ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οι ατομικές συμβάσεις καταργούν εργατικά δικαιώματα

Με αφορμή τους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα εργατικά δικαιώματα, η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Πάει πολύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμφανίζεται ότι μάχεται υπέρ των πιο βαθιά εκμεταλλευόμενων εργαζομένων στη δημόσια Υγεία, την ίδια ώρα που σκάβει πιο βαθιά το λάκκο τους. Βαφτίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας "αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας" το καθεστώς γαλέρας που θέλει να επιβάλει!

Το γεγονός ότι μεμονωμένοι επιχειρηματίες - εργολάβοι, που για χρόνια θησαύριζαν, θίγονται από τις ατομικές συμβάσεις έργου που συνάπτουν οι διοικήσεις νοσοκομείων με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη σίτιση, στη φύλαξη, δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ευνοούνται. Δε σημαίνει ότι λιγοστεύει η δυστυχία τους.

Με τις ατομικές συμβάσεις έργου η κυβέρνηση μειώνει το "εργατικό κόστος", καταργεί εργατικά δικαιώματα που αυτήν τη στιγμή αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως 13ος και 14ος μισθός, επίδομα άδειας, άδεια εγκυμοσύνης, ΒΑΕ, κανονική και αναρρωτική άδεια. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων έργου που είχαν επιβάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις σχολικές καθαρίστριες.

(...) Μετά από κινητοποιήσεις πρωτοβάθμιων σωματείων στα νοσοκομεία και των κλαδικών Σωματείων Καθαριστριών Αθήνας & Πειραιά η μόνη υποχώρηση που έκανε η κυβέρνηση ήταν ότι θα προβλεφθεί με εγκύκλιο κανονική άδεια για κάθε συμβασιούχο 2 μέρες το μήνα (έως 24/έτος) και "δυνατότητα απουσίας" σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας. Αδεια εγκυμοσύνης δεν προβλέπεται, παρότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σε καθαριότητα και σίτιση είναι γυναίκες!

Για ποιον μάχονται, λοιπόν, η κυβέρνηση και οι υπουργοί της, όταν το εισόδημα των εργαζομένων παραμένει σε επίπεδα επιδόματος (αμοιβή για 5ωρη εργασία 380 ευρώ το μήνα), όταν χτυπιέται η μητρότητα, όταν δεν κατοχυρώνεται ούτε πλήρες ωράριο ούτε βαρύ και ανθυγιεινό ούτε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;

(...) Μάχεται γι' αυτούς που υπηρετεί χρόνια τώρα, πριν ως αντιπολίτευση, σήμερα ως κυβέρνηση. Για την πλουτοκρατία ως τάξη, που απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση του "εργατικού κόστους", ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς δικαιώματα, για να αυξηθούν η κερδοφορία των λίγων και η ανταγωνιστικότητά τους.

Η κυβέρνηση και όλοι οι μηχανισμοί του αστικού κράτους (Βουλή, Δικαιοσύνη κ.λπ.) εφαρμόζουν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κατάργηση της μόνιμης, σταθερής εργασίας και τη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων με ακόμα φθηνότερους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο.

(...) Απέναντι στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην ωμή κοροϊδία της κυβέρνησης, που στόχο έχει να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να τσακίσει το ηθικό τους, μία είναι η απάντηση: Συλλογικός ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στην οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενάντια στη στρατηγική Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ. Να προτάξουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να παλέψουμε για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, για μονιμοποίηση ΤΩΡΑ όλων των συμβασιούχων, για μαζικές προσλήψεις σε Υγεία - Πρόνοια - ΕΚΑΒ.

Στην κατεύθυνση αυτή ισχυρό όπλο των εργαζομένων θα είναι η μαζική στήριξη από τα πρωτοβάθμια σωματεία της Υγείας - Πρόνοιας, των ίδιων των εργαζομένων, του καλέσματος Ομοσπονδιών - Εργατικών Κέντρων - Σωματείων για την οργάνωση της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε οι εργαζόμενοι.

Η ενίσχυση της πάλης σε αυτήν την κατεύθυνση μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Γιατί μπορεί να ακυρώσει τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, να βάλει φρένο στην επίθεση, να οδηγήσει σε ένα ρωμαλέο, δυνατό κίνημα που να ταρακουνά κυβερνήσεις και τα αφεντικά τους, που να είναι ικανό να αποσπά κατακτήσεις για τους εργαζόμενους και το λαό, μέχρι να καταφέρει και το τελειωτικό χτύπημα στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
Ούτε με τους εργολάβους, ούτε με τις ατομικές συμβάσεις έργου

Με αφορμή τις εξελίξεις στο νοσοκομείο Τρικάλων με τη σύλληψη διευθυντικών στελεχών του νοσοκομείου μετά από καταγγελία του εργολάβου καθαριότητας για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων σε ανακοίνωσή της σημειώνει: Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά, ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά η πολιτική ενίσχυσης της εργοδοσίας συνεχίζεται.

Κυβέρνηση και εργοδοσία εκμεταλλεύονται άγρια τους καθαριστές - καθαρίστριες στα εργολαβικά συνεργεία με την κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, την κατάργηση των ΣΣΕ, την προώθηση των ατομικών συμβάσεων με άθλιους μισθούς και όρους δουλειάς, με απληρωσιά και απολύσεις.

Είτε μέσω των εργολάβων, είτε μέσω τον ατομικών συμβάσεων των νοσοκομείων, το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι χωρίς συγκροτημένα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, χωρίς κανονική ή αναρρωτική άδεια και δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ με μισθούς ψίχουλα, όταν τους καταβάλλουν.

Κανένας εργαζόμενος στα εργολαβικά συνεργεία να μη φοβηθεί, να έρθει σε επαφή με τα σωματεία του κλάδου, να οργανωθεί και από κοινού να παλέψουμε:

  • Πρόσληψη από τους αντίστοιχους φορείς και απορρόφηση όλων των εργαζομένων με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να φύγουν τα συνεργεία - εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία.
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Καμία καθαρίστρια να μη χάσει τη δουλειά της.
  • Ενταξη όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Να πληρωθούν τώρα τα δεδουλευμένα σε όσους οφείλονται».
ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ
Απολύσεις με «συμπάθεια» από τον εργοδότη

Γενική συνέλευση σήμερα στο χώρο του εργοστασίου για τον προγραμματισμό της δράσης, εξορμήσεις τις επόμενες μέρες στην αγορά του Βόλου για την ενημέρωση του κόσμου και άμεση οργάνωση αγωνιστικής κινητοποίησης, ήταν οι αποφάσεις που πήραν στη χτεσινή κοινή τους συνεδρίαση το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στο εργοστάσιο «Λεβεντέρης» και το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Οι αποφάσεις για συνέχιση του αγώνα λήφθηκαν μετά την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο και να απολύσει 18 άτομα.

Νωρίτερα, στην τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, η εργοδοσία ισχυρίστηκε ότι το εργοστάσιο είναι ζημιογόνο, την ώρα που η εταιρεία είναι κερδοφόρα και θα ενδυναμώσει την εμπορική της δραστηριότητα. Ωστόσο, απέρριψε την πρόταση του Συνδικάτου να απορροφήσει το προσωπικό του εργοστασίου στο εμπορικό κομμάτι, κάτι που βάζει σε υποψίες ότι όταν απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι, θα προσλάβει νέους με δυσμενέστερους όρους. Υστερα από όλα αυτά, εξέφρασε τη λύπη και τη συμπάθειά της (!) προς τους εργαζόμενους, κάτι που προκάλεσε τα γέλια των εργαζομένων, ενώ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου απάντησε «Μας θυμίζετε την παροιμία που λέει "Να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι". Δε θέλουμε ούτε τη λύπη ούτε τη συμπόνια σας».

Το Συνδικάτο Μετάλλου καλεί όλους τους εργαζόμενους της περιοχής να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους του «Λεβεντέρη», να παλέψουν για την ανάκληση της απόφασης της εργοδοσίας για το κλείσιμο του εργοστασίου, να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα διασφάλισης όλων των θέσεων εργασίας και μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο εργοστάσιο.

«ATHENS LEDRA»
«Να πληρώσει τώρα η εργοδοσία» απαίτησαν οι εργαζόμενοι

Στο υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra». «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, να πληρώσει τώρα η εργοδοσία», «Παρασκευαΐδη, τώρα να πληρώσεις, τα δεδουλευμένα μας να τα ξεχρεώσεις». Με συνθήματα όπως τα παραπάνω οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν και χτες από την εργοδοσία να καταβάλει τα δεδουλευμένα τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής. Η εργοδοσία παρέπεμψε για πληρωμές στον ...πλειστηριασμό του ξενοδοχείου. Καμία παρέμβαση και μέτρο εκ μέρους του υπουργείου δεν ανακοίνωσε ο γενικός του γραμματέας, Ανδρέας Νεφελούδης. Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν για μια ακόμα φορά, ώστε να γίνει σαφές σε παλιούς και επίδοξους νέους ιδιοκτήτες, πως θα σταθούν εμπόδιο σε όποιον σχεδιάζει να λειτουργήσει το ξενοδοχείο χωρίς τους εργαζόμενους και το σωματείο τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους είναι οι εργαζόμενοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), που εδώ και μήνες παλεύουν για την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Χτες, μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν κλιμάκωση με απεργία και μεγάλη συγκέντρωση στις 25 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εργαζομένων από όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στις 9 το πρωί, προγραμματίζουν κινητοποίηση στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ. Ταυτόχρονα, θα οργανώσουν δυναμικές παρεμβάσεις σε ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, τράπεζες και εφορίες, απαιτώντας μέτρα για την προστασία των οικογενειών τους καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αγωνιστικά θα εμποδίσουν διακοπές ρεύματος, νερού, αλλά και κατασχέσεις. Την ίδια ώρα, η εργοδοσία επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό για να σπάσει την επίσχεση εργασίας, προσλαμβάνοντας εποχιακούς εργαζόμενους σε καταστήματα που έχει σε τουριστικές περιοχές (Θάσο, Σταυρό, Χαλκιδική).

Συνεχίζουν στον «Τοξότη»

Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι και την Κυριακή, 7 Αυγούστου, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της «Τοξότης ΑΕ» στη διάρκεια συγκεντρώσεων και γενικών συνελεύσεων που έκαναν χτες το πρωί στα εργοτάξια του Βοτανικού (εργαζόμενοι της Αθήνας και των Αχαρνών), αλλά και της Κορίνθου, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Η εργοδοσία, κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και του κλαδικού σωματείου, δεσμεύτηκε ότι το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 5 Αυγούστου, θα καταβάλει μέρος των δεδουλευμένων που θα αντιστοιχούν σε αποδοχές 2 μηνιαίων μισθών.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας, έχοντας στο πλευρό τους το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Ν. Αττικής θα πραγματοποιήσουν νέες συγκεντρώσεις και γενικές συνελεύσεις και στα τρία εργοτάξια της εταιρείας (Βοτανικού, Αχαρνών και Κορίνθου) το πρωί της Παρασκευής 5 Αυγούστου, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ότι η στάση τους θα εξαρτηθεί από το εάν η εργοδοσία υλοποιήσει τη δέσμευσή της.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org