ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ενταση των ενδοαστικών αντιθέσεων και των «ανησυχιών» για την εξέλιξή τους

Ως «νίκη της δημοκρατίας» παρουσιάζουν τα αντιλαϊκά αλισβερίσια για τη στελέχωση των οργάνων της λυκοσυμμαχίας

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχολίασαν οι πρόεδροι των ευροωμάδων σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη, παρουσία των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Φ. Ρομπάι και της Κoμισιόν, Ζ. Μπαρόζο. Ανάγλυφα αποτυπώθηκαν οι ενδοαστικές αντιθέσεις για το μείγμα διαχείρισης, όπως και οι «προβληματισμοί» για μελλοντική όξυνση της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό και της σύγκρουσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα, ο Γερμανός πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), M. Weber, προειδοποίησε ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Επιπλέον, ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι «ανοικτή» και έτοιμη να προβεί σε «μελλοντικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Ιταλός πρόεδρος της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών, G. Pittella, χαρακτήρισε ως «νίκη της δημοκρατίας» το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από παζάρια και αλισβερίσια ΕΛΚ, σοσιαλδημοκρατών και φιλελευθέρων, πρότεινε ως υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Βρετανίας. «Θέλουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει το Σύμφωνο Ανάπτυξης πιο ευέλικτο. Θέλουμε (...) ενεργειακές υποδομές, ομολογιακά δάνεια για τη χρηματοδότηση έργων, καθώς και καλύτερη χρήση και αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ», είπε, μεταξύ άλλων.

Ο S. Kamall, πρόεδρος της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (στην οποία κεντρικό ρόλο παίζουν οι Συντηρητικοί του Βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον) δήλωσε ότι η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να προβούν σε «μεταρρυθμίσεις», ώστε να ανταποκριθούν στις «προκλήσεις του μέλλοντος». «Υπάρχουν ακόμα άτομα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που προσκολλώνται σε ιδέες της δεκαετίας του 1950», πρόσθεσε.

Ο Βέλγος πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Γκι Φέρχοφστατ, χαιρέτισε την υποψηφιότητα Γιούνκερ και τον κάλεσε να προσπαθήσει να πετύχει «συμμαχίες» στο εσωτερικό του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να χαράξει μια «στρατηγική αλλαγής».

Σε ό,τι αφορά την GUE - και ενώ ο υποψήφιος του ΚΕΑ για την Κομισιόν, Αλ. Τσίπρας, πρωτοστάτησε στα παζάρια για τη στήριξη της υποψηφιότητας Γιούνκερ στο όνομα του «εκδημοκρατισμού» της ΕΕ - η Γερμανίδα πρόεδρός της ισχυρίστηκε ότι οι αρχηγοί κρατών αγνόησαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, «οι πολίτες είπαν "όχι" στην ΕΕ της απελευθέρωσης και των δραστικών περικοπών».

Η επίσης Γερμανίδα Rebecca Harms, πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων είπε ότι ήρθε η ώρα να γίνουν «οι αλλαγές που ζήτησαν οι πολίτες». Εκφράζοντας, ουσιαστικά, μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη «πράσινη οικονομία», έδωσε έμφαση στην ανάγκη να σημειωθεί «πρόοδος» στον τομέα της Ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Ν. Φάρατζ, πρόεδρος της ομάδας της «Ευρώπης της Ελευθερίας και της Αμεσης Δημοκρατίας» άσκησε κριτική στην ΕΕ με βάση τα συμφέροντα τμημάτων του βρετανικού μεγάλου κεφαλαίου που επιλέγουν άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Εκανε λόγο για «αδυναμία αλλαγής πλεύσης» των ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ με την επιμονή τους στο στόχο της «στενότερης ένωσης» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δώσουμε τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό δεν θα συμβεί αν δεν βγούμε από την ΕΕ. Δεν πρέπει να παγιδευτούμε μέσα σε αυτό το μουσείο».

Στην αρχή της συζήτησης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι παρουσίασε ως προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια την «ενιαία ψηφιακή αγορά», την «ενεργειακή πολιτική», τους «πιο ισορροπημένους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας» και την «έξυπνη» νομοθεσία.

Στα επόμενα βήματα, μέσα Ιούλη οι ευρωβουλευτές συγκεντρώνονται για την ψηφοφορία σχετικά με την υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, ενώ οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν εκ νέου στις 16 Ιούλη, για ένα «ανεπίσημο δείπνο» (άτυπη σύνοδος) όπου θα αποφασιστεί ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ποιος θα επιλεγεί για τη θέση της σημερινής Υπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων, Βρετανίδας Κ. Αστον, ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, καθώς και τα πρόσωπα που θα πάρουν τις θέσεις των Επιτρόπων.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιλαϊκή επίθεση συνεχίζεται ανεξαρτήτως του μείγματος διαχείρισης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ

«Η ιταλική προεδρία, που αναλαμβάνει τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής από την ελληνική προεδρία, θα συνεχίσει στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ, τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, ανεξάρτητα από τα μείγματα της καπιταλιστικής διαχείρισης που προβάλλονται». Τα παραπάνω ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην παρέμβασή του την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη διάρκεια της συζήτησης για τις προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος υπογράμμισε τα εξής:

«Οι προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ χαρακτηρίζονται από τον ίδιο κοινό στρατηγικό στόχο που διαπερνάει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ: Τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας - κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων, την ενίσχυση της θέσης τους στον παγκόσμιο μονοπωλιακό ανταγωνισμό. Η συζήτηση και οι αντιπαραθέσεις σχετικά με τη διατήρηση ή χαλάρωση της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής δε συνεπάγονται καμία χαλάρωση των αντιλαϊκών μέτρων για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα προϋποθέτουν έντασή τους για να εξασφαλιστεί υψηλή κερδοφορία στα μονοπώλια.

Το μείγμα διαχείρισης της λεγόμενης ευέλικτης εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας που προβάλλει η κυβέρνηση Ρέντσι στην Ιταλία, τα περί "συμμαχίας των χωρών του Νότου" που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, αφορούν στην ουσία τους τρόπους διάθεσης κρατικού χρήματος στο μεγάλο κεφάλαιο, τις μορφές ενίσχυσής του. Εκφράζουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τμήματα του κεφαλαίου για την προώθηση των δικών τους ιδιαίτερων συμφερόντων. Πατάνε στο έδαφος των δυσκολιών της καπιταλιστικής διαχείρισης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, στις ανησυχίες του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου για την έκταση, το μέγεθος και τη διάρκεια της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Η προσήλωση της ιταλικής προεδρίας στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, οι επιδιώξεις της για την περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών επιτήρησης και την ενσωμάτωση στις Συνθήκες της ΕΕ, των αντιλαϊκών διακρατικών συμφωνιών του "Δημοσιονομικού Συμφώνου" και του "Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας", προετοιμάζουν κλιμάκωση της επίθεσης της ΕΕ και των κυβερνήσεων ενάντια στους εργαζόμενους.

Βασική προτεραιότητα της ιταλικής προεδρίας αποτελεί η ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και του πολεμικού βραχίονά της, της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, ιδίως στις περιοχές της Μ. Ανατολής, Λιβύης, Β. Αφρικής και Υποσαχάριας Αφρικής - Σαχέλ - Σομαλίας, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ιταλική αστική τάξη. Σηματοδοτεί έτσι νέο γύρο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ για τον έλεγχο περιοχών πλούσιων σε ενεργειακούς πόρους και κομβικών για τους δρόμους μεταφοράς τους, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων, με δραματικές συνέπειες για τους λαούς. Προμηνύει την ενίσχυση της καταστολής ενάντια στους μετανάστες.

Η ιταλική προεδρία επικαλούμενη τις καλές σχέσεις της με τη Ρωσία αυτοπροβάλλεται ως ο κατάλληλος μεσολαβητής, υποσχόμενη ότι θα επιλύσει τους ανταγωνισμούς στην Ουκρανία. Ομως, αποκρύπτεται ότι οι οξυμένοι ανταγωνισμοί στην Ουκρανία και σε άλλες εστίες πολέμου, όπως το Ιράκ, η Συρία κ.ά. έχουν να κάνουν με τη σφοδρή διαπάλη για το ποια αστική τάξη θα ωφεληθεί, ποια μονοπώλια θα ενισχυθούν μέσα από το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από την ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, που την υπηρετούν. Ελπίδα για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα αποτελεί η ενίσχυση της πάλης τους, να οικοδομήσουν τη δική τους συμμαχία για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, με αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντιούνται σήμερα Αναστασιάδης - Ερογλου

Το Πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η επανασύσταση επτά Τεχνικών Επιτροπών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της νέας συνάντησης που έχουν σήμερα στη Λευκωσία ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντ. Ερογλου.

Την Τρίτη συναντήθηκαν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Α. Μαυρογιάννης και Κ. Οζερσάι και συζήτησαν ζητήματα λειτουργίας του κράτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαραυγή», ο Κ. Οζερσάι ανέφερε πως φάνηκε ότι μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις στα θέματα της εκπροσώπησης και της διαδικασίας λήψεως αποφάσεων, συμπληρώνοντας ότι το θέμα των μεταβατικών περιόδων περιλαμβάνεται στα «ακανθώδη ζητήματα, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν στο κατά πόσον θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος ή αν η δομή της ελληνοκυπριακής πλευράς θα μετατραπεί σε ομοσπονδία».

Χτες, ο Κ. Οζερσάι, μιλώντας στο τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για συνέχιση επί μακρόν των διαπραγματεύσεων. Επανέλαβε πως «οι υδρογονάνθρακες, που ανακαλύφτηκαν στα ανοιχτά της Κύπρου, θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο για τη λύση του Κυπριακού», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, τότε αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πηγή για νέες διενέξεις και αστάθεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ΕΕ, Μ. Τσαβούσογλου που έσπευσε ξανά να προβάλει την «τουρκική» οδό ως προτιμότερη για τη διακίνηση του κυπριακού φυσικού αερίου: «Εάν τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο είναι σε τέτοιες ποσότητες που αξίζει να εξαχθούν, τότε η πιο κατάλληλη πορεία για να πάνε στις χώρες της ΕΕ ή την Ευρώπη είναι μέσω της Τουρκίας(...) Η συνεργασία με την Τουρκία θα συμβάλει πολιτικά, στρατηγικά και οικονομικά στο νησί» ισχυρίστηκε.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ

Με τον πρέσβη των ΗΠΑ Ντ. Πιρς, συναντήθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, «συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος».

Η συνάντηση ήρθε λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστάτησε (στο μέτρο που της αναλογεί) στην προσπάθεια προώθησης των θέσεων του ευρωατλαντικού άξονα, σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, για διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Εγινε επίσης στο φόντο των υπό εξέλιξη συνομιλιών για το Κυπριακό και της προώθησης ενός νέου «σχεδίου Ανάν», των παζαριών μεταξύ αστικών επιτελείων για συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο, νότια της Κρήτης και στην Κύπρο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ