ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Μήνυμα αγωνιστικής λαϊκής ανάτασης από τους χιλιάδες που πλημμύρισαν την Αθήνα

Ενα ξεκάθαρο, αποφασιστικό μήνυμα, αγωνιστικής ανάτασης και αισιοδοξίας για τη μάχη που δίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές της Κυριακής, έστειλε η χτεσινή μεγαλειώδης κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

Εκεί, σε κλίμα συγκίνησης και με ένα θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα, οι συγκεντρωμένοι άκουσαν και το μήνυμα του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΚΚΕ, στην 12η τιμητική θέση, Θάνου Μικρούτσικου, που διάβασε ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, «προσυπογράφοντας κάθε λέξη», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ακολούθως, καταχειροκροτούμενοι, το λόγο πήραν για να απευθύνουν χαιρετισμό στην τεράστια συγκέντρωση ο Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, και η Ερη Ρίτσου, λογοτέχνης, συγγραφέας, επίσης υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.

Ηταν χιλιάδες τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, οι αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί του, που έδωσαν το «παρών» στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος, συγκροτώντας μια μαζική και μαχητική, με όγκο και παλμό, λαϊκή διαδήλωση, εφαλτήριο για την κορύφωση της εκλογικής μάχης έως τη στιγμή που οι κάλπες θα κλείσουν.


«Ρυάκια» ανθρώπων όλων των ηλικιών, εργατών και υπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων και συνταξιούχων, επιστημόνων, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, συνέκλιναν απ' τα προγραμματισμένα σημεία των προσυγκεντρώσεων προς την πλατεία Συντάγματος, όπου κι ενώνονταν σε ένα φουσκωμένο από αποφασιστικότητα «ποτάμι» που πλημμύρισε το χώρο μπροστά απ' την κεντρική εξέδρα.

Χιλιάδες από κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου, από συνοικίες και εργατογειτονιές, εργοστάσια και γραφεία, χώρους μόρφωσης και ψυχαγωγίας, από παντού όπου έφτασε το κάλεσμα της συμμετοχής τις προηγούμενες μέρες, αψηφώντας τη ζέστη, βρέθηκαν στο Σύνταγμα δηλώνοντας καθαρά και ξάστερα την επιλογή τους, ανανεώνοντας τη δέσμευσή τους να δώσουν ανυποχώρητα έως το τελευταίο λεπτό τη μάχη για καμία ψήφο χαμένη, για καμία ψήφο σκορπισμένη σε κόμματα μιας χρήσης, για την ισχυροποίηση στην κάλπη του ΚΚΕ, και να τη δώσουν με μεγαλύτερη ακόμα ορμή και με ανανεωμένη την αισιοδοξία πως θα την κερδίσουν. Διαδηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να ξελασπώσουν έννοιες και οράματα που συκοφάντησε και λέρωσε όσο κανένας άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ, βροντοφωνάζοντας: «Εμπρός λαέ, άλλαξε σελίδα, με το ΚΚΕ η μόνη σου ελπίδα!».

Στη συγκέντρωση το «παρών» έδωσαν καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημοσιογράφοι, άνθρωποι από το χώρο του αθλητισμού και πολλοί άλλοι που συμπορεύονται με το ΚΚΕ. Εκτός από τους υποψήφιους βουλευτές από τους παραπάνω χώρους, ανάμεσα σε άλλους παρευρέθηκαν οι ηθοποιοί Τάσος Σωτηράκης και Ηλιάνα Μαυρομάτη, ο τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός, οι λυρικοί καλλιτέχνες Λυδία Αγγελοπούλου και Σταμάτης Μπερής, ο μουσικοσυνθέτης Λούκας Θάνος, ο μουσικός Γρηγόρης Βασίλας, ο σκηνοθέτης Προκοπής Δάφνος, ο διευθυντής φωτογραφίας Ακης Αποστολίδης και πολλοί ακόμα.


Ομορφα στιγμιότυπα από νωρίς το απόγευμα

Μία από τις προσυγκεντρώσεις βαδίζει προς το Σύνταγμα
Μία από τις προσυγκεντρώσεις βαδίζει προς το Σύνταγμα
Πραγματικά συγκλονιστική ήταν η συγκέντρωση που έζησε χτες το βράδυ η καρδιά της Αθήνας. Η μαζικότητα, ο παλμός και η ζωντάνια της, τα μοναδικά στιγμιότυπα που άρχισαν να καταγράφονται από τις προσυγκεντρώσεις ακόμα, γέμισαν με ενθουσιασμό και έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, στα παιδιά της ΚΝΕ και μαζί τους στους χιλιάδες πρωτοπόρους εργάτες και εργάτριες, στους νέους και τις νέες που «δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό», όλους αυτούς που ακολουθούν την «κόκκινη» περπατησιά, να δώσουν με αποφασιστικότητα τη μάχη μέχρι και την τελευταία στιγμή, πριν ανοίξουν οι κάλπες, αλλά και στη συνέχεια, για να ανέβει το ΚΚΕ, η δύναμη του ίδιου του λαού, «ένα μπόι ψηλότερα».

Σε κάθε μπλοκ και νέες παρουσίες, από εργαζόμενους, ανέργους, γυναίκες από τις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, βιομηχανικούς εργάτες, ναυτεργάτες που ταυτόχρονα χτες ήταν και σε απεργιακό αγώνα, μεταλλεργάτες, εργαζόμενους στους ΟΤΑ, εκπαιδευτικούς. Ο Γιώργος, αδιόριστος καθηγητής 38 ετών από τον Πειραιά, δίνει για πρώτη φορά το «παρών» σε συγκέντρωση του ΚΚΕ και για πρώτη φορά κρατά στα χέρια του την κόκκινη σημαία. «Είχα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύτηκα. Εδώ με το ΚΚΕ είναι το πραγματικό αγωνιστικό μετερίζι για να έρθουν καλύτερες μέρες», δηλώνει, και εκείνη την ώρα ακούγεται βροντερό το σύνθημα «Εμπρός λαέ, άλλαξε σελίδα, με το ΚΚΕ η μόνη σου ελπίδα». Δίπλα στον εκπαιδευτικό, συμπτωματικά, στέκεται ο Γιώργος από το 8ο Λύκειο Πειραιά. «Οργανώθηκα στην ΚΝΕ αυτήν τη βδομάδα και πρώτη φορά συμμετέχω σε συγκέντρωση του ΚΚΕ», λέει. «Εχω γνωρίσει τους αγώνες της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για την Παιδεία, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, και πήρα την απόφαση να δώσω και εγώ τη δική μου προσφορά για έναν κόσμο χωρίς αδικία και εκμετάλλευση».

Προσυγκεντρώσεις που έγιναν διαδηλώσεις


Από την πρώτη στιγμή, από τις προσυγκεντρώσεις κιόλας, η συμμετοχή του κόσμου είχε αρχίσει να ξεπερνά τις προσδοκίες. Η πλατεία στο Μοναστηράκι από τις 7 το απόγευμα είχε κατακλυστεί από κόσμο που κατέφτανε από τις εργατογειτονιές του Πειραιά κατά κύματα με το τρένο, το μετρό, με πούλμαν και με κάθε τρόπο, κρατώντας τις κόκκινες σημαίες του αγώνα και της ελπίδας στα χέρια. Παρόμοια ήταν η εικόνα σε Προπύλαια, Στύλους του Ολυμπίου Διός, Παλιά Βουλή. Το στοίχημα είχε ήδη κερδηθεί. Οι προσυγκεντρώσεις μετατρέπονται σε κόκκινα ποτάμια που λίγη ώρα μετά πλημμύρισαν την πλατεία Συντάγματος.

Παρόμοιο το κλίμα της προσυγκέντρωσης στα Προπύλαια, με πλήθος φοιτητών να φωνάζει συνθήματα, μαζί με τις κλαδικές Οργανώσεις Δικηγόρων, Τουρισμού - Επισιτισμού, Εκπαιδευτικών, Καλλιτεχνών, Υγείας - Πρόνοιας, Χρηματοπιστωτικού, Εμπορίου - Υπηρεσιών και τις Οργανώσεις Αθήνας και Γαλατσίου. Ενα μαχητικό κάλεσμα στο λαό και τη νεολαία να περάσουν στην αντεπίθεση «με ΚΚΕ δυνατό - δύναμη για το λαό», όπως αναγραφόταν και στο πανό που βρισκόταν επικεφαλής.

«Δυναμώνουμε το ΚΚΕ για τις ανάγκες μας, το δίκιο μας». Με τα μπλοκ των Οργανώσεων να παίρνουν τη θέση τους πίσω από αυτό το πανό και το σύνθημα, έφτασε στο Σύνταγμα και η προσυγκέντρωση από την Παλιά Βουλή. «Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς» ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι από τις Οργανώσεις της Βιομηχανίας, των Κατασκευών και των Μεταφορών. Τη δύναμη του ΚΚΕ, που μετατρέπεται σε δική τους δύναμη, μπορούν άλλωστε να τη διαπιστώσουν στους αγώνες στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς τους.

Οργανώσεις κατευθύνονται προς την πλατεία

Eurokinissi

Οργανώσεις κατευθύνονται προς την πλατεία
«Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ» φώναξαν με τη σειρά τους οι Οργανώσεις Βορειοδυτικού, Νοτιοδυτικού - Περιστερίου, Δυτικού και Βόρειου Τομέα, καλώντας το λαό να γυρίσει σελίδα, ρίχνοντας στην κάλπη της Κυριακής το κόκκινο ψηφοδέλτιο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org