ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 5 Αυγούστου 2018
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ - ΕΔΥΕΘ
Στις 9 Αυγούστου αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις σε Ακρόπολη - Αγαλμα Βενιζέλου

Το Σάββατο 4 Αυγούστου η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης στα Χανιά στις 9 μ.μ., στο Ενετικό λιμάνι

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, την Πέμπτη 9 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., οργανώνει η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 73 χρόνων από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ με τη ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

«Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου. Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις σε όλο τον πλανήτη, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ουκρανία, στα Βαλκάνια, στον Περσικό Κόλπο. Προωθούνται στρατιωτικο-πολιτικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενεργειακών πόρων», σημειώνει στο κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ.

Η ΕΕΔΥΕ διεκδικεί:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Οχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Αραξο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση καλεί τους Συλλόγους και τις Ομάδες της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στη Θεσσαλονίκη

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, την Πέμπτη 9 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), τιμώντας τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας των ΗΠΑ, πριν από 73 χρόνια στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η ΕΔΥΕΘ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φορείς και όλο το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρουν μαζικά μέρος στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση.

Στα Χανιά

Το Σάββατο 4 Αυγούστου, αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση με το ίδιο θέμα οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, στις 9 μ.μ., στο Ενετικό λιμάνι. Θα μιλήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, Μανώλης Παπαδομανωλάκης, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Εναλλασσόμενη Τάση».

Στην Ξάνθη

Η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης οργανώνει αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση την Τρίτη 7 Αυγούστου στις 8 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Πρόταση για άμεσα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων

Κατέθεσε σχέδιο απόφασης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής

Πρόταση για να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα, που συνεδρίαζε το βράδυ της Παρασκευής 3 Αυγούστου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν παραβρέθηκε ο δήμαρχος, Ηλ. Ψινάκης, ενώ έξω από την αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι που διαμαρτύρονταν, ζητώντας την παραίτησή του.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα, στο σχέδιο απόφασης που αναμενόταν να καταθέσει για να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρει τα εξής:

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά, στις 23/7/2018 και την ανάδειξη με τον πιο τραγικό τρόπο όλων των συνεπειών της αντιλαϊκής πολιτικής που εμφανίζεται και στη λειτουργία του δήμου Μαραθώνα ακόμα και όταν πρόκειται για απλά ζητήματα, είναι λογικό υπό το βάρος και όσων έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες να έχει γιγαντωθεί η λαϊκή αποδοκιμασία κατά του δημάρχου Μαραθώνα και των συνεργατών του, σε βαθμό που να προτείνεται η αποπομπή του, ακόμα και από άτομα που υπήρξαν στο συνδυασμό του.

Το ΔΣ Μαραθώνα πιστεύει ότι η αυτονόητη αποπομπή ενός δημάρχου που είναι καταδικασμένος στη λαϊκή συνείδηση, από μόνη της δεν αρκεί για να λύσει τα οξυμένα προβλήματα της περιοχής, που εκφράστηκαν και με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Χρειάζεται να ανατραπεί η πολιτική που υπηρετούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις μαζί με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, που μας οδήγησαν σε αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, τους οργανισμούς του κράτους, της περιφέρειας Αττικής να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών».

Ανάμεσα δε σε άλλα κατέθεσε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που αφορούν την ενίσχυση των υποδομών στην περιοχή αλλά και τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Σοβαρά προβλήματα από τις πλημμύρες στη Φθιώτιδα

Μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τη δυνατή βροχή που έπεσε την Παρασκευή σε πολλές περιοχές της Φθιώτιδας. Σε μεγάλα ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στο χωριό Στύρφακα, 20 χλμ. δυτικά της Λαμίας. Η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο είχε αποκλειστεί και στην περιοχή έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και σκαπτικά μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς και του δήμου Λαμίας.

Ακριβώς πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού, εξελίσσονται έργα της ΕΡΓΟΣΕ για τη χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, με αποτέλεσμα η καταρρακτώδης βροχή να μεταφέρει τόνους από μπάζα, πέτρες, ακόμη και δέντρα, μέσα στους δρόμους του χωριού που μετατράπηκαν σε ποτάμια. Κάτοικοι είχαν αποκλειστεί μέσα στα σπίτια τους και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τον όγκο του νερού να μπει σε αποθήκες και σε υπόγεια και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις ζημιές.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής είχαν πλημμυρίσει υπόγεια και αποθήκες. Τις τελευταίες δύο βδομάδες οι κάτοικοι του χωριού έζησαν ακριβώς παρόμοιες καταστάσεις, αλλά μπόρεσαν να αποτρέψουν τις μεγάλες ζημιές. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα, ήταν αρκετές οι προειδοποιήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για τους κινδύνους του χωριού κυρίως από τα φερτά υλικά και τα μπάζα, τα οποία η καταρρακτώδης βροχή μετακινεί από τα έργα της σιδηροδρομικής γραμμής και τα μεταφέρει μέσα στους δρόμους του χωριού.

Σύλληψη πρώην πράκτορα της ΕΥΠ στα καμένα

Σε μια περίεργη σύλληψη, που έγινε σε περιοχή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στα καμένα στον Νέο Βουτζά την Παρασκευή 27 Ιούλη, αναφέρονται δημοσιεύματα στον Τύπο. Σύμφωνα με αυτά, συνελήφθη ο πρώην και αποπεμφθείς πράκτορας της ΕΥΠ, Κώστας Αγγελάκης, που εντοπίστηκε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι δεν γνώριζαν ποιος είναι και θεώρησαν ότι κινείται ύποπτα σε σημεία που είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία. Το περιπολικό που έφτασε στο σημείο έκανε εξακρίβωση στοιχείων και τότε διαπιστώθηκε πως πρόκειται για τον Αγγελάκη, πρώην πράκτορα της ΕΥΠ, ο οποίος έχει καταδικαστεί γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν 4.500 διαβαθμισμένα έγγραφα των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Αγγελάκης οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου κρατήθηκε στο πλαίσιο του αυτόφωρου και την επόμενη μέρα σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του και ενημερώθηκε η ΕΥΠ.

Σε «ανοικτή» φυλακή ο Δ. Κουφοντίνας

Στις αγροτικές φυλακές του Βόλου, που ορίζεται από τον νόμο ως «ανοικτή» φυλακή, μετήχθη το πρωί της Παρασκευής ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», Δημήτρης Κουφοντίνας, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στις αγροτικές φυλακές του Βόλου οι κρατούμενοι διαβιούν, όπως προβλέπει ο νόμος, σε συνθήκες «ανοικτής» φυλακής, δηλαδή εργάζονται και κυκλοφορούν σε μεγάλη έκταση, καθώς η φυλακή έχει κτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες. Θυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ολιγοήμερες άδειες, έχοντας εξέλθει της φυλακής για διαστήματα 48 ωρών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μεταγωγή «στα μουλωχτά, ενώ η Ελλάδα θρηνεί». Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τηρήθηκε η νομιμότητα.

Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας

Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τις αρμοδιότητές του αναλαμβάνει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μαξίμου, ο Ν. Τόσκας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει στον πρωθυπουργό την προηγούμενη βδομάδα. Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση και τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία.

Στην πρώτη επίσημη δήλωσή του, μετά την παραίτηση, ο Νίκος Τόσκας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι ξεπερνάει τη βούλησή μου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δημοσίως από την πρώτη στιγμή».

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την παραίτηση Τόσκα αναφέρεται:

«Η παραίτηση του υπουργού της κυβέρνησης, που "τα έκανε όλα καλά", στόχο έχει να εκτονώσει την αγανάκτηση του λαού, αλλά και να κρύψει τις πραγματικές αίτιες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατ. Αττική. Με αλλαγές προσώπων δεν επιλύονται τα προβλήματα από την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org