ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Κλείνει «εκκρεμότητες» της τελευταίας στιγμής για λογαριασμό του κεφαλαίου

Τις τελευταίες διευθετήσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου σπεύδει να τακτοποιήσει η κυβέρνηση στο «παρά πέντε», δηλαδή λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή λόγω των εκλογών της 7ης Ιούλη.

Χτες κατατέθηκαν τα νομοσχέδια που αφορούν τις αντιδραστικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ενώ την περασμένη Παρασκευή, 31 Μάη, κατατέθηκε το νομοσχέδιο με το οποίο εξαιρούνται για 25 χρόνια από την κατεδάφιση αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων (βλέπε σελ. 9). Το πότε τα νομοσχέδια αυτά θα ψηφιστούν στην Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασιστεί σήμερα, οπότε έχει προγραμματιστεί, στις 11 π.μ., διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Οσον αφορά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έχουν κατατεθεί με μορφή δύο νομοσχεδίων, από τα οποία το πρώτο φέρει τον τίτλο «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα» και το δεύτερο «Κύρωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Η συζήτηση των δύο νομοσχεδίων θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη, στις 10 π.μ. στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αφορούν την προσαρμογή επί το αντιδραστικότερον της ποινικής νομοθεσίας στις «νέες συνθήκες» και ανάγκες του αστικού κράτους, κάνοντας πιο αποτελεσματικό το «μαστίγιο» του αστικού κράτους, όπως αυτό προσδιορίζεται μέσα από τον Ποινικό Κώδικα, με το αρχικό σχέδιο να προβλέπει μεταξύ άλλων την εισαγωγή των θεσμών της ποινικής διαπραγμάτευσης, της ποινικής διαταγής και την επέκταση του θεσμού της ποινικής συνδιαλλαγής, που εφαρμόζονται κατά κόρον στις ΗΠΑ.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης στα δάση έχει τίτλο: «Ανάρτηση δασικών χαρτών περιοχών εντός των ιωδών περιγραμμάτων, διαδικασία ελέγχου, περιβαλλοντική διαχείριση αυτών και άλλες διατάξεις».

Τα νομοσχέδια θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι την επόμενη Τρίτη, καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, στις 11 Ιούνη αναμένεται να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής λόγω πρόωρων εκλογών.

Στην αμερικανική ΟΝΕΧ οδεύουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Eurokinissi

Στα χέρια της αμερικανικής εταιρείας ΟΝΕΧ φαίνεται ότι περνάνε και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μετά το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέγραψε η εν λόγω εταιρεία με τον όμιλο Ταβουλάρη (ιδιοκτήτης Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου) την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας του Ταβουλάρη, «εγκρίθηκε η υπογραφή Ιδιωτικού Συμφωνητικού αναφορικά με την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος, για την απόκτηση από την εταιρεία ONEX ELEFSIS SHIPYARDS, LLC, κατόπιν επικύρωσης του σχετικού Σχεδίου Εξυγίανσης από το αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο, μέρους του ενεργητικού και παθητικού της θυγατρικής εταιρείας ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Α.Ε.».

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια εταιρεία έχει ήδη εξαγοράσει το Ναυπηγείο Νεωρίου, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στις 9 Μάη σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είχε αναφέρει ότι στόχος των ΗΠΑ είναι τα ελληνικά ναυπηγεία και η ανακαίνισή τους, όπως συνέβη με το Νεώριο Σύρου.

Είναι γνωστό ότι τα ναυπηγεία της χώρας προορίζονται να παίξουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στους γενικότερους σχεδιασμούς για μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο εμπορίου και Ενέργειας, όπου οι θαλάσσιες μεταφορές θα έχουν το δικό τους μερίδιο. Είναι δε σαφής η επιδίωξη της σημερινής κυβέρνησης, με την οποία συμφωνούν και επαυξάνουν η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, για την προσαρμογή της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας με τους επικίνδυνους για τους λαούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Οσο για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ουσιαστικά εργασιακά δικαιώματα αλλά και θέσεις εργασίας είναι στην πραγματικότητα «στον αέρα». Ο σημερινός εργοδότης, δηλαδή ο όμιλος Ταβουλάρη, οφείλει στους εργαζόμενους 26 μήνες δεδουλευμένα, για τα οποία δεν γίνεται κουβέντα ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την - παλιά και νέα - εργοδοσία.

Μηνύματα Πάιατ

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι κατευθύνσεις που αποφασίστηκαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την έναρξη των περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον, και να υπηρετηθούν από όποιο διάδοχο κυβερνητικό σχήμα, έστειλε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό.

Συγκεκριμένα, εστιάζοντας στα Ενεργειακά και στις προτεραιότητες των ΗΠΑ, έγραψε πως «όπως είπαμε στο Στρατηγικό Διάλογο, οι ΗΠΑ επικροτούν την πρόοδο της Ελλάδας σε έργα για την επέκταση της περιφερειακής διασυνδεσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων του διευρυμένου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας, του αγωγού TAP και της διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας και υποστηρίζει την Ελλάδα να ενταχθεί στην Πρωτοβουλία 3 Θάλασσες».

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τα 12 κράτη - μέλη της ΕΕ που βρίσκονται μεταξύ της Αδριατικής, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία) και όπως και τα υπόλοιπα έργα στοχεύουν μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της περιλάλητης «συνδεσιμότητας» και στον έλεγχο αγωγών και δικτύων από τον ευρωατλαντικό άξονα στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ταυτόχρονα, ο Πάιατ έδωσε τα «θερμότερα συγχαρητήριά» του στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη. «Ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία της πρεσβείας με το δήμο Αθηναίων για να βοηθήσουμε αυτήν την παγκόσμια πρωτεύουσα να προσφέρει για τους πολίτες της και για το δώρο της δημοκρατίας που έδωσε στον κόσμο», έγραψε στη σχετική ανάρτησή του στο διαδίκτυο, εικονογραφώντας την με φωτογραφία τους, από όταν τον επισκέφτηκε στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Παραίτηση στο βωμό των ΜΟΕ

Την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Δημοσίων Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του υπουργείου Αμυνας, υπέβαλε χτες ο αντιστράτηγος ε.α. Ν. Ζαχαριάδης. Ηταν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία προ 10ημέρου περίπου υποδέχτηκε στην Αθήνα την αντίστοιχη τουρκική με την οποία συζήτησαν την επανέναρξη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), επισήμως, για μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Στο παρελθόν είχε διατελέσει για πολλά χρόνια επικεφαλής των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οπως διέρρευσε, λόγος της παραίτησης ήταν η επικείμενη επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Αγκυρα για συνέχιση των συνομιλιών, με τον Ν. Ζαχαριάδη να είναι της άποψης πως οι συνομιλίες θα έπρεπε να σταματήσουν προσωρινά μέχρι τη διενέργεια εκλογών, ώστε να ενημερωθεί η επόμενη κυβέρνηση - όποια και αν είναι αυτή - και να αποφασίσει αν θα συνεχιστούν ή θα σταματήσουν. Τη θέση αυτή δεν ασπάστηκε ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης - ενδεικτικό και αυτό της βιασύνης των «διευθετήσεων» που «τρέχουν» - με αποτέλεσμα την παραίτηση Ζαχαριάδη.

Γλέντι στον Πειραιά

Η ΤΕ Πειραιά και η ΤΕ Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ καλούν στο λαϊκό γλέντι που διοργανώνουν το Σάββατο 8 Ιούνη, στις 9 μ.μ. στο πάρκο Δηλαβέρη (Θηβών).

Νέοι «παίκτες» στα «κόκκινα» δάνεια

Τη μεταβίβαση πακέτων με «κόκκινα» δάνεια σε νέα εταιρεία και σε στρατηγική συνεργασία με τη σουηδική «Intrum» ανακοίνωσε ο Ομιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος σε συνεργασία με την «Intrum» προχωρά επίσης στη σύσταση δεύτερης κοινής εταιρείας για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα, στη νέα εταιρεία, με μετόχους την «Ιntrum» (80%) και την Πειραιώς (20%), μεταβιβάζονται «κόκκινα» δάνεια ύψους 27 δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη εταιρεία, με την ίδια μετοχική σύνθεση, θα διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία της τράπεζας και άλλων «επενδυτών», ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό των εγχώριων τραπεζικών ομίλων αναφορικά με τη ραγδαία συρρίκνωση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια τα επόμενα χρόνια. Σ' αυτό το πλαίσιο, το Γιούρογκρουπ έχει επισημάνει ότι θα είναι επίσης «ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλιστούν μεταξύ άλλων ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για ηλεκτρονικές δημοπρασίες, η εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών, με στόχο να εξαλειφθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υποθέσεων (εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια) μέχρι το τέλος του 2021».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ