ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
Σελ. /28
Αύριο η συγκέντρωση - συναυλία για το θέμα των σκουπιδιών σε Φυλή και Σχιστό
  • Στο Σύνταγμα στις 7 το απόγευμα
  • Μιλά στον «Ριζοσπάστη» η Δημοφίλη Χαλκιώτη από τη Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη χωματερή της Φυλής

Η Δ. Χαλκιώτη
Η Δ. Χαλκιώτη
Αύριο Σάββατο 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιείται η μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής, με τη συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής ενάντια στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό.

Στη συναυλία με την συμβολή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου θα πάρουν μέρος οι εξής καλλιτέχνες: Χρήστος Δαλιάνης, Παρασκευάς Θεοδωράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Θοδωρής Καρέλλας, Παντελής Κυραμαργιός, Αστέρης Κωνσταντίνου, Κώστας Σταυρόπουλος, Πάνος Τσίτσικας.

Η Συντονιστική Επιτροπή για το Σχιστό δρομολογεί αύριο λεωφορεία: Στις 5.45 μ.μ. από την πλατεία Ηρώων στο Πέραμα, στις 6 μ.μ. από Π. Φύσσα και Λεωφ. Σαλαμίνος στην Αμφιάλη, στις 6.15 μ.μ. από την πλατεία Κύπρου (Ελ. Βενιζέλου) στα Ταμπούρια, στις 6.30 μ.μ. από Ψαρών και Εθνικής Αντιστάσεως στη Δραπετσώνα.

Κάλεσμα στη συγκέντρωση - συναυλία απευθύνει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας

Με αφορμή την κλιμάκωση του αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής και τη διοργάνωση της αυριανής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας - συναυλίας, μιλήσαμε με την Δημοφίλη Χαλκιώτη, μέλος της Επιτροπής και πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Ανω Λιοσίων.

Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Φυλή
Από πρόσφατη κινητοποίηση στη Φυλή
-- Διοργανώνετε συγκέντρωση - συναυλία αύριο Σάββατο στο Σύνταγμα, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος. Πώς τη σχεδιάζετε και πού στοχεύει;

-- Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, αποφασίσαμε σαν Συντονιστική Επιτροπή να πραγματοποιήσουμε τη συγκεκριμένη συγκέντρωση - συναυλία (και ευχαριστούμε για την συμβολή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου) ώστε οι κάτοικοι της Αττικής να στείλουμε άλλο ένα ηχηρό μήνυμα και να δώσουμε συνέχεια στον αγώνα μας απέναντι στο διαχρονικό έγκλημα, στο αίσχος του ΧΥΤΑ Φυλής, που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή και αποτελεί διαρκή και σοβαρή απειλή για την υγεία και τη ζωή μας!

Με τα σωματεία και τους φορείς μας είμαστε εδώ και πολύ καιρό στον δρόμο και δεν θα σταματήσουμε. Στόχος και αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ενώσουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, που δίκαια αντιδρούν για άλλο ένα έγκλημα τύπου Φυλής το οποίο δρομολογείται στην περιοχή τους. Με τους κατοίκους του Πειραιά ενάντια στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό. Με τον λαό της Αττικής, που διεκδικεί μέτρα αντιπυρικής προστασίας στην Κινέτα, στο Αλεποχώρι, στο Μάτι, που διεκδικεί να μη ζει δίπλα σε αυθαίρετα χωροθετημένους ΣΜΑ (Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), όπως στο Περιστέρι, στους Αγίους Αναργύρους, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι και αλλού. Με τον λαό της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου, που δεν ανέχεται να ζει με τη ρύπανση μεγάλων βιομηχανιών και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας του.

-- Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα σχέδια επέκτασης της χωματερής από μεριάς κυβέρνησης και Περιφέρειας;

-- Πρόσφατα υπερψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή. Προβλέπεται ο διαχωρισμός των σκουπιδιών πάνω στα υφιστάμενα πανωσηκώματα, που για την αντιστήριξή τους θα κατασκευαστεί περιμετρικό ανάχωμα, δηλαδή ένα χωμάτινο «μίνι σινικό τείχος» μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων. Ταυτόχρονα, προωθείται η καρκινογόνος καύση των απορριμμάτων και διακινούνται «φήμες» για τη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, και πάλι στη Δυτική Αττική. Υπεύθυνοι για το συνεχές υγειονομικό έγκλημα σε βάρος μας είναι η διοίκηση Πατούλη (ΝΔ), που το συνεχίζει από εκεί που το άφησε η προηγούμενη της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία λίγο πριν παραδώσει ψήφισε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Πατούλης, Δούρου και Τζήμερος λίγους μήνες μετά επικύρωσαν αυτήν την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Για το έγκλημα έχουν σοβαρές ευθύνες και οι δημοτικές αρχές της Δυτικής Αττικής, και ιδιαίτερα της Φυλής και του Ασπροπύργου, που «παίζουν στα ζάρια» των αντισταθμιστικών μέτρων την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων.

Μάλιστα, πριν λίγες μέρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου αποτυπώνονται οι τραγικές συνέπειες που έχει η λειτουργία της χωματερής της Φυλής στα υπόγεια νερά της περιοχής, με σοβαρό κίνδυνο και για τη διατροφική αλυσίδα συνολικά του λαού της Αττικής.

-- Ποιο είναι το κάλεσμά σας στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα της Αττικής για τη συνέχιση του αγώνα; Δώστε μας το κεντρικό στίγμα των διεκδικήσεων που προβάλλετε.

-- Διεκδικούμε και απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση απορριμμάτων.

Ταυτόχρονα, παλεύουμε να δοθεί πραγματική λύση στο πρόβλημα. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή, και να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες και την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Και, οπωσδήποτε, παλεύουμε να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

ΠΑΡΝΩΝΑΣ
Συγκέντρωση στις 13 Ιούνη ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κοσμά στον Πάρνωνα διοργανώνουν την Κυριακή 13 Ιούνη το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και καλούν και οι πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων του Κοσμά και των Καρυών (Αράχωβας) για τη σωτηρία του από την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών από τον Αγιο Πέτρο και τα Βούρβουρα μέχρι τον Μαλέα και τον Καβομαλιά.

Την συγκέντρωση στηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου, που υπογραμμίζει: «Είναι ελπιδοφόρο και μπορούμε να τους σταματήσουμε, αν βγουν στο προσκήνιο οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι στην Εστίαση και στον Τουρισμό, όλος ο λαός, διεκδικώντας ρεύμα φθηνό για τον λαό, κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών νόμων, καμία άδεια σε ιδιώτες για ΑΠΕ στην περιοχή».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΓΑΡΩΝ - ΚΙΝΕΤΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με αφορμή την πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη

Η Κομματική Οργάνωση Μεγάρων - Κινέτας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη. Στάχτη πάνω στη στάχτη η "πράσινη" ανάπτυξή τους. Η εγκληματική πολιτική συνεχίζεται και η μία καταστροφή διαδέχεται την άλλη».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στα Μέγαρα, στην πλατεία Λιτάρα. Θα μιλήσει ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ