ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του τουρισμού βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της κριτικής των βουλευτών του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Οι βουλευτές ανέδειξαν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού οι οποίοι υφίστανται άγρια εκμετάλλευση.

Το ΚΚΕ, τόνισαν, αντιμετωπίζει τις διακοπές ως δικαίωμα των λαϊκών νοικοκυριών και τον τουρισμό ως βασική δραστηριότητα σε αναλογία με τη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, σε αναλογία με τις ανάγκες εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού, σε ισορροπία με τη φύση και ως εκ τούτου τονίζει ότι χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων και κοινωνικός έλεγχος.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός Κ. Μαρκόπουλος όχι μόνο υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι ο τουρισμός είναι κατεξοχήν «ιδιωτική πρωτοβουλία» που πρέπει να λειτουργεί μέσα στον «ανταγωνισμό"»

Οι διακοπές είναι δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών
  • Η παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου
  • Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την κυβερνητική πολιτική

Αποψη από τις περσινές κινητοποιήσεις του ΚΚΕ με σύνθημα «Ανοιχτές ακτές δωρεάν για το λαό»
Αποψη από τις περσινές κινητοποιήσεις του ΚΚΕ με σύνθημα «Ανοιχτές ακτές δωρεάν για το λαό»
Το ΚΚΕ δεν περιορίζει το θέμα του τουρισμού στενά στα όρια της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά αναδεικνύει τον τουρισμό ως κατ' εξοχήν κοινωνική ανάγκη για την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης. Τα παραπάνω τόνισε στην εισήγησή του ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος, αναλύοντας την Επερώτηση και συνέχισε:

«Θεωρούμε τις διακοπές και την αναψυχή δικαίωμα των εργαζομένων, της νεολαίας και γενικότερα της λαϊκής οικογένειας και από αυτήν την άποψη για το ΚΚΕ δεν μπαίνει ζήτημα ούτε αφορισμού της τουριστικής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά ούτε και υιοθέτησής της και μάλιστα σε αντίθεση και σε βάρος άλλων κλάδων της οικονομίας, όπως είναι η βιομηχανία, η αγροτική παραγωγή και η κρατική οργάνωση των κοινωνικών υποδομών».

Σήμερα, τόνισε ο εισηγητής, και στον τομέα του τουρισμού αξιοποιούνται οι συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης για να επιταχυνθούν και στον τουρισμό οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, να επιταχυνθεί η ενίσχυση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχει υπερπληθώρα προσφοράς ξενοδοχειακών κλινών η οποία υπερβαίνει μάλιστα και το 85% της τρέχουσας ζήτησης και ως εκ τούτου τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στο περιθώριο των διαδικασιών θα οδηγηθούν είτε στο να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους είτε να εξαγοραστούν και να συγχωνευθούν από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, κάτι που θα έχει ως συνέπεια μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους.

Οι ευνοημένοι

Από την κατάσταση που επικρατεί, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ευνοημένοι είναι οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς, οι οποίοι ήδη ελέγχουν στη χώρα μας ένα σημαντικό τμήμα του εισερχόμενου μαζικού τουρισμού και επιβάλλουν τις διαθέσεις όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική για την υπογραφή των συμβολαίων. Αυτό, συνέχισε, έχει ως συνέπεια να διευρυνθεί η ψαλίδα ανάμεσα στους αλλοδαπούς και τους Ελληνες τουρίστες και έτσι παρατηρούνται ακόμα και αυξήσεις στις τιμές που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα να διευρύνεται όλο και περισσότερο το τμήμα της λαϊκής οικογένειας που δεν μπορεί να κάνει διακοπές. Υπολογίζεται, τόνισε, ότι πάνω από το 50% των Ελλήνων δεν μπορούν να πάνε διακοπές, γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και ένα μεγάλο μέρος πηγαίνει σε συγγενικά σπίτια ή περιορίζει το χρόνο των διακοπών του.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι και στον τομέα του τουρισμού θα αξιοποιηθούν οι επιπτώσεις της κρίσης για να γενικευθεί η επίθεση ενάντια στα εναπομείναντα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στον κλάδο. «Η καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, η διεύρυνση των ευέλικτων και άτυπων μορφών απασχόλησης, η ανασφάλιστη εργασία, η καταστρατήγηση του ωραρίου, η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς θα αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο για τη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης και την αύξηση της εκμετάλλευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, προχωράει ταχύτατα στην ικανοποίηση όλων των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο του τουρισμού και στην κυριολεξία προσφέρει «γην και ύδωρ», όπως φαίνεται και από το χωροταξικό του τουρισμού με το οποίο διευκολύνει την παραχώρηση δημόσιου πλούτου στους κεφαλαιοκράτες για εκμετάλλευση.

Η άποψη του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, κατέληξε, αντιμετωπίζει τον τουρισμό ως βασική δραστηριότητα, τον βλέπει σε αναλογία με τη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, με τις υποδομές που χρειάζονται, με τις ανάγκες εκπαίδευσης και ειδίκευσης του εργατικού δυναμικού σε ισορροπία με τη φύση. Από αυτήν την άποψη, είπε, χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων και κοινωνικός έλεγχος, αλλά για να γίνει αυτό εφικτό, χρειάζεται οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και η υπόλοιπη δράση στο χώρο του τουρισμού να γίνουν κοινωνική λαϊκή περιουσία. Μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, τόνισε, μπορεί να ικανοποιηθεί το καθολικό δικαίωμα στον τουρισμό, στην αναψυχή και τις διακοπές για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και στα πλαίσια αυτά το ΚΚΕ προβάλλει και προτείνει ένα σύνολο στόχων πάλης σήμερα οι οποίοι είναι εφικτοί και ρεαλιστικοί και μπορούν να διεκδικηθούν από το ίδιο το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και τη νεολαία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υμνοι στο κεφάλαιο και την επιχειρηματικότητα

Εμείς νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και εσείς παλεύετε για να εξυπηρετήσετε το κεφάλαιο, είπε ο Σπ. Χαλβατζής

Σε ύμνους στην επιχειρηματικότητα, η οποία «είναι το όχημα μέσα από το οποίο διασφαλίζεται η τουριστική ανάπτυξη και επομένως και οι θέσεις εργασίας», αναλώθηκε η ομιλία του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλου στην απάντησή του στην Επερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ.

Κατά τον υπουργό, ο τουρισμός είναι κατ' εξοχήν «ιδιωτική πρωτοβουλία» και όπως είπε δε γνωρίζει κανένα κράτος του κόσμου το οποίο να ανέπτυξε «με κρατισμό ή με κρατικές επενδύσεις αξιόλογο τουριστικό ρεύμα σε ό,τι αφορά την ποσότητα και την ποιότητα». Υπερασπίστηκε την αντεργατική συνθήκη της Λισαβόνας της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε «το χαλί» πάνω στο οποίο καλούμαστε να αναπτύξουμε την οικονομία μας και επομένως και τον τουρισμό.

Ο υπουργός είπε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση έχει θέσει ως κυρίαρχο ζήτημα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον τουρισμό και γι' αυτό προχώρησε σε συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιδότηση για δύο μήνες θέσεων εργασίας προκειμένου να διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων και να διευκολυνθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες να μείνουν ανοιχτές περισσότερο χρόνο. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, είπε, το πρώτο τετράμηνο του 2009, που ήταν το πιο δύσκολο, εμφανίζεται μια μείωση των αεροπορικών αφίξεων τουριστών κατά 8,8% σε σχέση με πέρσι.

Θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση στηρίζει τα λαϊκά στρώματα, ισχυρίστηκε ότι φέτος αυξήθηκε κατά 50% η χρηματοδότηση του κοινωνικού τουρισμού, με αποτέλεσμα να βοηθηθούν και οι μικρομεσαίες οικογενειακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που μετέχουν στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Κλείνοντας τα μάτια στην πραγματικότητα, είπε ότι «η κοινωνική συμφωνία που υπάρχει μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων στον τομέα της ξενοδοχειακής επιχείρησης είναι σε πάρα πολύ καλύτερο επίπεδο» από όσα ανέφεραν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Επερώτησή τους, ενώ δε δίστασε να χαρακτηρίσει εξαίρεση τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει δουλεμπόριο και τοπίο τρομακτικών εκβιασμών».΄

Ο Σπ. Χαλβατζής

Απαντώντας στον υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι από τη συζήτηση φάνηκε πως «βρισκόμαστε σε αντίπερα όχθες. Για άλλα νοιαζόμαστε, άλλα προσπαθούμε, άλλα παλεύουμε από ό,τι παλεύετε εσείς». Οι προτεραιότητές μας, είπε, είναι διαφορετικές αφού εμείς μιλάμε για μια συνολικά σχεδιασμένη οικονομία, για μια σχεδιασμένη ανάπτυξη της χώρας, με κεντρικό προγραμματισμό, με εργατικό έλεγχο, ενώ εσείς (σ.σ. κυβέρνηση) ακολουθείτε μια πορεία ριζικά διαφορετική και στον τομέα του τουρισμού».

Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι ζουν σε συνθήκες δουλεμπορίου, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση. Υπάρχει, είπε, «μαύρη, κατάμαυρη εργασία» και ορισμένοι από τους εποχικούς εργαζόμενους παίρνουν τόσα ένσημα όσα απαιτούνται οριακά για να μπουν στο ταμείο ανεργίας και αυτήν την κατάσταση δεν τη δεχόμαστε και την αντιπαλεύουμε μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η Επερώτησή μας, τόνισε, είναι και επίκαιρη και αναγκαία γιατί υπάρχει μια ζωτική ανάγκη για τους εργαζόμενους και τους νέους και αυτή η ανάγκη αποτελεί ταυτόχρονα και δικαίωμα: Είναι το δικαίωμα για διακοπές, αναψυχή και ξεκούραση. Αυτή η ανάγκη, συνέχισε, δεν μπορεί να καλύπτεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και να θυσιάζεται στο βωμό των κερδών των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Ο Σπ. Χαλβατζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, τονίζοντας ότι πάνω τους ασκείται μια σκληρή ταξική αντεργατική πολιτική. Οι εργαζόμενοι αυτοί, είπε, υφίστανται τις πιο σκληρές συνθήκες εργασίας και η υπερεκμετάλλευσή τους φθάνει σε σημεία βαρβαρότητας. Με αφορμή δε την πρόσφατη καπιταλιστική κρίση ακυρώνονται όλες οι εργατικές λαϊκές κατακτήσεις και τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και είναι χαρακτηριστικό ότι σε συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας ξενοδοχείου υπάρχουν 12 «απαγορεύεται» και κανένα εργασιακό δικαίωμα. Κάλεσε δε τον υπουργό να συνεννοηθεί με την Επιθεώρηση Εργασίας γιατί αυτά που συμβαίνουν στον κλάδο είναι ανατριχιαστικά.

Σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού ότι η συνθήκη της Λισαβόνας είναι το τρένο πάνω στο οποίο κινείται η κυβέρνηση, είπε ότι το τρένο αυτό κουβαλάει πλούτο και «τον πάει στις αποθήκες των πολυεθνικών και των μονοπωλίων γιατί αυτός είναι ο καπιταλισμός, πραγματικό δουλεμπόριο».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από την πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν και στον τομέα του τουρισμού όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες, μια πολιτική η οποία στηρίζει τα συμφέροντα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Η υπερεκμετάλλευση πίσω από τη βιτρίνα

Οι παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ

"Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία", ζητούν οι εργαζόμενοι στους κλάδους του τουρισμού, που εργάζονται σε συνθήκες σύγχρονης γαλέρας
Σε συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα του τουρισμού και στα ζητήματα των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο κατά τη συζήτηση της Επερώτησης.

Η Σοφία Καλαντίδου κατήγγειλε ότι πίσω από τα λαμπερά πολυτελή καταλύματα κρύβεται το σκοτάδι της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων στον τουρισμό και ο αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργατικών οικογενειών από το όνειρο των διακοπών.

Στον επισιτισμό - τουρισμό, τόνισε, απασχολούνται περίπου 850.000 μισθωτοί εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι εργοδότες και συμβοηθούντα μέλη οικογενειών ενώ περίπου 137.000 είναι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία. Οι εργασιακές σχέσεις, είπε η βουλευτής, είναι ένα μωσαϊκό αφού ελάχιστοι απασχολούνται με οκτάωρο κυρίως στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και πάνω από 80% των εργαζομένων απασχολείται εποχιακά. Είναι, τόνισε, ανασφάλιστοι στην έναρξη και τη λήξη της τουριστικής περιόδου και έτσι έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις η ανασφάλιστη εργασία, το πενθήμερο εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις και ιδιαίτερα τα καλοκαίρια, τα ρεπό δεν υπάρχουν. Εχουμε, συνέχισε, συμβάσεις ορισμένου χρόνου από δύο έως έξι μήνες και αυτές εάν δείξει ο εργαζόμενος καλή διαγωγή, εάν, για παράδειγμα, δουλέψει το Πάσχα χωρίς να πληρωθεί ή εάν δουλέψει κάποιες μέρες χωρίς αμοιβή. Παράλληλα, είπε, οι διάφορες ιδιωτικές σχολές τουριστικών επαγγελμάτων λειτουργούν σαν δουλεμπορικά γραφεία στέλνοντας τους σπουδαστές, υποτίθεται, για πρακτική άσκηση με αποτέλεσμα οι εργοδότες να εξασφαλίζουν φθηνή εργατική δύναμη.

Η νεολαία

Στη νεολαία που δυσκολεύεται να κάνει διακοπές και ταυτόχρονα πέφτει θύμα εκμετάλλευσης αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Πρωτούλης. Τόνισε ότι οι μήνες των διακοπών από την εκπαιδευτική διαδικασία για τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών των εργατικών λαϊκών οικογενειών είναι μήνες δουλειάς αφού, για παράδειγμα, μέχρι και το 60% φθάνουν οι νέοι που σπουδάζουν στα ΤΕΙ και παράλληλα με τις σπουδές τους εργάζονται, ενώ το ίδιο ισχύει και για το 20% των φοιτητών. Μεγάλο κομμάτι, είπε, της νεολαίας δουλεύει στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού και υφίσταται την εκμετάλλευση αφού ο κλάδος του τουρισμού έχει επιλεγεί σαν εμπροσθοφυλακή για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί από τη στρατηγική της Λισαβόνας. Η ΕΕ, τόνισε, προωθεί μια σειρά από μέτρα, όπως η αύξηση του αριθμού μαθητειών και των περιόδων άσκησης, και στον τομέα του τουρισμού αυτό σημαίνει πρακτικά αύξηση της τζάμπα εργασίας για τους μεγαλοεργοδότες. Χιλιάδες, κατήγγειλε, σπουδαστές έχουν παραδοθεί στην κυριολεξία στα χέρια των μεγαλοξενοδόχων για δωρεάν ανασφάλιστη εργασία με την ψεύτικη ταμπέλα της πρακτικής άσκησης, υπογράφοντας κατάπτυστες συμβάσεις εργασίας, κατά συνέπεια οι διάφορες σχολές έχουν μετατραπεί σε δουλεμπορικά γραφεία. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι οι μισοί σπουδαστές είναι ανήλικα παιδιά και δουλεύουν όλη μέρα για 380 ευρώ το μήνα χωρίς ασφάλιση.

Ποιοι κερδίζουν

Ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, αποκρούοντας την προπαγάνδα που λέει ότι από το συνάλλαγμα που αφήνει ο τουρισμός ωφελούνται όλοι, τόνισε ότι η αλήθεια είναι πως τα χρήματα που προέρχονται από τον τουρισμό τα καρπώνονται μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που ασχολούνται με τον τουρισμό, μεγάλοι tour operators και μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι.

Αναφερόμενος στη «μονοκαλλιέργεια» η οποία συστηματικά «καλλιεργήθηκε» στον τουρισμό σε ορισμένες περιοχές της χώρας (Κέρκυρα, Ρόδος, κ.α.) είπε ότι ουσιαστικά έβλαψε και βλάπτει σημαντικά τον ελληνικό λαό. Αυτό έγινε, τόνισε, μέσα από τα χρόνια σχέδια της ΕΕ, τα οποία προωθούσαν τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού με αποτέλεσμα, όπως είπε, αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα να μην υπάρχει καθόλου πρωτογενής τομέας παραγωγής και επομένως ούτε δευτερογενής.

Ο τρόπος ανάπτυξης του τουρισμού, είπε ο βουλευτής, είναι βλαπτικός για τα λαϊκά στρώματα αλλά πολύ κερδοφόρος για τους μεγαλοξενοδόχους. Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες από το ταξικό σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα ότι δεν υπάρχει άρθρο της εργατικής νομοθεσίας που να μην παραβιάζεται και η κυβέρνηση σηκώνει ψηλά τα χέρια της στην καλύτερη περίπτωση, αλλά ουσιαστικά υποβοηθάει αυτή την κατάσταση διότι έτσι συμφέρει τους συμμάχους της, μεγαλοξενοδόχους και καπιταλιστικό κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχει τον απίθανο αριθμό των τριών υπαλλήλων για να ελέγξουν 500 ξενοδοχεία.

Από τη σκοπιά των εργαζομένων

Ο Σταύρος Σκοπελίτης υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ μιλάει για έναν τουρισμό που στο κέντρο της προσοχής του έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο και που αναπτύσσεται στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αναγκών του, που έχουν σχέση με την ανάπαυσή του, την προαγωγή της υγείας του, την αναψυχή του, τη γνωριμία με άλλους τόπους και πολιτισμούς. Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, τόνισε, αντιμετωπίζει τον τουρισμό αποκλειστικά και μόνο ως οικονομική δραστηριότητα - βιομηχανία και έτσι από κοινωνικό αγαθό τον έχει μετατρέψει σε εμπόριο με σκοπό το κέρδος και εκεί ακριβώς βρίσκεται η αιτία που όλο και περισσότερο αυτό το αγαθό το στερούνται οι εργαζόμενοι και οι πλατιές λαϊκές μάζες.

Από την άλλη μεριά, συνέχισε, αυτή η αντιμετώπιση του τουρισμού οδήγησε σε ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον και προκάλεσε εγκλήματα που έχουν να κάνουν με καταπατήσεις αιγιαλών, παραλιών, ορεινών όγκων καθώς και με πολεοδομικές παραβάσεις.

Ο βουλευτής αναφερόμενος στη μείωση της τουριστικής κίνησης στα νησιά είπε ότι κατά κύριο λόγο οφείλεται στην οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και έφερε το παράδειγμα της Μυτιλήνης, όπου για να πάει και να επιστρέψει μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να δαπανήσει το σύνολο του επιδόματος άδειας που παίρνει ή εάν είναι συνταξιούχος το σύνολο της σύνταξής του για ένα ταξίδι κάτω από συνθήκες που μόνο ανθρώπινες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ