ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Πλούσια προεκλογική δραστηριότητα με μεγάλο άνοιγμα

Σε πόλεις και χωριά όλων των νομών περιοδεύουν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ

Στο Κιλκίς
Στο Κιλκίς
Με περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συγκεντρώσεις και συσκέψεις σε πόλεις και χωριά όλων των νομών συνεχίζεται η προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ στην Κεντρική Μακεδονία.

* * *

Στο εργοστάσιο της «ECO-TRANS» και στα ΕΛΠΕ βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Στολτίδης. Οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ υποδέχτηκαν εγκάρδια το κλιμάκιο του ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας πως είναι το μοναδικό κόμμα που έχει σταθεί δίπλα τους με συνέπεια και συνέχεια, απέναντι στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης, για τα συμφέροντά τους.

Ο υποψήφιος του Κόμματος αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών κομμάτων για το ζήτημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σχολιάζοντας: «Η ανάπτυξη για την οποία πασχίζουν έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και όρους, τους οποίους έχουν θέσει ξεκάθαρα η Κομισιόν και ο ΣΕΒ, και όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τους υιοθετούν στα προγράμματά τους. Βασικοί όροι είναι οι μισθοί πείνας, οι φοροαπαλλαγές που τις φορτώνεται ο λαός, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, και ακολουθούν διάφορα άλλα, όπως οι πλειστηριασμοί που εντείνονται για την τόνωση της κερδοφορίας των τραπεζών και οι ιδιωτικοποιήσεις. Και η ιδιωτικοποίηση συνοδεύτηκε πάντα με απόπειρα αμφισβήτησης των εργασιακών δικαιωμάτων και συντριβής των μισθών, πράγμα που ξέρετε πολύ καλά και εσείς οι ίδιοι εδώ στην επιχείρηση».

Στη Βέροια
Στη Βέροια
Τόνισε πως «οι ίδιοι που φόρτωσαν στο λαό όλα αυτά τα βάρη επανεμφανίζονται τώρα ως σωτήρες, που θα αξιοποιήσουν τα ίδια εργαλεία που μας έφεραν ως εδώ. Μην γελιέται κανένας, από εκεί που σταμάτησε ο ένας, συνέχισε ο άλλος και τώρα θα αλλάξουν ξανά την αντιλαϊκή σκυτάλη, προσπαθώντας να ακυρώσουν τη μεγάλη πείρα που έχει συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια ο λαός».

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων σε κάθε μέτωπο και χωρίς να λυπάται δυνάμεις. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, εσείς στις εκλογές θα κρίνετε με πόση δύναμη θα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη», κατέληξε ο Λ. Στολτίδης.

Στη Βέροια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Βέροια, με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε η υποψήφια βουλευτής Ημαθίας Ιωάννα Σοφρόνωφ, ενώ παρουσιάστηκαν και οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στην Ημαθία.

Ο Κ. Παπαδάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πραγματικό δίλημμα των εκλογών και κάλεσε το λαό να αναλογιστεί πώς θα είναι διαμορφωμένες οι συνθήκες για την εργατική τάξη την επομένη των εκλογών: «Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα δώσεις άφεση αμαρτιών στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που κάποτε έδιωξες κακήν κακώς, για την αντιλαϊκή τους πορεία όλα αυτά τα χρόνια, ή αν θα στηρίξεις το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που βρέθηκε σταθερά και διαχρονικά απέναντι και τους πολέμησε ασυμβίβαστα».

Στο Κιλκίς

Στον Πολύγυρο
Στον Πολύγυρο
Περιοδεία σε χωριά του Κιλκίς (Μεταλλικό, Ξηρόβρυση, Μεγάλη Βρύση, Βαπτιστή, Χωρύγι) πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος στο Κιλκίς Γιάννη Φαχουρίδη, Κώστα Τσαουσίδη και Ρία Αλτιπαρμακίδου.

Στα χωριά υπήρξε ζεστό κλίμα και υποδοχή, ενώ στις συγκεντρώσεις ακολούθησε συζήτηση, με ερωτήματα για τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ. Ο Θ. Κωνσταντινίδης είπε μεταξύ άλλων: «Την επόμενη Κυριακή ο ελληνικός λαός θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις μνημονιακούς, δύο φασίστες ακροδεξιούς και στο ΚΚΕ. Να δώσει τη δύναμη, λοιπόν, στο ΚΚΕ, για να είναι δυνατό την επόμενη μέρα, για να είναι έτσι δυνατός και ο ελληνικός λαός».

Τέλος, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ κάλεσαν σε συμπόρευση με το Κόμμα ακόμα και αν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία με τις θέσεις του, γιατί όπως είπαν «η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος που επιστρέφει πίσω στο λαό, δυναμώνει την αντίστασή του, τον αγώνα του, ανοίγει το δρόμο και την προοπτική για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού».

Στην Εδεσσα

Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις 7 Ιούλη να αξιοποιηθεί ώρα την ώρα και μέρα τη μέρα, για να φτάσει παντού το κάλεσμα της ισχυροποίησης του ΚΚΕ, να φτάσει πλατιά σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους, συνταξιούχους και νεολαίους. Αυτήν την προτροπή απηύθυνε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης του Κόμματος στην Εδεσσα.

Στα ΕΛΠΕ
Στα ΕΛΠΕ
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στο νομό Πέλλας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο υποψήφιος του Κόμματος Χαράλαμπος Τσιτσάγκας.

Ο Ζ. Λυμπερίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουν μπει σε κίνηση οι διάφοροι μηχανισμοί εγκλωβισμού των λαϊκών συνειδήσεων. Απέναντι λοιπόν σε φανερούς και αθέατους μηχανισμούς, απέναντι στην προπαγάνδα και τον εκβιασμό των αστικών κομμάτων, στις μειωμένες απαιτήσεις που καλλιεργεί η εργοδοσία, στην απογοήτευση που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιΚΚΕ προπαγάνδα στελεχών του, τα "όπλα" του ΚΚΕ είναι η σταθερότητά του, οι προβλέψεις του που επιβεβαιώνονται, οι προτάσεις νόμου και οι διεκδικήσεις του που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, η πρωτοπόρα και μαχητική δράση των κομμουνιστών μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου, νέου συνταξιούχου, επαγγελματία, αγρότη, γιατί αυτό που κρίνεται την επόμενη μέρα αφορά τη δικιά του ζωή».

Στον Πολύγυρο

Σε συγκέντρωση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής μίλησε την περασμένη Παρασκευή ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε η Αγγελική Χριστιανού, υποψήφια βουλευτής Χαλκιδικής με το Κόμμα.

Οπως είπε ο Σ. Ζαριανόπουλος, «το τι έζησε ο λαός, ποιοι ευθύνονται γι' αυτό και ζητάνε πάλι την ψήφο του, ποιοι πλούτισαν πάνω στη δική του φτώχεια, ανεργία και μισοδουλειά, τι χρειάζεται ο λαός για να ζήσει ανθρώπινα, μία και μόνη απάντηση μπορεί να έχει σ' αυτές τις εκλογές: Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Πιο ισχυρό και μέσα στη Βουλή και μέσα στους αγώνες του λαού. Αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα, αυτό κρίνεται πραγματικά σ' αυτές τις εκλογές.

(...) Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο, δεν υπάρχει άλλος χρόνος. ΤΩΡΑ ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να στήσει εμπόδιο, ανάχωμα στη χειροτέρευση. Να οργανωθεί, να παλέψει. Να ενισχύσει και μέσα στη Βουλή το μοναδικό κόμμα που προειδοποίησε, επιβεβαιώθηκε, δεν ψήφισε αλλά αντιπάλεψε όλα τα μνημόνια και θα συνεχίσει να το κάνει. Οπως θα συνεχίσει να παλεύει για το ξερίζωμα της εκμετάλλευσης, να ανοίγει δρόμο για μια κοινωνία χωρίς αυτή».


Το ΚΚΕ στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες να οργανώσουν την πάλη τους, ώστε την επόμενη μέρα των εκλογών από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, απηύθυναν κατά την περιοδεία τους στα καράβια, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Πειραιά, και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επίσης υποψήφιος στην Α' Πειραιά και πρώην πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Στην περιοδεία ήταν και ο Λευτέρης Μπαρμπαρούσης, πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Η αντιπροσωπεία συζήτησε με τους ναυτεργάτες στα μηχανοστάσια και στα μαγειρεία και τους επεσήμανε ότι την επόμενη μέρα, για να είναι δυνατοί οι εργαζόμενοι, πρέπει να είναι ισχυρό και το κόμμα τους στη Βουλή, το ΚΚΕ.

Οπως ανέφερε ο Θ. Ευαγγελάκης, η σημερινή κυβέρνηση διατήρησε σε πλήρη ισχύ τους αντεργατικούς νόμους και το θεσμικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών, συνολικά του κεφαλαίου. Οπως ο νόμος 4150/13, που προβλέπει να καθορίζουν οι εφοπλιστές τις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων ανάλογα με την κερδοφορία τους. Η κατάργηση του νόμου είναι και ένα από τα αιτήματα της απεργίας, ενώ οι εφοπλιστές αξιώνουν να τεθεί τώρα σε πλήρη ισχύ. Αλλά και ο νόμος 4262/14, ο οποίος προβλέπει κατά παρέκκλιση κάθε άλλης νομοθεσίας, οι εταιρείες να υπογράφουν σύμβαση με τα πληρώματα ενάντια στις κλαδικές ΣΣΕ, νόμος που παραμένει ακόμα παγωμένος λόγω των αγώνων των ναυτεργατών.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης επεσήμανε ότι η ανάπτυξη την οποία προσκυνάνε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα, οι ναυτεργάτες τη γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Γιατί η ανάπτυξη των εφοπλιστών είναι τεράστια, με απίστευτα κέρδη, ενώ απαιτούν από τους ναυτεργάτες να δουλεύουν όλο και περισσότερο και να πληρώνονται όλο και λιγότερο.

Τόνισε ότι ένας ακόμα συνδετικός κρίκος όλων αυτών των κομμάτων είναι και το πώς θα εξασφαλιστούν στους επιχειρηματικούς ομίλους κομμάτια από την πίτα του πλούτου των χωρών της ευρύτερης περιοχής, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Καβγάς στον οποίο εμπλέκονται το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί και η αστική τάξη της Τουρκίας και τη μεταξύ τους μοιρασιά την πληρώνουν ακόμα και με αίμα οι λαοί.

Ανέφερε πως όσο πιο δυνατό είναι στην κάλπη το ΚΚΕ, τόσο με καλύτερους όρους «θα οργανώσουμε την πάλη μας, για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, την κάλυψη των απωλειών από τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης».

Κατέληξε λέγοντας ότι μόνο το ΚΚΕ παλεύει και φωτίζει το δρόμο για ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, του λαού, όπου «τα εργαλεία όπως είναι τα καράβια και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στο πλαίσιο άλλης οργάνωσης της οικονομίας, θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και θα δουλεύουν όχι για τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες, αλλά προς όφελος της ευημερίας των εργατικών - λαϊκών οικογενειών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ