ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κοινή η αντιδραστική πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Associated Press

Τις επικίνδυνες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με κέντρα κράτησης εντός της ΕΕ, αλλά και σε τρίτες χώρες - «αποθήκες» ανθρώπινων ψυχών, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, με παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Για τις αντιδραστικές αποφάσεις της Συνόδου αρκεί η κυνική δήλωση του επικεφαλής της Frontex: "Τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν είναι υποχρεωμένα να διασώζουν μετανάστες - πρόσφυγες", δηλαδή τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ, των κρατών - μελών και των συμμάχων τους. Σε 3 μόλις μέρες εκατοντάδες νεκροί και αγνοούμενοι στη Μεσόγειο. Κι όσοι γλιτώνουν αντιμετωπίζουν το μαρτύριο να περιμένουν ποια από τις κυβερνήσεις θα τους πρωτογυρίσει πίσω, με το αίσχος του Δουβλίνου, με ένταση των απελάσεων, της καταστολής στα σύνορα. Αλλιώς, κρατούμενοι σε κέντρα τύπου Μόριας, σε απάνθρωπες συνθήκες που φέρουν τη σφραγίδα της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τώρα και σε τρίτες χώρες, ενώ τα ευρωπαϊκά μονοπώλια διεισδύουν σε αυτές.

Μέγιστη απάτη το κάλπικο δίπολο "προοδευτικοί - ξενοφοβικοί". Κοινή είναι η αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, στην οποία και με τις αντιθέσεις τους όλες οι κυβερνήσεις συγκλίνουν. Οι λαοί με την πάλη τους να δώσουν αποφασιστική απάντηση στις αντιλαϊκές αποφάσεις κεφαλαίου - κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών ενώσεων».

Μετανάστευση και Δυτικά Βαλκάνια οι προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας

Εξάλλου, την προστασία των συνόρων και την καταπολέμηση της «παράνομης» μετανάστευσης ως προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ, που ξεκίνησε την 1η Ιούλη, έθεσε μιλώντας χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά το πού θα δοθεί βάρος τους επόμενους έξι μήνες, ο Κουρτς δήλωσε ότι η προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών «προκάλεσε μεγάλες ανασφάλειες στους πολίτες και έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά μας να τους παρέχουμε ασφάλεια», παρουσιάζοντας έμμεσα τη μετανάστευση ως αιτία της ανεργίας, της εγκληματικότητας κ.λπ. «Κύρια προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα αυτό πρέπει να είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με ενίσχυση της Frontex», σημείωσε.

Σε συνέντευξη Τύπου πρόσθεσε ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος» για τα αποτελέσματα της τελευταίας έκτακτης Συνόδου για το Προσφυγικό, καθώς, όπως υποστηρίζει, «αναγνωρίζεται η ανάγκη της προστασίας των εξωτερικών συνόρων». Ως εξίσου σημαντικές προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας ανέφερε επίσης τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην ψηφιακή Ευρώπη, καθώς και την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, για την οποία, όπως είπε, προτίθεται να εργαστεί «με ιδιαίτερο ζήλο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ