Με τη "φιλοσοφία" ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις πρέπει να αποτελούν "ηθικό έπαθλο" και όχι την κύρια και βασική αρωγή του κράτους στις πολιτιστικές εκδηλώσεις (!) παρουσίασε, χτες, ο υπουργός Πολιτισμού, Στ. Μπένος, τις πολιτιστικές δραστηριότητες που επιχορηγούνται με τη διαδικασία του Πολιτιστικού Δελτίου το 1996.
Με τη "φιλοσοφία" αυτή το ΥΠΠΟ καθιερώνει την "αρχή της συνευθύνης" του φορέα που διοργανώνει εκδηλώσεις, χρηματοδοτούμενες από το ΥΠΠΟ με περισσότερα από 5 εκατομ..Συνευθύνη σημαίνει ότι το ΥΠΠΟ θα καταβάλει το 50% του κόστους και το άλλο 50% υποχρεούται να καταβάλει ο φορέας.Διαφορετικά το ΥΠΠΟ δε θα επιχορηγεί τις εκδηλώσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους δήμους, με στόχο τη συμμετοχή του Α και Β Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μόνο που το ΥΠΠΟ δεν προέβλεψε τις πιθανές πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ δήμου και φορέα, ή δήμου και πολιτικής ηγεσίας, με αποτέλεσμα να μείνουν εκδηλώσεις "ξεκρέμαστες".
Η συνευθύνη, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι μόνο η αρχή για την καθιέρωση της... "αρχής των τριών".Η "αρχή" αυτή σημαίνει ότι η συνεισφορά του κράτους στον πολιτισμό θα μετριαστεί στο 1/3, αφού τα υπόλοιπα 2/3 θα ανήκουν στο φορέα και στους χορηγούς. Σκέφτεται μάλιστα να θεσμοθετήσει αυτή τη χορηγία.
Φέτος, έγιναν, από την Επιτροπή δεκτές 253 αιτήσεις από 806 και επιχορηγούνται συνολικά με το ποσό των 731.300.000,έναντι 6,5 δισ. που ζητούσαν. Κατ' εξαίρεση φέτος επιχορηγούνται λαογραφικές εκδηλώσεις, ενώ πέρυσι είχαν απορριφθεί. Μήπως πρόκειται για εκλογοθηρικές επιχορηγήσεις; Πέρυσι επιχορηγήθηκαν 101 εκδηλώσεις με 548. 246.000 δραχμές.Δηλαδή, οι επιχορηγούμενες εκδηλώσεις διπλασιάστηκαν,αλλά το ποσό αυξήθηκε μόλις 20%.Την ίδια στιγμή σε περιοχές με οξυμένες ανάγκες, όπως η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, επιχορηγούνται 43 εκδηλώσεις με 75 εκ. έναντι 65 αιτήσεων, συνολικού κόστους 1 δισ.
Αλλαγές στη σύσταση, λειτουργία και φιλοσοφία των ΔΗΠΕΘΕ επιχειρεί το ΥΠΠΟ, επεκτείνοντας τις δυνατότητες που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο ΝΠΙΔ στο οποίο υπάγονται, στα πλαίσια των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Επιχειρείται διοικητική διάρθρωση παρόμοια των κρατικών σκηνών, μόνο που απογοητευτικά αποτελέσματα αυτών των αλλαγών τα είδαμε και στο Εθνικό Θέατρο και στο ΚΘΒΕ με κύριο "δράστη" τον, διευρυμένων αρμοδιοτήτων, καλλιτεχνικό διευθυντή.
Πιο συγκεκριμένα, εξαετείς προγραμματικές συμβάσεις,με έξι δήμους θα προβλέπουν: Αύξηση της επιχορήγησης του ΥΠΠΟ από 35 εκ. ετησίως σε 50 εκ. με την προϋπόθεση της ισόποσης επιχορήγησης από το δήμο.Εξαιρούνται ταΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, Πάτρας, Καλαμάτας και Ιωαννίνων,που θα επιχορηγούνται με 70 εκ., με την προϋπόθεση ότι με το ίδιο ποσό θα συμμετάσχει και ο κάθε δήμος.Καταργείται η Καλλιτεχνική Επιτροπή και αντικαθίσταται από 7μελές εποπτικό ΔΣ,σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων. Ο διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ,με τριετή θητεία,έχει διευρυμένες αποφασιστικές αρμοδιότητες,αλλά υποχρεούται να εγκατασταθεί στην έδρα του ΔΗΠΕΘΕ και να υποβάλει φάκελο με προτάσεις.Για την πρόσληψή του χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΠΟ, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Θεάτρου. Τα ΔΗΠΕΘΕ υποχρεούνται σε τρεις θεατρικές παραγωγές (ένα ελληνικό έργο), τουλάχιστον80 παραστάσεις,ενημέρωση του ΥΠΠΟ για το πρόγραμμα και απόδοση απολογισμού.
Επίσης, θεσπίζονται κίνητρα που υποχρεώνουν το ΥΠΠΟ, για περαιτέρω επιχορήγηση όπως: Ανάθεση συγγραφής θεατρικού έργου σε δόκιμο Ελληνα θεατρικό συγγραφέα και ανταλλαγή θεατρικών παραστάσεων με θέατρα του εξωτερικού και η συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ.
Τα κύρια σημεία του απολογισμού δραστηριοτήτων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου,που θα συζητηθεί στο τέλος του μήνα, στην τακτική γενική συνέλευσή του, παρουσίασαν χτες ο πρόεδρος του ΕΚΚ Κώστας Βρεττάκος και ο αντιπρόεδρος Μάνος Ευστρατιάδης,παράλληλα με τον Κανονισμό συμμετοχής στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΚΚ.Προγράμματα που - όπως ευελπιστεί ο Μ. Ευστρατιάδης - αντικατοπτρίζουν τους "αναπτυξιακούς προσανατολισμούς της νέας πολιτικής του Κέντρου" και θα αποτελέσει "σημαντική παρέμβαση" στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Η διοίκηση του ΕΚΚ βέβαια, δεν πήρε θέση για το επικρινόμενο από τα σωματεία του χώρου νομοσχέδιο της Επιτροπής για τη χάραξη εθνικής πολιτικής για την ιδιωτικοποίηση και μετατροπή του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου σε διεθνές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μ. Ευστρατιάδης είπε ότι το ΕΚΚ "θα απαντήσει γραπτά, όπως τους ζητήθηκε από την Επιτροπή".
Η πολιτική της "σταθεροποίησης" - όπως αναφέρεται στην εισήγηση της διοίκησης - ακολουθήθηκε επί μια διετία, ως "η μόνη εγγύηση για τη συντήρηση της σημερινής οικονομικής υποδομής της κινηματογραφίας μας", παρότι οι επιχορηγήσεις του ΕΚΚ από το ΥΠΠΟ δε σημείωσαν ουσιαστική αύξηση (1.385.000.000 το 1994 και 1.479.413.000 το 1995). Το 1994 για την παραγωγή διατέθηκαν 784.000.000, ενώ το 1995 1.315.000.000. Αντιστρόφως ανάλογα είναι τα έσοδα από εισιτήρια των ελληνικών ταινιών, αφού την περίοδο 1994 - 1995 ήταν 300.000 δρχ. και το 1995 - 1996 150.000 δρχ.Κάτι που πρέπει να προβληματίσει όσους θέλουν να μιλούν για προσανατολισμούς και ουσιαστική "πολιτική" στον ελληνικό κινηματογράφο. Παρά την ανοδική πορεία των επενδύσεων, εμπορικής προώθησης και συμμετοχής ελληνικών ταινιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν αυξήθηκε και η προσέλευση θεατών στις ελληνικές ταινίες. Το μικρής διάρκειας φαινόμενο του 1994 - 1995, επιβεβαίωσε τους φόβους ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει πριν απ' όλα σταθερές και σύγχρονες πολιτικές επιλογές.
Πέντε είναι τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που προβλέπουν ανώτατο ύψος προϋπολογισμού και χρηματοδότησης. Εισάγεται η έννοια "Ανάπτυξη παραγωγικών σχεδίων",που περιλαμβάνει τη συγγραφή σεναρίου, αναζήτηση των χρηματοδοτικών πόρων της παραγωγής και των βασικών καλλιτεχνικών και τεχνικών συντελεστών και την οποία το ΕΚΚ επιδοτεί. Τα προγράμματα είναι: "Νέα Ματιά",που προορίζεται να γίνει "πεδίο" της πρώτης δημιουργικής απόπειρας νέων σκηνοθετών. "Τομή",για σκηνοθέτες με επαγγελματική εμπειρία, νεότερων ή δοκιμασμένων. "Ορίζοντες",με αντικείμενο τη χρηματοδότηση ταινιών υψηλού προϋπολογισμού, που πέρα από τη συμβολή του ΕΚΚ, θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού πόρους για τη συμπλήρωση του χρηματοδοτικού τους πλάνου. "Κίνητρο",αποτελεί ένα πλαίσιο μικρών αυτόματων χρηματοδοτήσεων για ενίσχυση ανεξάρτητης παραγωγής, ενώ θεσπίζει και κίνητρα για τη συμμετοχή Ελλήνων παραγωγών σε βαλκανικές συμπαραγωγές. "Μορφές",για ταινία μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, πειραματική ταινία και κινούμενο σχέδιο.
Το ΚΘΒΕ οργανώνει ακρόαση ηθοποιών, ηλικίας κάτω των 35 ετών,για τις χειμερινές παραγωγές του. Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 15/7 στη Θεσσαλονίκη,σε χώρο και χρόνο που θα ανακοινωθούν σύντομα. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στείλουν τα δικαιολογητικά (πλήρες βιογραφικό και δύο φωτογραφίες) στον τομέα σκηνής του ΚΘΒΕ (υπ' όψιν Βασίλη Γκαρδή), Εθνικής Αμύνης 2, μέχρι τις 8/7. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 236055, τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
Το τσιγγάνικο πάθος ξεχύθηκε χτες στη σκηνή του Ηρωδείου. Ο "αετός του φλαμένκο" Χοακίν Κορτές και το συγκρότημά του, μάγεψαν το κοινό, στην πρώτη εμφάνισή τους στο Ηρώδειο. Ο διάσημος Ισπανός χορευτής και χορογράφος του φλαμένκο παρουσίασε χτες το νέο του έργο. "Τσιγγάνικο πάθος" είναι και ο τίτλος του έργου, που χαρακτηρίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου "προσκύνημα σεβασμού του χορευτή προς τη φυλή και την κουλτούρα των Τσιγγάνων. Προς το έθνος του και την ιστορία".
Η παράσταση - επαναλαμβάνεται και σήμερα - χωρίζεται σε πολλές πράξεις χωρίς συνοχή, με συνδετικό στοιχείο το τσιγγάνικο πνεύμα. Η πρώτη πράξη ονομάζεται "Νακαρντά" (Μύθος) και αναπαράγει τη φυσιογνωμία του θεραπευτή μάγου και αρκετούς τσιγγάνικους μύθους σε ένα μυστικιστικό περιβάλλον. Στο "Αμπιγουεδάδες" (Αοριστίες) χορεύει ολόκληρο το συγκρότημα. Στη συνέχεια ξαναπαρουσιάζεται το "Πικρό Ρομάντζο" των: Μ. Μπεριέλ, Χ. Κορτές.
Το δεύτερο μέρος, με γενικό τίτλο "Πάθος", είναι μία έκρηξη φλαμένκο. Ενα ξύπνημα της ψυχής μέσω της μουσικής και του χορού, όπου διαφορετικοί ρυθμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλο.
Ωστόσο, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης δε φαίνεται να προχωρά, αφού το ΣτΕ ακόμα δεν αποφάσισε για τους όρους δόμησης, ενώ οι "απαλλοτριώσεις" των πολυκατοικιών του οικοδομικού τετραγώνου, στην περιοχή Μακρυγιάννη, μάλλον μεταφέρονται στη σφαίρα του ιδεατού, αφού αναμένονται αντιδράσεις από ενοίκους και ιδιοκτήτες.