ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2017
Σελ. /24
«Ουτοπία είναι να πιστεύεις ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος»

Στο 8ο Εργατικό Φεστιβάλ των Κλαδικών Οργανώσεων Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μίλησε ο Γ. Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μαζική συμμετοχή της εργαζόμενης νεολαίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο, στο Γεντί Κουλέ, το 8ο Εργατικό Φεστιβάλ των Κλαδικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με σύνθημα «Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα και μεις». Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια του Διημέρου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Το μέλλον μας βρίσκεται στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας», με ομιλητή τον Σίμο Ιορδανίδη, μέλος του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Παρουσιάστηκε επίσης αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, με προβολή βίντεο, στοιχείων για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή, απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια από την καλλιτεχνική ομάδα ΚΚΕ - ΚΝΕ. Προβλήθηκε βίντεο για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Πραγματοποιήθηκαν επίσης συναυλίες με ερασιτεχνικά συγκροτήματα και λαϊκά γλέντια με τον Βασίλη Κασούρα με τους «Ανφάν Γκατέ», ενώ στο χώρο του Φεστιβάλ και τις δύο μέρες λειτούργησαν εκθέσεις, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και παιδότοπος.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στη συμβολή των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην προσπάθεια «να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, με στόχο να δυναμώνει η οργάνωση, να αλλάζουν οι συσχετισμοί υπέρ των εργατικών συμφερόντων, να δυναμώνει η αλληλεγγύη, να βαθαίνει ο προσανατολισμός της πάλης ενάντια στην εξουσία των καπιταλιστών και του αστικού κράτους».

Αναφερόμενος στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, τόνισε: «Ο Κόκκινος Οκτώβρης απέδειξε ότι η κοινωνία για την οποία παλεύουμε δεν είναι ουτοπία. Ουτοπία είναι να πιστεύεις ότι ο καπιταλισμός θα ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, ότι μπορεί να γίνει ανθρώπινος, να σταματήσει την ανθρωποσφαγή.

Το εργατικό κίνημα απέδειξε ότι μπορεί να πραγματοποιήσει κοινωνικές επαναστάσεις και να επικρατήσει. Ολη η ιστορία της Οκτωβριανής Επανάστασης και ό,τι προηγήθηκε απέδειξε ότι ο αρνητικός συσχετισμός δεν είναι αιώνιος και αμετάβλητος. Απέδειξε ότι ο σοσιαλισμός είναι εφικτός. Οτι είναι δυνατό να υπάρχει ένας κόσμος χωρίς ατομικούς ιδιοκτήτες στα μέσα παραγωγής και κυκλοφορίας, χωρίς καπιταλιστικά τραστ, τράπεζες, μεγαλοκτηματίες.

(...) Η επανάσταση απέδειξε ότι μόνο η εργατική εξουσία μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελος του λαού τις αντιθέσεις ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, οι οποίες σήμερα οξύνονται.

Η μεγαλύτερη τιμή στα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης, στα 100 χρόνια του Κόμματός μας, είναι η κατάκτηση των χαρακτηριστικών που θα επιτρέψουν να καθοδηγήσουμε την τάξη των άγρια εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων προλετάριων μέχρι τη νίκη».

ΧΑΛΚΙΔΑ
Με επιτυχία το Εργατικό Φεστιβάλ Ελλήνων και Μεταναστών

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το - καθιερωμένο πλέον - Εργατικό Φεστιβάλ Ελλήνων και Μεταναστών στο πάρκο Δέλτα στη Χαλκίδα, το Σάββατο 1 Ιούλη, με τη συμμετοχή πλήθους εργατών Ελλήνων και μεταναστών, καθώς και νεολαίας, που παρά τη ζέστη γέμισαν το χώρο από νωρίς.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ άνοιξε με καλλιτεχνικό αφιέρωμα σε τραγούδια και χορούς από την Ινδία, το Πακιστάν και τη Μαδαγασκάρη με το συγκρότημα «Rosewood», ενώ μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια της ξενιτιάς και λαϊκό γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτούργησε παιδότοπος με πλούσιο πρόγραμμα.

Δεν είναι παντοδύναμοι αυτοί που έχουν σήμερα την εξουσία

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Οι Ελληνες και οι μετανάστες εργάτες είναι αυτοί που πληρώνουν, είναι αυτοί που ματώνουν απ' τις πολιτικές της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Αυτοί που αρπάζουν το ψωμί απ' το τραπέζι του Ελληνα και μετανάστη εργαζόμενου, είναι οι ίδιοι που ξεσπιτώνουν και σπρώχνουν στην προσφυγιά χιλιάδες ανθρώπους, γυναίκες, γέρους, παιδιά, στην Αφρική, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Ουκρανία, στα Βαλκάνια.

Από αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορούν οι λαοί να ξεφύγουν, να γλιτώσουν, εάν δεν απαλλαγούν από τον ίδιο τον καπιταλισμό.

Ο αγώνας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για να είναι αποτελεσματικός, εκεί πρέπει να στοχεύει, στην αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Η αλληλεγγύη, η ενότητα ντόπιων και αλλοδαπών εργαζομένων σ' αυτήν την προοπτική πρέπει να στοχεύει, ώστε να είναι στέρεα και γερά θεμελιωμένη, να αντέχει στις θύελλες που θα αντιμετωπίσει.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες για εργασία με δικαιώματα, για υγεία, για μόρφωση, για ελεύθερο χρόνο, για διακοπές και όλα τα άλλα δικαιώματα που αφορούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Να σταματήσει ο εφιάλτης της ανεργίας, της φτώχειας.

Το εμπόδιο βρίσκεται στο γεγονός ότι όλη η παραγωγή, όλος ο πλούτος που παράγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, δεν πηγαίνει για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών, αλλά για το καπιταλιστικό κέρδος.

Αυτή η εξουσία, αυτό το σύστημα, είναι η αιτία όλων των δεινών και των βασάνων του εργαζόμενου λαού. Γι' αυτό, αυτό το σύστημα, αυτή η εξουσία είναι που πρέπει να φύγουν από τη μέση. Ομως από τη μέση δεν θα φύγουν μόνοι τους. Θα τους βγάλει από τη μέση η λαϊκή πάλη. Αυτοί που έχουν σήμερα την εξουσία μπορεί να φαίνονται παντοδύναμοι, αλλά δεν είναι όπως φαίνονται».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Ηράκλειο Αττικής, πραγματοποιείται από τις Οργανώσεις Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ηρακλείου Αττικής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ η εκδήλωση τιμής στην ηρωίδα κομουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου. Η εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου & Νεότητος). Θα μιλήσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Κιλκίς, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, η ΤΟ Βιομηχανίας και η ΤΟ Κιλκίς της ΚΟ Κ. Μακεδονίας καλούν σε εκδήλωση για τον πρωτοπόρο ρόλο των βιομηχανικών εργατών.

-- Στις 7.30 μ.μ., στη Νίκαια, στην πλατεία Παιδικής Στέγης, θα παρουσιαστεί η έκδοση «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων», με κείμενα του Λένιν της περιόδου 1905 - 1917.

-- Στις 8 μ.μ., στη Δραπετσώνα, στα γραφεία της ΚΟΒ (Πόντου 46), θα προβληθεί η ταινία «Πώς δενότανε τ' ατσάλι», στο πλαίσιο αφιερώματος στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

-- Στις 9 μ.μ., στο χωριό Φήκη Τρικάλων, στο καφενείο «Μπέσσας», σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ στους αγρότες, θα μιλήσει ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις και περιοδείες σε συνοικίες και τόπους δουλειάς

Συγκεντρώσεις και περιοδείες με σύνθημα «Με δυνατό ΚΚΕ και Κοινωνική Συμμαχία ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία» διοργανώνονται το επόμενο διάστημα από Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του Κόμματος:

Σήμερα Τρίτη:

-- Στις 8 μ.μ., στο Ιλιον, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της KΕ και βουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), οι ΚΟΒ Μηχανικών και Τεχνικών Εταιρειών καλούν σε σύσκεψη με ομιλητή τον Ηλία Τσιμπουκάκη, μέλος της ΤΕ Κατασκευών.

-- Στις 11 π.μ., ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το ΙΦΕΤ, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αύριο Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στους Αγίους Αναργύρους, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση εργαζομένων ηλεκτρολόγων και εργαζομένων στο ξύλο, στα γραφεία του Κόμματος, Κολωνού 3, θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Κατασκευών.

Την Κυριακή 9 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης, θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

Αποσπάσματα από τις ομιλίες των στελεχών του Κόμματος στο Διήμερο της ΚΟ Αττικής και στα Εργατικά Φεστιβάλ θα δημοσιευτούν σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη». Επίσης σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη» θα δημοσιευτούν ρεπορτάζ και από άλλα Εργατικά Φεστιβάλ που πραγματοποίησαν οι ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ