ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
Σελ. /28
Εγκλημα...

Για την έξαρση των δολοφονιών στους κόλπους του οργανωμένου εγκλήματος, η κυβέρνηση «δείχνει» την ...άρση των περιοριστικών μέτρων, που δυσκόλευαν τη δράση της μαφίας στη διάρκεια της πανδημίας. Είναι κι αυτό μια «εξήγηση» για τις πέντε δολοφονίες τους τελευταίους μόνο μήνες, αν και οι περισσότερες έγιναν μέσα σε «σκληρό» lockdown. Για την ιστορία, θυμίζουμε πάντως ότι από το 2009 έως το 2021 έχουν εκτελεστεί 45 συμβόλαια θανάτου και έχουν γίνει δεκάδες ακόμα απόπειρες. Ενώ μόνο την τελευταία τετραετία (2017 - 2021) έχουν καταγραφεί 22 δολοφονίες και έξι απόπειρες. Επομένως, η πανδημία δεν φαίνεται να επέδρασε και τόσο στις «διαθέσεις» του οργανωμένου εγκλήματος, παρά τις ...καινοφανείς διαπιστώσεις της κυβέρνησης. Είπε όμως και κάτι ακόμα η Α. Πελώνη. Οτι δεν μπορείς, από τη μια, να φωνάζεις για την αυστηρή αστυνόμευση την περίοδο της πανδημίας και, από την άλλη, να κατηγορείς την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της δεν καλλιεργεί «το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη».

... και «λογική»

Δηλαδή, αφού δεν ανέχεσαι να σε δέρνει η αστυνομία καταμεσής της Ν. Σμύρνης, ενώ κάνεις τη βόλτα σου με όλα τα μέτρα προστασίας, κι αφού δεν θέλεις να σε πλακώνουν τα ΜΑΤ ανήμερα του Πολυτεχνείου επειδή διαδηλώνεις με αποστάσεις και μάσκες, πώς έχεις μετά την απαίτηση να αντιμετωπίσει η αστυνομία το οργανωμένο έγκλημα; Πραγματικά εξωφρενική η «λογική» της κυβέρνησης, που δικαιολογεί την κρατική βία και καταστολή ενάντια στον λαό και ταυτόχρονα δίνει άλλοθι στη μαφία να αλωνίζει, δείχνοντας ως υπεύθυνους όχι τον προσανατολισμό και τις προτεραιότητες της αστυνομίας και του κράτους, αλλά την αυτονόητη αντίδραση του λαού στην καταστολή των διεκδικήσεων και των αγώνων του. Πάλι καλά που οι μαφιόζοι ξέρουν σημάδι και πετυχαίνουν τον στόχο τους χωρίς παράπλευρες απώλειες, όπως μας ενημέρωσε τις προάλλες ο γνωστός κυβερνητικός τηλεβόας Αρ. Πορτοσάλτε. Οπότε, να κοιμόμαστε ήσυχοι...

Τι λείπει;

Μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε η δραστηριοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων των ΗΠΑ, ειδικά στον τομέα των νέων τεχνολογιών, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας επιχείρησε να ταυτίσει τις ανάγκες του λαού με αυτές των ομίλων, υποστηρίζοντας πως «ό,τι λείπει από τον επενδυτή και τον τουρίστα, λείπει και από τον πολίτη». Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης εξήγησε ότι στη Θεσσαλονίκη οι αμερικανικές εταιρείες εντόπισαν μια «μεγάλη δεξαμενή ανθρώπινου κεφαλαίου», δηλαδή φτηνού και παράλληλα υψηλά εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, όπως και μια «μεγάλη γκάμα πανεπιστημιακών τμημάτων», που οι κολοσσοί των νέων τεχνολογιών τα έχουν βάλει στο μάτι για την έρευνα που παράγουν, με τις «ευλογίες» βέβαια της κυβέρνησης, που θωρακίζει την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων. Πέρα από το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται διαρκώς το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Θεσσαλονίκη και συνολικά για τη Β. Ελλάδα, η προσπάθεια να ταυτιστούν οι ανάγκες του λαού με αυτές των μονοπωλιακών ομίλων που εποφθαλμιούν την περιοχή, είναι τουλάχιστον αισχρή. Για παράδειγμα, οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης δεν παλεύουν τόσους μήνες για να γίνουν τα πανεπιστήμιά τους παραμάγαζα των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, που θα αγοράζουν με την οκά την έρευνα και τους νέους ερευνητές, για να ταΐζουν τα κέρδη τους. Ούτε βέβαια λείπει από τον λαό το αμερικανοΝΑΤΟικό «αποτύπωμα» στην περιοχή, που τη βάζει στο επίκεντρο ισχυρών ανταγωνισμών και την καθιστά στόχο. Με άλλα λόγια, οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας βρίσκονται στην αντίπερα όχθη των σχεδιασμών που προωθούν στη Θεσσαλονίκη κυβέρνηση και Περιφέρεια, σε αγαστή συνεργασία με την πρεσβεία.

Αγκίστρι

Δεν πρόλαβε το αντεργατικό τερατούργημα να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή και η κυβέρνηση «έβαλε μπροστά τις μηχανές» για να διαφημίσει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και να προωθήσει το νέο Ασφαλιστικό. Μιλώντας σε σχετική ημερίδα, ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Τσακλόγλου «διαφώτισε» τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους για τα «πλεονεκτήματα» των ιδιωτικών ασφαλίσεων και την ενίσχυση του λεγόμενου 2ου και 3ου πυλώνα. Επανέλαβε για παράδειγμα τον γνωστό κάλπικο ισχυρισμό πως με την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών και το τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων «εξασφαλίζονται καλύτερες συντάξεις για τις μελλοντικές γενιές» και «ενισχύεται η εμπιστοσύνη των νέων στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα». Μιλάνε για «αύξηση» των επικουρικών συντάξεων αυτοί που τις πετσόκοψαν, μαζί με τις κύριες, επειδή - όπως έλεγαν - ήταν βάρος στα δημοσιονομικά της χώρας και «εμπόδιο» στην ανάπτυξη. Τώρα η επιχειρηματολογία τους αντιστρέφεται πάλι, για να δολώσουν το αγκίστρι της παραπλάνησης και να αποσπάσουν ανοχή στις νέες ανατροπές, που θα φέρουν νέες μειώσεις, μέχρι και εξαΰλωση των επικουρικών από το τζογάρισμά τους. Οπως δείχνουν όμως και οι μαζικές αντιδράσεις στον νόμο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, λογαριάζουν ξανά χωρίς τον ξενοδόχο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1666 Ανεβαίνει στο Παρίσι το έργο ο «Μισάνθρωπος», που έκανε τον Μολιέρο ευρύτερα γνωστό στη Γαλλία.

1697 Γεννιέται ο Γάλλος οικονομολόγος Φρανσουά Κενέ, ιδρυτής της σχολής των φυσιοκρατών και θεμελιωτής της πολιτικής οικονομίας.

1783 Οι αδερφοί Ζακ και Ζοζέφ Μονγκολφιέ πραγματοποιούν την πρώτη δημόσια παρουσίαση ενός μη επανδρωμένου αερόστατου.

1827 Ο ελληνικός στόλος υπό τον ναύαρχο Κόχραν αποτυγχάνει στην αποστολή του να καταστρέψει τον αιγυπτιακό στόλο στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, έπειτα από την απώλεια του στοιχείου του αιφνιδιασμού και τον μη ευνοϊκό καιρό.

1844 Οι υφαντουργοί της επαρχίας της Σιλεσίας (Πρωσία) ξεσηκώνονται υπό το βάρος της φτώχειας και της πείνας. Επεμβαίνει ο στρατός και ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα το θάνατο 11 εργατών. Οι ηγέτες των υφαντουργών συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και ρίχτηκαν στη φυλακή. Τα γεγονότα της Σιλεσίας είχαν ντόπιο και διεθνές αντίκτυπο στο νεαρό τότε εργατικό κίνημα.

1878 Υπογράφεται η μυστική συμφωνία, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία. Είναι το αντάλλαγμα για την υπόσχεση της δεύτερης ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1896 Ο Χένρι Φορντ ολοκληρώνει το πρώτο του πειραματικό αυτοκίνητο.

1926 Στην Αθήνα οι πρόσφυγες, με την υποστήριξη και του ντόπιου πληθυσμού, προβαίνουν ομαδικά στην κατάληψη οικοπέδων και την άμεση ανέγερση σε αυτά πρόχειρων παραπηγμάτων. Η παγκαλική δικτατορία στέλνει εναντίον τους τη χωροφυλακή, η οποία χρησιμοποιεί βία και καταστρέφει τα κτίσματα.

1928 Το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας καταδικάζει 37 στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος σε πολυετείς ποινές κάθειρξης (μεταξύ των καταδικασθέντων και ο Αντόνιο Γκράμσι).

1936 Σχηματίζεται η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Λέον Μπλουμ. Το ΓΚΚ δεν έλαβε μέρος στην κυβέρνηση, στήριξε όμως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μετώπου, έως την έκρηξη του Ισπανικού Εμφυλίου, όπου διαφώνησε με τη στάση των σοσιαλιστών - ριζοσπαστών και ήρε την υποστήριξή του. Ετσι, τον Ιούνη του 1937, ο Λ. Μπλουμ αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

1944 Εννέα μήνες μετά την απόβασή τους στην κυρίως Ιταλία, οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις μπαίνουν στη Ρώμη.

1946 Ο στρατηγός Χουάν Περόν ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Αργεντινής.

1962 Τελευταία μέρα του Νίκου Ζαχαριάδη στο Μποροβιτσί, όπου είχε εγκατασταθεί έπειτα από την καθαίρεση και διαγραφή του. Του επιβλήθηκε υποχρεωτική εγκατάσταση στο Σοργκούτ της περιφέρειας Τιουμέν.

1991 Επειτα από παρατεταμένες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο (Εργατικό Κόμμα) στην Αλβανία παραιτείται.

1996 Ο ευρωπαϊκός πύραυλος «Αριάν 5», στην παρθενική του πτήση, παρεκκλίνει από την πορεία του και εκρήγνυται μόλις 40 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.

2001 Πεθαίνει ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.

2007 Πεθαίνει ο ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ