ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΑΕΔ
Τελειώνουν οριστικά και το οικογενειακό επίδομα

Μετά τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα καταβληθεί μισό για το 2014 και κόβεται εξολοκλήρου από 1/1/2015

Χιλιάδες δικαιούχοι χάνουν από 1/1/2015 ακόμα και τα ψίχουλα του οικογενειακού επιδόματος του ΟΑΕΔ
Χιλιάδες δικαιούχοι χάνουν από 1/1/2015 ακόμα και τα ψίχουλα του οικογενειακού επιδόματος του ΟΑΕΔ
Η οριστική απώλεια του οικογενειακού επιδόματος που λάμβαναν σε ετήσια βάση από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον 300.000 οικογένειες μισθωτών, είναι η πρώτη συνέπεια από τη νέα απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές τους εισφορές κατά 2,9 μονάδες. Η κατάργηση του επιδόματος εφαρμόζεται πλήρως από την 1/1/2015, ενώ φέτος θα δοθεί μόλις το μισό επίδομα, μιας και η εισφορά αποδόθηκε μόνο για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η παράλληλη μείωση κατά μία μονάδα και της εργατικής εισφοράς, σε τίποτα δεν αλλάζει τον αντεργατικό χαρακτήρα της απόφασης και τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς. Με την ίδια απαλλαγή προς τους εργοδότες, τίθενται σε κίνδυνο και άλλα επιδόματα που δίνονταν μέσω ΟΑΕΔ, αλλά και τα οικονομικά του ΙΚΑ και ειδικά το ειδικό επίδομα μητρότητας, με το οποίο οι μητέρες θα μπορούσαν να παρατείνουν την άδεια λοχείας για επιπλέον 6 μήνες, λαμβάνοντας μέσω ΟΑΕΔ τον κατώτερο μισθό.

Ετσι, όπως και στην περίπτωση της Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας, μετά την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1 μονάδες το 2012 καταργήθηκαν οι παροχές των δύο Οργανισμών προς τους εργαζόμενους, με τη νέα απαλλαγή ξηλώνονται παραπέρα κοινωνικές παροχές και μάλιστα στις πιο αδύναμες οικονομικά ομάδες. Την ίδια στιγμή, οι καπιταλιστές κερδίζουν από τις απαλλαγές πάνω από ένα δισ. ευρώ το χρόνο.

Σημειώνεται ότι το οικογενειακό επίδομα δινόταν από τον ΟΑΕΔ σε όσους ασφαλισμένους του ΙΚΑ δεν το λάμβαναν από τον εργοδότη τους μέσω σχετικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ή λάμβαναν ποσά μικρότερα από αυτά που έδινε ο ΟΑΕΔ. Το ύψος του εξαρτιόταν από τον αριθμό των παιδιών του κάθε δικαιούχου και συνήθως καταβαλλόταν από τον Οργανισμό το δεύτερο εξάμηνο του κάθε έτους.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΑΕΔ, ύστερα από τις απαλλαγές προς τις επιχειρήσεις που ψήφισε η κυβέρνηση, φέτος θα καταβληθεί το μισό επίδομα και αυτή θα είναι η τελευταία φορά. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι για οικογένειες με ένα παιδί, το επίδομα μέχρι πέρυσι ήταν 98,64 ευρώ το χρόνο, ενώ από την 1η Ιούλη και μετά μειώνεται στα 49,32 ευρώ. Για οικογένειες με δύο παιδιά, το επίδομα ήταν 295 ευρώ και μειώνεται στα 147,84 ευρώ. Για οικογένειες με τρία παιδιά, το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ ήταν 707,8 ευρώ και με τη μείωση που θα υποστεί, θα υποχωρήσει στα 332,76 ευρώ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΑ
Στο «περίμενε» για τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης

Συζητήθηκε χτες η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Στο «περίμενε» αφήνει η κυβέρνηση τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ, οι οποίοι περιμένουν εδώ και δύο χρόνια να υλοποιηθεί η νομοθετική διάταξη που προβλέπει τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, παρά την επιπλέον επιβάρυνση που πλήρωναν στις ασφαλιστικές τους εισφορές για χρόνια. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Πλακιωτάκης απαντώντας χτες σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη.

Ο υπουργός επικαλέστηκε «τεχνικά προβλήματα» για την εφαρμογή του νόμου και για το λόγο αυτό θα έρθει νέα νομοθετική ρύθμιση. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος 4075/2012 διέκοψε την επιπλέον επιβάρυνση κατά 3,6% που κατέβαλλαν στις εισφορές τους εργαζόμενοι στον Τύπο, όπως οι λιθογράφοι, επειδή ήταν ενταγμένοι στα ΒΑΕ, προβλέποντας γι' αυτούς, λόγω των εισφορών τους επί χρόνια, να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.

Για την ακρίβεια, δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο εκάστοτε όριο ηλικίας κατά 45 ημέρες ασφάλισης για κάθε ημερολογιακό έτος. Ωστόσο, από το 2012 είναι στο «περίμενε» και όχι μόνο αυτό. Ο νόμος εφαρμόστηκε σε ό,τι αφορά τις εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες μειώθηκαν από το 16% στο 5,1%.

Η εξήγηση που έδωσε ο υπουργός ήταν ότι «υπήρξε πρόβλημα διαχωρισμού των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις λειτουργούσαν, εξέδιδαν και εκτύπωναν εφημερίδες και περιοδικά, αλλά είχαν και άλλες δραστηριότητες, όπως εκτύπωση διαφημιστικού υλικού, για παράδειγμα, ή βιβλίων. Επίσης, υπήρχε και ένα πρόβλημα όσον αφορά την έλλειψη ειδικού μητρώου»! Για το λόγο αυτό θα έρθει νέα διάταξη.

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι ήδη εργαζόμενοι έχουν καταθέσει αιτήσεις για συνταξιοδότηση με βάση το νόμο και πρέπει να δικαιωθούν. Παρά την απαίτηση του βουλευτή του ΚΚΕ να ξεκαθαριστεί, αν θα εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι, ο υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει.

Κανένας άνεργος να μη χάσει το σπίτι του

Με σύνθημα «Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα, δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα» και αίτημα «Κανένας άνεργος να μην πεταχθεί έξω από το σπίτι του», Σωματεία και Επιτροπές Ανέργων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, χτες το πρωί, πραγματοποίησαν παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση έγινε καθώς καθημερινά διευρύνεται ο αριθμός των ανέργων που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, αφού αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο των σπιτιών τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ασπασίας Λούβαρη. Μετά από 28 χρόνια δουλειάς και παρακράτησης εισφορών, στα τέλη του 2011 έμεινε άνεργη. Τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε το επίδομα ενοικίου που στη συνέχεια καταργήθηκε ως παροχή. Σήμερα, εξακολουθεί να είναι άνεργη και απειλείται με έξωση από το σπίτι που νοικιάζει, γιατί έχει απλήρωτα ενοίκια πολλών μηνών.

Τα ταξικά συνδικάτα απαίτησαν από τον ΟΑΕΔ μέτρα προστασίας των ανέργων, όπως: Να μην πεταχθεί κανένας άνεργος έξω από το σπίτι του. Επιδότηση ενοικίου κατά 100% για όλους τους άνεργους. Να συνεχιστεί η επιδότηση ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους του ΟΕΕ - ΟΕΚ. Διαγραφή των τόκων και πάγωμα αποπληρωμής δανείων (στεγαστικών, κ.λπ.) για άνεργους, απαγόρευση των πλειστηριασμών. Επαναλειτουργία των προγραμμάτων ΟΕΚ και ΟΕΕ, φθηνή λαϊκή στέγη. Επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Το ΠΑΜΕ για το εργατικό «ατύχημα» στο Βόλο

Τις ευθύνες της εταιρείας για το εργατικό ατύχημα που έγινε προχτές το πρωί στην ΑΓΕΤ, με θύμα έναν 53χρονο ηλεκτρολόγο, ο οποίος υπέστη σοβαρά εγκαύματα από έκρηξη στη διανομή υψηλής τάσης, αναδεικνύει σε ανακοίνωση η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Ο εργάτης που τραυματίστηκε νοσηλεύεται στη Μονάδα Εγκαυμάτων στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι είναι το δεύτερο ατύχημα τα τελευταία χρόνια, που οφείλεται σε κακή συντήρηση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και στη μείωση του προσωπικού, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς και την αύξηση των κινδύνων για τους εργαζόμενους.

Καταγγέλλει ακόμα ότι η εργοδοσία «για να αποφύγει το κόστος, περικόπτει εργασίες συντήρησης, εξουθενώνει το προσωπικό, έχει ουσιαστικά καταργήσει το ωράριο των εργαζομένων στους εργολάβους, αλλά και στους μόνιμους, ρίχνοντας έτσι εκτός από το βάρος της παραγωγής και την ευθύνη της υγιεινής και ασφάλειας στις πλάτες των συναδέλφων».

Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πιέσουν στην κατεύθυνση να παρθούν ουσιαστικά μέτρα από την εταιρεία, συντήρησης, τήρησης του ωραρίου, προσλήψεων για να καλυφθούν όλες οι θέσεις. Τους καλεί, επίσης, να βγάλουν συμπεράσματα για το μονοπώλιο της LAFARGE, που δεν είναι, και δεν μπορεί να γίνει, ούτε «φίλος», ούτε «κοινωνικός εταίρος».

Πρωτοβουλίες Λαϊκών Επιτροπών

Η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας οργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση και οι επιπτώσεις στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας», την Τετάρτη 9 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κυψέλης. Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου διοργανώνει αντιφασιστική συναυλία, την Παρασκευή 11 Ιούλη, στις 9 μ.μ. στο Θέατρο «Φοίνικα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ