ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρεμβάσεις των Επιτροπών Αλληλεγγύης

Δράσεις για ζητήματα που αφορούν τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα και τις ανάγκες

Από παλιότερη δράση αλληλεγγύης που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις
Από παλιότερη δράση αλληλεγγύης που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις
Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και στον διοικητή της 5η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) έκανε πρόσφατα αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Λάρισας.

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φαρμάκων για το μελιταίο πυρετό, ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Παράλληλα, κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Σε δήλωση του, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ανέφερε τα εξής:

«Η Επιτροπή Αλληλεγγύης κάνει αυτή την παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στην 5η ΥΠΕ γιατί υπάρχει σοβαρή έλλειψη, μάλλον καθολική, φαρμάκου για το μελιταίο πυρετό, που κοστίζει μόνο 2 ευρώ. Αυτό οφείλεται στη συνολική υποχρηματοδότηση του συστήματος της Υγείας, αλλά και ειδικότερα στο γεγονός ότι οι φαρμακοβιομήχανοι προωθούν φάρμακα που τους αποδίδουν μεγαλύτερα κέρδη.

Εμείς αυτό που απαιτούμε άμεσα είναι να πάρουν την ευθύνη η 5η ΥΠΕ, το Νοσοκομείο και όλοι οι αρμόδιοι φορείς και κυρίως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και να τροφοδοτήσουν με φάρμακα για τον μελιταίο πυρετό τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, γιατί πραγματικά είναι μια αρρώστια που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο ή να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές.

Υπάρχει μια ομάδα υψηλού κινδύνου και αυτή είναι οι κυρίως οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που προσβληθούν από την ασθένεια. Δεν μας καλύπτει σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι έχουν στείλει αναφορά και κάποιος θα δώσει τη λύση. Εμείς θέλουμε άμεσα λύση, άμεσα να προμηθευτούν τα νοσοκομεία με το φάρμακο».

Σε Ημαθία και Κω

Στη συγκέντρωση τροφίμων και υλικών πρώτης ανάγκης προχωράει η Επιτροπή Αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε στο νομό Ημαθίας, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ), της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και της ΟΓΕ. Σε πρώτη φάση συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας (λάδι, παιδικές τροφές, μακαρόνια, όσπρια, ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη, γάλα εβαπορέ, εμφιαλωμένα νερά, χυμοί, κονσέρβες, μπισκότα κ.ά.). Επίσης κουβέρτες, ρούχα, παπούτσια, φάρμακα.

Στην περιοχή του δήμου Νάουσας, ο χώρος συγκέντρωσης των υλικών είναι το Εργατικό Κέντρο (τηλ. 233.2022.230). Στις περιοχές δήμων Βέροιας και Αλεξάνδρειας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν προσωρινά στα παρακάτω τηλέφωνα: 697.4365.539 (Βέροια), 693.8492.516 (Αλεξάνδρεια).

Τέλος, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, της Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, του Συλλόγου Γυναικών Κω (μέλος της ΟΓΕ), του Αγροτικού Συλλόγου, των σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Κω, Συνταξιούχων και Βοηθηματούχων ΙΚΑ Κω, συγκροτήθηκε τις προηγούμενες μέρες Επιτροπή Αλληλεγγύης, σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου.

Τραυματίστηκε εργαζόμενος στα «πεντάμηνα»

Το πρώτο σοβαρό εργατικό «ατύχημα», με θύμα εργαζόμενο στο Δήμο Λάρισας μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα. Ο εργαζόμενος έπεσε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στην ωμοπλάτη, να διακομισθεί στο νοσοκομείο και να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Μαζί με την έναρξη ενός ακόμα «πεντάμηνου» προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας», μια σειρά μικροτραυματισμοί που προηγήθηκαν, για παράδειγμα στους Δήμους Ηλιούπολης και Ζωγράφου, αλλά και το πιο σοβαρό «ατύχημα» στη Λάρισα, δείχνουν τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι αυτοί, οι οποίοι, από «γενικών καθηκόντων» μετατρέπονται καταχρηστικά σε εργαζόμενους στην καθαριότητα, χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση, χωρίς μέτρα για την προστασία της υγείας τους και χωρίς μέσα ατομικής προστασίας.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Λάρισας, «παρότι όλοι γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι (ΥΕ Γενικών Καθηκόντων) δεν έχουν προσληφθεί για τις υπηρεσίες καθαριότητας, η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος τους υποχρέωσαν να δουλεύουν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες (...)

Τους αναγκάζουν να ανεβαίνουν στα απορριμματοφόρα χωρίς ούτε καν να τους παρέχουν στοιχειώδη ενημέρωση και εκπαίδευση για τους κίνδυνους που διατρέχουν, για μέτρα ασφαλείας που πρέπει να παίρνονται, προκειμένου να εξασφαλίζεται η σωματική τους ακεραιότητα, τον εμβολιασμό και όλα τα ατομικά είδη προστασίας για την προφύλαξη από αρρώστιες».

Για τη στάση του δημάρχου Λάρισας, το Συνδικάτο υπενθυμίζει πως στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «προσπέρασε την αθλιότητα της εργασιακής τους σχέσης -5μηνη εργασία με 490 και 411 ευρώ μισθό - και τους κάλεσε να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για το καλό της πόλης».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα», μαζί με όλους τους συναδέλφους τους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, να οργανώσουν τον αγώνα, να συγκροτήσουν σε όλους τους δήμους του νομού επιτροπές πλάι στο Συνδικάτο, που θα παλεύουν για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Εργατικό «ατύχημα» στο ορυχείο Μαυροπηγής

Βαριά τραυματισμένος στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας νοσηλεύεται 38χρονος που απασχολούνταν σε εργολαβία της ΔΕΗ, στο ορυχείο της Μαυροπηγής Κοζάνης. Χτες στις 11.30 το πρωί, άγνωστο για ποιο λόγο, οδηγούσε το φορτηγό με την καρότσα ανοιχτή, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σε ταινιόδρομο, να ανατραπεί το όχημα και να τραυματιστεί σοβαρά. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι και αυτό το εργατικό ατύχημα είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και των άθλιων συνθηκών υγείας και ασφάλειας, που επικρατεί στις εργολαβίες της ΔΕΗ, στο κυνήγι του κέρδους.

Ο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Την προσπάθεια της εργοδοσίας της «OTS», να επιβάλει μείωση μισθών 50% και ταυτόχρονα απολύσεις, επικαλούμενη τη μη πληρωμή από πελάτες και τη «δύσκολη περίοδο», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης και καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν: Καμία αλλαγή στις συμβάσεις. Καμία μείωση μισθού. Πληρωμή μισθών στην ολότητά τους. Αμεση πληρωμή των χρωστούμενων.

«ΕΥΒΟΪΚΗ ΖΥΜΗ»: Σε απολύσεις προχωρά η εργοδοσία στην επιχείρηση «Ευβοϊκή Ζύμη». Ηδη στις 31 Ιούλη απολύθηκαν δύο εργαζόμενες και όλα δείχνουν πως θα υπάρξει συνέχεια. Το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας επισημαίνει πως την πόρτα της εξόδου βλέπουν οι παλιότεροι εργαζόμενοι, που, μετά από 20 - 25 χρόνια δουλειάς, έχουν μισθούς που προσεγγίζουν τα 1.000 ευρώ.

«ΒΙΚΗ»: Αναγκαστικές άδειες έδωσε στους εργαζόμενους η αλλαντοβιομηχανία «ΒΙΚΗ», όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αρτας, υπενθυμίζοντας ότι στην ίδια επιχείρηση οι εργαζόμενοι καλούνται «να δουλεύουν υπερωρίες και μάλιστα απλήρωτες». Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων, διασφάλιση της καταβολής στην ολότητά τους των μισθών, να σταματήσουν οι αναγκαστικές άδειες, οι απολύσεις και η τρομοκρατία. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

«WIND»: Τρεις νέες απολύσεις εργαζομένων που δούλευαν για χρόνια στη «Wind» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων», σημειώνοντας ότι οι απολύσεις στην εταιρεία έχουν φθάσει τις 1.000 από το 2009. Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους σημειώνει: «Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας. Σε κάθε περίπτωση δίωξης - απόλυσης, εργοδοτικής τρομοκρατίας, επικοινωνούμε άμεσα με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Wind. Δεν υπογράφουμε κανένα χαρτί - Δε συναινούμε στη σφαγή των δικαιωμάτων μας».

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Ελευσίνας σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως η απληρωσιά συνεχίζεται όσον αφορά τους τρέχοντες μήνες, ενώ ανεξόφλητα παραμένουν τα δεδουλευμένα περασμένων ετών. Ζητά να συνεδριάσει άμεσα το ΔΣ και να προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση, προκειμένου να συζητήσουν και αποφασίσουν οι εργαζόμενοι πώς θα απαντήσουν.

ΕΟΠΥΥ: Πενθήμερη επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν από χτες Δευτέρα μέρος των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων από τον Οργανισμό. Στη διάρκεια της επίσχεσης, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους την ιατρική επίσκεψη, θα λαμβάνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και στη συνέχεια θα πρέπει να διεκδικούν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

ΟΓΑ - ΟΑΕΕ: Καταβλήθηκε χτες η σύνταξη μηνός Αυγούστου σε 679.460 συνταξιούχους του ΟΓΑ με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛΤΑ που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων. Χτες, επίσης, καταβλήθηκαν και οι συντάξεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Στάσεις εργασίας χτες Δευτέρα έκαναν τα σωματεία εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ενωση Σταθμαρχών ΟΣΕ), ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, διεκδικώντας παράλληλα προσλήψεις προσωπικού και την επιστροφή των μεταταχθέντων συναδέλφων τους.

ΕΛΠΑ: Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Λέσχης Περιήγησης και Αυτοκινήτου (ΕΛΠΑ) έκαναν οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας δεδουλευμένα 24 μηνών. Η διοίκηση της ΕΛΠΑ αντί να καταβάλει τους μισθούς στους 250 εργαζόμενους, έχει δώσει ελάχιστα χρήματα ως «έναντι». Τον προηγούμενο μήνα έκλεισε τη θυγατρική εταιρεία «Helpa» και έμειναν στο δρόμο εννέα εργαζόμενοι. Στην κινητοποίηση έδωσαν το «παρών» οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο των Μεταφορών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ