ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Πολιτικής κρίσης συνέχεια

Μια εβδομάδα παράταση έλαβε η προσπάθεια εξεύρεσης, κοινά αποδεκτής, λύσης ανάμεσα στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό το ισλαμιστικό κόμμα «Ενάχντα» και την αντιπολίτευση με επίκεντρο το συνασπισμό κομμάτων «Λαϊκό Μέτωπο» προκειμένου να αποσοβηθεί περαιτέρω εμβάθυνση της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα. Τη νέα κλιμάκωση πυροδότησε η δολοφονία του ηγετικού στελέχους του «Λαϊκού Μετώπου» Μουχάμαντ Μπράχμι, σχεδόν έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Σόκρι Μπελαΐντ επικεφαλής του συγκεκριμένου σχηματισμού. Και μάλιστα από το ίδιο όπλο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις, προς το παρόν, ολιγομελείς ακραίες ισλαμιστικές ομάδες, γιατί τις αξιοποιεί πολιτικά φέρνοντάς τες ως παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρχει το μετριοπαθές «Ενάχντα». Σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην εκπόνηση του νέου συντάγματος, της προσάπτει ότι επιδιώκει, υπόγεια, να εδραιώσει την παρουσία και τις απόψεις του «Ενάχντα». Γι' αυτό και ζητά τη διάλυση της κυβέρνησης, την αντικατάστασή της με μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και την άμεση προκήρυξη νέων εκλογών μετά από τη διάλυση της παρούσας συντακτικής Βουλής.

Το «Ενάχντα», υπό την πίεση διαδηλώσεων αλλά και απειλών παραίτησης υπουργών και αποχώρησης του κυβερνώντος κόμματος «Ετακατόλ», συναίνεσε τελικά στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας αλλά όχι στη διάλυση της συντακτικής Βουλής, υποστηρίζοντας ότι «κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε χάος και διχασμό». Αντιπρότεινε παρουσίαση του συντάγματος στα τέλη Αυγούστου και εκλογές στις 17 Δεκέμβρη.

Προς το παρόν, και ενώ αναμένονται μεγάλες διαδηλώσεις, εκατέρωθεν, μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε ισχύ βρίσκεται η διαμεσολάβηση της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών, που τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τάχιστα τη χώρα σε εκλογές, χωρίς να διαλυθεί πρόωρα η Βουλή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία του συντάγματος. Οι επόμενες μέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες.


ΛΙΒΑΝΟΣ
Σε τεντωμένο σχοινί

Οι ρουκέτες έσκασαν κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο
Οι ρουκέτες έσκασαν κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο
Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η πολιτική σταθερότητα στο Λίβανο μετά από την εκτόξευση, τα ξημερώματα της Παρασκευής, δύο ρουκετών κατά της περιοχής όπου βρίσκονται το Προεδρικό Μέγαρο και η έδρα της διοίκησης του λιβανικού στρατού. Οι ρουκέτες δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα, όμως, σε συμβολικό επίπεδο, αποτελούν σοβαρότατη κλιμάκωση.

Της εκτόξευσης των ρουκετών είχε προηγηθεί ομιλία του Προέδρου Μισέλ Σουλεϊμάν, με αφορμή την επέτειο της μέρας του στρατού, στην οποία για πρώτη φορά τέθηκε ζήτημα με τον οπλισμό της «Χεζμπολάχ», με αφορμή τη συμμετοχή της στις συγκρούσεις της γειτονικής Συρίας. Ο Σουλεϊμάν μίλησε για «επανεξέταση του ζητήματος» εφόσον «τα όπλα αυτά χρησιμοποιούνται πλέον εκτός των λιβανικών συνόρων».

Αν και η χρονική σύμπτωση προκάλεσε εντυπώσεις ως προς τη σύνδεση της «Χεζμπολάχ» με την εκτόξευση των ρουκετών, καμία πολιτική δύναμη δεν διατύπωσε συγκεκριμένες κατηγορίες, κάτι που πιθανότατα θα έφερνε τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στον εμφύλιο διχασμό. Η «Χεζμπολάχ», από την άλλη, προχώρησε την Παρασκευή σε μεγάλη συγκέντρωση, στην οποία μίλησε ζωντανά, για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο, ο ηγέτης της Σεΐκ Χασάν Νασράλλαχ, ο οποίος, επίσης για πρώτη φορά, αναφέρθηκε στην οργάνωσή του ως «σιιτική» και όχι ως «μουσουλμανική ή λιβανική αντίσταση στο Ισραήλ». Ο Νασράλλαχ επέλεξε ν' αναφερθεί κυρίως στις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό και απέφυγε κάθε νύξη στις ρουκέτες.

Τα γεγονότα αυτά διατηρούν σταθερά στο κόκκινο το θερμόμετρο της εσωτερικής έντασης στο Λίβανο που σοβεί εδώ και πολλούς μήνες λόγω των συγκρούσεων στη Συρία και το διχασμό της λιβανικής πολιτικής σκηνής ανάμεσα σε υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος και των αντικαθεστωτικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ