ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
Σελ. /24
Είναι η σαπίλα

Αμηχανία προκαλούν στην κυβέρνηση της ΝΔ οι μαζικές κινητοποιήσεις και το όργιο της κρατικής καταστολής, μετά το θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού στις ΗΠΑ. Με εξαίρεση κάποιους βουλευτές και υπουργούς, που επιχειρηματολογούν απροκάλυπτα υπέρ της κρατικής βίας, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της κατάφερε να ψελλίσει μόνο κάτι μισόλογα για τα «πολλά πράγματα στο εσωτερικό της αμερικανικής κοινωνίας, που δεν ερμηνεύονται έτσι απλά από ένα και μόνο περιστατικό», όπως η βάρβαρη δολοφονία του 47χρονου. Μόνο που ο Φλόιντ δεν ήταν ο πρώτος έγχρωμος νεκρός από τη βία της αστυνομίας και σίγουρα δε θα είναι ο τελευταίος. Σύμφωνα επίσης με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η «έκρηξη» συμπίπτει με τις εκλογές, «σε μια χρονιά δύσκολη για τις ΗΠΑ», εννοώντας και την πανδημία. Ο ρατσισμός όμως, η κρατική βία, η ανέχεια και οι κοινωνικές ανισότητες, για τις οποίες όλοι μιλάνε στις αναλύσεις τους, δεν είναι ενδημικά φαινόμενα, για να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται με τις εκλογές, ούτε ανάλογα με το ποιος κυβερνάει. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των νεκρών Αφροαμερικανών από χέρι αστυνομικού είναι περίπου σταθερός κάθε χρόνο, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, έλεγε σε ομιλία του ότι πρέπει οι αστυνομικοί να εκπαιδευτούν να πυροβολούν άοπλους στο πόδι αντί για την καρδιά! Ο,τι κι αν κάνουν επομένως, ό,τι κι αν πουν, δεν μπορούν να κρύψουν το υπόβαθρο που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίζει: Τη σαπίλα του καπιταλισμού, και μάλιστα στη «μητρόπολή» του, που γεννά ρατσισμό, φτώχεια, ανεργία, βάρβαρη καταστολή και ομαδικούς τάφους.

Εντατικολόγοι

Ως «εντατικολόγοι της οικονομίας» διαφημίζονται όσοι θα στελεχώσουν την «επιτροπή των ειδικών» που συστήνει η κυβέρνηση για να εκπονήσει σχέδιο αξιοποίησης του χρηματοδοτικού πακέτου της ΕΕ. Ακούγονται όμως κι άλλα φαιδρά αυτές τις μέρες, όπως για τον «Τσιόδρα της οικονομίας», που θα παρουσιάσει ένα σχέδιο γρήγορης ανάκαμψης, ως επικεφαλής της παραπάνω επιτροπής. Οι παραλληλισμοί με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων που διαχειρίστηκε την επιδημία έχουν στόχο να επιβάλουν στο λαό την απόλυτη συμμόρφωση στη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, αφού αυτή θα γίνεται με τρόπο «επιστημονικό», που δεν χωράει αμφισβήτηση. Μόνο που η συνταγή των «ειδικών» δεν είναι και τόσο ...πρωτότυπη. Ειδικά μετά την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΕΕ Ντομπρόβσκις, που ξεκαθάρισε ότι για να πάρουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι τα εκατομμύρια από το «Ταμείο Ανάκαμψης» θα πρέπει να ματώσουν οι εργαζόμενοι, με τα μνημόνια διαρκείας και τα «ευρωπαϊκά εξάμηνα». Η αξιολόγηση επομένως θα είναι αυστηρή, με κριτήριο το κατά πόσο εφαρμόζονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Μ' αυτά και με τ' άλλα, το έργο της επιτροπής, που περιβάλλεται με το φωτοστέφανο της αυθεντίας, είναι προδιαγεγραμμένο: Θα εισηγείται «καραντίνα» για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για να αποφύγει την «εντατική» η καπιταλιστική κερδοφορία.

Προβιά

Αφού πρώτα στήριξε το αντεργατικό τσουνάμι μέσα στην πανδημία, αναθεματίζοντας μάλιστα όσους αγωνίζονταν για την κατάργηση των ΠΝΠ, η ηγεσία της ΓΣΕΕ εκφράζει τώρα την «ιδιαίτερη ανησυχία της» για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που παγιώνει τη μονομερή ανατροπή των συμβάσεων, του εργάσιμου χρόνου και των μισθών, μονιμοποιώντας και επεκτείνοντας τα «έκτακτα» μέτρα της προηγούμενης περιόδου. Πρόκειται για καραμπινάτο εμπαιγμό. Και δεν χρειάζεται άλλη απόδειξη, από το να διαβάσει κανείς τι προτείνει η ΓΣΕΕ στην κυβέρνηση: Τη θέσπιση ρήτρας, που θα επιτρέπει στην εργοδοσία να απολύει εργαζόμενους όχι αμέσως μετά τη λήξη των προγραμμάτων επιδότησης, αλλά δυο μήνες μετά! Μέχρι εκεί φτάνει η «ανησυχία» της ΓΣΕΕ για τους εργαζόμενους, που γύρω τους σφίγγει ξανά ο κλοιός για να πληρώσουν αυτοί την κρίση. Το έργο το έχουν ξαναδεί. Ο λύκος, η εργοδοσία και τα κόμματά της, δεν πιάνεται φίλος. Πολύ περισσότερο όταν προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους, φορώντας την «προβιά» της απαξιωμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Καρβέλια

Σε «τηλεδιάσκεψη δωρητών» για την Υεμένη συμμετείχε ο Ελληνας ΥΠΕΞ. Την πρωτοβουλία, όπως ανέφερε ο υπουργός, έλαβαν από κοινού ο ΟΗΕ και η Σαουδική Αραβία, που πρωταγωνιστεί στα εγκλήματα σε βάρος του λαού της Υεμένης, στην αντιπαράθεσή της με το Ιράν. Θυμίζουμε ότι η Σ. Αραβία με πάνω από 100.000 στρατιώτες ηγείται στον «συνασπισμό» κρατών που εξαπολύει τη φονική επιχείρηση «Αποφασιστική Καταιγίδα» στο έδαφος της Υεμένης, από κοινού με άλλες πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Γι' αυτήν την ωμή επέμβαση ο Ν. Δένδιας δεν είπε λέξη και εξάντλησε τις ευαισθησίες του στην «ανθρωπιστική κρίση» που ζει ο λαός της Υεμένης, «λόγω της παρατεταμένης εμφύλιας σύρραξης, στην οποία ήρθαν να προστεθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού»! Διαβεβαίωσε επίσης για «την ετοιμότητα της Ελλάδος να συμβάλει, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη». Ισως γι' αυτό αποφάσισε να στείλει στη Σ. Αραβία μια συστοιχία «Πάτριοτ», μαζί με 100 Ελληνες στρατιωτικούς. Μάλλον γι' αυτό προετοιμάζεται να συμμετάσχει και με φρεγάτα στη ναυτική επιτήρηση των Στενών του Ορμούζ, από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στην «αυλή» του Ιράν. Τα κανόνια θα πυροβολούν ...καρβέλια, όχι βλήματα και σφαίρες «made in ΝΑΤΟ».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1697 Γεννιέται ο Γάλλος οικονομολόγος Φρανσουά Κενέ, ιδρυτής της σχολής των φυσιοκρατών και θεμελιωτής της πολιτικής οικονομίας.

1783 Οι αδερφοί Ζακ και Ζοζέφ Μονγκολφιέ πραγματοποιούν την πρώτη δημόσια παρουσίαση ενός μη επανδρωμένου αερόστατου.

1827 Ο ελληνικός στόλος υπό τον ναύαρχο Κόχραν αποτυγχάνει στην αποστολή του να καταστρέψει τον αιγυπτιακό στόλο στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, έπειτα από την απώλεια του στοιχείου του αιφνιδιασμού και τον μη ευνοϊκό καιρό.

1878 Υπογράφεται η μυστική συμφωνία, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία. Είναι το αντάλλαγμα για την υπόσχεση της δεύτερης ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1896 Ο Χένρι Φορντ ολοκληρώνει το πρώτο του πειραματικό αυτοκίνητο.

1926 Στην Αθήνα οι πρόσφυγες, με την υποστήριξη και του ντόπιου πληθυσμού, προβαίνουν ομαδικά στην κατάληψη οικοπέδων και την άμεση ανέγερση σε αυτά πρόχειρων παραπηγμάτων. Η παγκαλική δικτατορία στέλνει εναντίον τους τη Χωροφυλακή, η οποία χρησιμοποιεί βία και καταστρέφει τα κτίσματα.

1928 Το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας καταδικάζει 37 στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος σε πολυετείς ποινές κάθειρξης (μεταξύ των καταδικασθέντων και ο Αντόνιο Γκράμσι).

1934 Αρχίζει τις εργασίες του στο Παρίσι το Αντιφασιστικό Συνέδριο της Ευρώπης, με σκοπό την ένωση σε ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο όλων των εργαζομένων της ηπείρου.

1944 Εννέα μήνες μετά την απόβασή τους στην κυρίως Ιταλία, οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις μπαίνουν στη Ρώμη.

1944 Γερμανοί στρατιώτες και Ελληνες ταγματασφαλίτες πραγματοποιούν επιδρομή στο χωριό Κοσκινά Καρδίτσας, προκειμένου να αρπάξουν την παραγωγή των αγροτών. Απωθούνται όμως με επιτυχία από τον ΕΛΑΣ, που, έπειτα από σκληρή μάχη, απελευθερώνει τους ομήρους και σώζει τα κατασχεμένα. Την ίδια μέρα, σκληρές μάχες δόθηκαν επίσης στο συνοικισμό της Καισαριανής, μεταξύ του μηχανοκίνητου του Μπουραντά και ταγματασφαλιτών και δυνάμεων του ΕΛΑΣ.

1946 Ο στρατηγός Χουάν Περόν ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Αργεντινής.

1962 Τελευταία μέρα του Νίκου Ζαχαριάδη στο Μποροβιτσί, όπου είχε εγκατασταθεί έπειτα από την καθαίρεση και διαγραφή του. Του επιβλήθηκε υποχρεωτική εγκατάσταση στο Σοργκούτ της περιφέρειας Τιουμέν.

1991 Επειτα από παρατεταμένες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο (Εργατικό Κόμμα) στην Αλβανία παραιτείται.

1996 Ο ευρωπαϊκός πύραυλος «Αριάν 5», στην παρθενική του πτήση, παρεκκλίνει από την πορεία του και εκρήγνυται μόλις 40 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.

2001 Πεθαίνει ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.

2007 Πεθαίνει ο ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ