ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επέμβαση του στρατού και προσωρινή αναστολή του Συντάγματος

Εκατομμύρια διαδήλωσαν για την απομάκρυνση του Προέδρου Μούρσι, που του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα

Πλημμύρισε η πλατεία Ταχρίρ από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές
Πλημμύρισε η πλατεία Ταχρίρ από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές
ΚΑΪΡΟ.--

Προσωρινή αναστολή του Συντάγματος, τεχνοκρατική κυβέρνηση με πρόσωπα κοινής συναίνεσης, ανάθεση προεδρικών καθηκόνταν στον επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, και προετοιμασία νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών από το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι οι βασικοί άξονες του «οδικού χάρτη» πολιτικής μετάβασης που κοινοποίησε σε διάγγελμά του ο αρχηγός του αιγυπτιακού ΓΕΣ, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αργά χτες, ενώ εκατομμύρια διαδηλωτές βρίσκονταν στους δρόμους της Αιγύπτου, διεκδικώντας την απομάκρυνση του Μούρσι. Ο αλ Σίσι σημείωσε ότι ο στρατός από το Νοέμβρη ήταν σε επαφή με την προεδρία θέτοντάς της το ζήτημα της ολοένα ευρύτερης λαϊκής δυσαρέσκειας και πιέζοντας για κινήσεις στην κατεύθυνση του σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» και αποφυγή ακροτήτων όπως η εκπόνηση του Συντάγματος μόνο από ισλαμιστές και υποστηρικτές τους, αλλά η προεδρία δεν ανταποκρίθηκε θετικά.

Αποπειράθηκε να κατευνάσει την ανησυχία που προκύπτει από την επέμβαση του στρατού στους πολιτικούς διαγκωνισμούς για την πολιτική εξουσία ισχυριζόμενος ότι δε σκοπεύει να ασχοληθεί με τη διακυβέρνηση, και ότι ο «οδικός χάρτης» που ανακοινώθηκε είναι σε συνεννόηση με εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων, των θρησκευτικών θεσμών της χώρας και των κινημάτων νεολαίας». Ο στρατηγός αλ Σίσι, νωρίτερα, είχε συναντηθεί με τον εκπρόσωπο που όρισε η αντιπολίτευση, τον πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, με τον Πατριάρχη των Κοπτών Χριστιανών, Ταουάντρος, και τον ανώτατο ιεροδιδάσκαλο -Σεΐκ- του ισλαμικού πανεπιστημίου αλ Αζχάρ, που είναι ο ανώτερος θεσμός των σουνιτών παγκοσμίως. Ολοι ήταν παρόντες στο διάγγελμα του αλ Σίσι, σε μια προσπάθεια έκφρασης ενότητας αλλά και απόδοσης κάποιου είδους νομιμότητας στην κίνηση του στρατού ενώ ο αλ Μπάρανταϊ, που πήρε μετά το λόγο, μίλησε για «εθνική συμφιλίωση». Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα αποδεχτεί παραμονή του στρατού στην εξουσία.

Γοργές εξελίξεις και συνεννοήσεις

Από νωρίς, ο στρατός κατέλαβε το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο, ανέπτυξε τεθωρακισμένα και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε όλα τα κομβικά σημεία, έστησε συρματοπλέγματα γύρω από τα πιο σημαντικά κρατικά κτίρια και γύρω από τους οπαδούς του προέδρου που είχαν συγκεντρωθεί στο κεντρικό τέμενος της πρωτεύουσας και απέκλεισε τον πρόεδρο Μούρσι μέσα στο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς από όπου φέρεται να μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία αργά το βράδυ. Κατέστησε έτσι σαφές ότι εννοεί το τελεσίγραφο που εξέπνευσε στις 5.30 το απόγευμα. Ωρες αργότερα, γινόταν γνωστό ότι επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Μούρσι και στα ηγετικά στελέχη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», ορισμένα εκ των οποίων ετοιμάζονταν να μεταβούν στο Αμμάν της Ιορδανίας, αλλά και ότι πριν το διάγγελμα του αλ Σίσι, ο Μούρσι ενημερώθηκε από το στρατό ότι δεν είναι πια πρόεδρος.

Ο Μούρσι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα τα ξημερώματα της Τετάρτης, είχε απορρίψει το τελεσίγραφο του στρατού, τονίζοντας ότι είναι εκλεγμένος πρόεδρος.

Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον αιγυπτιακό Τύπο ανέφεραν ότι η ηγεσία του στρατού, και ιδιαίτερα ο στρατηγός αλ Σίσι, τον οποίο διόρισε επικεφαλής του ΓΕΣ ο ίδιος ο Μούρσι και θεωρούνταν σχετικά φίλα προσκείμενος στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», εξοργίστηκε στο μη περαιτέρω, όταν στις 15 Ιουνίου ο Μούρσι συμμετείχε σε συγκέντρωση εξτρεμιστών ισλαμιστών. Εκεί κάλεσε σε ανοιχτή στήριξη ακόμη και με ξένη επέμβαση των αντικαθεστωτικών στη Συρία, απευθυνόμενος και στον αιγυπτιακό στρατό.

Εκατομμύρια πάλι στους δρόμους

Από την πλευρά του, το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, ένα άθροισμα διαφορετικών πολιτικών κοσμικών δυνάμεων με εντελώς διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό και κίνητρα, καθώς και το κίνημα «Ταμαρόντ», όπου συμμετέχουν κινήσεις νεολαίας, δικαιωμάτων και συνδικάτα, το οποίο και συγκέντρωσε περίπου 22 εκατομμύρια υπογραφές κατά του Μούρσι, κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι στο διάγγελμά του ουσιαστικά «κάλεσε σε εμφύλιο». Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν και χτες με τη συμμετοχή εκατομμυρίων, σύμφωνα με σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, διαδηλωτών σε όλη την Αίγυπτο, παρά το ότι σε νέες συγκρούσεις στο Κάιρο ανάμεσα σε υποστηρικτές και σε αντιπάλους του Μούρσι, μετά το μεταμεσονύκτιο διάγγελμά του, σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 200.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της Ουάσιγκτον ενώ έγινε γνωστό ότι Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, και αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό αλ Σίσι.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΠΑΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο επίκεντρο

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Η στάση των Παλαιστινίων προσφύγων στην ένταση που εκδηλώνεται με ολοένα μεγαλύτερη βιαιότητα εντός Λιβάνου, μέσα από τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος και των Σύρων αντικαθεστωτικών, βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στη Βηρυτό. Ο Αμπάς συναντήθηκε, χτες, με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν που δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον των Παλαιστινίων προσφύγων να μην αναμιχθούν διόλου στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, συμπληρώνοντας ότι αυτό έχει γίνει μέχρι στιγμής χάρη στις παρεμβάσεις της παλαιστινιακής πολιτικής ηγεσίας. Θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μικάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων, πριν από δύο βδομάδες, στη Σιδώνα, στο νότιο Λίβανο, ανάμεσα στο λιβανικό στρατό και σε ενόπλους υποστηρικτές του εξτρεμιστή ισλαμιστή ιεροδιδασκάλου Σεΐκ Αχμάντ αλ Ασίρ, η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε πέριξ αλλά και εντός του προσφυγικού καταυλισμού Αϊν αλ Χίλουαχ, που βρίσκεται στην περιοχή. Ο αλ Ασίρ κάλεσε τους Παλαιστινίους πρόσφυγες -περίπου 470.000 ζουν στους καταυλισμούς του Λιβάνου- να συνταχθούν στο πλευρό του απέναντι στη λιβανική σιιτική «Χεζμπολλάχ» αλλά και το στρατό, επικαλούμενος το δόγμα τους ότι είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία σουνίτες. Οι συγκρούσεις αποφεύχθηκαν και οι Παλαιστίνιοι ένοπλοι του καταυλισμού δε συμμετείχαν σε καμία ανταλλαγή πυρών μετά από παρέμβαση τόσο του Προέδρου Αμπάς της «Φατάχ» όσο και του πολιτικού ηγέτη της ισλαμιστικής «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ.

Επίσης, ο Αμπάς επρόκειτο να θέσει θέμα για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στους καταυλισμούς καθώς οι Παλαιστίνιοι στο Λίβανο απαγορεύεται να ασκήσουν περίπου 70 επαγγέλματα και ν' αποκτήσουν προσωπική περιουσία, γεγονός που τους οδηγεί σε άθλια οικονομική κατάσταση.

  • Στη γειτονική Συρία, σφοδρές μάχες μαίνονται για πολλοστή ημέρα στη Χομς ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατατέθηκε προς συζήτηση σχέδιο απόφασης που ζητά από όλες τις πλευρές στη Συρία να διασφαλίσουν πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους στη Χομς.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Παράνομο το σχέδιο στην Ταξίμ»

Διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε παράνομο το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της απόφασης που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς». Το συγκεκριμένο σχέδιο στο πάρκο Γκεζί που πυροδότησε τις λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλη την Τουρκία, ενάντια στον αυταρχισμό και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το διοικητικό δικαστήριο είχε αποφανθεί στις αρχές Ιουνίου, στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων και της αναταραχής στη χώρα, ότι το σχέδιο για την ανάπλαση της πλατείας παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία για τα διατηρητέα, σύμφωνα με ένα δικηγόρο των εναγόντων εναντίον του. Η απόφαση αυτή δημιουργεί προσχώματα στα σχέδια Ερντογάν, ωστόσο η αντιλαϊκή πολιτική είναι κάτι πολύ ευρύτερο όπως και η ανάγκη να απαντηθεί από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα.

Τη νέα κατάσταση που διαμόρφωσε το μαζικό λαϊκό ξέσπασμα του τουρκικού λαού τον Ιούνη, εξετάζει σε μαζικές συσκέψεις που πραγματοποιεί το ΚΚ Τουρκίας αυτές τις μέρες και καλεί το λαό να συνεχίσει τον αγώνα για να ανατρέψει όχι μια κυβέρνηση αλλά την εξουσία του κεφαλαίου.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Αιχμές και απειλές προς την Κίνα

TOKIO.--

O Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε κατηγόρησε χτες την Κίνα ότι «κλείνει όλες τις θύρες» στο διμερή διάλογο κορυφής με στόχο την επίλυση των μεταξύ τους εδαφικών διαφορών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Ο Αμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες που έχουν εδαφικές διαφορές με την Κίνα θα συνεργαστούν για τη διατήρηση της «τάξης στην περιοχή σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου». Ωστόσο, το επόμενο λεπτό πρόσθεσε ότι η συνέχιση της ανένδοτης στάσης από τη μεριά του Πεκίνου «δε θα γίνει ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα» αν και κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι το Τόκιο θα επιζητήσει μία «πιο ειρηνική προσέγγιση» για επίλυση των διμερών ζητημάτων.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Συνεχίζεται η κυβερνητική κρίση

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Οι τριγμοί στην πορτογαλική κυβέρνηση, που απηχούν τις δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, παραμένουν, έπειτα από την έντονη φημολογία για παραιτήσεις και άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου πέρα από τις πρόσφατες των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα την ανησυχία της εκφράζει η γερμανική κυβέρνηση από τις εξελίξεις στη χώρα αυτή. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ, κάλεσε την Πορτογαλία να εφαρμόσει τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στις οποίες έχει συμφωνήσει με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), εκφράζοντας τη βεβαιότητα (!) πως η Πορτογαλία «θα παραμείνει στο συμφωνημένο πολύ δύσκολο δρόμο... που όμως οδηγεί στην επιτυχία».

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε στο Βερολίνο με την νέα υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, καλώντας την να συνεχίσει... «το καλό έργο» του προκατόχου της.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την πεποίθηση πως η κατάσταση στην Πορτογαλία θα σταθεροποιηθεί και πως η χώρα «θα παραμείνει προσηλωμένη στους όρους της διάσωσής της»...

Στη Λισαβόνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντείνουν τις φωνές για άμεση παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο απαιτώντας πρόωρες εκλογές, με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο έτοιμο να επαναδιατυπώσει αυτό το αίτημα και στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του προέδρου της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα με τους ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Πάντως,χτες βράδυ, εκπρόσωπος του κόμματος CDS - PP (ο αρχηγός του οποίου Πάολο Πόρτας ήταν ο υπουργός Εξωτερικών που παραιτήθηκε την Τρίτη) ανακοίνωσε ότι «θα διαπραγματευτεί για να σώσει την κυβέρνηση» στην οποία συμμετέχει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ