ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φασίστες βρώμισαν τους τοίχους του «Σπιτιού του Αγωνιστή»

ΚΚΕ: Οι αγωνιστές δεν τρομοκρατούνται! Να δυναμώσει η πάλη κατά του φασισμού και του συστήματος που τον γεννά, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ

Τα εμετικά συνθήματα που έγραψαν τα θρασύδειλα φασιστοειδή στο «Σπίτι του Αγωνιστή»
Τα εμετικά συνθήματα που έγραψαν τα θρασύδειλα φασιστοειδή στο «Σπίτι του Αγωνιστή»
Θρασύδειλα φασιστοειδή βρώμισαν μέσα στη νύχτα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, με εμετικά αντικομμουνιστικά συνθήματα το «Σπίτι του Αγωνιστή».

Το περιστατικό κατήγγειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του «Σπιτιού του Αγωνιστή», που σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Τους ενοχλεί το ότι δεκάδες αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, μαχητές του ΔΣΕ, αγωνίζονται ακόμα και στα βαθιά γεράματα και στέκονται στο πλευρό του ΚΚΕ στις μάχες που δίνει».

Σε ανακοίνωσή του για την αναγραφή των εμετικών φασιστικών συνθημάτων στο «Σπίτι του Αγωνιστή», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ με αποτροπιασμό καταγγέλλει τον βανδαλισμό, με την αναγραφή εμετικών φασιστικών συνθημάτων, στο "Σπίτι του Αγωνιστή", το ίδρυμα που με τη μεγάλη προσπάθεια των Αντιστασιακών Οργανώσεων και τη συμβολή χιλιάδων λαϊκών ανθρώπων λειτουργεί για τη στέγαση και φροντίδα παλαίμαχων αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Θρασύδειλα φασιστοειδή το βράδυ της Κυριακής, μέσα στο σκοτάδι όπως συνηθίζουν, λέρωσαν τους τοίχους του ιδρύματος με συνθήματα όπως "Γυάρος ξανά" και με τα σύμβολα της σβάστικας και του "στόχου", απέναντι στα οποία ο λαός μας έδωσε ποταμούς αίματος για το τσάκισμά τους.

Πέρα από τη δειλία των φασιστοειδών να βανδαλίσουν ένα ίδρυμα στο οποίο διαμένουν ηλικιωμένοι άνθρωποι, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αποδεικνύεται ακόμη ότι ο μισητός αντίπαλος των φασιστοειδών είναι το ΚΚΕ, οι αγωνιστές, το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Οι αγωνιστές, όμως, δεν τρομοκρατούνται.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη του βανδαλισμού του "Σπιτιού του Αγωνιστή", να δυναμώσουν την πάλη τους κατά του φασισμού - ναζισμού, του ρατσισμού και του συστήματος που τον γεννά και τον θρέφει, να δυναμώσουν τον αγώνα τους και το κίνημά τους, να απομονώσουν και να στείλουν εκτός Βουλής όλα τα αντιδραστικά - φασιστικά μορφώματα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ».

«Εφυγε» η σ. Αννα Καζάζου

«Εφυγε» πλήρης ημερών και κηδεύεται σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., στον Πλατύκαμπο της Λάρισας, η σ. Αννα Καζάζου.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο της συντρόφισσας και σημειώνει: «Η συντρόφισσα Αννα ανήκει σε εκείνη τη γενιά που έθεσε ανεπιφύλακτα τον εαυτό της στην υπηρεσία του λαού, έγινε μέλος του Κόμματος σε νεαρή ηλικία.

Γεννήθηκε στον Κλειστό, Φουρνά Ευρυτανίας το 1924, από γονείς εύπορους. Από την πολύ μικρή της ηλικία υπήρξε ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα, βλέποντας τη φτώχεια των χωριανών της, αναζήτησε το δρόμο της σύγκρουσης με αυτή την κατάσταση.

Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα ενάντια στον Γερμανοϊταλό κατακτητή, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΠΟΝ και τον Εφεδρικό ΕΛΑΣ. Μετά την Απελευθέρωση ακολούθησαν οι διώξεις από το μεταβαρκιζιανό καθεστώς. Τα 1947 εντάχθηκε στον ΔΣΕ στη 2η Μεραρχία, με Διοικητή τον αξέχαστο Διαμαντή. Εντάχθηκε στο Τάγμα νεολαίας ως μαχήτρια, μετά στη Σχολή Υπαξιωματικών, ομαδάρχισσα και στη συνέχεια Επίτροπος Διμοιρίας.

Τον Μάρτη, 1-8, του 1949 αντιπροσώπευσε τη 2η Μεραρχία στην 1η Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Ενωσης Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΔΕΓ) που έγινε στο Βίτσι.

Τον Μάη του 1949 ήταν υπεύθυνη του τεχνικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο του ΓΣ του ΔΣΕ.

Το 1948 παντρεύτηκε τον Γιώργο Σιαφάκα, μαχητή και Λοχαγό του ΔΣΕ, ενώ την άνοιξη του 1949 πέρασε στην Αλβανία, όπου απέκτησε και το πρώτο παιδί της, τον Θανάση Σιαφάκα.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ εγκαταστάθηκε στη ΛΔ Πολωνίας, στην πόλη Βρότσλαβ. Τον Οκτώβρη του 1949 σκοτώνεται ο Γ. Σιαφάκας, πράγμα για το οποίο πληροφορείται 1 χρόνο αργότερα.

Στα 1951 παντρεύεται με τον Σωτήρη Καζάζο, μαχητή του ΔΣΕ και μέλος του ΚΚΕ, με τον οποίο αποκτά δύο παιδιά, την Παρασκευή και τον Αποστόλη.

Κατά την αναγκαστική παραμονή στην προσφυγιά, εργάστηκε ως εργάτρια σε βιομηχανία, συνεχίζοντας να αναπτύσσει πλούσια δράση, ενώ το 1987 επαναπατρίζεται και εγκαθίσταται στη Λάρισα όλη η οικογένεια.

Στη Λάρισα συνδέεται αμέσως με την Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ, δραστηριοποιείται στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και στον σύλλογο της Ενωσης Γυναικών Λάρισας - μέλος ΟΓΕ.

Η σ. Αννα στάθηκε μπροστά, σε μικρές και μεγάλες μάχες του Κόμματος και του κινήματος, παρόλο που τα πράγματα δεν της ήρθαν καθόλου εύκολα. Από το 1993 αρχίζει μια δεύτερη δραματική οικογενειακή περίοδος, χάνοντας όλα τα παιδιά και τον σύζυγό της.

Η σ. Αννα δεν έπαψε ποτέ να θεωρεί τον εαυτό της απλό στρατιώτη του Κόμματος, παρά τις στροφές και τις αντιξοότητες, κρατήθηκε γερά, έμεινε πιστή και όρθια μέχρι το τέλος.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις νύφες, στα εγγόνια της και στα δισέγγονά της».

Η ιστορία της Κ

Του Στάθη Δρογώση, τραγουδοποιού

Η Κ μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη κοντά στην Αθήνα. Από φτωχή οικογένεια, δεν κατάφερε να περάσει σε πανεπιστήμιο, αλλά έπειτα από τρελό ψάξιμο δούλεψε γραμματέας με «μπλοκάκι» σε ΤΕΙ. Της άρεσε η Αθήνα και στα 25 της βρέθηκε άνεργη, αφού η θέση της καταργήθηκε. Δεν ήθελε να γυρίσει πίσω και έμενε με τον αδερφό της σε μια γκαρσονιέρα στα Πατήσια. 250 ευρώ ενοίκιο και άγχος. Εστειλε παντού βιογραφικά. Σε μια αλυσίδα φούρνων την δέχτηκαν. Η δουλειά ήταν πραγματικά σκληρή. Η σύμβαση ήταν για 8ωρη απασχόληση με βασικό μισθό. Τελικά έφτασε να δουλεύει 11 ώρες χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες. Απαγορευόταν η πρόσβαση στην τουαλέτα και μάθαινε τις βάρδιές της την προηγούμενη μέρα, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει κάτι άλλο στη ζωή της, αφού δεν υπήρχε κανονικότητα. Φυσικά είχε κρυφτεί πολλές φορές όταν ερχόταν η Επιθεώρηση Εργασίας.

Το πιο σκληρό που θυμάται ήταν οι προϊστάμενοι. Για 50 ευρώ παραπάνω ούρλιαζαν όλη τη μέρα στους υπαλλήλους. Ορθοστασία, αγένεια και παράνοια.

Ομως έπρεπε να δουλέψει. Γιατί ο αδερφός της ήταν φαντάρος και τον ζούσε μόνη της.

Μην τα πολυλογώ, μια μέρα δεν παρέδωσε το κινητό της όπως έλεγε ο κανονισμός. Ηταν ο πατέρας της στο νοσοκομείο και ανησυχούσε. Την έπιασαν από τις κάμερες να το κοιτάζει. Και την έδιωξαν ύστερα από δύο μέρες. Ψάχνει δουλειά ακόμη και παίρνει μειωμένο επίδομα ανεργίας, γιατί το αφεντικό τής έβαζε λιγότερα ένσημα.

Μια απορία έχω μόνο. Ποιο κόμμα, ποιος πολιτικός νοιάζεται για την Κ; Ψήφισε η Κ; Γι' αυτήν δάκρυσαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι εκείνη τη νύχτα με τη διαφορά στο 10%; Γι' αυτήν θα νοιαστούν οι νικητές;

Και ναι, αν σας φαίνεται ουτοπία το να βρει μια ανθρώπινη δουλειά χωρίς να τη διαλύουν τα αφεντικά της, χωρίς να την κλέβουν και να την εξευτελίζουν, τότε ψηφίστε τα κόμματα που τσακώνονται στα κανάλια, αλλά συμφωνούν τελικά μεταξύ τους. Υπάρχουμε πολλοί ανένταχτοι αριστεροί που θα στηρίξουμε ΚΚΕ, γιατί ακριβώς το ΚΚΕ υπερασπίζεται την Κ...

* Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Τα Νέα», 3/6/2019.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ