ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
Χορός κερδών, χώρος θανάτου

Κλάμα και χαμός, «δώσε και σε μένα μπάρμπα τώρα που έχουμε κρίση», αν άκουγε κανείς τους ξενοδόχους θα πίστευε πως ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Φουλαρισμένοι είναι κι ας κλαίγονται. Αλί στους εργάτες, γυναίκες κι άντρες, που δουλεύουν κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, στα ξενοδοχεία, χωρίς καν ένα ρεπό ολόκληρο το μήνα. Αλίμονο και στους εργάτες, γυναίκες κι άντρες, που δεν έχουν σπίτι στο χωριό και θα αναγκαστούν να πληρώσουν χρυσάφι για 6 διανυκτερεύσεις - ποιανού η τσέπη αντέχει για παραπάνω; - σε μια από τις τρώγλες που παριστάνουν τα τουριστικά καταλύματα.

Κάτι τέτοιες ώρες είναι αναπόφευκτες οι συγκρίσεις. Με το σοσιαλισμό και το κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ξεκούραση.

Πήραν, λέει, τις επιδοτήσεις οι βιομήχανοι κι αντί να κάνουν επενδύσεις, έκαναν απολύσεις. Σιγά το νέο. Μια βόλτα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη αποκαλύπτει σε ντουζίνες τα βιομηχανικά κουφάρια στις περίφημες ΒΙΠΕ (βιομηχανικές περιοχές). Είναι τα περιβόητα αναπτυξιακά πακέτα (κάτι ΜΟΠ και νόμος 1262) στα οποία στηρίχτηκε ένα μεγάλο μέρος από τα τότε νέα τζάκια. Από τότε ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Κοντά στην αρπαχτή που κάνουν οι βιομήχανοι βολεύονται και οι πολιτικοί των δύο κομμάτων της αστικής τάξης που κατά διαστήματα τάζουν δουλειές με φούντες στον τοπικό πληθυσμό. Ενα ρουσφέτι ξεκινά από τον ψίθυρο στο καφενείο, «ακούγεται ότι θα δώσουν λεφτά για εργοστάσια, είμαστε κι εμείς μέσα», και σέρνεται μετά από ψίθυρο σε μπαλκόνι και τούμπαλιν για το πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, με ποια κριτήρια οι προσλήψεις, για να καταλήξουν για μια θέση μερικής απασχόλησης να σφάζεται το σόι για το αν θα είναι η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ που θα βάλει μέσον να πάρει ο βιομήχανος το δικό μας το παιδί στη δουλειά. Μετά όλοι μαζί κοιτάνε τα κουφάρια της επένδυσης. Και πάλι απ' την αρχή με τον επόμενο ψίθυρο για τις επόμενες «επενδύσεις».

Κινδυνεύεις στο τέλος να συμφωνείς με τον Ψυχάρη. Οχι για την τιμή της ντομάτας, αλλά για την κρισιμότητα της χρήσης της. Αν ήξεραν οι πολιτικοί των δύο κομμάτων της αστικής τάξης πως όπου εμφανίζονται θα τους παίρνουν με τις ντομάτες ίσως να ήταν πιο σεμνοί στην πρόκληση. Τώρα πουλάνε ρουσφέτι και για τις τιμές.

«Εθνος» και «Συναίνεση» το δίδυμο της επιτυχίας για να διαιωνίζεται η εκμετάλλευση. Οποτε η αστική τάξη βρίσκει τα δύσκολα παρουσιάζει το πρόβλημα ως εθνικό και ζητά συναίνεση για να αντιμετωπιστεί.

Δίδυμη είναι και η «επίγνωση της δυσκολίας», αυτό το διαρκές πρόσχημα για νέα βάρη στη λαϊκή οικογένεια. Με επίγνωση της δυσκολίας εφαρμόζει την πολιτική της η ΝΔ. Με επίγνωση της ίδιας δυσκολίας δηλώνει το ΠΑΣΟΚ ότι θα εφαρμόσει καλύτερα ό,τι κάνει η ΝΔ.

Γι' αυτό τελικά προκύπτουν ως κρίσιμο θέμα οι ντομάτες. Η τιμή τους καθορίζει αν θα τις πετάς ή θα τις κοιτάς από μακριά.

Εχουν επίγνωση για ποια τάξη δουλεύουν και οι αστοί πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι που αναπαράγουν - πλασάρουν αυτή την πολιτική.

Ο τρόπος που αντιμετώπισαν έναν ακόμη χαμό εργάτη στη ΛΑΡΚΟ είναι χαρακτηριστικός. Ο κόσμος το 'χει τούμπανο ότι κάθε γωνιά του εργοστασίου είναι και μια παγίδα θανάτου, ότι αυτό επιδεινώνεται διαρκώς ενόψει ξεπουλήματος. Κι όμως, έσπευσαν να αναπαραγάγουν τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας που μίλησε για ατύχημα στα όρια της στατιστικής! Τι λε ρε! Στατιστική ο θάνατος ενός εργάτη που πήγαινε στη δουλειά για να θρέψει έξι στόματα; Στατιστική η αγωνία του για το ότι τα τέσσερα παιδιά του κινδυνεύουν να είναι κι αυτά σκλάβοι στο ίδιο αφεντικό;

Οποιος νομίζει ότι οι μηχανές δουλεύουνε με κάρβουνο κάνει λάθος. Με ανθρώπινα κορμιά δουλεύουν. Είτε ζωντανά, είτε νεκρά, είναι τα ανθρώπινα κορμιά, τα κορμιά των εργατών, αυτά που κινούν τη μηχανή και την κάνουν να 'ναι κερδοφόρα. Το βεβαιώνει η ιστορία της ΛΑΡΚΟ. Γι' αυτό και σε τέτοια μαγαζιά δίνεται το βάρος για να κυριαρχεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός. Για να μη σηκώνεται κεφάλι.

Πάντως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι φύλακες παίρνουν τα μέτρα τους. Ο κατάλληλος άνθρωπος προαναγγέλλει την έλευση των τρομοκρατών. Μετά δημοσιεύεται το αναγκαίο σενάριο ώστε όλοι να έχουν ψηθεί όταν θα αρχίσει το μάντρωμα. Ποιους θα μαντρώσουν - ποιους θέλουν να μαντρώσουν; Η απόφαση για τα αεροπορικά ταξίδια είναι προπομπός: Ολους. Ολοι καταρχήν ύποπτοι. Μετά θα μπουν τα ταξίδια με πλοίο, ύστερα με λεωφορείο και, τέλος, κάθε ΙΧ θα περνά από chek point για να καταγράφονται οι επιβάτες του. Το είχαμε δει να γίνεται την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά τότε με εθνική υπερηφάνεια το κατάπιαμε. Να που ήταν ήδη γενική πρόβα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΤΑΞΗ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ

ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΗ: «Αρκετοί επιχειρηματίες χρηματοδοτήθηκαν για να προσλάβουν εργαζόμενους, όμως στην αναμπουμπούλα της κρίσης προχώρησαν σε απολύσεις, προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, ελαστικοποίηση των όρων εργασίας και καταπατήσεις της εργατικής νομοθεσίας. Για όλα αυτά το κράτος συνήθως κωφεύει, και μάλιστα σε περίοδο δημοσιονομικής δυσπραγίας». (το θέμα στο ΒΗΜΑ)

«ΕΘΝΟΣ» ΚΑΙ «ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ»: «H κατάσταση που αναδεικνύεται είναι περισσότερο τραγική από κάθε άλλη φορά στα 35 χρόνια της μεταπολίτευσης. Σοβαροί οικονομολόγοι, οικονομικά ινστιτούτα, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες του τόπου κι αυτή ακόμη η Tράπεζα της Eλλάδος θεωρούν ότι η κατάσταση αυτή της οικονομίας θα επιδεινωθεί (...) Mπροστά σε αυτά τα δεδομένα εκπλήσσει το γεγονός ότι ο πολιτικός κόσμος εμφανίζεται να μη συνειδητοποιεί το πρόβλημα. Γιατί η κατάσταση είναι τέτοια που χωρίς ένα εθνικό σχέδιο δράσης είναι αδύνατον να επουλωθούν οι βαθιές πληγές και να αναστραφεί το κλίμα στην οικονομία. Ο διοικητής της TτΕ είναι σαφής στις εκθέσεις του. Χρειάζεται ένα μακροχρόνιο σχέδιο αναστήλωσης που θα το στηρίζουν τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Αλλιώς το χρεοστάσιο είναι πολύ κοντά...». (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΓΝΩΣΗ» «Ο Γ. Παπανδρέου (...) τόνισε ότι "εμείς και η ΝΔ βρισκόμαστε σε απέναντι όχθες. Εκείνοι εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών και όσους παρασιτικά πλουτίζουν απομυζώντας εθνικούς πόρους. Το αυταρχικό και πελατειακό κράτος, το καθεστώς διαφθοράς, συγκάλυψης, ανομίας (...) το ΠΑΣΟΚ, αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του με "πλήρη επίγνωση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης"». (το ρεπορτάζ στην ΑΥΡΙΑΝΗ)

ΚΡΙΣΙΜΟ ΘΕΜΑ ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ: «Η ψήφος των πολιτών εδράζεται και δικαιολογείται από το βαθμό με τον οποίο αξιολογείται η απόδοση κάθε κόμματος στην άσκηση εξουσίας (...) ζητήματα όπως π.χ. οι ντομάτες μπορεί να επηρεάσουν την τοποθέτηση των πολιτών. Το πρόβλημα είναι γνωστό». (ο Σ. Ψυχάρης στο ΒΗΜΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ να διεκδικήσει το λαϊκο κίνημα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αντισταθείτε στον ιό του πανικού

ΤΑ ΝΕΑ: Φορο - εκπτώσεις με τρικ στα στεγαστικά

ΕΘΝΟΣ: ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ σε 850.000 μικρομεσαίους

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ κατά Παπανδρέου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΒΟΜΒΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΡΑΛΥΕΙ ΤΑ «ΒΑΡΙΔΙΑ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Συνελήφθησαν 5.747 άτομα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επιστρέφουν οι ξένοι στο ΧΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η κρίση, η γρίπη και οι εκλογές

Η ΑΥΓΗ: Υποθηκεύουν το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κραχ και κάλπες

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Με απλωτή 5 μονάδων πάει για μπάνια ο Γιώργος

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΚΑΙ ΞΕΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ κατά Παπούλια

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο κατάλληλος άνθρωπος

«Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ. Δυστυχώς επαληθεύτηκα όταν έλεγα τον Ιανουάριο ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και νεκρούς. Πολύ φοβάμαι ότι εάν δεν αντιδράσουμε τώρα θα έχουμε και άλλα θύματα μελλοντικά» (ο Μ. Χρυσοχοΐδης στα ΝΕΑ).

Το αναγκαίο σενάριο

«Αυξημένα μέτρα έχει λάβει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Αντιτρομοκρατική - και γενικότερα οι αρχές ασφαλείας - έπειτα από πληροφορίες ότι ετοιμάζεται νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην περιοχή της Αθήνας. Οι πληροφορίες έχουν διαβιβασθεί από την ΕΥΠ και σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές της εφημερίδας μας αναφέρονται σε "πλήγμα εντυπωσιασμού" που έχει προετοιμασθεί ώστε να προκαλέσει σύγχυση και κύμα ανασφάλειας στους πολίτες» (το θέμα στο ΠΑΡΟΝ).

Η αναμενόμενη συνέχεια

«Ο κύβος ερρίφθη. Υστερα από επεξεργασία μηνών, τα κράτη - μέλη της ΕΕ άναψαν το "πράσινο φως" για το μεγαλύτερο on line ηλεκτρονικό φακέλωμα που έγινε ποτέ. Οσοι ταξιδεύουμε αεροπορικώς από και προς χώρες της ΕΕ θα καταγραφόμαστε σε ευρείες εθνικές βάσεις δεδομένων και τα προσωπικά μας δεδομένα θα βρίσκονται στην ανεξέλεγκτη διάθεση των διωκτικών αρχών για έρευνα και επεξεργασία γενικώς (...) Η αποθέωση της κρατικής καταστολής περνά πλέον μέσα από την αποσάθρωση των παραδοσιακών εγγυητικών λειτουργιών του κράτους δικαίου. Αυτό που κυριαρχεί παντού είναι η λέξη "ύποπτος"» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Το κάρβουνο

«Ο εργαζόμενος βρέθηκε από τους άνδρες της Πυροσβεστικής απανθρακωμένος (...) Πατέρας τεσσάρων παιδιών δούλευε ακόμα και τις Κυριακές στο εργοστάσιο σιδηρονικελίου της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Χθες ωστόσο δεν επέστρεψε στο σπίτι» (το θέμα στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ