ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Μεγεθύνεται η τοκογλυφία

Σε νέα αύξηση του βασικού της επιτοκίου, φτάνοντας στο 3%, προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πυροδοτώντας έτσι τη νέα επίθεση των εμπορικών τραπεζών κατά της λαϊκής οικογένειας

Σε νέα αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25%, την τέταρτη κατά σειρά από τις αρχές του 2006, προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στρώνοντας έτσι το χαλί να γίνει ακόμη πιο ακριβός ο τραπεζικός δανεισμός και πιο φτηνές οι λαϊκές αποταμιεύσεις. Το χορό των αυξήσεων άνοιξε χτες η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία - λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΕΚΤ - ανακοίνωσε με τη σειρά της νέα επιτόκια, τα οποία θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες. Με ανακοίνωσή της η ΑΤΕ έκανε γνωστό ότι διατηρεί τα επιτόκιά της αμετάβλητα.

Οι κλιμακωτές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και οι επακόλουθες των εμπορικών τραπεζών δημιουργούν προϋποθέσεις αυξημένων κινδύνων για τη λαϊκή οικογένεια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, συνήθως με επαχθείς όρους. Αντιμέτωποι με τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων θα βρεθούν όσοι έχουν συνάψει δανειακή σύμβαση με κυμαινόμενο επιτόκιο (η μεγάλη πλειοψηφία των δανειζομένων). Το γεγονός ότι τα τραπεζικά χρέη - ιδιωτών και επιχειρήσεων - αγγίζουν τα 150 δισ. ευρώ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το χρέος των νοικοκυριών αυξάνεται με διπλάσιους ρυθμούς από το χρέος των επιχειρήσεων.

Μια μικρή γεύση του τι σημαίνει στην πράξη η αύξηση των επιτοκίων κατά μία (1) ποσοστιαία μονάδα από πέρσι μέχρι φέτος, μας δίνουν τα εξής δύο παραδείγματα, για ένα δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 10 και 20 ετών, με κυμαινόμενο επιτόκιο 4% πέρσι το Δεκέμβρη (τότε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν 2%). Στην πρώτη περίπτωση, η επιβάρυνση για το δανειολήπτη ανέρχεται σε 49 ευρώ (για το δάνειο 10ετούς διάρκειας) καθώς η τοκοχρεολυτική δόση εκτινάσσεται, με επιτόκιο 5%, στα 1.061 ευρώ το μήνα από 1.012 ευρώ που ήταν πέρσι το Δεκέμβρη (επιτόκιο 4%). Στη δεύτερη περίπτωση (δάνειο 20ετούς διάρκειας) η επιβάρυνση φτάνει τα 54 ευρώ καθώς η τοκοχρεολυτική δόση θα φτάσει τα 660 ευρώ από 606 ευρώ που ήταν πέρσι.

Πρόσθετα προβλήματα δημιουργούνται και για το ελληνικό δημόσιο, το οποίο καλείται να εξυπηρετήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος κάτω από δυσμενέστερες συνθήκες λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Το πρόβλημα αυτό καθαυτό δεν είναι τόσο το γεγονός ότι το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 1 μονάδα από το Δεκέμβρη του 2005, κάτι άλλωστε φυσιολογικό, δεδομένου ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων ακολουθεί τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία αυξάνεται. Το κυρίως πρόβλημα αφορά στη ληστρική συμπεριφορά των τραπεζών, οι οποίες διαμορφώνουν τη σχέση επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων κατά το δοκούν...

Αν κάτι διαψεύστηκε τα τελευταία χρόνια, είναι ασφαλώς ο μύθος των χαμηλών επιτοκίων, καθώς η διαφορά των επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων είναι σήμερα μεγαλύτερη από αυτή της δεκαετίας του '90.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Αυξήθηκαν κατά 9,3% το επτάμηνο

Κατά 6,2% αυξήθηκαν τα κρατικά έσοδα τον Ιούλη του 2006 (προσωρινά στοιχεία) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2005, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Για ολόκληρο το επτάμηνο (Γενάρης - Ιούλης) τα έσοδα εμφανίζουν ρυθμό αύξησης 9,3%, έναντι στόχου για ρυθμό αύξησης 8,9%. Από την ανάλυση πάντως των στοιχείων, προκύπτει ότι η εικόνα, κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι για την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία σε κάθε περίπτωση, επιφυλάσσει για τον εαυτό της το δικαίωμα της προσφυγής σε πρόσθετα φορολογικά μέτρα, στην περίπτωση βέβαια που τους εναπομείναντες μήνες σημειωθεί υστέρηση. Ο υπουργός Οικονομίας, άλλωστε, στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στις Βρυξέλλες για «πιστή τήρηση του προϋπολογισμού» προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, έχει αφήσει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο...

Πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα έσοδα που εισπράττονται από τις ΔΟΥ, τον Ιούλη αυξήθηκαν... μόνο κατά 3,2% και ανήλθαν στα 3.170 εκατ. ευρώ. Και η πενιχρή αυτή επίδοση επιτεύχθηκε παρά τα συνεχή φορολογικά μέτρα στα οποία έχει προσφύγει η κυβέρνηση της ΝΔ (αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, ΦΠΑ, φόροι πετρελαιοειδών, τσιγάρα, ειδικό τέλος στα κινητά τηλέφωνα). Τα έσοδα των τελωνείων αυξήθηκαν κατά 14,3% και του υπόλογου συμψηφισμού κατά 13,7%.

Πάντα με στόχο τη στήριξη των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τους φορολογικούς ελέγχους, ειδικά στους τόπους τουριστικού προορισμού, οι οποίοι λόγω των καλοκαιρινών διακοπών των εργαζομένων, εμφανίζουν αυξημένη κίνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο 28/7 - 30/7 προκύπτει η ακόλουθη εικόνα: Ελέχθηκαν 284 επιχειρήσεις σε νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, από τις οποίες οι 146 είχαν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις (ποσοστό παραβατικότητας 51%) ενώ σωρευτικά καταγράφτηκαν 7.531 παραβάσεις.

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ
Τιμές «ξεφτίλας» δίνουν οι έμποροι

Την προσφιλή τακτική, του στυγνού εκβιασμού, ακολουθούν για μια ακόμη χρονιά οι εμποροβιομήχανοι κατά τις διαπραγματεύσεις τους με τους σταφιδοπαραγωγούς για τη φετινή τιμή της κορινθιακής σταφίδας. Χτες, πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα και δεύτερη σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των δύο πλευρών, με τους εμποροβιομήχανους να εμμένουν εκβιαστικά στις εξευτελιστικές τιμές των 52 λεπτών το κιλό για τη Μεσσηνία και την Ηλεία, 55 λεπτών για την Κορινθία και 58 λεπτών για την περιοχή της Αιγιαλείας.

Οι σταφιδοπαραγωγοί, που χρόνο με το χρόνο βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να εξανεμίζεται, θέτουν ως κατώτατο όριο διαπραγμάτευσης τα 60 λεπτά το κιλό, επισημαίνοντας ότι η πρόταση των εμποροβιομηχάνων ξεπερνάει κάθε όριο λογικής διαπραγμάτευσης, αφού είναι γνωστό ότι το προϊόν στις αγορές του εξωτερικού έχει διαρκή άνοδο και ιδιαίτερα φέτος μπορεί να αποφέρει πολύ υψηλές τιμές. Μόνο που, ως συνήθως, οι εμποροβιομήχανοι σκοπεύουν να καρπωθούν για λογαριασμό τους τα κέρδη, «πατώντας στο λαιμό» των Ελλήνων μικρομεσαίων καλλιεργητών.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Λένε ότι... τα κατάφεραν

«Ολα πάνε καλά», εκτιμούν ομοφώνως η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, σχετικά με την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ, κατά τη σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα του υπουργείου. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, θα γίνει κατορθωτό να αρχίσει να καταβάλλεται η «κουτσουρεμένη» ενιαία ενίσχυση στους δικαιούχους αγρότες από 1ης Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους. Οπως φαίνεται, οι εποχές που η ηγεσία του υπουργείου, με τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και την «πρασινογάλαζη» ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ αλληλοκατηγορούνταν, για το «μπάχαλο» που είχαν συνδημιουργήσει κατά τη διαδικασία ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ, ανήκουν πια στο παρελθόν... Αλλωστε, το «χαράτσι» των, τουλάχιστον, 60 εκατομμυρίων ευρώ που παράνομα επέβαλαν στους Ελληνες αγρότες, για την τέλεση ενός έργου που έπρεπε να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι αρκετό για να κλείσει όλες τις «παλιές πληγές»...


ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για επιχειρήσεις του Βοτανικού

Κίνητρα για τις υπό απομάκρυνση 60 επιχειρήσεις από την περιοχή του Βοτανικού - όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού - ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ). Σε έγγραφο που απέστειλε προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και τον Δήμαρχο Αθηναίων, το ΒΕΑ επισημαίνει ότι το 48% των επιχειρήσεων αυτών (απασχολούν 420 εργαζομένους) είναι εγκαταστημένες στην περιοχή πάνω από 20 χρόνια και το 70% λειτουργεί σε ενοικιασμένο χώρο.

Το ΒΕΑ ζητά, μεταξύ άλλων, ενημέρωση των υπό απομάκρυνση επιχειρήσεων και καθορισμό χρονοδιαγράμματος μεταφοράς τους, καθορισμό οικονομικής ενίσχυσης και κινήτρων μετεγκατάστασης, αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων στο ύψος των εμπορικών τιμών και ειδική υποστήριξη των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε ενοικιαζόμενους χώρους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org