υπογράφτηκαν τον περασμένο Μάη ήταν μερικής απασχόλησης, επιβεβαιώνοντας ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης είναι «κράτος» στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, το 43% των νέων προσλήψεων ήταν για μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Οι μισοί λοιπόν από τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν τον Μάη θα δουλεύουν με 541 ευρώ μεικτά, δηλαδή με 472 ευρώ καθαρά (!) που σημαίνει ...πείνα και των γονέων! Εξίσου αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι 4.878 θέσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν τον Μάη σε μερικής και εκ περιτροπής, δείχνοντας ότι ευελιξία δεν έχει σύνορα. Αυτό είναι το «πανόραμα» της αγοράς εργασίας, για την οποία η κυβέρνηση κομπάζει ότι δημιουργεί «περισσότερες» και «καλύτερα αμειβόμενες» δουλειές. Αν πάλι σκεφτεί κανείς ότι οι προσλήψεις του Μάη αφορούν σε μεγάλο βαθμό την τουριστική σεζόν, όπου η εποχικότητα στον Επισιτισμό και τα ξενοδοχεία συνδυάζεται με πανσπερμία ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, εύκολα καταλαβαίνει ποιοι είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζεται το «τουριστικό θαύμα»: Αγρια εκμετάλλευση και δουλειά όποτε και όσο θέλουν οι εργοδότες.
Στον γνωστό του ρόλο, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευ. Λέκκας μίλησε χτες για μια «εξελισσόμενη κλιματική κρίση» που είναι «η νέα κανονικότητα», περιγράφοντας ως αναπόφευκτη την καταστροφή που ζούμε αυτές τις μέρες από τις πυρκαγιές. Εκτίμησε μάλιστα ότι «αναμέναμε την κλιματική κρίση μετά από 2-3 δεκαετίες, αλλά ήδη τη βιώνουμε εδώ και 6-8 χρόνια», που σημαίνει ότι «θα έχουμε ακραία φαινόμενα, μεγάλες περιόδους ξηρασίας, υψηλότατες θερμοκρασίες, χαμηλά ποσοστά υγρασίας, θυελλώδεις ανέμους και στη συνέχεια θα έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία έπονται συνήθως». Φέτος όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς αντίστροφα απ' ό,τι περιγράφει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Οι πολλές και συχνές βροχές μόνο ξηρασία δεν έφεραν στα δάση, ενώ όλοι συμφωνούν ότι τα μελτέμια δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ελλάδα, ειδικά σε περιοχές όπως αυτές που δοκιμάστηκαν τελευταία από τις πυρκαγιές (π.χ. Κρήτη). Αρα, κάποιο λάκκο έχει η φάβα της «κλιματικής κρίσης» που είναι μόνιμη καραμέλα για την κυβέρνηση, τα στελέχη και τα παπαγαλάκια της προκειμένου να δικαιολογήσουν και να συγκαλύψουν την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να προστατέψει τα δάση και τον λαό. Είναι μάλιστα τόσο άθλιος ο ρόλος ορισμένων, που σπεύδουν εκ των προτέρων να δικαιολογήσουν και το ...απόλυτο τίποτα που θα συμβεί στη συνέχεια σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά, προεξοφλώντας ως δεδομένα τα πλημμυρικά φαινόμενα στις καμένες περιοχές. Τι μένει λοιπόν στον λαό εν έτει 2026, σύμφωνα με τους επιστήμονες του κυβερνητικού σχεδιασμού; Να αρχίσουν τις ...σπονδές στα αδάμαστα στοιχεία της φύσης για να κατευνάσουν την καταστροφική τους μανία.
1789 Λίγες μέρες μετά την έκρηξη της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, η Εθνοσυνέλευση εκδίδει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο «καταργείται το φεουδαρχικό σύστημα».
1914 Η κοινοβουλευτική ομάδα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ψηφίζει στο Ράιχσταγκ τις πολεμικές πιστώσεις, μαζί με τα αστικά κόμματα. Ετσι, οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, με τα ίδια σχεδόν επιχειρήματα) πρόδωσαν το παγκόσμιο προλεταριάτο, συναινώντας στην αλληλοσφαγή των εργατών χάριν των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επιδιώξεων.
1918 Ο βρετανικός ιμπεριαλισμός αποβιβάζει στρατεύματα στο Μπακού, στο πλαίσιο της διεθνούς ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης 16 κρατών κατά της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία.
1936 Κηρύσσεται ο στρατιωτικός νόμος, εγκαινιάζοντας την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.
1944 Οι δυνάμεις κατοχής πραγματοποιούν την τελευταία τους μεγάλη εκστρατεία κατά των περιοχών της Ελεύθερης Ελλάδας. Στις επιχειρήσεις αυτές, που κράτησαν 20 μέρες, διεξήχθησαν δεκάδες μάχες. Οι απώλειες του εχθρού ήταν 700 άντρες, ενώ του ΕΛΑΣ περίπου 300.
1946 Μοναρχικοί πυρπολούν τα γραφεία του ΚΚΕ στον Βόλο.
1991 Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους Ελληνες ποιητές, ο Νικηφόρος Βρεττάκος.
1995 Η Κροατία ξεκινά επίθεση με σκοπό να επανακτήσει την Κράινα, η οποία ήταν στα χέρια της μειονότητας των Σέρβων για τέσσερα χρόνια. Η επιχείρηση έληξε στις 7 Αυγούστου με νίκη του κροατικού στρατού. Περίπου 150.000 - 200.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες.
1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος, αναζητώντας δυτική θαλάσσια οδό προς την ανατολική Ασία, ξεκινά για το ταξίδι που θα τον οδηγήσει στις ακτές της Καραϊβικής. Εφτασε στις Μπαχάμες στις 12 Οκτώβρη, έχοντας ωστόσο την εντύπωση ότι βρισκόταν στις Ανατολικές Ινδίες.
1936 Ο μαύρος αθλητής Τζέσε Οουενς κερδίζει το πρώτο από τα τέσσερα χρυσά μετάλλιά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Ο Α. Χίτλερ αρνήθηκε να χαιρετήσει τον νικητή, εγκαταλείποντας το στάδιο.
1953 Ο Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται σε θάνατο με βάση τον μεταξικό Α.Ν. 375 περί κατασκοπείας.
1958 Το αμερικανικό ατομικό υποβρύχιο «Ναυτίλος», υπό την καθοδήγηση του Ουίλιαμ Αντερσον, γίνεται το πρώτο σκάφος που έφτασε στον Βόρειο Πόλο κινούμενο κάτω από τους πάγους.
1975 Πεθαίνει ο μεγάλος υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος.
1977 Πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ'.