ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ολέθρια καταστροφή για τους ρητινοπαραγωγούς

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε χτες δίπλα στους ρετσινάδες, που νιώθουν πως δέχτηκαν τη χαριστική βολή από τη μεγάλη πυρκαγιά

Η καταστροφή στη Λίμνη Ευβοίας είναι τεράστια. Επί τέσσερις μέρες γίνονταν αποκαΐδια χιλιάδες στρέμματα δάσους, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 30.000 στρέμματα. Σε αυτόν τον τόπο πέρα από την τεράστια οικολογική καταστροφή, εκατοντάδες οικογένειες ρητινοκαλλιεργητών, που ζούσαν τις οικογένειές τους από το πευκοδάσος, βρίσκονται σε απόγνωση. Με αυτούς τους ανθρώπους μίλησε χτες ο «Ριζοσπάστης», που βρέθηκε στην περιοχή μία μέρα μετά την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο...

«Δεν υπάρχει σωστό δασικό δίκτυο. Τουλάχιστον για 50 μέτρα από τη ζώνη πυρόσβεσης δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δέντρα. Τα πυροσβεστικά μέσα είναι απαρχαιωμένα. Δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα αν είχαν παρθεί αυτά τα μέτρα».

Αυτά υπογράμμισαν ανάμεσα στα άλλα εκπρόσωποι του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών, Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων αλλά και κάτοικοι του χωριού Μουρτιάς στην Εύβοια, στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που τους επισκέφτηκε χτες. Επικεφαλής του κλιμακίου του ΚΚΕ ήταν ο Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Μπασδέκης, και η Σοφία Ντούρου, μέλος του Γραφείου Περιοχής και περιφερειακή σύμβουλος εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Η καταστροφή αυτή είναι ταφόπλακα για τη ρητινοκαλλιέργεια στην περιοχή μας», λένε οι ρετσινάδες
«Η καταστροφή αυτή είναι ταφόπλακα για τη ρητινοκαλλιέργεια στην περιοχή μας», λένε οι ρετσινάδες
Πρόκειται για ένα χωριό το οποίο έχει πληγεί ιδιαίτερα από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε για 4 μέρες τη βορειοδυτική Εύβοια. «Κάνουμε κουβέντα για τα αποκαΐδια μας. Αυτό που συνέβη ήταν ολέθρια καταστροφή για τον κλάδο μας», τόνισε ο Βαγγέλης Γεωργατζής, από το Σωματείο Ρητινικαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας. Υπενθυμίζεται ότι στη Βόρεια και Κεντρική Εύβοια εργάζονται περισσότερες από 1.000 οικογένειες στη ρητινοπαραγωγή, ενώ στη διάρκεια της κρίσης απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι που χτυπήθηκαν από την ανεργία. Οι ρετσινάδες εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, με συχνά εργατικά ατυχήματα. Η προσφορά τους είναι σημαντική αφού καθαρίζουν χιλιάδες στρέμματα δάσους χαλεπίου πεύκης και παράλληλα με την καθημερινή τους παρουσία στα δάση τα προστατεύουν από πυρκαγιές και λαθρο-υλοτομία.

«Η καταστροφή αυτή είναι ταφόπλακα για τη ρητινοκαλλιέργεια στην περιοχή μας. Μας πάνε για καταστροφή. Από 64 λεπτά το κιλό τη ρητίνη σήμερα πήγαμε στα 17 λεπτά το κιλό», ανέφεραν στην αντιπροσωπεία του Κόμματος. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Κ. Μπασδέκης τόνισε, ανάμεσα σε άλλα: «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για τρίτη φορά τα 3 τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια εμπρησμού στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό σχετίζεται με την αλλαγή χρήσης γης και έχει ως αποτέλεσμα κοντά σε όλα τα άλλα να χτυπά τους ρετσινάδες. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση τόσο οι ρετσινάδες όσο και οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει άμεσα να απαντήσουν. Να καταβληθούν αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Γενναία αποζημίωση για τα επόμενα πέντε χρόνια δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή οι ρετσινάδες περνάνε στην ανεργία. Να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα υποδομής ώστε να ξαναγίνει δάσος αλλά και να μην πληγεί η περιοχή με τις πρώτες βροχοπτώσεις».

Κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με τους ρητινοκαλλιεργητές στο χωριό Μουρτιάς
Κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με τους ρητινοκαλλιεργητές στο χωριό Μουρτιάς
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλοί ήταν οι κάτοικοι της περιοχής που θεωρούν πως ο τρόπος που εκδηλώθηκε η φωτιά παραπέμπει σε εμπρησμό.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Φιλέτο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίστηκε χτες στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και σήμερα ψηφίζεται στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης - Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις».

Από τον ίδιο τον τίτλο προκύπτει ότι η κυβέρνηση προωθεί με συνοπτικές διαδικασίες ένα ακόμα νομοθέτημα κομμένο και ραμμένο στην υπεράσπιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και στην Πράσινη Ενέργεια, ενώ είναι ενταγμένο στις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, το νομοσχέδιο έρχεται να διαμορφώσει ένα νέο σύστημα, με το οποίο ενισχύει το καθεστώς των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς Ενέργειας των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Σταθμοί Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας & και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), το οποίο τελικά πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (η οποία είναι ο αγοραστής της Ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ) τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ διευθετεί «στρεβλώσεις» που έχουν να κάνουν με ρυθμίσεις ανάμεσα στο σφοδρό ανταγωνισμό τμημάτων του κεφαλαίου στο θέμα της Ενέργειας.

«Συνολικά - τόνισε - το νέο σύστημα διατηρεί και επεκτείνει τη λειτουργία κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των νόμων της αγοράς, επιβάλλει ρυθμίσεις που υποτίθεται ότι διορθώνουν τις ατέλειες και στρεβλώσεις της αγοράς, αλλά στην πραγματικότητα αντανακλούν συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου, όπως αυτές υπερισχύουν ανάλογα και με τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς, ανεξάρτητα και σε αντίθεση με τις ανάγκες για επαρκή, φθηνή και ασφαλή παροχή Ενέργειας, με αξιοποίηση των πρωτογενών μορφών Ενέργειας και των δυνατοτήτων της χώρας για παραγωγή σχετικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων».

Αποκαλύπτοντας τι στοιχίζει στο λαό όλο αυτό το καθεστώς σημείωσε ότι «για το μέγεθος της στήριξης που παρέχεται στους καπιταλιστές επενδυτές του τομέα των ΑΠΕ και πληρώνει ο λαός, να πούμε ότι για το ενδεκάμηνο του 2015, σύμφωνα με το επίσημο μηνιαίο δελτίο που δημοσιεύει ο ΛΑΓΗΕ, η ΔΕΗ οφείλει να καταβάλει για την παραγωγή Ενέργειας μόνο από τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, 1 δισ. 342 εκατ. ευρώ και εάν σε αυτό το ποσό προστεθεί και η δαπάνη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω σταθμών ΣΗΘΥΑ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας υψηλής απόδοσης, αλλά και οι ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, τότε φθάνουμε σε ένα ετήσιο κόστος κοντά στα 2 δισ. ευρώ»!

Ενώ ξεκαθάρισε ότι «οι ΑΠΕ για να παρέχουν Ενέργεια προς όφελος του λαού, πρέπει να είναι ενταγμένες σε έναν κοινωνικοποιημένο πολύμορφο τομέα Ενέργειας, που θα είναι λαϊκή ιδιοκτησία».

Οσον αφορά τις διατάξεις για το φυσικό αέριο, ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση «έρχεται να απελευθερώσει την αγορά του φυσικού αερίου, να διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση των ΕΠΑ. Ο νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου, ακολουθεί το πρότυπο της ΔΕΗ με το διαχωρισμό ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ κ.λπ.».

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις για το Πάρκο Τρίτση, οι οποίες όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ «δεν εξασφαλίζουν την επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να γίνουν τα απαιτούμενα έργα». Περιέχεται ακόμα άρθρο που αφορά την κατασκευή τεμένους στο Βοτανικό, για το οποίο δήλωσε ότι το ΚΚΕ είναι θετικό.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο επί της αρχής, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι ψήφισαν υπέρ. Η ΧΑ επιφυλάχθηκε, ενώ ο ειδικός της αγορητής Ηλ. Παναγιώταρος μέσα σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα, δήλωσε ότι θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα στις 3 το μεσημέρι. Επιφύλαξη δήλωσε και η Ενωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ