ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούλη 2020 - Κυριακή 5 Ιούλη 2020
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Με ένα δύσκολο καλοκαίρι και έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και οι αυτοαπασχολούμενοι σε έναν από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, την Κέρκυρα. Οι εργαζόμενοι, στις πλάτες των οποίων στηρίχθηκε τα προηγούμενα χρόνια το «θαύμα του Τουρισμού», με τα εκατομμύρια των αφίξεων και τα αμύθητα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν το «λογαριασμό» της φετινής σεζόν, με τις μειωμένες αφίξεις εξαιτίας της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης στην οποία η πρώτη επέδρασε ως καταλύτης.

Για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον Επισιτισμό και στα άλλα τουριστικά επαγγέλματα, δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική στήριξη, με τους μήνες της ανεργίας να «τρέχουν» ήδη από το τέλος της περσινής σεζόν. Αλλά και για όσους «τυχερούς» δουλέψουν φέτος, παραμονεύει το δόκανο του προγράμματος «Συν-Εργασία», που προβλέπει μειωμένο μισθό και καταργεί στην πράξη την κλαδική ΣΣΕ. Οσο για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, τα 800 ευρώ του κρατικού βοηθήματος εξανεμίστηκαν πολύ γρήγορα, με τις κάθε είδους υποχρεώσεις να «τρέχουν». Η κοροϊδία της αναβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων μεταθέτει την ασφυξία στο χειμώνα, με καταστήματα κλειστά λόγω εποχικότητας, ενώ τα χρέη σε τράπεζες και προμηθευτές τούς κατατάσσουν πρώτους στη λίστα του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Την ίδια ώρα όμως που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα του νησιού μένουν ξεκρέμαστοι, πολλοί απ' αυτούς χωρίς κανένα εισόδημα, είναι προκλητική η στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με επιδοτήσεις, φορολογικές διευκολύνσεις και φτηνό δανεισμό, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση των μισθών. Ολα «στα πόδια τους» δηλαδή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους μειωμένους φετινούς τζίρους, να προσαρμόσουν τη λειτουργία και το «εργατικό κόστος» στις περιορισμένες αφίξεις, να συγκρατήσουν τις απώλειες ακόμα και στην περίπτωση που αποφασίσουν φέτος να μην ανοίξουν καθόλου τα καταλύματα και τις επιχειρήσεις τους, μετακυλίοντας τα βάρη στους εργαζόμενους και συνολικά στο λαό.

Απέναντι σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση, είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσουν η οργάνωση και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για άμεσα μέτρα στήριξης των ίδιων και των οικογενειών τους. Να μη δεχτούν να πληρώσουν αυτοί την κρίση, να παλέψουν για αξιοπρεπές εισόδημα για όλους, καμία ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις. Να μην επιτρέψουν σε εργοδοσία και κυβέρνηση να κατοχυρώσουν νέα αντεργατικά μέτρα στο όνομα της «έκτακτης κατάστασης», χειρότερους όρους δουλειάς και αμοιβής, που βαθαίνουν την εκμετάλλευση και θα τα βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους τα επόμενα χρόνια.

Φορτώνουν στους εργαζόμενους την «κακή χρονιά» στον Τουρισμό

Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας παίρνει πρωτοβουλίες και διεκδικεί μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους

Με την απόφαση των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων να μην ανοίξουν φέτος πάνω από τις μισές μονάδες που ελέγχουν στο νησί, «ζυγίζοντας» κατά περίπτωση τα κέρδη και τις ζημιές για τις επιχειρήσεις τους, οι 20.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στον κλάδο του Τουρισμού στην Κέρκυρα ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

Την ώρα που οι μεγαλοξενοδόχοι παζαρεύουν με την κυβέρνηση επιπλέον επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα, στο ενδεχόμενο να ανοίξουν μερικές ακόμα μονάδες τον Αύγουστο, ανάλογα με την πορεία των αφίξεων, το 70% των εργαζομένων μένουν χωρίς δουλειά, με μόνη στήριξη τα πενιχρά επιδόματα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, κι αυτά κάτω από την πίεση των σωματείων και των ίδιων των εργαζομένων.

Για τους περίπου 6.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους που δεν θα δουλέψουν και θα ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, το φετινό τους εισόδημα δεν θα ξεπεράσει τα 3.300 ευρώ, ενώ όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», θα κληθούν να βγάλουν τη χρονιά με εισόδημα 4.500 ευρώ.

Οπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, «με αυτά τα εισοδήματα δεν καλύπτονται βασικές ανάγκες, όσο και να τις περιορίσουν. Εξάλλου, όλα τα προηγούμενα χρόνια, η πλειοψηφία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, με τους μισθούς από το Μάη έως και τον Αύγουστο κάλυπτε δανεικά και χρέη που δημιουργούνταν το χειμώνα. Φέτος καλούνται να ζήσουν με τα μισά. Ηδη υπάρχουν διαμαρτυρίες εργαζομένων ότι δεν έχουν να βγάλουν εισιτήριο για να πάνε από τα προάστια στο κέντρο της πόλης. Ακόμη και το φαγητό είναι λειψό».

Με τέτοια εισοδήματα δεν ζεις...

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στον Τουρισμό
Από κινητοποίηση των εργαζομένων στον Τουρισμό
Αντίστοιχα, για τους 12.000 εργαζόμενους στον Επισιτισμό και τα άλλα τουριστικά επαγγέλματα που δεν εντάσσονται ούτε σ' αυτά τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Καλούνται να βγάλουν τη χρονιά με 1.200 ευρώ, δηλαδή το επίδομα ανεργίας των τριών μηνών που έχουν λάβει από πέρυσι! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση τους καταδικάζει να επιβιώσουν με 3 ευρώ τη μέρα, ή 100 ευρώ το μήνα!

Σύμφωνα με υπολογισμούς του κλαδικού συνδικάτου, την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει πακέτα δισεκατομμυρίων για το μεγάλο κεφάλαιο, στους εργαζόμενους του Τουρισμού θα αποδοθούν φέτος μόλις 50 εκατ. ευρώ, από τα επιδόματα ανεργίας και τον «μηχανισμό στήριξης», ενώ αθροιστικά τα εισοδήματά τους πέρυσι ήταν 150 εκατ.

Σε αυτές τις συνθήκες ανασφάλειας τα ερωτήματα «τι κάνουμε, πότε θα ανοίξει το ξενοδοχείο, πώς θα βγάλουμε το χειμώνα» είναι κυρίαρχα. Εκμεταλλευόμενοι αυτήν την κατάσταση ξενοδόχοι επιδιώκουν να καταργήσουν την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην πράξη, αξιοποιώντας σε ρόλο Δούρειου Ιππου το πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Επιπλέον, η λειτουργία με μειωμένο προσωπικό των μονάδων που θα ανοίξουν, προκειμένου η εργοδοσία να μειώσει ακόμα περισσότερο το «κόστος», οδηγεί σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελ. Μάζη, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, «όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι μπροστά στην πίεση να ανοίξει ο Τουρισμός, δεν θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας». Γι' αυτό μαζί με την ανασφάλεια της ανεργίας είναι έκδηλη και η ανησυχία ότι η ελαστικοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα μεγαλώσει τους κινδύνους διασποράς του ιού τους επόμενους μήνες στο νησί.

Το Συνδικάτο βγήκε έγκαιρα μπροστά

Το κλαδικό Συνδικάτο ήδη από την περίοδο της καραντίνας ανέλαβε πρωτοβουλίες και οργάνωσε μια σειρά από δράσεις για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, «πάντα υπήρχε η αναγνώριση της δράσης του σωματείου, ακόμη και από τμήμα συναδέλφων που δεν συμμετείχαν καθόλου. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για να αναπτυχθεί μια δουλειά την περίοδο της καραντίνας που σήμερα συσπειρώνει ευρύτερο κόσμο».

Στις 28 Απρίλη, σε δύσκολες συνθήκες, οργανώθηκε κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης και με τα αιτήματα πάλης 28 πρωτοβάθμιων σωματείων του Τουρισμού για μέτρα προστασίας των εργαζομένων μπροστά στη διαφαινόμενη μείωση της τουριστικής σεζόν.

Ακολούθησαν η Πρωτομαγιά και πολλές ακόμα κινητοποιήσεις με ιδιαίτερη μαζικότητα, καθώς πήραν μέρος εργαζόμενοι που κινητοποιούνται για πρώτη φορά. Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των εγγραφών στο σωματείο, ενώ συχνά είναι οι μανάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι που φέρνουν τα παιδιά τους σε επαφή με το Συνδικάτο.

Η προστασία του εισοδήματος, η εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης, το πάγωμα χρεών σε τράπεζες και οργανισμούς κοινής ωφέλειας κ.α., το δικαίωμα της επαναπρόσληψης είναι προτεραιότητα στις διεκδικήσεις του Συνδικάτου. Η Ελ. Μάζη σημειώνει ότι «πρέπει να συνειδητοποιηθεί πως με το τέλος της σεζόν οι εργασιακές σχέσεις που θα έχουν επιβληθεί θα είναι αυτές που θα μας συνοδεύουν την επόμενη χρονιά. Γι' αυτό επιμένουμε στην εφαρμογή της Κλαδικής Σύμβασης. Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις το αμέσως επόμενο διάστημα θα μεταφερθούν στις πόρτες των ξενοδοχείων».

Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία

Κάτω από την πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις, ορισμένοι ξενοδόχοι αναγκάζονται να προσλάβουν προσωπικό με τους όρους της Κλαδικής Σύμβασης, χωρίς όμως κι αυτοί να δεσμεύονται στην εφαρμογή της μέχρι το τέλος της σεζόν.

Η πίεση να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωση, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που τρέχουν, τροφοδοτεί την αβεβαιότητα, αλλά και την οργή των εργαζομένων. «"Το αίτημα να μην πληρώσει ξανά ο λαός είναι δίκαιο, αλλά πώς;", ρωτάνε πολλοί συνάδελφοι», μας μεταφέρει η Ελ Μάζη. «Οταν πήγα για δουλειά το αφεντικό μου είχε ένα ξενοδοχείο και σε 20 χρόνια τα έκανε επτά. Εγώ έχασα τα βαρέα, μου μείωσαν το μισθό και σήμερα ζω με επιδόματα και δανεικά. Ποιος πρέπει να πληρώσει; Εγώ ή αυτός;», απαντά η ίδια.

Στο ίδιο καζάνι βράζουν και οι αυτοαπασχολούμενοι

Για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους του νησιού, ειδικά αυτούς που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό, η πανδημία και η νέα οικονομική κρίση αποτέλεσαν ένα ακόμα βαρύ χτύπημα.

Στα χρέη προς τους προμηθευτές, λόγω των προετοιμασιών για τους γιορτασμούς του Πάσχα, έρχονται να προστεθούν νέες υποχρεώσεις. Η 12μηνη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση στην αποπληρωμή τους απλά μεταθέτει το πρόβλημα σε έναν χειμώνα με κλειστά μαγαζιά λόγω εποχικότητας. Το 800άρι εξατμίστηκε, την ώρα που το ΚΕΑΟ και οι τράπεζες «λαδώνουν» τους μηχανισμούς των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Οπως μας είπε ο Β. Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος του ΔΣ των αυτοαπασχολούμενων λογιστών, όταν η κυβέρνηση υπέδειξε ως «λύση» τον δανεισμό με καλύτερους τάχα όρους, «υπήρξε ενδιαφέρον από πολλούς αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ. Οταν όμως κατάλαβαν τους όρους και τις προϋποθέσεις, εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Και από αυτούς που έκαναν αίτηση στις τράπεζες, κυρίως οι μεγάλοι θα πάρουν».

Τα προβλήματα είναι πιο οξυμένα σε εκείνο το τμήμα των αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται γύρω από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε «τουριστικά» χωριά. Αν κάποτε δούλευαν με τις υπεράριθμες κρατήσεις (overbooking) των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει δραστικά.

Με τα μέτρα της κυβέρνησης να μη φτάνουν για τίποτα, στο πλαίσιο της συνολικότερης φορομπηχτικής αντιλαϊκής πολιτικής, με τα έξοδα και τα χρέη να «τρέχουν», με την έκθεση χιλιάδων λαϊκών οικογενειών στον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο στις μονάδες Υγείας του νησιού, διέξοδο μπορούν να δώσουν μόνο η οργάνωση του αγώνα και η κοινή δράση με τους εργαζόμενους για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και στήριξης, προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Ο Β. Παπαγεωργίου επισημαίνει ότι «η επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, η διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, είναι αιτήματα δίκαια και βρίσκουν αποδοχή στους αυτοαπασχολούμενους. Το ζήτημα είναι να ξεπεραστεί η απαισιοδοξία, να αποκρουστεί η προσπάθεια καλλιέργειας νέων αυταπατών».

Είναι άλλωστε μια καλή ευκαιρία για τους χιλιάδες βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους να προβληματιστούν για το γεγονός ότι το «μοντέλο ανάπτυξης» μιας «εξωστρεφούς» οικονομίας, με βάση τον Τουρισμό, μπορεί να είναι η «κότα με τα χρυσά αυγά» για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όμως δεν έσωσε τους ίδιους, που συνέδεσαν τη μοίρα τους με αυτό...

Σε οριακή κατάσταση το Νοσοκομείο Κέρκυρας

«Κέρκυρα, καθαρή και ασφαλής» («Corfu, clean & safe») είναι η φετινή τουριστική καμπάνια του δήμου. Αν η πρόσφατη μεγάλη φωτιά στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ «Τεμπλόνι» υπενθύμισε πως τα προβλήματα με τα σκουπίδια είναι εδώ, η υγειονομική ασφάλεια για τους κατοίκους της Κέρκυρας θα δοκιμαστεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Η πανδημία ήρθε να υπενθυμίσει τις τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικές υποδομές και προσωπικό. Με τις οργανικές θέσεις να καλύπτονται περίπου στο 50% και χωρίς καμιά ενίσχυση σε γιατρούς για την τρέχουσα περίοδο, η πραγματικότητα διαψεύδει τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι «ενίσχυσε» το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά σε περιοχές που υποτίθεται ότι θα σηκώσουν το βάρος του Τουρισμού.

Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο ότι αυτός «άνοιξε» με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων και όχι με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ο Μ. Αντωνάκης, ειδικευόμενος γιατρός στην Πνευμονολογική Κλινική, αναφέρει: «Πρώτη κλινική σε ελλείψεις η Παθολογική. Με 4 μόλις γιατρούς το πρόγραμμα εφημεριών μόλις που βγαίνει. Ενας εφημερεύων παθολόγος καλείται να καλύψει μόνος του 35 κλίνες, να δώσει εκτίμηση σε άλλες κλινικές, να βρίσκεται στα Επείγοντα όποτε χρειαστεί. Επιπλέον, επιφορτίζεται με νευρολογικά περιστατικά μετά το κλείσιμο της Νευρολογικής Κλινικής λόγω υποστελέχωσης. Οταν η Παθολογική Κλινική υπολειτουργεί, ένα ολόκληρο νοσοκομείο ακροβατεί».

Στην Καρδιολογική Κλινική για μια απλή εξέταση στεφανιογραφίας παραπέμπουν στα Γιάννενα τα περιστατικά. Το Αιμοδυναμικό και η Μονάδα Εμφραγμάτων καλούνται να λειτουργήσουν σε πενθήμερη βάση με 2 γιατρούς και 5 νοσηλευτές.

Οι «τουριστογιατροί»

Με αυτήν την κατάσταση στο νοσοκομείο και με υποστελεχωμένα τα 4 Κέντρα Υγείας είναι απορίας άξιο πώς καλύπτονται τα αυξημένα περιστατικά τους καλοκαιρινούς μήνες με την άφιξη εκατομμυρίων τουριστών.

Οι «τουριστογιατροί» είναι η εκδοχή της ιδιωτικής Υγείας. Δίπλα στις δύο ιδιωτικές κλινικές και τους ιδιώτες γιατρούς του νησιού φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τους καλοκαιρινούς μήνες εκατοντάδες ιδιωτικά «κέντρα» με μισθωτούς ως επί το πλείστον γιατρούς και νοσηλευτές που προσφέρουν πρώτες βοήθειες στις τουριστικές περιοχές, ενώ τα σοβαρά περιστατικά παραπέμπονται στο νοσοκομείο.

Την περίοδο της καραντίνας για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορονοϊού άνοιξε στο νοσοκομείο τμήμα υπόπτων σε μέχρι πρότινος κλειστή πτέρυγα με μεταφορά προσωπικού από άλλες κλινικές. Εφημερεύων γιατρός δεν υπάρχει, ενώ τους ασθενείς παρακολουθούν πρωτίστως γιατροί της Πνευμονολογικής, της Παθολογικής και της ΜΕΘ που ταυτόχρονα καλούνται να εξυπηρετήσουν και τους δικούς τους ασθενείς.

Τα δείγματα από ύποπτα περιστατικά αποστέλλονται στα Γιάννενα, ενώ το μηχάνημα ανίχνευσης κορονοϊού που δώρισε πρόσφατα ο Ιατρικός Σύλλογος σε συνεργασία με τον δήμο δεν αξιοποιείται γιατί δεν έχει διαμορφωθεί ο χώρος όπου θα λειτουργήσει.

«Μέχρι τώρα λειτουργούσαμε με κλειστά σύνορα, εν μέσω καραντίνας. Τώρα αυτό δεν υπάρχει. Δεν ξέρεις πόσα εισαγόμενα κρούσματα θα έχεις, με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους πόσοι θα σου ξεφύγουν, τι διασπορά θα υπάρξει στο νησί, τι βάρος θα σηκώσουν οι εφημερίες. Η επόμενη περίοδος είναι μια δοκιμασία», καταλήγει ο Μ. Αντωνάκης.


Κ. Η.

Κινητοποιήσεις στον κλάδο του Τουρισμού

Με το σύνθημα «Του τουρισμού το θαύμα εμείς το 'χουμε χτίσει. Ματώσαμε για κέρδη, πληρώνουμε την κρίση», Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία Ν. Χανίων, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των Αυτοαπασχολουμένων Λογιστών «υποδέχτηκαν» αγωνιστικά το πρωί της Παρασκευής τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Επιμελητήριο Χανίων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό, ο οποίος περιορίστηκε σε απλές διαπιστώσεις και περιγραφή της κατάστασης και σε μια απλή έκφραση συμπάθειας προς τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, με νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση το Σαββατοκύριακο, οι εργαζόμενοι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους απέναντι στην άρνηση των εργοδοτών να συνεχίσουν να υπάγονται στο εργασιακό καθεστώς που απορρέει από την τοπική κλαδική ΣΣΕ που έληξε στις 30/6, παραπέμποντάς τους στην ΕΓΣΣΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν μια σειρά από δικαιώματα και κατακτήσεις. Οι εργαζόμενοι οδηγοί διεκδικούν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης.

Την Παρασκευή, οι οδηγοί για τρίτη κατά σειρά μέρα περιφρουρώντας την απεργία τους συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, και ο Θανάσης Οικονόμου, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές. Κινητοποίηση πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη και το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων ν. Ηλείας.

Τέλος, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε την Παρασκευή το πρωί το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, απαιτώντας να μπει τέρμα στη θυσία της ζωής των εργατών στο βωμό των κερδών των εργοδοτών. Τραγική αφορμή στάθηκε ο θάνατος 47χρονου εργαζόμενου σε ξενοδοχείο στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, πέφτοντας από τον 5ο όροφο, όπου εκτελούσε εργασίες.

Μοιράζει ... συμπάθεια η κυβέρνηση

«Συμπάθεια και ...543 ευρώ για τους εργαζόμενους», αφήνοντας μάλιστα «εκτός» τους χιλιάδες απασχολούμενους με ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ενός μήνα, μίας ή τριών ημερών, εργολαβικούς εργαζόμενους. Κι από την άλλη, «3 δισ. ευρώ προσφορά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Αυτό ήταν το σχόλιο του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Βουλή την Παρασκευή (βλέπε σελίδα 16). Αλλά και η απάντηση στα όσα είχε πει λίγη ώρα νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για όλους τους παραπάνω εργαζόμενους στον Τουρισμό και τις Μεταφορές, που δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ στήριξη και θα πρέπει να περιμένουν να δουν μεροκάματο του χρόνου - αν το δουν - δηλαδή με την έναρξη της τουριστικής σεζόν το Μάη του 2021.

Η Ερώτηση έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση, όπως τι θα κάνει προκειμένου: «Να καταργήσει τις ελαστικές μορφές εργασίας και να εντάξει στο μηχανισμό στήριξης όλους όσοι εργάζονταν, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας και το επάγγελμα, σε 12μηνης και εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις. Να εντάξει όλους τους εργαζόμενους στις εποχιακές επιχειρήσεις, ακυρώνοντας όσες απολύσεις έγιναν, και να απαγορευτούν άλλες για το επόμενο διάστημα. Να διασφαλίσει το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση τις ΣΣΕ, καταργώντας την εκ περιτροπής εργασία. Να δοθεί ταμείο ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για το 2020 - 2021, χωρίς προϋποθέσεις, μέχρι να αρχίσουν να δουλεύουν. Για όλο το διάστημα των μέτρων να μη χρεώνονται οι καταναλώσεις σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, να απαλλάσσονται από οφειλές σε εφορία και τράπεζες, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί».

Ο υπουργός απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις και απλώς εξέφρασε τη «συμπάθειά» του προς τους εργαζόμενους, για τους οποίους αποφάνθηκε ότι «είναι ικανοποιημένοι»! Στη συνέχεια απέδωσε τα πάντα στην πανδημία, εμφάνισε όλα τα προνόμια σε φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ως κατόρθωμα της κυβέρνησης και τα δικαιολόγησε λέγοντας ότι ...«χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν εργαζόμενοι» κ.ο.κ.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΚΚΕ επέμεινε να δώσει απαντήσεις ο υπουργός, γιατί «η ευαισθησία δεν γεμίζει το πιάτο του εργαζόμενου». Επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται «χορός» δισεκατομμυρίων για τους μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά στους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι αυτοί που παράγουν τα δισεκατομμύρια, να δίνονται «500 ευρώ, με χιλιάδες να μένουν εκτός και από αυτό (...) λόγω των μορφών απασχόλησης που εσείς έχετε προωθήσει».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση την Τρίτη 7/7

Πολιτική εκδήλωση με τίτλο «Τουρισμός: Από βαριά βιομηχανία βαριά ασθενής» διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ την Τρίτη 7 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην Ανουντσιάτα. Θα μιλήσει ο Γιώργος Στεφανάκης, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο στις 11 Ιούλη

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό

Παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο στις 11 Ιούλη, μέρα επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νησί, έχουν εξαγγείλει τα εργατικά σωματεία της Κέρκυρας. Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου, καλεί σε ανοιχτές συσκέψεις το Σάββατο 4 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ., έξω από το ξενοδοχείο «SANDY» στη Λίνια και στις 8 μ.μ. έξω από το ξενοδοχείο «MARBELLA» στον Αγιο Ιωάννη Περιστερών. Την Κυριακή 5 Ιούλη στις 11 π.μ. έξω από το ξενοδοχείο «APOLLO PALACE» στη Μεσογγή και το απόγευμα στις 7.30 μ.μ. έξω από το ξενοδοχείο «MEDITERRANEO» στους Ερμονες. Τη Δευτέρα 6 Ιούλη στις 8 μ.μ. έξω από το ξενοδοχείο «RODA BEACH».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ