ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΙΟΥΛΗ
Κόντρα στο μνημόνιο και τα συμφέροντα που υπηρετεί

Η συγκέντρωση δυνάμεων για την ταξική οργάνωση και πάλη προέχει και σ' αυτήν τη μάχη

«Ο πόλεμος του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με δύναμη κρούσης την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται αμείωτος και ανελέητος και θα συνεχίζεται όσο δεν αποφασίζουμε να περάσουμε στην αντεπίθεση. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. 'Η θα πτωχεύσει ο λαός ή η πλουτοκρατία. Φτάνει πια! Να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Το κάλεσμα που απευθύνει στους εργαζόμενους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ μπροστά και στην πανεργατική, πανελλαδική απεργία της επόμενης Πέμπτης, είναι καθαρό: Τώρα είναι η ώρα που καμιά εργατική μάχη, για το μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, στον τόπο δουλειάς ή στη γειτονιά που μένει ο εργάτης κι η οικογένειά του, δεν μπορεί παρά να μετατρέπεται σε αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης με το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν μπορεί παρά να έχει στόχο τη συγκέντρωση και θωράκιση λαϊκών δυνάμεων στην υπόθεση της οργάνωσης εκεί που εργάζεται και ζει ο εργάτης. Εκεί που καθημερινά βιώνει στο πετσί του τις συνέπειες της ολομέτωπης, σφοδρής επίθεσης της μεγαλοεργοδοσίας και των υπηρετών της, πολιτικών και συνδικαλιστικών.

Σ' αυτή την επιδίωξη πρέπει να υποτάξουν οι εργατοϋπάλληλοι και τη μάχη της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 8 Ιούλη. Σ' αυτή την κατεύθυνση άλλωστε οι ταξικές δυνάμεις δυναμώνουν το άνοιγμά τους στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις. Καθημερινά ορίζονται απεργιακές συγκεντρώσεις για να διαδηλώσουν οι εργάτες σε όλη τη χώρα με τις σημαίες του ΠΑΜΕ. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Δυναμώνουμε με ταξικό συντονισμό και αγώνα

«Πρέπει να δώσουμε απάντηση. Ολοι στην απεργία. Συνεχίζουμε μέχρι την ανατροπή και του μνημονίου και των συμφερόντων που υπηρετεί» σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία. Και υπογραμμίζει:

«Την ίδια στιγμή που οι μισθοί, τα μεροκάματα συρρικνώνονται δραματικά, η ΓΣΕΕ, συνεχίζοντας την τακτική που χρόνια τώρα ακολουθεί, των διαλόγων με το ΣΕΒ για το πόσο θα χάσει η εργατική τάξη, διαπραγματεύεται αυξήσεις - ψίχουλα με αντάλλαγμα την κατάργηση του 13ουκαι 14ουμισθού. Για άλλη μια φορά διευκολύνει κυβέρνηση και εργοδοσία.

Τέρμα πια στην ανοχή σε αυτές τις ηγεσίες. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Η επίθεση κλιμακώνεται με το νομοσχέδιο που καρατομεί κάθε εργασιακό, εργατικό δικαίωμα, καθιστώντας τους εργαζόμενους έρμαια των εργοδοτών, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τη θηριωδία που εξελίσσεται καθημερινά με 100άδες απολύσεις, με χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους, με χιλιάδες απλήρωτες ώρες εργασίας, με κάθε είδους εκβιασμούς, προπηλακισμούς και εργοδοτική αυθαιρεσία σε βάρος των εργαζομένων.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι - νέοι και νέες,

Εχουμε δύναμη, μπορούμε να τους εμποδίσουμε, να τους σταματήσουμε, φτάνει να αποφασίσουμε να οργανωθούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στο συλλογικό ταξικό αγώνα.

Το ΠΑΜΕ είναι εδώ, δύναμη ανυποχώρητη. Παρά την επίθεση που δέχεται από τους καπιταλιστές και τα επιτελεία τους (π.χ. τους μεγαλοδημοσιογράφους), την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, παρά την αξιοποίηση κάθε κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού, δεν πτοείται, συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα και στα ψέματα της κυβέρνησης.

Οσο δυναμώνει το ΠΑΜΕ, δυναμώνει ο εργάτης

Το ΠΑΜΕ οργανώνει την εργατική τάξη, καθοδηγεί και πρωτοστατεί στους αγώνες της. Συγκεντρώνει δυνάμεις για να είναι όσο καλύτερη η άμυνά μας. Συγκεντρώνει και προετοιμάζει τις δυνάμεις της εργατικής τάξης για να περάσει στην αντεπίθεση μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες και τη φτωχή αγροτιά. Για τη ζωή του λαού, για το μέλλον των παιδιών μας. Σκλάβοι και ραγιάδες δε θα γίνουμε. Ο ταξικός αυτός πόλεμος που εξελίσσεται και θα εξελίσσεται ακόμα πιο σκληρός τα επόμενα χρόνια, θα κερδηθεί. Μπορούμε και θα νικήσουμε. Οχι άλλες θυσίες για την πλουτοκρατία.

Πάρε μέρος στην απεργία - Στείλε μήνυμα αποφασιστικής καταδίκης σε κυβέρνηση - εργοδότες - σε ΤΡΟΪΚΑ και κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Δυνάμωσε το ΠΑΜΕ

Φτιάξε Επιτροπές Αγώνα στη δουλειά σου - στη γειτονιά σου. Οργανώσου στο ταξικό συνδικάτο.

Δυνάμωσε το ΠΑΜΕ - Κάνε πιο δυνατό τον εαυτό σου.

Ολοι και όλες την Πέμπτη 8 Ιούλη στην απεργία. Ολοι και όλες στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ».

Πατριδογνωμόνιο
Η ζωή των άλλων στα χέρια μας

Αυτή η ασφυκτική, αποπνικτική οικονομική μπόχα που τίναξε και τινάζει ζωές στον αέρα με την ευκολία μυγοσκοτώστρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Αυτή η εμετική ψυχοπονιά των υπουργών που φαίνονται και είναι χολερικά πράσινοι σαν τα πολυχρησιμοποιημένα δολάρια δεν αντέχεται και δεν πρέπει να γίνει αναγκαστικά οικεία, έστω και σαρκαστικά, σαν το μυστρί της χούντας.

Αυτή η διασπορά ψευδών που λέγονται «μέτρα σωτηρίας», ενώ είναι οφθαλμοφανώς κατάφωρα εγκληματικά, γενοκτονικά δε, το δίχως άλλο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως επαγγελματική ιδιότητα, είτε μιλάμε για πολιτικούς είτε για δημοσιογράφους.

Αυτή η ζωή δεν είναι της άλλης, και δεν είναι σίριαλ βεβαίως. Δεν μπορεί, ούτε πρέπει, ούτε και θα αφεθεί στα χέρια των άλλων. Αυτοί που ωρύονται ότι δεν μπορεί το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ, αλλά κι όποιος αντιστέκεται εμπράκτως, να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, στα χέρια μας, ένα πρέπει να γνωρίζουν.

Δεν υπάρχει ούτε νόμος, ούτε σύνταγμα, ούτε καθεστώς, ούτε δικτατορία που να μας εμποδίσει να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

Γιατί περί αυτού πρόκειται. Και μόνον. Με κλεμμένη σύνταξη, ληστεμένο μισθό, παιδιά που βρίσκουν πιο εύκολα ναρκωτικά στην πιάτσα, από δουλειά, με, κοντολογίς, κλεμμένη τη μισή ή και όλη την πραγματική ζωή, μόνον αν την πάρουμε στα χέρια μας θα σωθεί.

Γυρνάω, μιλάω, ακούω γύρω μου τους ανθρώπους που ξέρω και αυτούς που δεν ξέρω, να αντιμετωπίζουν το φετινό καλοκαίρι σα μελλοθάνατοι. Σαν να είναι το τελευταίο της ζωής τους. Με ορθάνοιχτα αυτιά στην τρομοκρατική «αναγγελία» ότι το φθινόπωρο θα γίνει χαμός. Η βρώμικη προπαγάνδα χειραγώγησης μιας μάζας που βράζει δείχνει τον έναν υπάλληλο που είχε 9 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις ως συνδικαλιστής (ούτε με τι πολιτικό χρώμα, χωρίς όνομα, τόσο αόριστη ώστε ν' ακούς συνδικαλιστής και να βλέπεις κλέφτης). Δε δείχνει, δεν έμαθε, δεν ξέρει για τις μαζικές απολύσεις των ημερών. Μήτε μισό λεπτό για τους πεθαμένους της εργασίας.

Θέλει προσοχή τούτο το θέρος. Ο τρόμος, η συναίνεση, ο εξαναγκασμός, η συκοφαντία, ο δολιότερος αντικομμουνισμός, ο δήθεν αντικομφορμισμός θα μας θερίσουν. Μαζί με τη φυσική διευκόλυνση του καιρού που μειώνει τα έξοδα εποχικά και φέρνει κοντά, στα φτωχικά έστω εξοχικά, τους έχοντες με τους μη έχοντες στον ήλιο μοίρα, η προπαγάνδα στέλνει το ...αναισθητικό: Δε γίνεται αλλιώς. Και συνάμα την απειλή: Δεν μπορείτε, αντιστεκόμενοι, να παίρνετε στα χέρια σας τη ζωή των άλλων.

Αυτός είναι ο φόβος τους. Και η αδράνεια, ενίοτε και η κατάθλιψη (ασθένεια του 21ου αιώνα ως το 2020 κατά την ΠΟΥ, που θα σκοτώνει πιο πολλούς από το διαβήτη, την καρδιά και τον καρκίνο μαζί) τα όπλα τους. Μαζί με την ενοχή. Μην απεργήσεις, ναυτεργάτη, για να μην πεινάσει το παιδί του ταξιτζή.

Φθηνό, χυδαίο, γνωστό, αλλά πιάνει μια απολίτικη μάζα βολεμένων μικροαστών, αυτών των αναποφάσιστων που γίνονται κατά περίσταση μπλε και πράσινοι κόκκοι στις κάλπες. Το καλοκαίρι βοηθάει τη ραστώνη, την αναβλητικότητα. Αυτούς. Οχι εμάς. Τους λίγους, αλλά και συνάμα τόσους πολλούς. Το ΠΑΜΕ ξέρει να ιδρώνει και να μην απεργεί κατά εποχή. Κι όσοι, ολοένα και περισσότεροι, το βλέπουν ως ελπίδα, ξέρουν πως άμα πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας, τότε σώζουμε και τη ζωή των άλλων. Των φοβισμένων, των κοιμισμένων, των παιδιών και των γέρων... Του μέλλοντός μας.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Αύριο στα Οινόφυτα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στα Οινόφυτα, αύριο Δευτέρα 5 Ιούλη και ώρα 8 μ.μ., για την οικονομική κρίση και την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Με τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με το σωματείο εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η ΤΡΙΑΙΝΑ», την Τρίτη 6 Ιούλη και ώρα 2 μ.μ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ