ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Χαφιεδισμός με πρόσχημα τη διαφάνεια

Το μέγιστο που επιθυμούν τώρα στο ΠΑΣΟΚ είναι να αποδείξουν ότι, εκτός από το δικό τους κόμμα, Τσουκάτοι υπάρχουν και στη ΝΔ

Πατώντας πάνω στην ίδια τους τη διαφθορά, την ομολογημένη χρηματοδότησή τους από τα μονοπώλια, στελέχη του ΠΑΣΟΚ προπαγανδίζουν απαράδεκτες ρυθμίσεις στη λειτουργία των πολιτικών δυνάμεων. Οταν τα κόμματα, λένε, δέχονται και ιδιωτική οικονομική υποστήριξη, αυτή να γίνεται ονομαστικοποιημένα, μέσω τραπεζών, και να ελέγχεται από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους. Δηλαδή, προτείνουν να εξακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ να παίρνει το «μαύρο χρήμα» και τα εκατομμύρια της «Ζήμενς», μέσα «σε σακούλες», όπως λέει ο Πάγκαλος, αλλά όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν το ΚΚΕ από το υστέρημά τους, να το κάνουν παραδίδοντας όλα τα προσωπικά τους στοιχεία στις βάσεις δεδομένων των τραπεζών. Ενώ παράλληλα εισαγγελείς, και όποιοι άλλοι, θα ελέγχουν τους καταλόγους αυτούς με τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χτες στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, είπε χαρακτηριστικά: «(...) Δεν κοστίζει τίποτα το να πάρουμε σκληρά μέτρα για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος, ώστε οι πηγές χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών να είναι εμφανείς και όλες οι ιδιωτικές εισφορές ονομαστικές, μέσω τραπεζικών λογαριασμών». Ιδιος μεσίτης, στέλνει πελάτες στους τραπεζίτες, λες και έτσι αντιμετωπίζονται η διαπλοκή τους με το κεφάλαιο και οι «σακούλες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Κανάλι 1» και για το αν χρειάζεται αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα ή και από ιδιώτες, και με ποιους όρους, απάντησε: «Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση (...). Υπάρχουν δύο διαφορετικές λογικές, αν θέλετε. Η μία είναι που λέει ότι πρέπει να υπάρχει μόνο δημόσια χρηματοδότηση. Και η άλλη που λέει ότι μπορεί να υπάρχει και ιδιωτική χρηματοδότηση, αλλά με μία, βεβαίως, πολύ αυστηρή προϋπόθεση που είναι όλοι να ξέρουμε ποιος δίνει (...). Είμαστε ανοιχτοί σε μία συζήτηση, όπου το βασικό είναι, στο τέλος, να ξέρει ο πολίτης ακριβώς ποιος χρηματοδοτεί τα κόμματα με όνομα και με επίθετο και άρα να μπορεί να κρίνει τη φερεγγυότητα των προτάσεων ενός κόμματος, με βάση και πάνω σε τι στηρίζεται, είτε αυτό θα είναι εντελώς δημόσια χρηματοδότηση, είτε θα είναι χρηματοδότηση και από ιδιωτικούς πόρους, αλλά με τις αυστηρές προδιαγραφές που είπαμε πριν».

Παράλληλα, για να ξεφύγει από το σκόπελο Τσουκάτου - και την ομολογία του ότι προεκλογικά, το 1999, έφερε από την πολυεθνική ένα εκατομμύρια μάρκα στο κομματικό τους ταμείο - γενίκευσε το θέμα λέγοντας ότι οι Γερμανοί «έχουν μιλήσει για πολιτικό χρήμα στα δύο μεγάλα κόμματα και δεν μπορούμε να συρρικνώσουμε μία υπόθεση που τουλάχιστον σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπων αφορά 100 εκατομμύρια ευρώ στην ιστορία ενός εκατομμυρίου μάρκων, που είναι λιγότερο από 500.000 ευρώ»... Με δυο λόγια το μέγιστο που επιθυμούν στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι να αποτινάξουν την κηλίδα της ανοιχτής διαπλοκής και του χρηματισμού τους από τη «Ζήμενς», αλλά να αποδείξουν ότι «σακούλες» πήγαν και προς τη ΝΔ.

Για να μην ξεχνιόμαστε, στελέχη αυτού του κόμματος έστησαν, εδώ και δύο χρόνια, τη χοντρή προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ, προσπαθώντας να πείσουν ότι και το ΚΚΕ είναι «συστημικό κόμμα» και άρα μπορεί και αυτό να μοιάζει στο διαπλεκόμενο και χρηματιζόμενο ΠΑΣΟΚ.

Σε άλλες δηλώσεις του ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλέσουν στο κόμμα τους τότε υπεύθυνους του ταμείου του ΠΑΣΟΚ και και τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δώσουν εξηγήσεις για τις καταγγελίες. Είπε ότι «οι τότε υπεύθυνοι, είτε έχουν κάνει δηλώσεις οι ίδιοι, είτε έχουν ερωτηθεί και δεν έχει προκύψει κάτι». Ειδικά για τον Κ. Σημίτη είπε ότι «είχε τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό, όταν προέκυψε για πρώτη φορά».

Στο ραδιοσταθμό της ΝΕΤ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι «προσωπικά δε θα είχα αντίρρηση γι' αυτήν (σ.σ.: την αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση), εφόσον όμως μπορούμε με διακομματικούς θεσμούς, οι οποίοι υπερβαίνουν σκοπιμότητες οιουδήποτε κόμματος, να έχουμε έλεγχο στο πόσο διαφανής είναι η διαδικασία σε κάθε κόμμα και πόσο πραγματικά μπορεί να ελεγχθεί η κάθε χορηγία». Ζήτησε να υπάρχει «έλεγχος αποτελεσματικός, ο οποίος θα μπορεί να είναι προσβάσιμος στα άλλα κόμματα, σε φορείς ανεξάρτητους και στους πολίτες». Ερωτώμενη δε για την ομολογία Τσουκάτου, παρατήρησε ότι «τόσο και στο δικό μου κόμμα και σε άλλα πολιτικά κόμματα, όπως, π.χ., η ιστορία της ΜΑΥΟ με τη ΝΔ, κλπ., υπήρχαν και υπάρχουν διαδικασίες που δεν ελέγχονται».

Τέλος, ο βουλευτής επίσης του ΠΑΣΟΚ Χρ. Αηδόνης προέβλεψε στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ότι η αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση «δε θα τηρηθεί στην πραγματικότητα και νομίζω ότι χρειάζονται άλλες πολιτικές (...). Χρειάζεται να πάμε σε πολιτικές οι οποίες θα είναι απόλυτα διαφανείς (...)».

ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα

Παρέμβαση του Γ. Τούσσα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

Με τις βασικές κατευθύνσεις της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ ασχολήθηκε χτες η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, την οποία ενημέρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

Στη συζήτηση παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ουσία των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το επόμενο διάστημα. Σχολιάζοντας το πρόγραμμα της σουηδικής προεδρίας ο Γιώργος Τούσσας τόνισε ότι «κινείται στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική, επιδιώκει να διορθώσει ελλείψεις και καθυστερήσεις του προηγούμενου διαστήματος». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη βασική στόχευση των πολιτικών της ΕΕ. Οπως είπε, «προτεραιότητα της ΕΕ είναι να θέσει σε ισχύ τη Συνθήκη της Λισαβόνας», έτσι «ώστε η δομή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων». Οσον αφορά στην οικονομική πολιτική της επισήμανε ότι «στηρίζεται κυρίως σε δύο άξονες: Τη στήριξη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, πάνω από 3,7 δισεκατομμύρια, και ταυτόχρονα επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων που σχεδιάστηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας». Τόνισε επίσης ότι «αυτό που θέλουν είναι ο ασφυκτικότερος έλεγχος των οικονομικών πολιτικών των κρατών - μελών και η ενίσχυση του κοινού νομίσματος».

Ειδικά για τη λεγόμενη περιβαλλοντική πολιτική των Βρυξελλών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «η πολιτική πρόταση της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή δεν έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος αλλά, αντίθετα, τη δημιουργία νέων κερδοφόρων διεξόδων για το κεφάλαιο στον τομέα της πράσινης οικονομίας». Τέλος, αναφέρθηκε σε έναν ακόμη στόχο, που είναι «η προώθηση του προγράμματος της Στοκχόλμης στα πλαίσια της ενίσχυσης του Ενιαίου Χώρου Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της ΕΕ», που «έρχεται να γιγαντώσει ακόμη περισσότερο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ενάντια στο εργατικό κίνημα, να περιορίσει ακόμη πιο δραστικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τροφοδοτεί εκλογολογία και σκανδαλολογία

Περί ...διαφάνειας μιλά η ΝΔ, εκμεταλλευόμενη την υπόθεση Τσουκάτου

Τον αποπροσανατολιστικό κουρνιαχτό της σκανδαλολογίας και της εκλογολογίας τροφοδοτεί συνεχώς η κυβέρνηση, επιδιώκοντας στη σκιά του να προωθήσει τη νέα αντιλαϊκή επίθεση, αλλά και να δημιουργήσει το «πεδίο» της δικομματικής πόλωσης με το βλέμμα στραμμένο σε πρόωρες εκλογές.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση με τις μίζες της «ΖΗΜΕΝΣ», αλλά και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη άνοιξη προσφέρουν την αφορμή για έντονες φραστικές, αλλά ανούσιες κόντρες μεταξύ των δύο μονομάχων, καθώς είναι κοινή η απόφαση για συγκάλυψη των σκανδάλων και θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίστηκε χτες η ανταλλαγή άσφαιρων πυρών με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι στην υπόθεση «ΖΗΜΕΝΣ» «δεν ενδιαφέρεται για την πλήρη διαλεύκανση», αλλά ότι «επιχειρεί να προστατεύσει τα δικά του κορυφαία στελέχη». Ταυτόχρονα, ο Ευ. Αντώναρος εμφάνισε την κυβέρνηση ως υπέρμαχο της διαφάνειας επικαλούμενος μάλιστα την αντιδραστική πρόταση που κατέθεσε προχτές στη Βουλή ο Πρ. Παυλόπουλος για την αποκλειστική χρηματοδότηση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο εκπρόσωπος επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση που επανέλαβε χτες αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον Γ. Παπανδρέου ότι «επιχείρησε για μια ακόμα φορά να εμπλέξει με ανεπίτρεπτο τρόπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους δικούς του μικροκομματικούς σχεδιασμούς». Πάντως, ο Ευ. Αντώναρος απέφυγε να σχολιάσει τη «νέα» πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβρη.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Μετά τον Γ. Τραγάκη και ο Απ. Σταύρου δήλωσε (στον «Αλφα 9.89») ότι «έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πολιτικά πράγματα, το πιθανότατο είναι να γίνουν πριν τις προεδρικές εκλογές το 2010». Επίσης, δεν είναι λίγοι οι γαλάζιοι βουλευτές που ζητούν την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών από τον Κ. Καραμανλή, που εξαντλούνται σε κάποιες αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση, στο κόμμα και το επικοινωνιακό επιτελείο, προκειμένου να ανακόψει την καθοδική πορεία και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ακόμα και για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. «Εάν δεν υπάρξουν προηγουμένως πρωτοβουλίες που μπορεί να αλλάξουν το κλίμα ή να γίνει μια προσπάθεια ανάκαμψης θα είναι αυτοκτονία οι πρόωρες εκλογές», είπε χαρακτηριστικά (στον «Αθήνα 9.84») ο Γ. Μανώλης.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΣΟΚ
Ζητούν εκλογές το Σεπτέμβρη

Αμεση διενέργεια πρόωρων εκλογών αμέσως μετά το καλοκαίρι (Σεπτέμβρης), προκειμένου να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να καταρτίσει αξιόπιστο προϋπολογισμό για το 2010, ζήτησε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος. Να «νομιμοποιηθεί» δηλαδή ο δικομματισμός από τη νωπή λαϊκή εντολή, ώστε να προωθήσει νέα σκληρά, αντεργατικά μέτρα. Ο Παπανδρέου, δήλωσε τη στήριξή του στην επανεκλογή Παπούλια, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, «και προτείνουμε στη σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία να συμφωνήσουμε από σήμερα στην επανεκλογή του, παράλληλα με την απόφαση για την άμεση προσφυγή στις κάλπες».

Φυσικά, ο Παπανδρέου βάλθηκε να πείσει ότι πρεσβεύει άλλη πολιτική από της ΝΔ, δήθεν φιλολαϊκή. Ωστόσο, υποσχέθηκε «άμεση αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων μας και των αγορών στην ελληνική οικονομία με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ανάταξης και αναθέρμανσης της οικονομίας», πρόγραμμα προφανώς κινούμενο στο γνωστό, αντιλαϊκό ευρωενωσιακό πλαίσιο. Οπως υποσχέθηκε και «επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ, προς όφελος όλων των πολιτών που ασφυκτιούν, του χρονοδιαγράμματος των υποχρεώσεών μας ως μέλος της ΟΝΕ», άρα να πληρώσουμε όσα ζητούν οι μεγαλοκεφαλαιούχοι με λίγες δόσεις παραπάνω. Εθιξε και την παντελή, όπως τη χαρακτήρισε, «έλλειψη σοβαρής και ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, από τα θαλάσσια σύνορά μας μέχρι και την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας» πιστός στη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική που θέλει κι αυτός να εφαρμόσει.

Προηγούμενα, ανοίγοντας τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, ο γραμματέας του Γ. Ραγκούσης πιάστηκε από τις ευρωεκλογές, μιλώντας για «μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ». Οτι «θεμελιώθηκαν πολιτικοί συσχετισμοί που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας την επόμενη δεκαετία» και «το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη εναλλακτική εκδοχή διακυβέρνησης». Συνέχισε ότι «οι ευρωεκλογές ζήτησαν εθνικές εκλογές. Γιατί αν οι πολίτες δεν επιθυμούσαν εκλογές, δε θα διατύπωναν τη βούλησή τους για την αλλαγή κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι ετοιμάζουν το πρόγραμμά τους ενόψει ΔΕΘ και γενικά δουλεύουν όλοι οι τομείς του κόμματος. Μετά τις 17/8 το ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, ενώ πρόεδρος και Πολιτικό Συμβούλιο θα ασχοληθούν με τη συγκρότηση της Επιτροπής Κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τα νέα κατασταλτικά μέτρα

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Τα νέα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος του λαϊκού και εργατικού κινήματος καταγγέλλει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και η οποία απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών. Στην Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Ζιώγας, Αχιλλέας Κανταρτζής, Γιώργος Μαυρίκος, Βέρα Νικολαΐδου και Αντώνης Σκυλλάκος, σημειώνεται:

«Η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το πράσινο φως για τη χρήση χειροβομβίδων που διασπώνται σε θραύσματα καουτσούκ, τις οποίες η Αστυνομία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά των διαδηλώσεων καθώς και για την "προστασία" δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας. Πρόκειται για ένα ακόμα κατασταλτικό μέτρο σε βάρος του λαϊκού και εργατικού κινήματος και των μορφών πάλης που επιλέγει. Αυτό το μέτρο συνιστά μια επικίνδυνη πρόκληση απέναντι στο λαό, ενόψει των ακόμη σκληρότερων μέτρων που ετοιμάζονται και των αναμενόμενων δίκαιων λαϊκών αντιδράσεων στην αντεργατική καταιγίδα κυβέρνησης και ΕΕ.

Η χρήση των χειροβομβίδων μπορεί να προκαλέσει βαριές σωματικές βλάβες, όπως δείχνει η εμπειρία από άλλες χώρες και είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μέσο καταστολής των λαϊκών αγώνων που θα προστεθεί στο κατασταλτικό οπλοστάσιο των χημικών, των χειροβομβίδων κρότου-λάμψης κλπ.

Η κατασταλτική ατζέντα της κυβέρνησης, με τη χρήση αστυνομικών σκύλων στις πεζές περιπολίες και αντλιών νερού για τη διάλυση διαδηλώσεων, τη διαρκή παρακολούθηση του πληθυσμού της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων, μέσω καμερών, την καταγραφή των επικοινωνιών και των αναζητήσεων στο διαδίκτυο και τη δημιουργία αρχείων με το γονιδιακό αποτύπωμα (DNA), στο πλαίσιο εναρμόνισης και με αποφάσεις της ΕΕ, διαμορφώνει μια κατάσταση ουσιαστικής αναίρεσης συλλογικών και δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός στο όνομα ποιας "ασφάλειας" θα εφαρμόσει κατασταλτικά μέσα επικίνδυνα για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών; Πώς κατανοεί την εξασφάλιση του δικαιώματος στη διαδήλωση με τέτοια μέτρα τρομοκράτησης του λαού; Ποιο είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το όριο της αντιμετώπισης του λαού ως εχθρού;».

Θ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ
Επιμένει για εικονικές εγγραφές

Ο συνήγορος του Θ.Τσουκάτου, Δ. Γκούσκος, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84», επέμεινε ότι το απόσπασμα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ από το βιβλίο εσόδων του και όπου δε φαίνεται η εισροή χρημάτων που μαρτυρά ο Τσουκάτος, «αυτό το χαρτί που εμφανίστηκε είναι η τελευταία απόδειξη της αλήθειας των ισχυρισμών Τσουκάτου (...) Δεν υπήρξε λογιστική παρακολούθηση εκείνα τα χρόνια του ταμείου του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, οι εγγραφές εκεί ολοφάνερα είναι εικονικές (...) Οι εικονικές εγγραφές προκύπτουν από το ίδιο το έγγραφο. Το πρώτο εξάμηνο του '99 (όπου αναπτύχθηκε πλήρως η οικονομική εκστρατεία για τη συλλογή των οικονομικών ενισχύσεων) δεν προκύπτει από το χαρτί να έχει γίνει είσπραξη μιας δραχμής. Σας φαίνεται αυτό λογικό; Είναι πειστικό; Μπορεί να έχει συμβεί έτσι;

»Μετά, υπάρχουν κάποιες σποραδικές εγγραφές μικρών ποσών, για να έρθει ο Δεκέμβριος του '99 (έξι μήνες μετά τις ευρωεκλογές, επτά μήνες μετά το συνέδριο του κόμματος, γιορτές είχαμε τότε, Χριστούγεννα, δεν υπήρχε επιτροπή συλλογής οικονομικών ενισχύσεων, είχαν αποπληρωθεί και τα χρέη των ευρωεκλογών) και να εγγραφούν στο χαρτί 400 εκατομμύρια, τα 4/5 της ετήσιας συλλογής οικονομικών ενισχύσεων, ότι δήθεν εισπράχθηκαν μέσα στο Δεκέμβριο.

»Αυτό εξηγείται μόνο επειδή ήταν και τα Αγιοβασιλιάτικα δώρα. Δεν θα παραιτηθεί από τη λογική του κανένας σε αυτό τον τόπο. Οι εγγραφές είναι εικονικές. Με ποια έννοια; Οταν ήρθε το τέλος του χρόνου, σκέφτηκαν οι αρμόδιοι να κλείσουν τον Ισολογισμό του '99. "Ελάτε να συμπληρώσουμε και αυτά τα ποσά των οικονομικών ενισχύσεων" και έπεσαν ποσά φύρδην - μίγδην για να συμπληρωθεί ο Ισολογισμός κατά νόμο και να πάει στη Βουλή».

Ας απαντήσει το ερώτημα...

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ:

«Εφόσον η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκφράζει, όπως λέει, άλλη πολιτική από της ΝΔ, ας απαντήσει το ερώτημα γιατί καταψήφισε μαζί με τη ΝΔ την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την κατάργηση των διοδίων και τη φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων με συντελεστή 45%; Ποιο είναι το ύψος των μισθών και των συντάξεων που θα πάρουν οι εργαζόμενοι και αν θα έχουν σταθερή δουλειά και όχι 3ωρα και stage; Δεν ακούσαμε τίποτα γι' αυτά και για πολλά παρόμοια από τον Γ. Παπανδρέου...».

ΚΚΕ
Να τιμωρηθούν οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τη δικομματική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο «ΖΗΜΕΝΣ»:

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ας πράξουν το αυτονόητο, αυτό που όφειλαν να κάνουν από καιρό: Να ερευνήσουν και να καταδείξουν με ευθύνη τους, στο εσωτερικό των κομμάτων τους τουλάχιστον, τα στελέχη που δωροδοκήθηκαν από την πολυεθνική.

Αυτό να κάνουν και ας αφήσουν τις διακηρύξεις για δήθεν μέτρα υπέρ της διαφάνειας και της κάθαρσης, ας αφήσουν τα ψευτοδιλήμματα για εξεταστική επιτροπή ή δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο "Ζήμενς". Ολα αυτά είναι μέσα συγκάλυψης της διαπλοκής, της συνύφανσής τους με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο "Ζήμενς" και οι μεγάλες διαστάσεις του, με διάφορες πρωτοβουλίες, εντός και εκτός Βουλής, έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Στήριξε και στηρίζει την πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής με παράλληλη διενέργεια δικαστικής έρευνας, παρότι γνωρίζει ότι και αυτό το σκάνδαλο θα κουκουλωθεί. Το ΚΚΕ απαιτεί τη δίκη και την τιμωρία στη χώρα μας των πρωταγωνιστών του σκανδάλου. Καλεί το λαό να μη δεχτεί η δίκαιη απαίτησή του για διαλεύκανση και τιμωρία να αξιοποιηθεί από το δικομματισμό και τους μηχανισμούς του συστήματος για αποπροσανατολισμό, κοροϊδία και μεθοδεύσεις που θα είναι σε βάρος του».

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Πλησιάζει η έκδοση του Μ. Χριστοφοράκου;

Κοντά στην έκδοσή του στη χώρα μας φέρεται να βρίσκεται ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Τόσο τα συμπληρωματικά στοιχεία που έδωσαν ο 4ος ειδικός ανακριτής και ο προϊστάμενος του Τμήματος Εκδοσης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών στους Γερμανούς συναδέλφους τους, όσο και τα νομικά «παράθυρα» στη γερμανική νομοθεσία είναι αρκετά για να στείλουν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της «ΖΗΜΕΝΣ» Ελλάς στη χώρα μας προκειμένου να δικαστεί σχετικά με τις πληρωμές που έκανε.

Σε αυτές, σύμφωνα με συνηγόρους υπεράσπισης άλλων κατηγορουμένων για την υπόθεση, αναφέρθηκε ο Μ. Χριστοφοράκος κατά τις πολύωρες καταθέσεις του στην Εισαγγελία του Μονάχου. Μίλησε για πληρωμές ελληνικών πολιτικών κομμάτων τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια (2001-2005), ενώ φέρεται να έχει ήδη μιλήσει για ένα ανώτερο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας το οποίο εμπλέκεται στην υπόθεση.

Μετά από όλα αυτά, οι δικηγόροι του Μ. Χριστοφοράκου προσπαθούν να ασκηθούν διώξεις εναντίον του πελάτη τους από τη γερμανική εισαγγελία προκειμένου να μη δικαστεί για τα ίδια αδικήματα στη χώρα μας. Ομως, όπως τόνιζε ένας εκ των στελεχών της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου, είναι δυνατό να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του πρώην στελέχους και να δικαστεί στη Γερμανία και παράλληλα να εκδοθεί για τους ίδιους λόγους στη χώρα μας.

Πάντως, το Εφετείο εξακολουθεί να θέτει ερωτήματα για τα οποία δεν έχει πειστεί και δεν μπορεί να αποφασίσει θετικά στο θέμα της έκδοσής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένονταν να επιστρέψουν οι Ελληνες δικαστικοί αργά χτες το βράδυ στη χώρα μας αφού οι απαραίτητες διαδικασίες ολοκληρώθηκαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ