ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Απαντάμε αποφασιστικά στην επίθεση διαρκείας στις συντάξεις

Χαιρετίζουν τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που συμμετείχαν το προηγούμενο εξάμηνο στις κινητοποιήσεις σε πάνω από 80 πόλεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Κομοτηνή
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Κομοτηνή
Τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που το προηγούμενο εξάμηνο έδωσαν το «παρών» στον αγωνιστικό μαραθώνιο κινητοποιήσεων σε όλες τις γωνιές της χώρας, σε πάνω από 80 πόλεις, με βασικό αίτημα την κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου», χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΙΚΑ - OAEE - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων).

Στην ανακοίνωσή της η ΣΕΑ υπογραμμίζει:

«Στις μεγάλες αυτές κινητοποιήσεις, που τον πρώτο λόγο για την επιτυχία τους είχαν τα Σωματεία, προβλήθηκαν για άλλη μια φορά τόσο τα πάγια αιτήματά μας (περικοπές συντάξεων, 13η - 14η, ΕΚΑΣ, Υγεία), όσο και τα τελευταίας κοπής αντιλαϊκά μέτρα (προσωπική διαφορά, μείωση αφορολόγητου, πλειστηριασμοί κ.ά.), συμπληρωμένα από τη λαϊκή απαίτηση να σταματήσουν τα πολεμοκάπηλα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ όπου Γης.

Συσπείρωσαν τους συναδέλφους συνταξιούχους σ' αυτόν τον αγώνα, που εκφράστηκε μέσα από συγκεντρώσεις, πορείες, παρουσία σε δημόσιες δομές κ.ά.

Ενα πρώτο αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων αυτών είναι ο εξαναγκασμός της κυβέρνησης ώστε να επιστρέψει τις παρακρατήσεις επί των επικουρικών συντάξεων της εισφοράς αλληλεγγύης με την καταβολή στις συντάξεις του Αυγούστου. (...)

Οι σε πάνω από 80 πόλεις της χώρας κινητοποιήσεις όλο αυτό το διάστημα αποτελούν ιστορική παρακαταθήκη στο κίνημα των συνταξιούχων και δείχνουν τις ευθύνες για τη συνέχιση του αγώνα ως μονόδρομο στη λύση των προβλημάτων μας και την ανατροπή των αντιλαϊκών - αντισυνταξιουχικών πολιτικών από όπου και αν προέρχονται.

Δεν δεχόμαστε το "ό,τι έγινε, έγινε" του πρωθυπουργού. Η απάντησή μας είναι ότι η ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων και των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι "στιγμιαίο" έγκλημα, αλλά διαρκές από όλες τις κυβερνήσεις και σαν τέτοιο που είναι, η απάντησή μας θα είναι διαρκής και αποφασιστική. (...)

Ο Σεπτέμβρης είναι κοντά και τότε πάλι η ΣΕΑ θα μπει μπροστά με νέους αγώνες. Τα Σωματεία όπως πάντα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την υπεράσπιση των συνταξιούχων και των οικογενειών τους».

Πανθρακική κινητοποίηση στην Κομοτηνή

Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων συνεχίστηκαν χτες με πανθρακική κινητοποίηση και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος σωματεία συνταξιούχων της περιφέρειας, από το νομό Ροδόπης τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου και από το νομό Εβρου τα Συνταξιουχικά Σωματεία Αλεξανδρούπολης ΙΚΑ - ΟΑΕΕ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ορεστιάδας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης. Επίσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Σάββας Ναλμπάντης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου Ροδόπης, ο Κώστας Πανταζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αλεξανδρούπολης και ο Χρήστος Κολοβός, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΟΑΕΕ. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Συγκέντρωση σήμερα στη Θεσσαλονίκη

-- Οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη, με συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη.

-- Την Τετάρτη 11/7, θα γίνει παγκρήτια συνταξιουχική κινητοποίηση στον Αγιο Νικόλαο. Θα μιλήσουν ο Μανώλης Ραλάκης, γγ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, και ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Παρέμβαση στην ΠΝΟ για την προκήρυξη απεργίας

Το αίτημά τους για οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης με αιχμή τη διεκδίκηση της υπογραφής κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις επανέφεραν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ, με παρέμβαση που έκαναν στα γραφεία της ΠΝΟ.

Τα σωματεία οργάνωσαν χτες σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις και το σχεδιασμό της παρέμβασής τους. Στη συζήτηση τέθηκαν τα ζητήματα των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της ανεργίας, των συνθηκών εργασίας και της αντιλαϊκής φοροεπιδρομής. Αμέσως μετά, προχώρησαν σε παρέμβαση στα γραφεία της ΠΝΟ, απαιτώντας από τον γγ Γ. Χαλά να συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή και να συνεδριάσει πριν την προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις ΣΣΕ.

Τα σωματεία και οι ναυτεργάτες που συμμετείχαν στην παρέμβαση επανέλαβαν την πρότασή τους για απάντηση στην επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της κυβέρνησης με 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης και σχεδιασμό πολύμορφων κινητοποιήσεων στα ποντοπόρα, μεσογειακά και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία.

Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία, οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού μαζί με τους εφοπλιστές «ετοιμάζονται για άλλη μια χρονιά να συμφωνήσουν για ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις», τη στιγμή που η μείωση των μισθών από το 2010 μέχρι σήμερα ξεπερνά το 40% και η αντίστοιχη μείωση συντάξεων το 50%. «Να μην τολμήσουν την Πέμπτη 5 Ιούλη στις διαπραγματεύσεις με τον ΣΕΕΝ να υπονομεύσουν τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών με ΣΣΕ - παρωδία και να χαιρετήσουν για θερινές διακοπές», ξεκαθαρίζουν τα σωματεία.

Καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, τους συνταξιούχους, σε επαγρύπνηση, να δυναμώσει ο αγώνας για την υπογραφή και εφαρμογή κλαδικών ΣΣΕ με αυξήσεις, αποκλειστική δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες καραβιών, για οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Απευθύνουν επίσης κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που θα γίνει τις μέρες της «αναπτυξιακής» φιέστας της κυβέρνησης στον Πειραιά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ «ATHENS LEDRA»
Καθολική συμμετοχή στη διήμερη απεργία

Συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα και με θετικά αποτελέσματα η απεργία στο εργοτάξιο ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Athens Ledra». Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν και τις δύο μέρες καθολική, κάνοντας πράξη τις αποφάσεις της Γενικής τους Συνέλευσης και έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

«Κάτω από το βάρος των μαχητικών κινητοποιήσεων, αλλά και της διήμερης απεργίας, οι εργοδότες, παρ' όλες τις κωλυσιεργίες τους, υπέγραψαν και δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν άμεσα όλους τους όρους της εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», τονίζει το Συνδικάτο, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια νίκη που δείχνει τον δρόμο στον οποίο πρέπει να συνεχίσουν, «με οργάνωση και σύγκρουση με την εργοδοσία».

«Δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε τον αγώνα για τη διεκδίκηση εργοταξιακών ΣΣΕ και σε άλλους χώρους δουλειάς, όπως και για την εφαρμογή όλων των εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που έχουν υπογραφεί», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο, ενώ καλεί σε κλιμάκωση της πάλης για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα.

Απόφαση για τη θερινή άδεια των εργαζομένων

Δεν επιτρέπεται, ούτε με συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, η μεταφορά των ημερών της θερινής άδειας και αν υπάρξει συμφωνία, αυτή είναι άκυρη (ανίσχυρη), αποφάνθηκε ο Αρειος Πάγος, επισημαίνοντας ότι ο εργοδότης που δεν χορήγησε πλήρη την άδεια στον μισθωτό κατά τη διάρκεια του χρόνου, είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τις αποδοχές του μηνός που θα λάμβανε την άδεια, προσαυξημένες κατά 100%.

Τους αρεοπαγίτες απασχόλησε περίπτωση τραπεζοϋπαλλήλου, ο οποίος κατά την τριετία 2005 - 2008 έλαβε τμήμα της θερινής του αδείας και όχι το σύνολο των προβλεπομένων ημερών και για τον λόγο αυτόν προσέφυγε στα δικαστήρια. Το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, επικυρώνοντας εφετειακή απόφαση, επιδίκασε στον τραπεζοϋπάλληλο τις διαφορές των ημερών που εργάστηκε κατά την εν λόγω τριετία, προσαυξημένες κατά 100%.

Πάντως, ο Αρειος Πάγος διευκρινίζει ότι «η προσαύξηση 100% αφορά μόνο στις αποδοχές και όχι στο επίδομα αδείας, αφού ο νόμος αναφέρεται ρητά στις αποδοχές αδείας και όχι στο επίδομα». Ακόμη, η αρεοπαγίτικη απόφαση επισημαίνει ότι για τη θεμελίωση του δικαιώματος άδειας του μισθωτού δεν απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης (έγγραφης ή προφορικής), όμως για τη θεμελίωση της αξίωσης του μισθωτού προς λήψη της κατά 100% προσαύξησης απαιτείται υπαιτιότητα του εργοδότη, έστω και σε βαθμό ελαφράς αμέλειας, η οποία υπάρχει όταν ο μισθωτός ζήτησε την άδεια και ο εργοδότης δεν του τη χορήγησε.

ΠΑΜΕ
Συναυλία - αφιέρωμα στους ποιητές Γ. Ρίτσο και Ν. Χικμέτ

«Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για την τελική νίκη των λαών». Με αυτό το σύνθημα, το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στη συναυλία που οργανώνει την Παρασκευή 13/7, στις 8.30 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο στο Αλσος Νέας Σμύρνης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στους μεγάλους ποιητές της εργατικής τάξης της Τουρκίας και της Ελλάδας, Γιάννη Ρίτσο και Ναζίμ Χικμέτ, από τους καλλιτέχνες του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης.

Η συναυλία αποτελεί συνέχεια των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, στον πόλεμο και την προσφυγιά.

Η πρόσβαση στο χώρο της συναυλίας μπορεί να γίνει είτε από την κεντρική είσοδο του Αλσους (Ελ. Βενιζέλου και Πατριάρχου Ιωακείμ), είτε από τη δεύτερη είσοδο (Ελ. Βενιζέλου και Εφέσου).

Η πρόσβαση στο Αλσος Νέας Σμύρνης μπορεί να γίνει με το τραμ (στάση Αγίας Φωτεινής) και τα λεωφορεία 218 και 219 (στάση πλατεία Νέας Σμύρνης).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ