ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με το «βλέμμα» στον επόμενο γύρο παζαριού

Οι αποχαιρετιστήριες συναντήσεις του Αϊντε, ως ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, επιβεβαίωσαν ότι η διχοτομική «λύση» προωθείται

Τις τελευταίες συναντήσεις στην Κύπρο είχε χτες ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος πρόκειται να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της Νορβηγίας στις 11 Σεπτέμβρη. Το πρωί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και στη συνέχεια με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Το βράδυ θα έδινε δεξίωση προς τιμήν τους, ενώ έγινε γνωστό ότι σήμερα Παρασκευή θα είναι προσκεκλημένος του Ακιντζί στα Κατεχόμενα.

Αυτό που επιβεβαίωσαν και οι χτεσινές συναντήσεις είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες συνομιλίες στην Ελβετία, στο θέρετρο του Κρανς Μοντάνα, δεν κατέληξαν σε συμφωνία, αποτέλεσαν άλλο ένα βήμα στην προώθηση του διχοτομικού σχεδίου στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη - Ερογλου, του Φλεβάρη του 2014, που προβλέπει τα «δύο συνιστώντα κράτη». Αλλωστε, και σε αυτή τη φάση του παζαριού, ήταν ξεκάθαρο αυτό που ισχύει στο Κυπριακό από την αρχή για τις επιδιώξεις των αστικών τάξεων που εμπλέκονται (Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), ότι δηλαδή η όποια «λύση» του είναι ενταγμένη στο σύνθετο «κουβάρι» ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Και αυτοί έχουν σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου (βλέπε τον συνωστισμό ενεργειακών κολοσσών), τους ενεργειακούς δρόμους που θα χαράξουν ισχυρά μονοπώλια, τις σφαίρες επιρροής, την κερδοφορία των καπιταλιστών και δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των λαών.

Γι' αυτό και ο Αϊντε στις δηλώσεις του θέλησε να «αφήσει πόρτες ανοιχτές» για το νέο γύρο του παζαριού, λέγοντας ότι «αυτό που έμεινε από αυτή τη φάση είναι μια καλύτερη κατανόηση για το πού μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία, αν ποτέ υπάρξει μια νέα προσπάθεια, και αν κάποιος προσπαθήσει ξανά». Μάλιστα, τόνισε ότι η διαδικασία επανέναρξης διαπραγμάτευσης, την οποία χαρακτήρισε «ανάσταση», πρέπει να αρχίσει από τα δύο μέρη και όχι από τον ΟΗΕ.

Είπε με νόημα: «Νομίζω ότι και οι ηγέτες συμφωνούν, (αν και) δεν μιλώ εκ μέρους τους, αλλά κατά την αίσθησή μου αυτό αποτελεί μια συναντίληψη, πως δεν μπορεί να αναστηθεί από τον ΟΗΕ. Η ανάσταση θα πρέπει να γίνει από εδώ και σε αρμονία και μέσω συμφωνίας των πλευρών και, αν συμφωνήσουν, ο γγ είναι εκεί». Κατά τ' άλλα, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι «έχει ανάμεικτα αισθήματα για το γεγονός ότι φεύγει από την Κύπρο» και πρόθεσε: «Πετύχαμε πολλά σε αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, με τη βοήθειά μας και με όλη την υποστήριξη, διεθνώς και από τον κόσμο εδώ στην Κύπρο, κατάφεραν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο πολύ από οποιουσδήποτε ηγέτες πριν από αυτούς. Αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι δεν πετύχαμε να λύσουμε το πρόβλημα, και θα ήταν καλύτερα να έφευγα αφότου θα βοηθούσα τους ηγέτες να πετύχουν μια διευθέτηση που να μπορεί να εφαρμοστεί».

Στις συναντήσεις και με τους δύο ηγέτες, θέμα της ατζέντας ήταν και οι δύο εκθέσεις που θα αφήσει ο Αϊντε στον ΟΗΕ, χωρίς όμως να δοθούν λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι θα είναι έτοιμες σε μερικές βδομάδες, ότι η μία θα αφορά τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία και θα δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ η άλλη όχι και θα αφορά τη «δουλειά της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο», με απόρρητες πληροφορίες και στοιχεία. Πάντως, τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ ή άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που δήθεν νοιάζονται για την ενότητα του κυπριακού λαού, θέλουν να ξεχαστεί ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής, ενώ οι βάσεις της Βρετανίας, στρατηγικής σημασίας για τη δράση στην περιοχή, θεωρούνται δεδομένες.

Επιπλέον, από τα Κατεχόμενα, μετά τη συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο Αϊντε φέρεται να σημείωσε: «Νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος έχει τώρα μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ευκαιρία που υπήρξε και που ελπίζω ότι θα υπάρξει ξανά, για τη δημιουργία μιας ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου, πραγματικά ομόσπονδης, πραγματικά ευρωπαϊκής, που θα είναι οικονομικά βιώσιμη και με ένα σύγχρονο καθεστώς ασφάλειας, το οποίο θα προστατεύει και θα διασφαλίζει και τις δύο κοινότητες κατά τρόπο που να μην προκαλεί νευρικότητα στην άλλη πλευρά».

Θέλουν διατήρηση του παζαριού

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτορας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση Αϊντε - Αναστασιάδη «εξαιρετική, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές», χωρίς να τις προσδιορίσει. Απαντώντας πάντως σε ερώτηση για το αν η έκθεση Αϊντε για το τι συνέβη στο Κρανς Μοντάνα θα αποδίδει την πραγματικότητα, είπε ότι πεποίθηση του Προέδρου είναι πως «ο ειδικός σύμβουλος του γγ και τα Ηνωμένα Εθνη θα αποτυπώσουν την πραγματικότητα και το τι έγινε στο Κρανς Μοντάνα».

Σε άλλη ερώτηση για το αν ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση η απάντηση της αμερικανικής πλευράς σχετικά με την τουρκική Navtex της 31ης Ιούλη, για να κάνει αμερικανικό πλοίο άσκηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν απαιτείται Νavtex σε όλες τις ασκήσεις, σε όλες τις περιπτώσεις, διότι η Νavtex είναι οδηγία προς ναυτιλλομένους. Εάν αυτό που κάνεις παρεμποδίζει τη ναυσιπλοΐα, τότε ειδοποιείς την αρμόδια αρχή να ειδοποιήσει τους ναυτιλλομένους να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή. Η άσκηση που έκαναν οι Αμερικανοί δεν αφορούσε εξερεύνηση ούτε προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης της οικονομικής ζώνης και δεν παρενοχλούσε τη ναυσιπλοΐα».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Νέο κύμα κατασχέσεων

Μπαράζ κατασχέσεων έχει εξαπολύσει εδώ και καιρό ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε άλλα ποσά «σε χέρια τρίτων». Στόχος να βάλει στο χέρι τις ανείσπρακτες οφειλές λαϊκών νοικοκυριών, που είναι αντιμέτωπα με το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων, την εμπορευματοποίηση κάθε είδους υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα και με τη διογκούμενη φορολεηλασία του πενιχρού εισοδήματος που τους απομένει από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους για λογαριασμό και σε όφελος του κεφαλαίου. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία, το α' τετράμηνο του 2017 (Γενάρης - Απρίλης) τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν διαμορφώθηκαν στα 4 δισ. ευρώ, και οι οφειλέτες «υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» (κατασχέσεις κ.ά.) έφτασαν στο τέλος Απρίλη στους 906.100 έναντι 839.056 στο τέλος Δεκέμβρη 2016. Και είναι φυσικό να αυξάνεται ο αριθμός των οφειλετών όσο εξελίσσεται και εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Ηδη, εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμα 700.000 οφειλέτες στους οποίους θα επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

* * *

Υπολογίζεται ότι η εφορία «τραβάει» απροειδοποίητα χρήματα κάθε μέρα από 650 - 750 τραπεζικούς λογαριασμούς, που στην πλειοψηφία τους αφορούν εργατικές - λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν. Η συνέχεια θα είναι ακόμα χειρότερη για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, αν ισχύουν οι εκτιμήσεις ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη θα εκτιναχτούν στα 12 - 13 δισ. ευρώ στα τέλη του χρόνου. Που σημαίνει ότι επίκειται κανονικό σαφάρι σε βάρος όσων δεν έχουν και δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους και τα χαράτσια που τους επιβάλλει το κράτος, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Και βέβαια το σαφάρι αυτό συνοδεύεται από το κυνήγι των εργατικών και λαϊκών οικογενειών από τις τράπεζες, με τη μεγάλη πλειοψηφία τους να πνίγεται από τραπεζικά δάνεια που δεν μπορεί να αποπληρώσει, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους κυριολεκτικά σε απόγνωση. Η εξέλιξη είναι απόρροια των πολιτικών που ακολουθήθηκαν στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση. Στον καπιταλισμό ο κρατικός προϋπολογισμός, του οποίου βασική πηγή εσόδων είναι η φορολεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών, είναι να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής ενός τμήματος του κοινωνικού πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου. Τα νέα βάρη που φορτώνει το λαό μετατρέπονται ταυτόχρονα σε νέες ενισχύσεις του κεφαλαίου με τη μορφή φοροαπαλλαγών, επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων και άλλων προνομίων. Δίκαιο φορολογικό σύστημα στο πλαίσιο αυτού του συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει.

* * *

Απέναντι στη διαρκώς επιδεινούμενη για το λαό κατάσταση, το ΚΚΕ έχει κάνει σειρά παρεμβάσεων, μεταξύ άλλων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Στον πυρήνα της πρότασης του Κόμματος βρίσκεται η απαλλαγή της λαϊκής οικογένειας από τα φορολογικά βάρη, τα οποία πρέπει να επωμισθούν οι επιχειρήσεις, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Για το λόγο αυτό, και με στόχο την ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών οικογενειών, των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, το ΚΚΕ έχει προτείνει ρύθμιση για τις οφειλές στη φορολογική διοίκηση και στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που είναι ενταγμένη στο πλαίσιο ανάκτησης των απωλειών και στη διεκδίκηση ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών. Τα χρέη που δημιουργούν και φορτώνουν στις πλάτες του λαού το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν είναι χρέη ούτε των εργατικών ούτε των λαϊκών οικογενειών. Είναι καθαρή ληστεία του λαϊκού εισοδήματος και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσει ο λαός. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι το μόνο ικανό να αποτρέψει και να ακυρώσει κάθε προσπάθεια να στερηθεί μια λαϊκή οικογένεια το σπίτι της, να ληστέψουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος από το εισόδημά της.


Χ. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ