ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Κινητοποιήσεις για τη διασφάλιση του εισοδήματος και για μέτρα προστασίας

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Ηράκλειο, Κέρκυρα και Ρόδο τις προηγούμενες μέρες

Κέρκυρα
Κέρκυρα
Με παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις συνεχίζουν σωματεία στον Τουρισμό και συνδεδεμένους με αυτόν κλάδους να παλεύουν για τη διασφάλιση του εισοδήματος και τη λήψη μέτρων προστασίας για χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Στην «καρδιά» του καλοκαιριού, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, εποχικοί σε αεροδρόμια, τουριστικά γραφεία και άλλες επιχειρήσεις παραμένουν «ξεκρέμαστοι» χωρίς δουλειά και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς κανένα εισόδημα.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης του ΟΑΕΔ προχώρησε το πρωί της Παρασκευής η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εποχικοί εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο, καθώς και σε άλλους κλάδους που συνδέονται με τον Τουρισμό. Πρόκειται για εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, καθώς έχουν βρεθεί στην ανεργία ενώ είναι παράλληλα αποκλεισμένοι από κάθε μέτρο στήριξης. Σε πολλές περιπτώσεις, καλούνται να επιβιώσουν με μηδενικό εισόδημα, ενώ η επιστροφή τους στη δουλειά είναι απίθανο να γίνει πριν την επόμενη σεζόν. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η αντιπροσωπεία κατέθεσε υπόμνημα με επείγοντα αιτήματα για την προστασία των εποχικών εργαζομένων στους εκπροσώπους του ΟΑΕΔ.

Ηράκλειο
Ηράκλειο
Στο μεταξύ, η αγανάκτηση των εργαζομένων ξεχείλισε όταν παρακολούθησαν την «απάντηση» που έδωσε ο υπουργός Εργασίας την ώρα της κινητοποίησής τους σε Ερώτηση στη Βουλή με θέμα την ανάγκη μέτρων προστασίας για τους εποχικούς. «Η κυβέρνηση έδειξε "live" το πραγματικό της πρόσωπο», σημειώνει η Ενωση και προσθέτει: «Είναι γελασμένος και ο υπουργός και η κυβέρνησή του ότι οι εργαζόμενοι θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Εμείς οι εποχικά εργαζόμενοι στον Τουρισμό είμαστε ένα μεγάλο κομμάτι του εργατικού δυναμικού που αποτελεί τη "βαριά βιομηχανία της χώρας", όπως συχνά αναπαράγει. Στις πλάτες μας παράχθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ τα προηγούμενα χρόνια και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να μας μετατρέψει σε επαίτες για την κάλυψη των βασικών αναγκών μας».

Με κινητοποίηση στο αεροδρόμιο του νησιού συνεχίστηκαν την Παρασκευή το πρωί οι πρωτοβουλίες του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας, καθώς και επιχειρησιακών σωματείων. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο χώρο στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων στην είσοδο του αεροδρομίου, με πανό και ανακοινώσεις, ενημερώνοντας τους τουρίστες για τους λόγους της κινητοποίησης και τα αιτήματά τους.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο Γιάννης Μπορμπότης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, η Αλεξάνδρα Μπαλού, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, και ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλαδικό και τα επιχειρησιακά σωματεία θα εκτιμήσουν τις επόμενες μέρες τον κύκλο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και θα καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους, με στόχο την οργάνωση απεργίας στις 4 Σεπτέμβρη στο νησί.

Με διαμαρτυρία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το μεσημέρι της Παρασκευής, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ξενοδοχείων - Επισιτισμού Ρόδου διεκδίκησε την απαλλαγή των ανέργων και των ελαστικά απασχολούμενων στον κλάδο από τα δημοτικά τέλη, στο πλαίσιο των αιτημάτων του για την ανακούφιση και την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Η Επιτροπή καταγγέλλει ότι παρά τις δεσμεύσεις του δημάρχου στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, δεν είχε συμπεριληφθεί κανένα θέμα που να αφορά την ανακούφιση των εργαζομένων της περιοχής, ενώ χρειάστηκε η αποφασιστική στάση των εργαζομένων προκειμένου να δοθεί ο λόγος σε εκπρόσωπό τους. «Οι άνεργοι είναι πολύ περισσότεροι από τους τουρίστες στο νησί», τονίζει η Επιτροπή και εξηγεί πως οι εργαζόμενοι του κλάδου καλούνται να επιβιώσουν άλλοι χωρίς εισόδημα, άλλοι με ορισμένα ψίχουλα, αντιμετωπίζοντας το «κυνηγητό» από τις εταιρείες παροχής ρεύματος και τις τράπεζες. Η απάντηση της δημοτικής αρχής στα παραπάνω δόθηκε με «ευχολόγια» και παραπέμποντας το θέμα σε «συνομιλίες» με τους «θεσμοθετημένους» εκπροσώπους των εργαζομένων. «Επειδή τον αγώνα μας τον θρέφει η ανάγκη για ζωή με αξιοπρέπεια, δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραιτηθούμε», ξεκαθαρίζει η Επιτροπή και τονίζει ότι ο αγώνας για μέτρα ανακούφισης και αξιοπρεπές εισόδημα για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό θα συνεχιστεί.

«GRAND RESORT LAGONISSI»
Συνθήκες εντατικοποίησης για το λιγοστό προσωπικό

Την εντατικοποίηση που αντιμετωπίζουν οι λιγοστοί εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «GRAND RESORT LAGONISSI», ενώ οι συνάδελφοί τους συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή των συμβάσεών τους, καταγγέλλει το Παράρτημα Νοτιοανατολικής Αττικής του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία Ν. Αττικής. Παρέμβαση για το ζήτημα έχει κάνει και το επιχειρησιακό Σωματείο, στο οποίο η διοίκηση απάντησε ότι οι εργαζόμενοι είναι «αρκετοί».

«Είναι αρκετοί, δηλαδή, 2 σερβιτόροι (το πολύ!) στο room service για 150 πελάτες ή αντίστοιχα, 2 καμαριέρες στην καλύτερη περίπτωση, οι οποίες καθαρίζουν επιπλέον καταστήματα και την παραλία», σχολιάζει το παράρτημα του Συνδικάτου και υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι «τρέχουν σε διάφορα πόστα για να καλύψουν τα όποια κενά» ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο».

«Η πανδημία έγινε η αφορμή για να υλοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις τους οι εργοδότες, που σημαίνει ακόμα πιο εξαντλητική δουλειά για τους εργαζόμενους όσο και όποτε θέλουν, χωρίς ειδικότητες και συλλογικά δικαιώματα», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Δραστηριότητα σωματείων

-- Σε σύσκεψη την Πέμπτη 6/8, στις 11 π.μ., στα γραφεία της καλεί η ΠΕΜΕΝ τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων και τα ναυτεργατικά σωματεία, με θέμα τον αγώνα ενάντια στην τροπολογία της κυβέρνησης που καταργεί τη ΣΣΕ στα ποντοπόρα καράβια, με στόχο η επίθεση να γενικευτεί σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. «Να σημάνει γενικός συναγερμός παντού. Κανένα βήμα πίσω στην πάλη για ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους», τονίζει στο κάλεσμά της.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου σήμερα, Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., με θέμα την οργάνωση της δράσης του.

-- Πραγματοποιήθηκε στις 27/7 η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης που υπερψηφίστηκε από το σώμα, αποφασίστηκε να ενταθεί ο αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων, να βελτιωθεί η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων στο διαδίκτυο αλλά και να οργανωθούν δράσεις αλληλεγγύης μπροστά στην ανεργία και τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Νέα κινητοποίηση στον όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ»

Σε νέα κινητοποίηση ενάντια στο αντεργατικό τελεσίγραφο του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» προχωρά αύριο, Τετάρτη, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, με τρίωρη στάση εργασίας τις πρώτες ώρες του ωραρίου και συγκέντρωση, στις 8 π.μ., στην έδρα του ομίλου (Ερμού 25, Κηφισιά). Μετά την απεργία που οργάνωσε στις 22/7, το Σωματείο συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών, «οικειοθελείς» αποχωρήσεις και απολύσεις.

«Δεν υπογράφουμε τη σφαγή μας!», τονίζει στην ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν το τελεσίγραφο της εργοδοσίας. Οπως εξηγεί, «ακόμα και εάν υπογράψει ο εργαζόμενος τη μείωση των αποδοχών του, δεν σώζει τη θέση εργασίας του», καθώς πρόθεση της διοίκησης είναι οι μαζικές απολύσεις να συνεχιστούν κανονικά, όπως προβλέπει το πρόγραμμα «εξυγίανσης».

«Στόχος του ομίλου είναι η διασφάλιση μεγαλύτερων κερδών για τους μετόχους και για τις τράπεζες που τον δανείζουν. Απολύσεις και "εθελούσιες αποχωρήσεις", μειώσεις μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων συμπιέζουν το "κόστος εργασίας", φέρνουν τον όμιλο σε πλεονεκτική "προοπτική" ώστε να σπάσει τα ρεκόρ κερδοφορίας την επόμενη μέρα της έναρξης των νέων μεγάλων έργων στις κατασκευές», σημειώνει και καλεί σε συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταχρηστική απόφαση μεταφοράς εργαζομένων ελέω ΠΝΠ

Την απόφαση της δημοτικής αρχής Αλίμου να εντάξει τον Αύγουστο στις κοινωνικές υπηρεσίες τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, δηλαδή την περίοδο που αυτοί είναι κλειστοί, καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Ο δήμαρχος «για να δικαιολογήσει την απόφασή του», επισημαίνει, «χρησιμοποιεί καταχρηστικά τις αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εκδόθηκαν την περίοδο του κορονοϊού». Να σημειωθεί ότι η σχετική διάταξη προέβλεπε τη δυνατότητα των δήμων να μεταφέρουν προσωπικό από υπηρεσίες που η λειτουργία τους είχε ανασταλεί λόγω της πανδημίας σε άλλες υπηρεσίες, το οποίο δεν ισχύει σήμερα για τους παιδικούς σταθμούς.

«Ο δήμαρχος», ρωτά το Συνδικάτο, «δεν γνωρίζει ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δουλεύουν από την 1ηΣεπτέμβρη μέχρι τις 31 Ιούλη χωρίς να πάρουν άδεια;». Ακόμα τονίζει πως «η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών έχουν ευθύνη για τη συγκεκριμένη απόφαση. Αμεσα θα πρέπει να προχωρήσουν στην ακύρωσή της, όπως και να καταργήσουν όλες τις αντεργατικές ΠΝΠ (...) Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να συνταχθούν με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και να απαιτήσουν: Να πάρει πίσω η διοίκηση του δήμου την απόφασή της. Να καταργηθούν τώρα όλες οι ΠΝΠ και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org