ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΑΕΔ
Κατάληψη κόντρα στο δουλεμπόριο

Δίωρη συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ στον Πειραιά από άνεργους, συνταξιούχους και συνδικαλιστές

Το πανό στα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Πειραιά
Το πανό στα γραφεία του ΟΑΕΔ στον Πειραιά
Την πρώτη αγωνιστική απάντηση δέχτηκε χτες το νομοθετικό εξάμβλωμα, που προετοιμάζει η κυβέρνηση, για τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε «παραμάγαζο» του δουλεμπορικού κυκλώματος. Συνδικαλιστές από τα δεκάδες σωματεία που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά και άνεργοι και συνταξιούχοι της πόλης «κατέλαβαν» συμβολικά επί δύο ώρες τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στον Πειραιά. Η συμβολική κατάληψη έδωσε τη δυνατότητα της συζήτησης πρόσωπο με πρόσωπο συνδικαλιστών, υπαλλήλων του Οργανισμού, αλλά και των εργαζόμενων, που βρίσκονταν μπροστά από τα γκισέ για να εξυπηρετηθούν. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ και «χρήστες», δηλαδή εργαζόμενοι και άνεργοι, πρέπει τώρα να συντονίσουν τα αγωνιστικές τους βολές για να υπερασπίσουν το δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού, «όχι μόνο για το δικό μας συμφέρον, αλλά και των παιδιών μας», όπως είπε χαρακτηριστικά μία εργαζόμενη.

Η συμβολική κατάληψη ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί. Ομάδα των «καταληψιών» έσπευσε στον τελευταίο όροφο του κτιρίου για να κρεμάσει ένα τεράστιο πανό, στο οποίο αναγραφόταν: «Πλήρης σταθερή εργασία. ΟΑΕΔ Ενιαίος Δημόσιος στην υπηρεσία των εργαζομένων. ΟΧΙ στη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε δουλεμπορικό παραμάγαζο». Το μεγαλύτερο μέρος των συνδικαλιστών είχε σκορπιστεί στους ορόφους του κτιρίου για να συνομιλήσει με υπαλλήλους και εργαζόμενους. Ενώ άλλη ομάδα συνδικαλιστών είχε παραμείνει στην είσοδο του κτιρίου, όπου με «εργαλεία» την ντουντούκα και την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής ενημέρωνε τους πολίτες του Πειραιά.

Συζητώντας με τους υπαλλήλους του τρίτου ορόφου, όπου βρίσκεται το Γραφείο Εργασίας ΟΑΕΔ, ο Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ανέφερε: «Γνωρίζοντας η κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διακοπές, όπως άλλωστε δικαιούνται, σπεύδει να προωθήσει μια σειρά μέτρα που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και νομιμοποιούν το δουλεμπορικό κύκλωμα. Δε σταματάει, όμως, εκεί. Ξεπουλάει τα "Ελληνικά Πετρέλαια", τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και άλλες εταιρίες. Ε, τι θα γίνει, τέλος πάντων; Πρέπει να της κόψουμε τη φόρα. Σας καλούμε όλους να συμβάλετε στην οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει τη δική του συμβολή, να συσταθούν επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς, όπως και εδώ από τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ. Η ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι δική μας υπόθεση».

Πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ

Την τελευταία περίοδο, χρησιμοποιώντας το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ σαν μέσον αποπροσανατολισμού και την καλλιέργεια αυταπατών στους εργαζόμενους, μεταξύ των δήθεν «διαφοροποιήσεων» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προβάλλει και η πλατφόρμα των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ. Μια πλατφόρμα που παρουσιάστηκε σαν αριστερή. Για να δούμε όμως πόσο αριστερή είναι:

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προεξάρχουσας της ΠΑΣΚΕ πρωτοπορεί στις «εκσυγχρονιστικές» προτάσεις. Στην ουσία η ΠΑΣΚΕ ακολουθεί αποπροσανατολιστική τακτική στο συνδικαλιστικό κίνημα. Γιατί στην ουσία όχι μόνο στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αλλά πρωτοστατεί για την υλοποίησή της. Θεωρεί τις αναδιαρθρώσεις που θέλει το μεγάλο κεφάλαιο σαν απαραίτητες και έχει κάνει δική της υπόθεση την υλοποίησή τους. Οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων της οικονομίας και ιδιαίτερα στρατηγικής σημασίας θεωρούνται από την πλειοψηφία μονόδρομος και σε κάποιες περιπτώσεις για να καταλαγιάσουν εσωτερικές αντιδράσεις ψελλίζουν διαφοροποιήσεις τέτοιες που δε θα δημιουργούν δυσκολίες.

Σε άλλες περιπτώσεις που η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση, παίρνει την υπόθεση στα χέρια της. Το παράδειγμα του ΟΑΕΔ είναι χαρακτηριστικό και αποκαλυπτικό. Τα δύο τελευταία χρόνια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έβαζε θέμα εκσυγχρονισμού του Οργανισμού και κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα. Δηλαδή, αυτά που η κυβέρνηση έρχεται να υλοποιήσει σήμερα. Τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε εργαλείο στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και το πέρασμα των αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις. Είναι αποκαλυπτική η συνέντευξη του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρήστου Πολυζωγόπουλου, στην «Καθημερινή» πριν ένα χρόνο. Εκεί φάνηκε καθαρά ποιον εκσυγχρονισμό εννοούσαν. Εβαζε καθαρά τη διάσπαση του οργανισμού και τη δημιουργία εταιριών ιδιωτικού δικαίου. Η κυβέρνηση προσέλαβε την KPMG, εταιρία με εμπειρία στις ιδιωτικοποιήσεις τέτοιων οργανισμών, (όπως της Ολλανδίας), που παρουσίασε πέντε σενάρια και πρότεινε σαν καλύτερο το πέμπτο που όλως διόλου τυχαία, βρήκε σύμφωνη και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ με τη «διαφοροποίηση», οι εταιρίες να μην είναι ανώνυμες αλλά ιδιωτικού δικαίου.

Η κυβέρνηση επικαλούμενη και τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων (δηλαδή των ηγεσιών στη ΓΣΕΕ) προχώρησε και φέρνει νομοσχέδιο στη Βουλή το καλοκαίρι για να προχωρήσει στις αλλαγές που βρίσκουν σύμφωνους και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και το ΣΕΒ και την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ. Μάλιστα οι παραπάνω φορείς κάνουν και προτάσεις ώστε να διορθώσουν «παραλείψεις» της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πήρε την πρωτοβουλία σύσκεψης με τους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων και ομόφωνα αποφάσισαν να ζητήσουν την ιδιωτικοποίηση του ΛΑΕΚ, του ειδικού λογαριασμού που δημιουργήθηκε με εισφορές των εργαζομένων και που τον εκμεταλλεύονται οι εργοδότες για δήθεν κατάρτιση.

Θέλουν και αυτόν το φορέα να τον εκμεταλλεύεται πλήρως το μεγάλο κεφάλαιο και να μην αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, φοβούμενοι μελλοντικά αξιοποίηση πόρων για τους ανέργους. Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης παραχωρείται ένα εργαλείο, με υποδομές σε όλη την Ελλάδα, στους εργοδότες, για να το αξιοποιήσουν στην κατεύθυνση των γρήγορων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, στην πλήρη ευελιξία, στην πλήρη προσαρμογή των ανέργων και των εργαζομένων στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων.

Η «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων, της οικονομίας απαιτεί όπως λένε προσαρμογή του εργατικού δυναμικού στα νέα δεδομένα. Ο ΟΑΕΔ με το νομοσχέδιο διασπάται σε τρεις ανώνυμες εταιρίες που η κάθε μια, σε στενή συνεργασία με το κεφάλαιο θα υλοποιεί τις απαιτήσεις του με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ο άνεργος που αντιμετωπίζεται σαν πελάτης, θα είναι στα χέρια δουλεμπόρων και εκείνοι είτε είναι ιδιωτικά γραφεία εργασίας που με νόμο η κυβέρνηση τους έδωσε «γη και ύδωρ», είτε οι ανώνυμες εταιρίες, θα φροντίζουν να παραχωρούν φτηνό, υπάκουο, ευέλικτο, απασχολήσιμο και ασφαλίσιμο εργατικό δυναμικό όταν και όποτε το απαιτεί η ανάγκη της παραγωγής.

Η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου είναι έννοιες που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όπως και ο ΣΕΒ τις προβάλλουν σαν τα μοναδικά κριτήρια ανάπτυξης που υπηρετούν. Σ' αυτή την κατεύθυνση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σκέφτεται, προτείνει, «αγωνίζεται» για πολιτικές που θα οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα για το μεγάλο κεφάλαιο. Οι κοινωνικοί διάλογοι που γίνονται, τα μέτρα που παίρνονται, η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, της πλήρους απασχόλησης, η πλήρης ελαστικότητα στην αγορά εργασίας, είναι για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιβεβλημένα ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, στην ουσία να μεγαλώσει η εκμετάλλευση του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα αυτό το στόχο υπηρετούν.

Τα δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και με αρκετό αίμα της τάξης μας, θεωρούνται κόστος και προσφέρονται δώρο στους εκμεταλλευτές στο όνομα των προσαρμογών, των εκσυγχρονισμών και όλων αυτών που προβάλλουν και που σε τελική ανάλυση δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα προκλητικά κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο και η αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Στο όνομα της ανεργίας που η πολιτική τους γεννά, παραχωρείται ο ΟΑΕΔ και ο προϋπολογισμός του, όλη η υποδομή του στο κεφάλαιο για να αξιοποιήσει όπως εκείνο θέλει την εφεδρεία των ανέργων, μετατρέποντας σε δουλεμπόριο το δικαίωμα στη δουλιά, εντείνοντας τους εκβιασμούς με τα ρουσφέτια, για να υπηρετήσουν καλύτερα το μοναδικό τους στόχο που είναι η παραπέρα αύξηση των κερδών τους. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από αυτή την πολιτική της κυβέρνησης, να μην παραπλανηθούν από δήθεν διαφοροποιήσεις βουλευτών ή στελεχών του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου. Στην ουσία όλοι τον ίδιο στόχο υπηρετούν. Να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική της ΝΔ, που συναινεί και συμφωνεί πλήρως με αυτή την πολιτική, να βγάλουν συμπεράσματα από το ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Δεν αρκούν όμως τα όποια συμπεράσματα. Απαιτείται ενεργοποίηση τώρα. Καμία αυταπάτη, καμία επανάπαυση στους παραπλανητικούς ελιγμούς. Ενεργοποίηση, ανάπτυξη της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων. Ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών, των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να κάνουν δική τους υπόθεση την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να συμβάλλουν στη δημιουργία μαζικού ταξικού κινήματος που θα είναι σε θέση να ανατρέψει πολιτικές. Που θα είναι σε θέση να δημιουργήσει προοπτικές λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας. Η πολιτική αυτή δεν παίρνει φτιασιδώματα, θέλει ανατροπή. Απαιτείται ισχυρό αγωνιστικό μέτωπο των λαϊκών δυνάμεων που θα εξελιχτεί σε πολιτικό μέτωπο προβάλλοντας άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τα λαϊκά εργατικά συμφέροντα.


Χρήστος ΚΑΤΣΩΤΗΣ, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ

ΛΑΡΙΣΑ
Να αποζημιωθούν οι άνεργοι της ΡΟΚΑ

Την ανάγκη άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων στους πρώην εργαζόμενους της ΡΟΚΑ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος Λάρισας. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζεται: «Οι εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλιά τους, τα δεδουλευμένα τους και κινδυνεύουν να χάσουν και τις αποζημιώσεις τους. Η ΡΟΚΑ έχει πουληθεί εδώ και 4 χρόνια και τα χρήματα βρίσκονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η Εθνική Κεφαλαίων βάζει εμπόδια και αποκλείει τους πρώην εργαζόμενους και σημερινούς άνεργους από τον πίνακα κατάταξης, παρά τις υποσχέσεις που είχαμε κατά καιρούς από τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ και νυν υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπα, ότι αν υπάρξει δικαστική απόφαση θα συμβάλλει και αυτός προς αυτή την κατεύθυνση. Να πάρουν, δηλαδή, οι άνεργοι το μόχθο τους.

Σήμερα όχι μόνο δεν το έκανε πράξη, αλλά αρνείται εδώ και τρεις μήνες να συναντηθεί με το σωματείο μας, το Εργατικό Κέντρο και με την Επιτροπή Ανέργων. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι την τελευταία στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική και θα κάνει πράξη τις υποσχέσεις που μας έδινε κατά καιρούς».

Να σημειωθεί ότι οι πρώην εργαζόμενοι στην επιχείρηση έχουν κάνει αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται, δείχνοντας αποφασιστικότητα, την οποία ακόμη διατηρούν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ