ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
71 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Στις 9 Αυγούστου η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα, το Σάββατο στην Καβάλα

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει, την Τρίτη 9/8, στις 8 μ.μ., στο Βράχο της Ακρόπολης, για τα 71 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945).

Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, η ΕΕΔΥΕ αναφέρεται στην πρόσφατη ΝΑΤΟική Σύνοδο, σημειώνοντας: «Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (8 και 9 Ιούλη) επιβεβαιώνουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής οργάνωσης, και αποκαλύπτεται ότι ο κίνδυνος γενικευμένης αναμέτρησης έρχεται πιο κοντά. Αποφάσισαν - με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρούσα - την παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα των χωρών-μελών με τη Ρωσία, την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της "Πυραυλικής Ασπίδας", τη μονιμοποίηση και ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Μεσόγειο, Βαλτική και τη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Δ. Βαλκάνια, Καύκασο και Β. Αφρική. Στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε συνεργασία και στρατιωτικό συντονισμό δηλώνουν ετοιμότητα να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό να παλέψει και να διεκδικήσει:

  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευθούν οι πυρηνικές δοκιμές
  • Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα
  • Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
  • Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του
Στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση τιμής για τα χιλιάδες θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος, που προκάλεσαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αλλά και αντίστασης στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την ελληνική εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Η ΕΔΥΕΘ με ανακοίνωσή της ενημερώνει το λαό για τις επικίνδυνες εξελίξεις και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση και κλιμάκωση της πάλης. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «71 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στην πρόσφατη κοινή ανακοίνωση των συμπερασμάτων ΝΑΤΟ και ΕΕ, μαζί με την απόφασή τους για στρατιωτικό τους συντονισμό, δηλώνουν την ετοιμότητά τους να χρησιμοποιήσουν ξανά πυρηνικά όπλα!

71 χρόνια μετά, στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, έχει εγκατασταθεί το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC-GR, στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση όπλων μαζικής καταστροφής - πυρηνικά, χημικά, βιολογικά!».

Στην Καβάλα

Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας οργανώνει εκδήλωση καταδίκης του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στην παραλία (στο ύψος του ΚΤΕΛ). Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία, απαγγελίες ποιημάτων, προβολή βίντεο και έκθεση φωτογραφίας.

Με ανακοίνωσή της, αναδεικνύει τους κινδύνους για το λαό της περιοχής αλλά και συνολικά για τους λαούς, από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στην πράξη αποδεικνύονται ο πολύ επικίνδυνος ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι στοχεύσεις τους για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγορών, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα.

Στην περιοχή μας, στη Βόρεια Ελλάδα, ανησυχίες προκαλούν, χωρίς να προμηνύουν τίποτε το θετικό για το λαό, οι ευρύτεροι ενεργειακοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ και της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη και ανάμειξη και της σημερινής κυβέρνησης, στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας Ενέργειας, μέσω κυρίως των αγωγών TAP και IGB (κάθετος διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία) και του αζέρικου φυσικού αερίου, αλλά και του προς υλοποίηση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη».

Η ΕΕΔΔΑ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εκδήλωση στην Ακρόπολη, προκειμένου να τιμηθούν όπως πρέπει τα θύματα του καταστροφικού πλήγματος των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι με ατομικές βόμβες από τις ΗΠΑ, απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) με ανακοίνωσή της. «Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που συγκλήθηκε στη Βαρσοβία της Πολωνίας, σήμανε τα τύμπανα του πολέμου πιο δυνατά και πιο καθαρά από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Οι περιφερειακοί πόλεμοι, που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, οι διχοτομήσεις και τριχοτομήσεις κρατών, οι ανατροπές εκλεγμένων κυβερνήσεων, η ασταμάτητη "παραγωγή" τρομοκρατικών χτυπημάτων σε Ασία, Μέση Ανατολή και Ευρώπη, τίποτα καλό δεν προοιωνίζονται. Αντίθετα, δείχνουν ότι η φωτιά που μαίνεται σε μια χώρα πολύ εύκολα μπορεί να μεταφερθεί σε κάποια άλλη γειτονική όποτε τα σχέδια των ιμπεριαλιστών το απαιτήσουν», σημειώνει.

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Μια σειρά συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων θα γίνουν τις επόμενες μέρες από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

Αύριο, Παρασκευή

-- Στις 9.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση της ΚΟ Καρύστου, στην παραλία Καρύστου, θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι, στις 9 μ.μ., στην πλατεία αγοράς της Αγιάσου.

-- Λαϊκό - ποντιακό γλέντι, οργανώνει η ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ» στο Δροσάτο. Η ορχήστρα θα αποτελείται από τους αδερφούς Νίκο και Στέργιο Ιακωβίδη και τους Δήμο Ιωαννίδη (λύρα και τραγούδι), Στάθη Εφραιμίδη (νταούλι), Ματθαίο Φερεσίδη (κλαρίνο), Χρήστο Αποστολίδη (μπουζούκι), Κυριάκο Τάντζη (τραγούδι) και τον Κώστα Κόνιαρη (τραγούδι).

-- Η ΚΟΒ Αταλάντης διοργανώνει εκδήλωση, στις 8.30 μ.μ., στη Σκάλα Αταλάντης (Λιμάνι). Θα παρουσιαστεί η πρόταση του ΚΚΕ για το ενιαίο 12χρονο σχολείο. Ομιλητής θα είναι ο Τάσος Χρονάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 7/8

-- Η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου: Αγρίτη Βασίλη του Νικολάου από την Αγιάσο και Καλαγάνη Γρηγόρη του Θεόπιστου από τα Βασιλικά, στις 11 π.μ., στο Αμπελικό. Ο δρόμος που οδηγεί στη συγκεκριμένη περιοχή είναι από τη Μεγάλη Λίμνη προς Αμπελικό και στα έξι (6) χιλιόμετρα, μετά το χωριό, είναι ο χώρος της εκδήλωσης. Θα υπάρχει ειδική σήμανση.

-- Η ΚΟΒ Μανταμάδου Λέσβου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει λαϊκό γλέντι, στις 9 το βράδυ, στο εξοχικό Χιωτέλλη.

-- Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στα Ανώγεια για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αρμί. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους Ανωγειανούς αγωνιστές. Θα μιλήσει ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό κρητικό πρόγραμμα.

-- Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ στα 70 χρόνια από το σχηματισμό της 1ηςομάδας του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου από τους Λεκάτες μαχητές, διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης, στις 11 π.μ. στο κοινοτάφιο έξω από τη Λέκκα.

-- Η ΚΟΒ Μακρακώμης διοργανώνει πολιτιστική - πολιτική εκδήλωση, στις 9 μ.μ. στην πλατεία της Μακρακώμης. Θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον κομμουνιστή Τούρκο ποιητή, αταλάντευτο αγωνιστή και διεθνιστή Ναζίμ Χικμέτ. Ομιλία για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ από τον Χρήστο Πάσουλα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 8/8

-- Η ΚΟΒ Στυλίδας διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Τάσο Χρονά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Την Τρίτη 9/8

-- Οι ΚΟΒ Ζαχάρως και Αρχαίας Ολυμπίας του ΚΚΕ διοργανώνουν πολιτική εκδήλωση για τη μάχη της Ανδρίτσαινας και το Λαϊκό Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας, στην κεντρική πλατεία της Ανδρίτσαινας, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κάγκουρας, στέλεχος του ΚΚΕ.

Κάλεσμα συμμετοχής από το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν μαζικό - μαχητικό «παρών» στην εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ για τα 71 χρόνια από το βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, την Τρίτη, 9 Αυγούστου, στην Ακρόπολη.

«Φέτος συμπληρώνονται 71 χρόνια από τη ρίψη των πυρηνικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Ενός από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα του ιμπεριαλισμού (...) Πραγματικός στόχος αυτού του εγκλήματος δεν ήταν η ήδη γονατισμένη Ιαπωνία, αλλά η τρομοκράτηση των λαών, των εργατικών και λαϊκών κινημάτων σε όλο τον κόσμο που αμφισβητούσαν την κυριαρχία των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

«Σήμερα - συνεχίζει - γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου, όλο και πιο επικίνδυνου, γύρου αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας για τις πηγές Ενέργειες, τους δρόμους των αγωγών και τον έλεγχο των αγορών που εκφράζεται με τις επεμβάσεις και τους πολέμους σε Συρία, Λιβύη, Ουκρανία και αλλού. Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται τελείως ασύνδετη με τις γενικότερες, διεθνείς εξελίξεις. Αντίθετα, οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ ηχούν πιο έντονα τα τύμπανα γενικευμένης σύγκρουσης μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων».

Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «από τη μια τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, βαραίνει το λαό με νέους φόρους και επιβάλλει νέες βάρβαρες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ από την άλλη αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες και εμπλέκει ακόμα περισσότερο τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ». Καλεί τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δυναμώσουν τον αγώνα και τις πρωτοβουλίες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη προς τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Να δώσουν μαζικό - μαχητικό «παρών» στην εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ