ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Για τους ετεροδημότες και όσους έκαναν «εκλογική» μεταδημότευση
  • Οσοι έκαναν «εκλογική» μεταδημότευση μέχρι και τις 30 Απρίλη 2019, προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Μάη, έχουν πλέον περαστεί στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου ήταν υποψήφιοι (με τη Β' Αναθεώρηση Απρίλη) και ψηφίζουν ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟ (όπου δηλαδή ήταν υποψήφιοι) για τις ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ εκλογές της 7ης Ιούλη.

Eurokinissi

Παράδειγμα: Κάποιος που διαμένει μόνιμα και ψηφίζει στην Αθήνα, έκανε μεταδημότευση στον δήμο Γρεβενών μέχρι τις 30 Απρίλη για να είναι υποψήφιος στον συγκεκριμένο δήμο στις εκλογές του Μάη. Αν και υποψήφιος στα Γρεβενά, στις εκλογές του Μάη ψήφισε στην Αθήνα για περιφερειακές, δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές, επειδή δεν είχε γίνει ακόμα η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων. Μετά την αναθεώρηση, όμως, είναι πλέον εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Γρεβενών και θα πρέπει έγκαιρα να εξασφαλίσει τη μετάβασή του εκεί για να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές.

  • Οσοι έκαναν εκλογική μεταδημότευση μετά τις 30 Απρίλη και έως τις 4 Μάη 2019, προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Μάη, δεν έχουν περαστεί στους εκλογικούς καταλόγους με την παραπάνω Β' Αναθεώρηση του Απρίλη και άρα ψηφίζουν στο δήμο όπου ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές.

Δηλαδή, ο ψηφοφόρος του παραπάνω παραδείγματος, αν και το Μάη ήταν υποψήφιος στα Γρεβενά, θα ψηφίσει για βουλευτικές εκλογές στην Αθήνα, αφού το όνομά του δεν ενσωματώθηκε στους εκλογικούς καταλόγους των Γρεβενών.

  • ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ: Οσοι στις προηγούμενες εκλογές (βουλευτικές και ευρωεκλογές) ήταν εγγεγραμμένοι σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών και ψήφισαν στον τόπο διαμονής τους, καθώς και όσοι υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών από 1/3/2019 μέχρι και 30/4/2019, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου στην περιφέρεια του τόπου διαμονής ορισμένων ετεροδημοτών δεν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος από το νόμο αριθμός 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών, που να προέρχονται από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια και να είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της, ώστε να συσταθούν στον τόπο διαμονής τους εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι εκλογείς αυτοί δεν μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους. Θα πρέπει δηλαδή για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη να μεταβούν στη βασική τους εκλογική περιφέρεια (στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι).

Γι' αυτές τις περιπτώσεις ετεροδημοτών, το υπουργείο Εσωτερικών θα στείλει ενημέρωση με email/sms/επιστολή. Ομως, σε κάθε περίπτωση, όσοι εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία χρειάζεται να απευθύνονται έγκαιρα στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών για να μάθουν πού ψηφίζουν.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Κάποιος διαμένει στα Γιάννενα και είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου Ιωαννίνων. Η βασική εκλογική του περιφέρεια (στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος) είναι η Ξάνθη. Κανονικά θα έπρεπε να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, δηλαδή στα Ιωάννινα. Ομως, μπορεί στην περιφέρεια (στο νομό) Ιωαννίνων να μην υπάρχουν τουλάχιστον 40 ετεροδημότες προερχόμενοι από την εκλογική περιφέρεια της Ξάνθης, κι έτσι να μην έχει συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών από την Ξάνθη.

Σ' αυτήν την περίπτωση, ο συγκεκριμένος δεν θα μπορέσει να ψηφίσει ως ετεροδημότης στον τόπο διαμονής του, δηλαδή στα Γιάννενα. Προκειμένου να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη θα πρέπει να μεταβεί στην Ξάνθη, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος (στις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες δεν ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα, αλλά στα κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς, γιατί στις ευρωεκλογές όλη η Επικράτεια είναι μία ενιαία εκλογική περιφέρεια).

Στον εκλογικό κατάλογο της Ξάνθης δεν θα υπάρχει δίπλα από το όνομά του η ένδειξη «Ε» (ετεροδημότης) και έτσι θα μπορεί ανεμπόδιστα να ψηφίσει στην Ξάνθη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ετεροδημότες που θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, θα ψηφίσουν τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής τους περιφέρειας (στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι).

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα πρέπει όσοι εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες να απευθύνονται έγκαιρα στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών για να μάθουν πού ψηφίζουν και να πάρουν έγκαιρα όλα τα μέτρα για να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ.

Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ!

Με σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό! Η δύναμή σου την επόμενη μέρα», το Κόμμα καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυσή του σε κάθε γωνιά της χώρας.

Καλεί τους ετεροδημότες από σήμερα κιόλας να οργανώσουν με κάθε μέσο τη μετακίνησή τους ώστε να φτάσουν μέχρι την κάλπη και να στηρίξουν το Κόμμα. Να πάρουν όλα τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα (άδειες, εξασφάλιση εισιτηρίων, ομαδικές μετακινήσεις) για να μην πάει ούτε μία ψήφος χαμένη.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), στα τηλέφωνα 210.5282.527, 210.5282.535 (ώρες επικοινωνίας: Καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.).

ΠΑΜΕ
Εδώ και τώρα μέτρα για να μην παρεμποδιστεί το εκλογικό δικαίωμα των εργαζομένων

Ευθύνη της κυβέρνησης να παρασχεθούν όλες οι διευκολύνσεις στους εργαζόμενους

Να πάρει τώρα μέτρα ώστε να μην παρεμποδιστεί το δικαίωμα στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων απαιτεί από την κυβέρνηση το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Ταυτόχρονα, κάνει γνωστό ότι «πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων στο ΠΑΜΕ και στα Συνδικάτα για απόπειρα παρεμπόδισης άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στις εθνικές εκλογές, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο Τουρισμός και το Εμπόριο».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει πως «εργοδότες που διατηρούν επιχειρήσεις σε μεγάλες τουριστικές περιοχές ασκούν πίεση, ακόμη και με την απειλή της απόλυσης, για να μη χορηγήσουν σε εργαζόμενους την εκλογική άδεια που προβλέπεται από το νόμο και η οποία δεν συμψηφίζεται με την κανονική άδεια (...)

Επειδή αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να παρασχεθούν όλες οι διευκολύνσεις στους εργαζόμενους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αντί να μένει μόνο στα διαφημιστικά σποτάκια, να πάρει τώρα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην εμποδιστεί κανένας εργαζόμενος να πάει να ψηφίσει, καθώς και να εξασφαλίσει το κράτος για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα μέσα για τις μέρες που χρειάζεται να ταξιδέψουν, ελεύθερη - δωρεάν διέλευση από τα διόδια».

Τι ισχύει για την εκλογική άδεια των εργαζομένων

Υπενθυμίζεται ότι χορήγηση «ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές» δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι για τις βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιούλη. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, ο αριθμός των ημερών άδειας απουσίας, η οποία δεν μπορεί να συμψηφιστεί με την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου, έχει καθοριστεί ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας. β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200 - 400 χλμ. χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών. γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες μέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200 - 400 χιλιομέτρων χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης μέρας. β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες μέρες.

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στην Αττική

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 8 μ.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ, υποψήφιος βουλευτής στην Ανατολική Αττική, θα μιλήσει στον Βαρνάβα, στην πλατεία.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 8.30 μ.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στη Δυτική Αθήνα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση - συναυλία στο Ιλιον (Αθλητικό Κέντρο Παλατιανής, λεωφ. Α. Παπανδρέου & Ευάγγελου Λιόση). Η συναυλία έχει θέμα «Οι ποιητές της ζωής μας - Τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο» και γίνεται από το συγκρότημα της Οργάνωσης, στο οποίο συμμετέχουν επιπλέον μαθητές και απόφοιτοι από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου.

-- Στις 8.30 μ.μ., ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ, υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα, θα μιλήσει στη Λυκόβρυση, στην πλατεία Ηρώων (κεντρική πλατεία Λυκόβρυσης).

-- Στις 8 μ.μ., ο Γιάννης Γκιόκας θα μιλήσει στον Μαραθώνα, στο Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου.

-- Στις 8 μ.μ., ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος στην Ανατολική Αττική, θα μιλήσει στο Λαύριο, στο Αγαλμα Μεταλλωρύχων.

-- Στις 8 μ.μ., ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής και υποψήφιος στην Α' Πειραιά, θα μιλήσει στο Ε' Διαμέρισμα Πειραιά, στη συμβολή των οδών Αντιπλοιάρχου Βλαχάκου & Παλαμήδου. Θα χαιρετίσει η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια στην Α' Πειραιά.

-- Στις 8 μ.μ., ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής, θα μιλήσει στον Γέρακα, στο εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ (κεντρική πλατεία).

-- Στις 8 μ.μ., ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής, θα μιλήσει στην Αρτέμιδα (εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ).

-- Στις 8 μ.μ., ο Δημήτρης Μπουρνάς, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και υποψήφιος στη Β' Πειραιά, θα μιλήσει στον Κορυδαλλό, στην πλατεία Μερκάτη.

-- Στις 8 μ.μ., ο Στάθης Σταθουλόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και υποψήφιος στην Ανατολική Αττική, θα μιλήσει στην Παιανία (κεντρική πλατεία).

-- Στις 8 μ.μ., ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος στην Ανατολική Αττική, θα μιλήσει στο Κορωπί (πλατεία Αγάλματος).

-- Στις 8 μ.μ., ο Αποστόλης Παμφίλης, υποψήφιος στην Ανατολική Αττική, θα μιλήσει στα Καλύβια (πλατεία).

-- Στις 8 μ.μ., η Θεοδώρα Πασχαλίδου, υποψήφια στην Ανατολική Αττική, θα μιλήσει στην Ανθούσα (κεντρική πλατεία).

-- Στις 8 μ.μ., η Ελένη Μενεγάκη, υποψήφια στην Ανατολική Αττική, θα μιλήσει στο Μαρκόπουλο (κεντρική πλατεία).

Προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη:

Στις 8 μ.μ., στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Ατσαλένιου, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 10.30 π.μ., ο Μιχάλης Μιχαήλ, υποψήφιος στη Β' Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις του συνεργείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στις 12 μ., θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις της δεύτερης ΕΜΑΚ του αεροδρομίου.

-- Στις 9 π.μ., ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος στη Β' Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου». Στις 12 μ., θα περιοδεύσει στο εργοτάξιο επέκτασης του αεροδρομίου.

-- Στις 7 μ.μ., ο Σωτήρης Αβραμόπουλος και ο Παντελής Ραδίσης, υποψήφιοι στην Α' Θεσσαλονίκης, θα μιλήσουν σε ανοιχτή σύσκεψη με δικηγόρους στο καφέ «Chez jean».

-- Στις 10 π.μ., ο Σάκης Βαρδαλής, υποψήφιος στη Β' Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο. Στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στην πλατεία της Χαριλάου.

-- Στις 11 π.μ., η Κλεοπάτρα Χοροζίδη, υποψήφια στη Β' Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει σε υπηρεσίες του δήμου Ωραιοκάστρου.

-- Στις 12 μ., ο Γιάννης Δελής, υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει στο μηχανουργείο στο ΣΜΑ. Στη 1 μ.μ., θα περιοδεύσει στο ΚΘΒΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η Ράνια Καπετανγιώργη, υποψήφια στη Β' Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει στην πιάτσα ταξί του αεροδρομίου.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 6 π.μ., η Κλεοπάτρα Χοροζίδη θα περιοδεύσει στο αμαξοστάσιο του δήμου Αμπελοκήπων.

-- Στις 12 μ., ο Λεωνίδας Στολτίδης θα περιοδεύσει στο εργοτάξιο του αμαξοστασίου του μετρό, στα γραφεία του προσωπικού.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org