ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποίηση με αιχμή τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη
Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη
Σε νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, με 4ωρη στάση εργασίας στην Αττική και 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με αιχμή τον αγώνα για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, για να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου - επικουρικού.

Κυβερνητικές «υποσχέσεις» και διακηρύξεις χωρίς αντίκρισμα

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων και των σωματείων τους συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Ανδ. Ξανθό, και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, θέτοντας το ζήτημα του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Η ηγεσία του υπουργείου, στο πνεύμα της πρόσφατης κυβερνητικής τροπολογίας, επανέλαβε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και παράταση της θητείας των επικουρικών - μη γιατρών μέχρι τις 31/5/2018 για 1.200 θέσεις πανελλαδικά. Κατά το μοντέλο που ακολουθήθηκε στους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, οδηγώντας σε χιλιάδες απολύσεις, ισχυρίστηκαν ξανά ότι οι επικουρικοί θα έχουν «αυξημένη μοριοδότηση» στο διαγωνισμό για πρόσληψη τακτικού προσωπικού, αφήνοντας μάλιστα πολλές «γκρίζες ζώνες» σε ό,τι αφορά την εν λόγω διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, τους επόμενους μήνες αναμένεται να απολυθούν από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία 1.100 γιατροί. Συγκεκριμένα, για τους 500 επικουρικούς γιατρούς που πρόκειται να απολυθούν στις 31/12/2018 δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, ενώ απόλυση περιμένει και τους 600 γιατρούς που προσλήφθηκαν μέσω ΕΣΠΑ και λήγει η θητεία τους στις 31/1/2019. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ισχυρίστηκε ότι έχουν προκηρυχθεί περίπου 2.000 θέσεις για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού πανελλαδικά, από τις οποίες πολλές θα καλυφθούν από επικουρικούς. Ακόμα και αν υλοποιηθεί η παραπάνω εξαγγελία, βέβαια, το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό, αφού οι προσλήψεις δεν θα αναπληρώνουν καν τις αποχωρήσεις - συνταξιοδοτήσεις και τις απολύσεις. Να σημειωθεί ότι οι μέχρι τώρα διορισμοί - προσλήψεις μόνιμων γιατρών δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες, ενώ δεν έχει υλοποιηθεί ούτε καν η εξίσου πολυδιαφημισμένη «προτεραιότητα για 450 προσλήψεις στα Επείγοντα». Με άλλα λόγια, το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν ακόμη λιγότεροι γιατροί, που θα πρέπει να βγάλουν περισσότερη δουλειά.

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Eurokinissi

Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Για τους συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ (κυρίως νοσηλευτές) που πρόκειται να απολυθούν από το Φλεβάρη του 2019, η ηγεσία του υπουργείου είπε ότι «δεν έχει κάτι έτοιμο ακόμα» και υποστήριξε ότι «δεν θα αφήσει γυμνά τα νοσοκομεία», χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό...

Για τους συμβασιούχους πρώην εργολαβικούς που λήγει η θητεία τους τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και Γενάρη, υποστήριξε ότι «με το τέλος των μνημονίων προσανατολίζεται σε άλλη λύση», χωρίς να λέει ποια (αν θα δοθεί παράταση, αν θα γίνει νέος διαγωνισμός, ή αν θα ισχύσει ο νόμος περί ΚΟΙΝΣΕΠ). Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε την κυβερνητική προπαγάνδα για «τα 43 εκατομμύρια ευρώ που γλιτώσαμε από τους εργολάβους εκεί όπου καταργήθηκαν, κι αυτά τα λεφτά θα πάνε στα νοσοκομεία για να προσλάβουν επικουρικούς».

Απληρωσιά και απολύσεις και με τις συμβάσεις με τα νοσοκομεία

Βέβαια, η ηγεσία του υπουργείου έκανε «γαργάρα» το γεγονός ότι νωρίτερα είχε συνάντηση με τους πρώην εργολαβικούς εργάτες (στην καθαριότητα και τη σίτιση) στο Νοσοκομείο Αρτας, οι οποίοι ενώ έχουν υπογράψει σύμβαση εργασίας με τη διοίκηση του νοσοκομείου είναι απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες. Η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει βγάλει τα εντάλματα μη πληρωτέα και μη νόμιμα, επικαλούμενη κενά που υπήρχαν στις συμβάσεις οι οποίες έχουν υπογραφεί. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στους πρώην εργολαβικούς του Νοσοκομείου Καρδίτσας, που είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες, όπως και στην Καλαμάτα (απλήρωτοι εδώ και 2 μήνες). Για τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Αρτας, η ηγεσία του υπουργείου έκανε λόγο για «συστηματική προσπάθεια» για να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή, ενώ σε δέκα μέρες λήγει η σύμβασή τους και απολύονται...

«Μιλάμε για περίπου 15.000 εργαζόμενους που πρόκειται να απολυθούν το επόμενο διάστημα. Τα νοσοκομεία θα κρίνονται και θα "αξιολογούνται" από τα ελάχιστα έξοδα που θα πρέπει να κάνουν και πόσα περισσότερα ιδιωτικά έσοδα θα έχουν (μέσω απογευματινών ιατρείων κ.λπ.). Ολο και πλησιάζει ο στόχος για αυτοχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία, με τη μισθοδοσία τους απαλλαγμένη από τον κρατικό προϋπολογισμό, και όλο και περισσότερους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, που θα πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων. Με μαθηματική ακρίβεια η πολιτική αυτή εξυπηρετεί το μοντέλο "νοσοκομείο - επιχείρηση". Απαιτούνται πρωτοβουλίες από τα κάτω για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την εγκληματική κατάσταση για το λαό και τους υγειονομικούς», δήλωσε μετά τη συνάντηση στο υπουργείο ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.


Συντονισμός και οργάνωση της αγωνιστικής συνέχειας

Νέα μαζική σύσκεψη σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Για άλλη μια φορά, η σημαντική συμμετοχή, από 15 Σωματεία Εργαζομένων με αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, από Επιτροπές Αγώνα και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, χαρακτήρισε τη σύσκεψη που έγινε χτες με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», ως συνέχεια της κοινής δράσης που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις τους η ΕΙΝΑΠ και τα ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων από «Ευαγγελισμό», ΚΑΤ, «Λαϊκό», Παίδων Πεντέλης, «Θριάσιο», «Αττικόν», «Ελπίς», ΓΟΝΚ, ΨΝΑ, «Αγλαΐα Κυριακού», «Ασκληπιείο» Βούλας, «Αγία Ολγα», «Συγγρός», «Αμαλία Φλέμινγκ», καθώς και μέλη ΔΣ και Επιτροπές Αγώνα από τα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία», «Ελενα», «Αγιος Σάββας», «Αλεξάνδρα», «Αρεταίειο», τον ΟΚΑΝΑ και το Οφθαλμιατρείο.

Αποτιμώντας θετικά την ποικιλόμορφη δράση που αναπτύχθηκε - στη βάση της υλοποίησης των αποφάσεων που πάρθηκαν στην προηγούμενη σύσκεψη - οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανάγκη για αγωνιστική συνέχεια το επόμενο διάστημα, ενώ διατύπωσαν προτάσεις για ακόμα πιο αποτελεσματική οργάνωση και συντονισμό της δράσης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, για το επικουρικό προσωπικό και το σύνολο των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις, η ενημέρωση από την πρωινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η προπαγανδιστική «φούσκα» περί προσλήψεων που δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τα κενά των συνταξιοδοτήσεων και των επικείμενων απολύσεων, η «φάκα» της «ενισχυμένης μοριοδότησης», η οποία όπου έχει εφαρμοστεί έχει οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, οι κυβερνητικές απειλές και οι εκβιασμοί για να περάσει η αντιδραστική «αξιολόγηση», η ανάγκη για ένταξη στα ΒΑΕ, όπως και τα αναρίθμητα προβλήματα που προκαλεί σε εργαζόμενους και ασθενείς η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Παρεμβάσεις έκαναν εκπρόσωποι από σχεδόν όλα τα Σωματεία, μεταφέροντας πείρα και διατυπώνοντας προτάσεις για τα επόμενα βήματα. Πολλοί εκπρόσωποι ΔΣ Σωματείων στηλίτευσαν τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, αναδεικνύοντας την υποκρισία της απέναντι στο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως και το πόσο βολική για την κυβέρνηση είναι η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί.

Μερικές από τις προτάσεις στις οποίες κατέληξε η χτεσινή σύσκεψη και θα τεθούν προς συζήτηση στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων είναι οι εξής:

  • Να διευρυνθεί η κινητοποίηση που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ στις 16 Ιούλη, με αίτημα την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ και με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας), εισάγοντας και το ζήτημα των επικουρικών που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Να οριστεί νέα σύσκεψη στις αρχές του φθινοπώρου.
  • Να συζητηθεί η πρόταση που διατυπώθηκε και να οριστεί ημερομηνία, εφόσον εγκριθεί, για μέρα δράσης ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Συμμετοχή στη συναυλία που προγραμματίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ στα τέλη Σεπτέμβρη.
  • Εκδοση ανακοίνωσης για τον πόλεμο και το Προσφυγικό.
Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες σε νοσοκομεία

Παράλληλα, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες από Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε νοσοκομεία:

-- Η Επιτροπή Αγώνα Επικουρικών και Συμβασιούχων ΟΑΕΔ στο Νοσοκομείο «Ελενα» πραγματοποίησε προχτές μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση. Από τη μεριά της η διοίκηση «διαβεβαίωσε» ότι «οι συμβάσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται όπως και σήμερα, η μισθοδοσία και οι εφημερίες θα καταβάλλονται κανονικά και στην ανάγκη οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με αθεώρητα εντάλματα»... «Το θέμα δεν έχει λυθεί. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αμεση μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μόνο αυτό μπορεί να αποτελέσει οριστική λύση και να διαφυλάξει το δικαίωμα του λαού σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Στέφανος Αρχοντάκης, μέλος της Επιτροπής και του Σωματείου.

-- Τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ, «Βενιζέλειου», Αγίου Νικολάου, Χανίων, Ρεθύμνου, του Ψυχιατρείου Χανίων και της 7ης ΥΠΕ συνδιοργανώνουν συγκέντρωση - συναυλία την Τρίτη 10 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο αυτής της παρέμβασης, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ απευθύνει πρόσκληση προς τα ΔΣ σωματείων άλλων κλάδων στο νησί, για συναντήσεις ενημέρωσης και συντονισμού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ