ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Συμφωνία για «κέντρα κράτησης» στα σύνορα με την Αυστρία

Ενταση της καταστολής και των αποκλεισμών η «συνταγή» της ΕΕ για το Μεταναστευτικό, ανεξάρτητα από τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Χ. Ζεεχόφερ (πρώτος από αριστερά), σε συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής
Η Αγκ. Μέρκελ και ο Χ. Ζεεχόφερ (πρώτος από αριστερά), σε συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΙΕΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αναζωπύρωση της συζήτησης για το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού και νέες αντιδράσεις προκάλεσε η προχτεσινή «εύθραυστη» συμφωνία της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες/CDU) με τον υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής της CSU (Χριστιανοκοινωνιστές), Χορστ Ζεεχόφερ, σχετικά με τις αλλαγές στην πολιτική ασύλου, στο πλαίσιο γενικότερων αντιθέσεων που αφορούν το ρόλο της Γερμανία στην ΕΕ.

Οι δύο πλευρές, που συμφωνούν στην μείωση της «παράνομης» - όπως την αποκαλούν - μετανάστευσης, στην αυστηροποίηση του ασύλου και την ένταση των απελάσεων, κατέληξαν σε έναν «συμβιβασμό» ως προς τα γερμανικά σύνορα, με την καγκελάριο να διατείνεται ότι επιδιώκει «ευρωπαϊκή λύση» και διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών (τόσο της ΕΕ, όσο και «τρίτες» χώρες). Ο Ζεεχόφερ από την πλευρά του υποστήριζε την απόρριψη των μεταναστών απευθείας στα σύνορα, ακόμα κι αν οι χώρες όπου έχουν καταθέσει την πρώτη αίτηση ασύλου δεν τους δέχονται πίσω.

Ετσι, στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία οι αιτούντες άσυλο που έχουν κάνει αίτηση σε άλλες χώρες της ΕΕ θα εμποδίζονται να εισέλθουν στη χώρα. Θα κρατούνται σε «κέντρα διαμετακόμισης» που θα δημιουργηθούν στα σύνορα, από τα οποία οι αιτούντες άσυλο θα απορρίπτονται άμεσα προς τις «υπεύθυνες» για αυτούς χώρες. «Δεν θέλουμε να δράσουμε χωρίς ρύθμιση, αλλά να συνάψουμε διοικητικές συμφωνίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες», αναφέρεται.

Στην περίπτωση που οι χώρες αρνηθούν την επιστροφή των προσφύγων, τότε «η απόρριψη στα γερμανοαυστριακά σύνορα θα γίνει βάση συμφωνίας με την Αυστρία». Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, έως τα μέσα Ιούνη εισήλθαν στη Γερμανία 18.349 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι καταγράφηκαν στον ευρωπαϊκό φάκελο δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac, δηλαδή είναι σε άλλα κράτη - μέλη.

Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι άλλοι εταίροι του μεγάλου συνασπισμού, εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με τη συμφωνία και τα κέντρα κράτησης, ωστόσο θεωρούν θετικό ότι ξεπεράστηκε η κρίση στην κυβέρνηση.

Αντιδράσεις στην ΕΕ

Στο μεταξύ, ο Ζεεχόφερ ανακοίνωσε χτες πως το φθινόπωρο θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την προσέλκυση νόμιμης μετανάστευσης στη Γερμανία. Αύριο Πέμπτη θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις από τη γερμανική κυβέρνηση.

Πάντως η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι «είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να προστατεύσει» τα σύνορα της χώρας, μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας για «εφαρμογή εθνικών μέτρων», είπε ο Κουρτς μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα δήλωσε έτοιμος η χώρα του «να λάβει μέτρα για να προστατεύσει κυρίως τα νότια σύνορά της με την Ιταλία και τη Σλοβενία».

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι («Λέγκα»), χαρακτήρισε θετικούς για τη χώρα του τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στην περιοχή Μπρένερ (ιταλοαυστριακά σύνορα), καθώς η Ιταλία είναι να επιστρέψει περισσότερους μετανάστες στην Αυστρία απ' όσους να λάβει. «Θα ήταν μια καλή συμφωνία για μας», δήλωσε.

Ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, εξέφρασε ανησυχία για την υπονόμευση της Σένγκεν, δηλαδή της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων εντός της ΕΕ, καθώς πολλά κράτη - μέλη ενδέχεται να κλείσουν αντίστοιχα τα σύνορά τους: «Αν δεν μπορέσουμε να επιτύχουμε μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, τότε η Σένγκεν θα κλονιστεί», είπε.

Τέλος, η Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζει τη συμφωνία CDU - CSU για τα κέντρα διαμετακόμισης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, η ένταση της καταστολής και των αποκλεισμών σε βάρος προσφύγων και μεταναστών «δεν φαίνεται να παραβιάζει το ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο

Στο μεταξύ, κι άλλα πτώματα κατατρεγμένων εντοπίστηκαν χτες στη Μεσόγειο, αυτήν τη φορά από τη λιβυκή ακτοφυλακή. Μέχρι χτες το βράδυ, οι διαπιστωμένοι νεκροί πλησίαζαν τους δέκα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, που αναζητούσαν διέξοδο στην Ευρώπη - φρούριο. Από την περασμένη βδομάδα, σχεδόν 200 άνθρωποι είχαν κηρυχθεί αγνοούμενοι, μετά από δύο άλλα ναυάγια. Την ίδια στιγμή, η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» υποστήριζε ότι «50.000 μετανάστες είναι έτοιμοι να σαλπάρουν από τη Λιβύη», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθούν οι αναχωρήσεις»...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέος κύκλος διεργασιών στο πολιτικό σύστημα μετά τις εκλογές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέο κύκλο διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό πυροδοτεί το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Χτες ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές ήταν ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού CHP, αποσπώντας πάνω από 30%, δήλωσε ότι πρότεινε στον πρόεδρο του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, «να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, να γίνω πρόεδρος του κόμματος και αυτός επίτιμος πρόεδρος».

Πρόσθεσε ότι το σχέδιό του είναι ο Κιλιντσάρογλου «να συνεχίσει τη δουλειά ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και εγώ θα προετοιμάσω το κόμμα για τις (μελλοντικές) εκλογές...», ενώ ήδη έχει εξαγγείλει περιοδείες σε όλη την Τουρκία από σήμερα. «Αν πει όχι, το κόμμα θα διευθετήσει το ίδιο το ζήτημα», συμπλήρωσε ο Ιντζέ, επισήμανση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως προαναγγελία διάσπασης του κόμματος. Πάντως, «κύκλοι» του Κιλιντσάρογλου δήλωναν σε ΜΜΕ ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο έκτακτου συνεδρίου του CHP.

Να σημειωθεί ότι στο περσινό συνέδριο του CHP, ο Ιντζέ είχε διεκδικήσει την προεδρία, αλλά τελικά είχε χάσει από τον Κιλιντσάρογλου, για να αναλάβει στη συνέχεια υποψήφιος Πρόεδρος απέναντι στον Ερντογάν, αποσπώντας θετικά σχόλια για την προεκλογική του εκστρατεία και από αστικά επιτελεία μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία κ.τ.λ.).

Στο μεταξύ, τις ενδοαστικές διεργασίες αναμένεται να «αναθερμάνει» και η πιθανή επίσπευση των τοπικών εκλογών, όπως έγινε με τις προεδρικές και τις βουλευτικές. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ, Μουσταφά Ελιτάς, χαρακτήρισε «κατάλληλη» τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών την 1η ή την 9η Νοέμβρη 2018, αντί για το Μάρτη του 2019.

Ενδεικτικά της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία είναι και τα δημοσιεύματα στον Τύπο που καταγράφουν σενάρια «μετακίνησης» στο ΑΚΡ βουλευτών από κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το νεοσύστατο «Καλό κόμμα» της Μεράλ Αξενέρ. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε χτες ότι ο πληθωρισμός για τον Ιούνη έφτασε το 15,39%, αυξήθηκε κατά 2,61% σε σχέση με πέρυσι και βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 χρόνων.

ΙΤΑΛΙΑ
Προτεραιότητα η μείωση του «εργατικού κόστους»

ΡΩΜΗ.--

Η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) και της «Λέγκας» εξήγγειλε χτες νέα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, επιβεβαιώνοντας ότι αποστολή της είναι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των ιταλικών μονοπωλίων στην ΕΕ και ευρύτερα.

«Θα μειώσουμε το "εργατικό κόστος", προετοιμάζουμε σχετικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το επόμενο σχέδιο προϋπολογισμού», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Βιομηχανίας, ηγέτης του M5S Λουίτζι ντι Μάγιο, εξηγώντας ότι αυτή η μείωση θα είναι «επιλεκτική», θα απευθύνεται σε «όλες τις εταιρείες που έχουν περιθώρια ανάπτυξης», στις οποίες «θα δώσουμε κίνητρα».

Επιπλέον, ο ντι Μάγιο διαμήνυσε ότι «θα κόψουμε τις "χρυσές συντάξεις"», αξιοποιώντας κι αυτός την ίδια επιχειρηματολογία με όλους όσους σήμαναν νέα κατεδάφιση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, στο όνομα της «εξυγίανσης των δαπανών», ενώ ετοιμάζει μερεμέτια για τον εξωραϊσμό και την καλύτερη προσαρμογή των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Τέλος, η κυβέρνηση ψήφισε προχτές το λεγόμενο «κυβερνητικό διάταγμα για την αξιοπρέπεια». Πρόκειται για ρυθμίσεις που θα δυσκολεύουν μια εταιρεία που έχει λάβει κρατική επιδότηση να φεύγει στο εξωτερικό, τουλάχιστον για την πρώτη πενταετία. Βεβαίως, ως «κίνητρα» για την παραμονή εντός Ιταλίας προσφέρει στην εργοδοσία φοροαπαλλαγές κ.τ.λ.

12ωρη δουλειά στην Αυστρία!

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι διαδήλωσαν στη Βιέννη ενάντια στο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση της Αυστρίας για τη χαλάρωση του νομικού πλαισίου για την απασχόληση, ώστε οι εργοδότες να μπορούν να απασχολούν προσωπικό έως και 12 ώρες τη μέρα ή 60 ώρες τη βδομάδα. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Eπαφές ανάμεσα στις χώρες που παραμένουν στη Συμφωνία

ΒΕΡΝΗ.--

Τα μεγάλα συμφέροντα που διακυβεύονται από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επιβεβαιώνουν οι επαφές που «ψήνονται» ανάμεσα στις χώρες που παραμένουν σε αυτήν μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν. Ενδεικτική είναι η είδηση που μετέδωσε χτες το ιρανικό πρακτορείο IRNA, σύμφωνα με το οποίο μεθαύριο Παρασκευή θα συναντηθούν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας, δηλαδή των πέντε κρατών που εξακολουθούν να εντοπίζουν θετικά σημεία στη Συμφωνία. Στη συνάντηση θα πάρει μέρος και η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ. Συνεχίζοντας τις επαφές του στην Ευρώπη, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε χτες από τη Βέρνη, όπου συνάντησε τον Ελβετό ομόλογό του, ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία ήταν παράνομη και ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αποκηρύξουν τη «μονομέρεια των ΗΠΑ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ