ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΡΒΑΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Επιταχύνουν και κλιμακώνουν τα ισραηλινά στρατεύματα

Η κατάσταση του λιβανέζικου λαού με την έλλειψη τροφίμων έχει γίνει απελπιστική. Εδώ από διανομή κονσερβών στην Τύρο

Associated Press

Η κατάσταση του λιβανέζικου λαού με την έλλειψη τροφίμων έχει γίνει απελπιστική. Εδώ από διανομή κονσερβών στην Τύρο
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Με ταχύτατους ρυθμούς κλιμακώνεται η ισραηλινή ολομέτωπη επίθεση στο Λίβανο. Αν και το μεγαλύτερο μέρος των επίγειων επιχειρήσεων αλλά και των αεροπορικών επιδρομών επικεντρώνεται σε μια ευρύτερη ζώνη στο νότιο Λίβανο, χτες, μετά από αρκετές μέρες, επλήγησαν εκ νέου τα νότια προάστια της Βηρυτού αλλά και στόχοι στα ανατολικά και βόρεια της χώρας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνέχιζε να υπαγορεύει όρους για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός (ανάπτυξη δύναμης πριν την αποχώρηση, αφοπλισμός Χεζμπολάχ κλπ.) ενώ η ισραηλινή πολιτική ηγεσία ετοιμαζόταν να εγκρίνει και νέα διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων (προετοιμασία για επιχειρήσεις μέχρι και βορείως του ποταμού Λιτάνι). Ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» απαντούσε εξαίροντας την αντίσταση, προειδοποιώντας με νέες «εκπλήξεις» και ξεκαθαρίζοντας ότι «δε θα υπάρχει καμία εκεχειρία αν δε φύγει και ο τελευταίος Ισραηλινός στρατιώτης από το λιβανικό έδαφος».

Ενδοϊμπεριαλιστικό «παζάρι»

Ενα πρώτο σχέδιο απόφασης, που εκπόνησε η Γαλλία, έγινε γνωστό ότι διανεμήθηκε, χτες, στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως «βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η «μέση λύση» που φαίνεται να προκρίνεται προκειμένου να υπερκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις ΗΠΑ - Γαλλίας (σε πρώτο επίπεδο), είναι να ληφθούν σταδιακά 2 αποφάσεις: μία που θα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και θα θέτει ορισμένα βασικά στοιχεία για μελέτη βιώσιμης και μακρόχρονης πολιτικής επίλυσης και μια δεύτερη που θα καταλήγει στην εκεχειρία και θα εξετάζει και την ανάπτυξη δύναμης.

Οι δύο πλευρές, αν και εκατέρωθεν έγιναν δηλώσεις περί «επίτευξης προόδου», καθιστούσαν σαφές ότι χρειάζεται ακόμη «χρόνος» και άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και κατάρρευσης της όποιας «γέφυρας». Και αυτό γιατί το Παρίσι φέρεται να επιμένει ότι πρέπει μια διεθνής δύναμη να αναπτυχθεί αφού θα έχει λυθεί το πολιτικό ζήτημα, ενώ αντίθετα η Ουάσιγκτον έχει υιοθετήσει την ισραηλινή θέση περί ανάγκης ανάπτυξης δύναμης αμέσως μετά την εκεχειρία, και χωρίς το προαπαιτούμενο της ολικής αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων. Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα συμμετάσχουν στη δύναμη αυτή με άνδρες, αλλά προτείνουν να ηγηθούν αυτής γαλλικά στρατεύματα, γίνεται σαφές ότι η αντιπαράθεση των δύο πλευρών δεν αναμένεται να διευθετηθεί εύκολα.

Κατά τα άλλα, το Παρίσι επαναλάμβανε, χτες, τις προσπάθειες προσέγγισης με την Τεχεράνη, υποστηρίζοντας, όπως και η Μόσχα, ότι «το Ιράν μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης». Προς τη Δαμασκό στρεφόταν η Μαδρίτη και η Βόννη. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, μετά από σειρά συναντήσεων με τη συριακή ηγεσία, δήλωνε ότι «είναι πεισμένος ότι η Συρία θέλει να είναι μέρος της λύσης» και ότι «έλαβε διαβεβαιώσεις για τις προσπάθειες επηρεασμού της Χεζμπολάχ που θα καταβάλει η συριακή ηγεσία». Ταυτόχρονα, συζήτηση με το Σύρο ομόλογό του τηλεφωνικώς είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις αυτές, γίνεται σαφές ότι η ενδο-ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση για το ρόλο και το εύρος που η κάθε δύναμη θα διαδραματίσει στη φλεγόμενη περιοχή όχι μόνο βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά εντείνεται με τον καθένα να αναζητεί διαφορετικά ερείσματα. Και όλα αυτά, ενώ ο Ιορδανός μονάρχης εναγωνίως προειδοποιούσε ότι «η συνέχιση της ισραηλινής βάρβαρης επίθεσης δημιουργεί πολλές Χεζμπολάχ και προκαλεί προβλήματα στις μετριοπαθείς ηγεσίες της περιοχής».

Ο Ιρανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι ουσιαστική λύση θα είναι «η εξάλειψη του σιωνιστικού καθεστώτος» ενώ η έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, δεν κατάφερε παρά να «καταδικάσει απερίφραστα τις ισραηλινές επιθέσεις» και να ζητήσει «άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός» χωρίς τίποτε πιο συγκεκριμένο.

Κλιμάκωση σε επιχειρήσεις και προκλήσεις

Σκληρές μάχες μαίνονταν, χυες, κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής Ισραήλ-Λιβάνου, όπου ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια πρώτη «ζώνη ασφαλείας» πλάτους, περίπου 6 χιλιομέτρων, την οποία προτίθεται να διατηρήσει μέχρις ότου αναπτυχθεί διεθνής δύναμη στην περιοχή. Στη ζώνη αυτή συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 20 χωριά. Παράλληλα, επλήγησαν από αέρος στόχοι ανατολικά, στην κοιλάδα Μπεκάα, κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ, νοτιοανατολικά στην πόλη Ρασάγια, δυτικά πέριξ της Τύρου, αλλά και βορείως, στην περιοχή Ακαρ, κοντά στη βόρεια μεθόριο με τη Συρία, ενώ καταστράφηκε και μία γέφυρα που συνδέει την περιοχή με την Τρίπολη.

Επίσης, νέο σφυροκόπημα υπέστησαν τα νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία έχουν εκκενωθεί. Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στις γειτονικές, νοτιοανατολικές συνοικίες Χαρέτ Χράικ, Μπιρ Αμπέτ, Χάι Μάντι και Ρουεΐς, που δεν είχαν πληγεί μέχρι σήμερα, καλώντας τους κατοίκους να τα εγκαταλείψουν γιατί επίκειται σφυροκόπημα. Κανείς, χτες, δεν μπορούσε μετά βεβαιότητας να πει πόσες είναι οι απώλειες στο πεδίο των μαχών αλλά και στον, κυριολεκτικά, αποκλεισμένο νότιο Λίβανο, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης. Λιβανικές πηγές ανέφεραν, συνολικά, 80 μαχητές της «Χεζμπολάχ» και 900, πλέον, μετά από 23 μέρες, αμάχους νεκρούς, 3.200 τραυματίες, άγνωστο αριθμό αγνοουμένων και 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους.

Την ίδια ώρα, νέο κύμα ρουκετών της «Χεζμπολάχ» έπληττε το βόρειο Ισραήλ και κυρίως τις πόλεις Μααλότ και Ακρ, προκαλώντας το θάνατο 8 πολιτών και τραυματίζοντας 15, τον μεγαλύτερο απολογισμό από την έναρξη της επίθεσης. Επίσης, επιβεβαιωνόταν ο θάνατος άλλων 3 Ισραηλινών στρατιωτών στις μάχες ενώ φημολογούνταν και 4η απώλεια.


ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέα αιματηρή εισβολή στη Γάζα

Συνεχίζονται, χωρίς σταματημό, από τις 25 Ιουνίου οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, που βρίσκονται, μάλιστα, σε φάση κλιμάκωσης

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Οι σφοδρότερες, ίσως, συγκρούσεις από τότε που άρχισε η ισραηλινή σαρωτική επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας, στις 25 Ιουνίου, σημειώθηκαν χτες. Από αργά το βράδυ της Τετάρτης, τουλάχιστον 50 ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στο νότιο τμήμα της περιοχής υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, αεροσκαφών, αλλά και πυρών πυροβολικού.

Τα τανκς έκοψαν την κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τη Ράφα με τις βόρειες περιοχές. Ελεύθεροι σκοπευτές παρέμεναν, μέχρι χτες το απόγευμα, ανεπτυγμένοι στις στέγες των σπιτιών της περιοχής, με αποτέλεσμα ασθενοφόρα και νοσοκόμοι να μην μπορούν να πλησιάσουν για να βοηθήσουν τραυματίες ή εγκλωβισμένους.

Από τις ισραηλινές αεροπορικές και επίγειες επιδρομές, σκοτώθηκαν, μέχρι το απόγευμα, 7 Παλαιστίνιοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και ένα 8χρονο παιδί και ένας μαχητής της «Τζιχάντ», ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 26 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και μία 4χρονη κοπελίτσα.

Περίπου 75 οικογένειες (475 άτομα) κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από την περιοχή, αναζητώντας, για πολλοστή φορά τον τελευταίο μήνα, καταφύγιο στο τοπικό σχολείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. ΟΗΕ και οργανώσεις αρωγής επανέλαβαν, χτες, τις εναγώνιες εκκλήσεις τους για βοήθεια και τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι η Γάζα βιώνει, ήδη, μια ανθρωπιστική καταστροφή, με τεράστιες ελλείψεις σε νερό, φάρμακα, τρόφιμα και ηλεκτρικό.

Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι θα επιμείνει στις επιχειρήσεις του «μέχρις ότου κατατροπωθούν οι τρομοκρατικές υποδομές» και έριξε, από αέρος, φυλλάδια στη Λωρίδα της Γάζας όπου εμφανίζεται ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», που βρίσκεται στη Δαμασκό, Κχαλέντ Μασχάαλ, ως τζογαδόρος που «παίζει» με την «ασφάλεια, την ευημερία και το μέλλον των Παλαιστινίων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ