ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «EURODRIP»
Απολύσεις μελών του Σωματείου τρεις μέρες πριν τις αρχαιρεσίες του

Ενα ακόμα δείγμα της εντεινόμενης επίθεσης της μεγαλοεργοδοσίας στη συνδικαλιστική δράση, με αβάντα το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο

Παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις δύο εργαζομένων καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Eurodrip». Οι απολύσεις έγιναν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων την περασμένη Δευτέρα, μόλις τρεις μέρες πριν τις αρχαιρεσίες του Σωματείου που έχουν προγραμματιστεί για αύριο.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Δώστε μαζική απάντηση με την καθολική συμμετοχή σας στις εκλογές του Σωματείου!», είναι το κάλεσμα που απευθύνει το συνδικάτο. Διεκδικεί την άμεση επαναπρόσληψη των δύο εργαζομένων, ενώ απαιτεί να σταματήσουν οι εργοδοτικές προσπάθειες εκφοβισμού και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης.

Οπως υπογραμμίζει το Σωματείο, οι πρόσφατες απολύσεις μελών του δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά μέρος της συστηματικής παρεμπόδισης της δράσης του. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Σωματείου, πριν από λίγους μήνες, η εργοδοσία «προσπάθησε να παρέμβει τόσο στη λειτουργία του όσο και στα μέλη του, εκβιάζοντας και απειλώντας εργαζόμενους να μη γραφτούν ή να διαγραφούν από το Σωματείο». Το κλίμα ανασφάλειας και φόβου καλλιεργείται συστηματικά «με τη "βιομηχανία" σημειωμάτων και επιπλήξεων», ενώ η επίθεση κλιμακώθηκε λίγες μέρες πριν τις αρχαιρεσίες με τις απολύσεις μελών του.

«Κανένας και καμία δεν είναι μόνος του. Εχει ο ένας τη στήριξη του άλλου», τονίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τις γραμμές του και τη δράση του. Ξεκαθαρίζει πως η επιστροφή των απολυμένων είναι υπόθεση όλων των συναδέλφων τους, των εργαζομένων στη Βιομηχανική Ζώνη και των σωματείων της περιοχής.

Τις απολύσεις από την επιχείρηση «Eurodrip» καταγγέλλουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ευβοίας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Σωματείο Εργαζομένων στον όμιλο «Νηρέας» Εύβοιας και το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο Σωματείο και στον αγώνα για επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Απόλυση συνδικαλίστριας από επισιτιστικό κατάστημα σε εμπορικό κέντρο

Την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης που απολύθηκε από το κατάστημα της επιχείρησης «Ben & Jerry's» στο εμπορικό κέντρο «Golden Hall» απαίτησε με παρέμβασή του τη Δευτέρα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το παράρτημά του στις βόρειες συνοικίες.

Η εργαζόμενη, πρόεδρος του παραρτήματος του Συνδικάτου, απολύθηκε για λόγους που σχετίζονται με την αγωνιστική συνδικαλιστική της δράση, ενώ η εργοδοσία επικαλέστηκε προσχηματικά τη μείωση του τζίρου.

Οπως τονίζει το Συνδικάτο, η εργοδοσία «θέλει εργαζόμενους που δεν θα αντιδρούν» και «σιγή νεκροταφείου» ώστε να υλοποιεί ανενόχλητη τα αντεργατικά μέτρα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συνδικάτου, η εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει σε «αξιολόγηση» των εργαζομένων, με την ανάρτηση πίνακα στον οποίο θα «βαθμολογούνται» θετικά ή αρνητικά, υποσχόμενη «μπόνους» αλλά και απειλώντας με «κυρώσεις».

«Απαιτούν να συμβιβαστούμε με τους κουτσουρεμένους μισθούς, τα ελαστικά ωράρια, τις "ευέλικτες" μορφές εργασίας, με κύριο στόχο την αύξηση των κερδών τους. (...) Και όταν δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις τους, προχωρούν σε απειλές, εκβιασμούς, χωρίς να λογαριάζουν τις δικές μας ανάγκες. Αυτή είναι η περιβόητη "δίκαιη ανάπτυξη", που θα πατάει στα τσακισμένα δικαιώματά μας», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να αντιτάξουν στην εργοδοτική τρομοκρατία «την αλληλεγγύη και τον συλλογικό αγώνα».

Στάση εργασίας στη «Γεωανάλυση ΑΕ»

Σε στάση εργασίας (7 π.μ. έως 11 π.μ.) και συγκέντρωση έξω από την εταιρεία προχωρούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στη «Γεωανάλυση ΑΕ», συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για την ανάκληση των απολύσεων τεσσάρων εργαζομένων, καθώς και για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Την κινητοποίηση αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, σε Γενική Συνέλευση το απόγευμα της Δευτέρας. Οι εργαζόμενοι καταδίκασαν στη συνέλευσή τους την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και την επιστράτευση της αστυνομίας από την εταιρεία απέναντι στους συνδικαλιστές που βρέθηκαν προχτές στο χώρο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «VODAFONE»
Στάση εργασίας με αιχμή τον αγώνα για τη ΣΣΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον όμιλο «Vodafone»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον όμιλο «Vodafone»
Σε στάση εργασίας στην επιχείρηση «Vodafone», αύριο Πέμπτη (9 π.μ. έως 1 μ.μ.), καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ).

Η στάση εργασίας αποφασίστηκε την περασμένη βδομάδα, σε Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στην «Vodafone» - «360 Connect» - λοιπές θυγατρικές.

Η εν λόγω συνέλευση είχε καταστατικό χαρακτήρα και αποφάσισε το Σωματείο που κάλυπτε τους εργαζόμενους στη θυγατρική «360 Connect» να καλύπτει πλέον όλους τους εργαζόμενους στην «Vodafone» και τις άλλες επιχειρήσεις του ομίλου, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, ενάντια στους διαχωρισμούς που επιβάλλει η εργοδοσία. Παράλληλα, η συνέλευση πήρε αγωνιστικές αποφάσεις διεκδίκησης Συλλογικής Σύμβασης που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, εξισώνοντας τα δικαιώματα προς τα πάνω.

Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα γίνουν συγκεντρώσεις - συνελεύσεις των εργαζομένων ανά κτίριο, με θέμα τον αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Η εργοδοσία έχει προτείνει Σύμβαση μόνο για τους εργαζόμενους που έχουν εργοδότη την «360 Connect», πρόταση που τελικά αφορά μόνο 62 εργαζόμενους από τους 300 περίπου που απασχολεί, αφού αποκλείει τον τεράστιο αριθμό των «ενοικιαζόμενων».

Στο φόντο της εξαγοράς της «Cyta» από την «Vodafone», που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, το ΣΕΤΗΠ σημαίνει συναγερμό για τους εργαζόμενους και στις δύο εταιρείες. Τονίζει ότι ως κλαδικό Συνδικάτο θα πρωτοστατήσει «στην οργάνωση του κοινού αγώνα όλων των εργαζομένων στην "Vodafone" και στην "Cyta", σε όλο τον κλάδο, μακριά και πέρα από διαχωρισμούς που διοικήσεις και άλλες δυνάμεις στο κίνημα επιδιώκουν».

Το ΣΕΤΗΠ διεκδικεί την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στην «Vodafone» ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, έχοντας ως βάση την τελευταία ΣΣΕ της εταιρείας. Παλεύει επίσης για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ανάκτηση όλων των απωλειών, με βάση το σχέδιο σύμβασης που έχει επεξεργαστεί από κοινού με τα σωματεία του κλάδου που παλεύουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Συναγερμό» για τους εργαζόμενους να σημάνει η ολοκλήρωση της εξαγοράς

Σε ετοιμότητα να παλέψουν για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους καλεί τους εργαζόμενους η ΚΟΒ «Vodafone» - «Cyta» της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή την εξαγορά της «Cyta Hellas» από την «Vodafone».

Μετά την έγκριση της ΕΕΤΤ που άναψε το «πράσινο φως» για την εξαγορά, οι δύο όμιλοι πανηγυρίζουν, στο «στρατόπεδο των εργαζόμενων όμως πρέπει να σημάνει συναγερμός», τονίζει η Κομματική Οργάνωση.

«Ο κλάδος μας περνά μια νέα φάση συγκέντρωσης. Συγχωνεύσεις και εξαγορές, στρατηγικές συμμαχίες, συνυπάρχουν με τσακωμούς για το μοίρασμα της πίτας: Με τον "αναπτυξιακό" νόμο, το ζεστό κοινοτικό χρήμα, τις επενδύσεις στα νέα δίκτυα ευρυζωνικότητας. Τέτοιες επιχειρηματικές κινήσεις είναι στρατηγικής σημασίας για τους ομίλους. Για τη διατήρηση και αύξηση της κερδοφορίας τους, για να κερδίζουν έδαφος στην κούρσα του μεταξύ τους ανταγωνισμού», αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΟΒ.

Υπενθυμίζει τις δεκάδες εξαγορές, συγχωνεύσεις και «πιστόλια» που έχουν ζήσει οι εργαζόμενοι του κλάδου και τονίζει: «Καμιά συγχώνευση, καμιά εξαγορά, κανένα επιχειρηματικό πλάνο που έχει θετική έκβαση για τα μονοπώλια, δεν συμβαδίζει με την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε στην κρίση. Θα απαιτηθούν νέες θυσίες των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους».

«Το κέρδος είναι το κίνητρο της παραγωγής στον καπιταλισμό, αυτό που κυνηγούν», επισημαίνει. «Το ζήτημα για τους εργαζόμενους δεν είναι να επιλέξουμε ποιος θα μας εκμεταλλεύεται. Οι εργαζόμενοι μπορούμε να κάνουμε πράξη το δίκιο μας», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους σε συλλογικό οργανωμένο αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, σε συμμετοχή στην πάλη για μια κοινωνία που θα είναι οι ίδιοι αφέντες του πλούτου που παράγουν.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ
Καταγγέλλουν προσπάθειες παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης

Προσπάθεια παρεμπόδισης συνδικαλιστικής δράσης, με τη μορφή της παρακράτησης μισθών σε βάρος της προέδρου του, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου, καταγγέλλοντας επίσης την παρακράτηση μισθού και σε βάρος άλλης εργαζόμενης.

Το Σωματείο «καταγγέλλει την Υπηρεσία Ασύλου για την πρωτοφανή παρακράτηση δύο μισθών από την πρόεδρο, μετά από βεβαιώσεις που εξέδωσε ο υπηρεσιακός προϊστάμενος του ΑΚΑ Κορίνθου περί "μη επαρκούς εκτέλεσης των καθηκόντων" της, που οδήγησαν στην εξαίρεσή της από τη μισθοδοσία δύο μηνών. Οι αυθαίρετες και μη ελεγκτέες από τη διοίκηση πράξεις συνιστούν συνδικαλιστική δίωξη και προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης της προέδρου του Σωματείου, καθώς ο προϊστάμενος έχει επιδείξει αυταρχισμό στην ίδια αλλά και σε άλλες εργαζόμενες...». Οπως αναφέρει το Σωματείο, «χαρακτηριστικό παράδειγμα παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης της προέδρου αποτελεί η αρχική άρνηση έγκρισης της συνδικαλιστικής άδειας που αιτήθηκε για τις 18/06/2018, μέρα που είχε κανονιστεί συνάντηση του Σωματείου με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα και τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου, κ. Καραβία».

ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ανακληθεί η απόλυση στη «Leroy Merlin»

Την απόλυση εργαζόμενης από το κατάστημα της επιχείρησης «Leroy Merlin» στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου καταγγέλλει η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ. Υπενθυμίζεται πως το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, σωματεία και φορείς της περιοχής προχώρησαν το περασμένο Σάββατο σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της εταιρείας, διεκδικώντας την ανάκληση της απόλυσης.

«Η πολυεθνική "Leroy Merlin" απέλυσε εργαζόμενη με σκλήρυνση κατά πλάκας γιατί δεν ήταν "παραγωγική" στη δουλειά της. Αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα που έρχεται από το πολυδιαφημισμένο εμπορικό πάρκο του Αεροδρομίου, που πίσω από τη χρυσόσκονη και τα λούστρα βρίσκονται εργαζόμενοι σε συνθήκες γαλέρας», αναφέρει η Τομεακή Οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, που το τελευταίο διάστημα πανηγυρίζουν για την «επιστροφή στην κανονικότητα», να πάρουν θέση και να εξασφαλίσουν ότι η εργαζόμενη θα γυρίσει στη δουλειά, σε πόστο στο οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί με βάση το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org