ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 5 Αυγούστου 2018
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ «ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ»
Δεν φταίνε η «κακιά η ώρα» και το «κακό το ριζικό»

Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφή της «Κατρίνα» στις ΗΠΑ

Associated Press

Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφή της «Κατρίνα» στις ΗΠΑ
Διάφορα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προπαγανδιστές της επικαλούνται τις κλιματικές αλλαγές, τις φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια ή τη Σουηδία, τις πλημμύρες σε άλλες περιοχές, με το επιχείρημα «συμβαίνουν και αλλού». Ετσι επιχειρούν να κρύψουν τις εγκληματικές ταξικές επιλογές του κράτους τους, να μην παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύονται τα λαϊκά στρώματα από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς. Προφασίζονται «αδυναμία» αντιμετώπισης «ακραίων καιρικών φαινομένων», πεπαλαιωμένες υποδομές και ελλείψεις που κληροδότησαν οι «προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ συνεχίζουν στην ίδια ακριβώς ρότα. Οι προηγούμενοι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και άλλοι διαχειριστές, από την πλευρά τους, ασκούν κριτική για «αναποτελεσματικό κράτος». Ομως το αστικό κράτος, που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση και δεν αντιμετωπίζει τα λαϊκά προβλήματα γιατί κρατά υποβαθμισμένες τις υπηρεσίες πυροπροστασίας, δεν εξασφαλίζει την αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, είναι ικανό και αποτελεσματικότατο να ικανοποιεί τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, να του δίνει φοροαπαλλαγές, να βγάζει παράνομους εργατικούς αγώνες, να καταστέλλει λαϊκές κινητοποιήσεις, να χαρατσώνει το λαό, να χτυπάει τα δικαιώματά του στην εργασία, στην Υγεία, στην Παιδεία, να παίρνει εύσημα για τις στρατιωτικές δαπάνες 4 δισ. στο ΝΑΤΟ.

Εικόνα διάλυσης και καταστροφής μετά το τσουνάμι στη Φουκουσίμα...
Εικόνα διάλυσης και καταστροφής μετά το τσουνάμι στη Φουκουσίμα...
Και από τις καταστροφές στην Ελλάδα και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες (παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην κάθε περίπτωση), αυτό που παραμένει ίδιο είναι η διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα σε όσα μπορούν αντικειμενικά να γίνουν με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων για την πρόληψη, την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων και αυτά που τελικά γίνονται από τις αστικές κυβερνήσεις, γιατί κριτήριο και προτεραιότητά τους είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων.

Αξίζει, λοιπόν, να επικαλεστούμε τη διεθνή πείρα από μεγάλες καταστροφές, που επιβεβαιώνει το παραπάνω συμπέρασμα.

Είχε προαναγγελθεί αλλά δεν αποφεύχθηκε η τραγωδία του «Κατρίνα»

Στην περίπτωση του καταστροφικού κυκλώνα «Κατρίνα» τον Αύγουστο του 2005 στη Νέα Ορλεάνη, με τους πάνω από 1.800 νεκρούς, τους δεκάδες αγνοούμενους και δεκάδες χιλιάδες άστεγους, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε επικαλεστεί «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα», ισχυριζόμενη πως τάχα «αιφνιδιάστηκε» και πως δεν ήξερε ότι τα πεπαλαιωμένα φράγματα δεν θα άντεχαν σε περίπτωση ισχυρού κυκλώνα.

Ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), Μάικλ Μπράουν, είχε προειδοποιήσει ότι τα φράγματα της πόλης δεν θα αντέξουν. Δημοσιεύματα αποκάλυπταν πως «ο συνδυασμός της άναρχης οικιστικής ανάπτυξης με την αδιάκοπη άντληση πετρελαίου έκαναν το Δέλτα του Μισισιπή να βρίσκεται ένα μέτρο χαμηλότερα από ό,τι ήταν πριν από έναν αιώνα». Εκθεση της FEMA το 2004 αποκάλυπτε πως οι επιστήμονες είχαν έγκαιρα κάνει πολύ ακριβή πρόβλεψη των καταστροφών που θα προκαλούσε ένας ισχυρός κυκλώνας στη Νέα Ορλεάνη, προβλέποντας από τότε πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους κατοίκους. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές επέλεξαν να μην πάρουν κανένα μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης. Ταυτόχρονα, είδαν την καταστροφή ως «ευκαιρία» για ξαναμοίρασμα οικοπέδων - φιλέτων σε κατασκευαστικές εταιρείες, καζίνο και ξεκαθάρισμα από τη φτωχολογιά. Σήμερα γίνονται μέχρι και τουριστικές «ξεναγήσεις» σε περιοχές που είχαν πληγεί.

Ο εφιάλτης του φλεγόμενου πύργου Γκρένφελ

Από την εφιαλτική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ, τον Ιούνη του 2017
Από την εφιαλτική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ, τον Ιούνη του 2017
Επίσης κραυγαλέα ήταν η περίπτωση πυρκαγιάς που ξέσπασε τον Ιούνη του 2017 στον πύργο εργατικών διαμερισμάτων Γκρένφελ στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα πάνω από 80 νεκρούς. Οπως αποδείχτηκε, ο πύργος είχε ανακαινιστεί (λόγω μείωσης κόστους) με ακατάλληλα, εύφλεκτα υλικά, επιταχύνοντας την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Παράλληλα, αποδείχτηκε πως δεν υπήρχαν ούτε σχέδιο ασφαλούς εκκένωσης ούτε αποτελεσματικό σύστημα πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα να χαθούν ή να απειληθούν οι ζωές δεκάδων φτωχών οικογενειών, ντόπιων και ξένων μεταναστών εργατών ή χαμηλοσυνταξιούχων.

Από τότε έως σήμερα, έχουν βρεθεί σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφάλειας και πυρόσβεσης σε άλλες 600 τέτοιες λαϊκές πολυκατοικίες. Εξυπακούεται πως ελάχιστα έχουν γίνει...

Οι πλημμύρες από τον τυφώνα «Χάρβεϊ» στο Τέξας

Τη γύμνια των μηχανισμών «διάσωσης» του αστικού κράτους αποκάλυψε το καλοκαίρι του 2016 στις ΗΠΑ και ο τυφώνας «Χάρβεϊ», προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων και τεράστιες πλημμύρες σε εκτενείς περιοχές του Τέξας και της Λουιζιάνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χιλιάδες πλημμυροπαθείς άστεγοι που ζούσαν στις πιο χαμηλές (από την επιφάνεια της θάλασσας) φτωχότερες περιοχές του Χιούστον ήταν οι πρώτοι που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Το νερό έφτασε μέχρι τις σκεπές των σπιτιών έπειτα από τον τυφώνα «Χάρβεϊ»

Copyright 2017 The Associated

Το νερό έφτασε μέχρι τις σκεπές των σπιτιών έπειτα από τον τυφώνα «Χάρβεϊ»
Χαρακτηριστικές ήταν επίσης οι κερδοφόρες μπίζνες από μονοπώλια που ανέλαβαν στη συνέχεια την «αποκατάσταση των ζημιών», την «ανοικοδόμηση» και τον εκτοπισμό λαϊκών νοικοκυριών που δεν είχαν ασφαλίσει (λόγω φτώχειας) τις κατοικίες τους.

Το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα

Το Μάρτη του 2011, ο καταστροφικός σεισμός 9,1 Ρίχτερ στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας προκάλεσε πλημμύρες και μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της εταιρείας «TEPCO», έπειτα από την εκδήλωση τεράστιου τσουνάμι.

Και εκεί οι αρχές είχαν επικαλεστεί «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα», μολονότι λίγα χρόνια πριν είχαν προβλέψει τον κίνδυνο καταστροφής του πεπαλαιωμένου πυρηνικού σταθμού που είχε φτιάξει τη δεκαετία του '60 αμερικανικό μονοπώλιο, εκτιμώντας ότι δεν θα μπορούσε να αντέξει σε μεγάλο παλιρροϊκό κύμα. Περίπου ένα χρόνο μετά το δυστύχημα, έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ερευνας του πυρηνικού δυστυχήματος αποκάλυψε ότι τα αίτια του δυστυχήματος θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί και ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία «TEPCO» απέτυχε να πάρει βασικά μέτρα ασφαλείας γιατί θα είχαν κόστος, ενώ θα μπορούσε να περιορίσει τις παράπλευρες απώλειες σε περίπτωση δυστυχήματος ή να καταρτίσει σχέδια μαζικής εκκένωσης των παρακείμενων κατοικημένων περιοχών.

Αυτά είναι ορισμένα μόνο ενδεικτικά παραδείγματα από φυσικές καταστροφές οι συνέπειες των οποίων για το λαό μεγεθύνονται με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων, που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Τα αναπτυξιακά τους σχέδια δεν αφορούν τη δημιουργία προληπτικών μηχανισμών απέναντι σε τυφώνες, πλημμύρες, σεισμούς ή πυρκαγιές και είναι ασύμβατα με τις λαϊκές ανάγκες. Είναι σχέδια για πολλαπλασιασμό του κέρδους των καπιταλιστών, είτε σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» είτε σε συνθήκες πολέμου. Αυτή είναι η πραγματικότητα του σάπιου συστήματός τους και μόνη διέξοδος για τους λαούς είναι η ανατροπή του.


Δ. ΟΡΦ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ