ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φοβούνται το λαό και την πρωτοπορία του

Σκηνές σαν κι αυτές σπέρνουν τρόμο στην αστική τάξη, στα κόμματα και τα παπαγαλάκια της, γιατί δείχνουν τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική που έχει ο λαός απέναντί τους
Σκηνές σαν κι αυτές σπέρνουν τρόμο στην αστική τάξη, στα κόμματα και τα παπαγαλάκια της, γιατί δείχνουν τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική που έχει ο λαός απέναντί τους
«Οι αποκλεισμοί στα λιμάνια έχουν το ίδιο κοινό αποτέλεσμα με τις τρομοκρατικές ενέργειες. Αποτρέπουν τον τουρίστα να έρθει στην Ελλάδα, να ταξιδέψει. Αν καταστραφεί ο τουρισμός μας, δε βλέπω από πού θα μπορέσουμε να βρούμε μια ελπίδα για να βγούμε από την κρίση».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον κατ' επάγγελμα προβοκάτορα Γ. Καρατζαφέρη και έγινε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ την περασμένη Πέμπτη. Ενισχυτικά στον Καρατζαφέρη, ο Γ. Πεταλωτής δήλωνε την Πέμπτη ότι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ «επενδύουν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας» και πως το ΚΚΕ «δημιουργεί κατάσταση κατάρρευσης και διάλυσης ακριβώς για να την εκμεταλλευτεί».

Την ίδια μέρα, το κόμμα που στέλνει συστημένους τραμπούκους να εισχωρήσουν στις πορείες του ΠΑΜΕ, για να προβοκάρουν τις μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις, κατέθετε στη Βουλή Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας να κηρύξει παράνομους τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Μια σταχυολόγηση μόνο των όσων είπε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Γεωργιάδης είναι αποκαλυπτικά της αποστολής που έχει αναθέσει η αστική τάξη στο κόμμα του:

«Εχουμε παραχαϊδέψει το ΚΚΕ εδώ και τέσσερις δεκαετίες και του έχουμε παραχωρήσει μια πολιτική ασυλία άνευ προηγουμένου, για να κάνει πράγματα τα οποία κάνουν εγκληματίες (...) Η δημοκρατία είναι κατά νόμο συντεταγμένη πολιτεία. Δεν είναι ό,τι γουστάρει το ΚΚΕ, να κλείνει τους δρόμους (...) Αν το ΠΑΜΕ συνεχίσει να εγκληματεί, εάν αυτοί οι κακοποιοί πηγαίνουν στο λιμάνι και κλείνουν τα πλοία, ποια θα είναι η αντίδραση της ελληνικής πολιτείας; (...) Μα παράρτημα της Σοβιετικής Ενωσης είναι το ΚΚΕ (...) Να απολογηθείτε για τα εγκλήματα που έχετε κάνει στην ιστορία και στην Ελλάδα (...) Εγώ θα πάω στο Γερμανό με τις μετοχές σας και δώστε και σε μας μερικές μετοχές από τις πολλές που έχετε στις επιχειρήσεις σας (...) Δολοφονίες κάνετε εσείς με το σταλινισμό σας. Κι έρχεστε και μιλάτε τώρα. Εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονήθηκαν για να μπορείτε να μιλάτε τώρα».

Το αντικομμουνιστικό παραλήρημα του Γεωργιάδη είναι χαρακτηριστικό ενός κόμματος με άδηλη ταυτότητα και πόρους, με φιλοβασιλικές και φιλοχουντικές καταβολές, που έχει αναλάβει εργολαβία την πιο βρώμικη δουλειά σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Λέει και κάνει αυτά που τα άλλα αστικά κόμματα έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, για να προετοιμάσει το έδαφος στα χειρότερα που περιμένουν το λαό, τόσο σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα, όσο και την ένταση της συκοφαντίας και της καταστολής.

Ο παροξυσμός του Γεωργιάδη πήρε άμεση και πληρωμένη απάντηση από τους βουλευτές του ΚΚΕ, αλλά και από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, το οποίο, σε σχόλιό του σημείωνε μεταξύ άλλων: «Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ., ως σύγχρονοι ταγματασφαλίτες, ξανά στο έργο της εντεταλμένης αποστολής τους και στο γνωστό ρόλο της συκοφαντίας κατά του ΚΚΕ (...) Δυστυχώς για τους ίδιους, το μπόι τους είναι πολύ μικρό για να κρύψει εκείνους που βρίσκονται πίσω τους: Τους εφοπλιστές και γενικότερα τους μεγαλοκαπιταλιστές. Οι εργαζόμενοι θα τους πληρώσουν σύμφωνα με τα έργα τους».

Με ενορχηστρωτή την κυβέρνηση

Καθόλου τυχαία, η βρώμικη δουλειά, στην οποία πρωτοστατεί ο ΛΑ.Ο.Σ. και στόχο έχει να απλώσει βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της τρόικας, που ζητούν επιτακτικά την καταστολή των εργατικών αγώνων, στήθηκε δυο μόλις μέρες μετά την πανεργατική απεργία της Τρίτης. Δηλαδή, αμέσως μετά την παλικαρίσια μάχη που, για μια ακόμη φορά, έδωσαν εργάτες στεριάς και θάλασσας στο λιμάνι του Πειραιά, κουρελιάζοντας τη δικαστική απαγόρευση της απεργίας και την προσπάθεια της κυβέρνησης να την επιβάλλει με κατασταλτικά μέσα.

Η πρόστυχη προσπάθεια του Καρατζαφέρη να εξισώσει τη μαζική εργατική πάλη με τη δράση σκοτεινών και προβοκατόρικων μηχανισμών, που κινούνται στη σκιά του αστικού κράτους και των κομμάτων - παραφυάδων του, αποτελεί μέρος της πιο επικίνδυνης και ύπουλης επίθεσης σε βάρος του λαού και του δικαιώματός του να παλεύει για το δίκιο του και για να ανατρέπει τους αρνητικούς σε βάρος του συσχετισμούς.

Στόχο έχει να δημιουργήσει αντιδραστικά αντανακλαστικά και να τρομοκρατήσει πλατιά λαϊκά στρώματα, που αντιλαμβάνονται το μέγεθος της εξελισσόμενης επίθεσης και βρίσκονται ένα βήμα από το να μπουν στους αγώνες. Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που απογαλακτίζονται βήμα το βήμα από το δικομματισμό. Σ' αυτό το ακροατήριο απευθύνεται ο Καρατζαφέρης, εξειδικεύοντας με τον πιο χυδαίο τρόπο την προπαγάνδα της κυβέρνησης, των κομμάτων του κεφαλαίου και των ΜΜΕ που τους υπηρετούν.

Αντίστοιχα, τέτοιες και άλλες παρεμβάσεις στόχο έχουν να ενεργοποιήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» μιας μικρής μερίδας που στέκεται από ταξική σκοπιά εχθρικά απέναντι στους αγώνες, επιδιώκοντας να μεγεθυνθεί προπαγανδιστικά η «αγανάκτησή» τους και να σπιλωθεί το ταξικό εργατικό κίνημα.

Καθόλου τυχαία, οι 15 «αγανακτισμένοι» ταξιδιώτες, οι οποίοι ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά τη μέρα της απεργίας στις 23 Ιούνη, προβλήθηκαν κατ' αποκλειστικότητα από τα κανάλια και επαναλάμβαναν για τους εργατικούς αγώνες, τις ίδιες «κατάρες» που μηρυκάζει η κυβέρνηση, ο ΛΑ.Ο.Σ., η ΝΔ και τα παπαγαλάκια τους.

Ποιος είναι ενορχηστρωτής αυτής της επίθεσης, η οποία οξύνεται όσο βαθαίνουν οι συνέπειες από την καπιταλιστική κρίση και την εφαρμογή του μνημονίου; Χωρίς καμιά αμφιβολία, την μπαγκέτα κρατάει η κυβέρνηση. Λίγες μόλις ώρες μετά την προβοκατόρικη βομβιστική επίθεση στο πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή για να πει απευθυνόμενος στο ΚΚΕ: «Νομίζετε ότι το να παρέχετε πολιτική κάλυψη σε όλους όσοι συμπεριφέρονται βίαια, αντιδημοκρατικά, καταχρηστικά και παράνομα, βοηθάει την ανάπτυξη της χώρας, τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο;».

Εμετικές γραφίδες

Το στίγμα της δήλωσης Παπανδρέου είναι δεδομένο. Για να περάσει όμως στη μαζική προπαγάνδα, θέλει εκλαΐκευση. Και η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να βρει καλύτερους γκαιμπελίσκους, από τις γραφίδες της αστικής τάξης που συγχρωτίζονται στις δημοσιογραφικές ναυαρχίδες της. Ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που καταγράφηκαν στον Τύπο της βδομάδας που μας πέρασε:

-- «Το τρομοκρατικό χτύπημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ανατρέψει πολλές ισορροπίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια έξαρση των τρομοκρατικών φαινομένων θα έχει άμεση επίπτωση στην οικονομία (...) Επίσης, η ανοχή που έδειξε η Αστυνομία απέναντι στα φαινόμενα της παρεμπόδισης ταξιδιωτών να ανέβουν στα καράβια, αλλά και στην άρνηση των ναυτεργατών να εφαρμόσουν τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία τους, έστειλε ένα μήνυμα αδυναμίας του κράτους να επιβάλει το νόμο απέναντι σε μια χούφτα συνδικαλιστές»(«Βήμα», ρεπορτάζ με τίτλο «Μετωπική σύγκρουση με το ΚΚΕ»!)

-- «Και αυτό είναι ενδεικτικό του πρωτογονισμού της σημερινής Αριστεράς, η οποία λειτουργεί πλέον ως περιθωριακό φαινόμενο στην κοινωνία. Και με μεγάλη οργή θεωρώ ότι συνθήματα και ιδέες που ορισμένοι ασπάζονται κατέληξαν στον θάνατο τριών αθώων ανθρώπων. Δεν τα έκαψε ο Καρατζαφέρης τα γραφεία της Marfin. Ούτε η Αστυνομία (...) Αυτά τα περί ''προβοκάτορα'' όχι σ' εμένα»(Θ. Πάγκαλος, συνέντευξη στην «Καθημερινή»).

-- «Την επομένη της προβολής σε όλο τον κόσμο των συνδικαλιστικών τραμπουκισμών στο λιμάνι του Πειραιά, το γεγονός (σ.σ. της βομβιστικής επίθεσης) επιβεβαίωσε την εικόνα αποσύνθεσης του κράτους (...) Οι όψεις της πραγματικότητας που φωτίζει το γεγονός (...) εκτείνονται από την ανικανότητα των κρατικών μηχανισμών ως τις επιπτώσεις από την ασυλία τριάντα χρόνων της εξτρεμιστικής Αριστεράς»(Σ. Κασιμάτης, «Καθημερινή»).

-- Πιο ωμός απ' όλους, ο Δ. Μητρόπουλος, στα ΝΕΑ της Τρίτης, έπαιρνε τις κουβέντες τους κατευθείαν από το στόμα του Καρατζαφέρη: «Το ΠΑΜΕ δεν είναι συνδικάτο. Αποτελεί ένα υβρίδιο - μια συνθετική ημι-συνδικαλιστική μορφή. Δεν μπορεί να κηρύξει απεργίες. Αρα επιχειρεί καταλήψεις και αποκλεισμούς. Τι εξυπηρετούν όμως αυτοί; Δυστυχώς, όχι τον κόσμο της εργασίας. Τρεις εργαζόμενοι σε τράπεζα - εκ των οποίων μία γυναίκα έγκυος - πλήρωσαν με τη ζωή τους τη μεγάλη διαδήλωση της 5ης Μαΐου που κατέληξε σε απόπειρα άλωσης της Βουλής ως Βαστίλης του ΔΝΤ. Δεν έπεσαν θύματα καταστολής, αλλά ασύδοτων "αντιεξουσιαστών" σε μια πορεία που οι οργανωτές της δεν μπορούσαν να ελέγξουν».

Ποιοι είναι όλοι αυτοί;

Ποιοι είναι όλοι αυτοί που επιτίθενται στο ΚΚΕ και στο ταξικό κίνημα; Είναι όσοι έχουν κάθε συμφέρον ο λαός να βρίσκεται τρομαγμένος στη γωνία, να μην αντιδρά στη βάρβαρη πολιτική που του κλέβει την ίδια του τη ζωή και πολύ περισσότερο να αντιλαμβάνεται σαν μονόδρομο την «ανάπτυξη» που επιδιώκει η τρόικα και τα κόμματά της. Ποιον όμως εξυπηρετεί αυτή η ανάπτυξη; Τους μεγαλοεργολάβους, τους εφοπλιστές, γενικά τους μεγαλοβιομήχανους που κέρδισαν δισεκατομμύρια σε συνθήκες μεγέθυνσης της καπιταλιστικής οικονομίας και τώρα επιδιώκουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και να τα διευρύνουν σε συνθήκες κρίσης.

Αυτοί ανεβοκατεβάζουν τα κόμματα στην κυβέρνηση και μοιράζουν ρόλους. Αυτοί κατέχουν τα μέσα παραγωγής, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καπιταλιστικές επιχειρήσεις που ξερνάνε χολή σε βάρος των εργαζομένων και των αγώνων τους. Αυτοί είναι που πρέπει να φύγουν από τη μέση. Και για να γίνει αυτό, δεν αρκούν πέντε και δέκα απεργίες. Προϋπόθεση είναι ο λαός να τους τρομάξει. Να σαρώσει αυτούς και τα κόμματά τους με τη μαζική πολιτική του πάλη. Να τους αφαιρέσει τα μέσα παραγωγής και την εξουσία.


Του
Περικλή ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ