ΑΓΚΥΡΑ.--
Υψηλοί παραμένουν οι τόνοι στη γειτονική Τουρκία, καθώς μένουν λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής και τα «σενάρια» για το εάν το AKP θα μπορέσει ή όχι να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ανατροφοδοτούν ποικιλότροπα την προεκλογική αντιπαράθεση.
Ο Ρ. Τ. Ερντογάν που συμμετέχει «ανοικτά» στην προεκλογική καμπάνια του AKP (αν και ως ανώτατος «πολιτειακός άρχοντας» υποτίθεται ότι θα έπρεπε να μένει ουδέτερος) ασκεί τις τελευταίες μέρες όλο και πιο έντονη κριτική σε τουρκικά αλλά και δυτικά ΜΜΕ (όπως οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ή το BBC), εκφράζοντας έτσι τις ευρύτερες διαστάσεις που έχει η ενδοαστική αναμέτρηση στην Τουρκία, ως πλευρά της συνολικής όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο. Χτες, η (αντικυβερνητική) «Χουριέτ» έγραφε πως η τελευταία επίθεση του Ερντογάν σε δυτικά ΜΜΕ, ακολούθησε πρόσφατο άρθρο σύνταξης των «Τάιμς Νέας Υόρκης» στο οποίο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «προειδοποιούνταν να παροτρύνουν τον Ερντογάν "να αφήσει το καταστροφικό μονοπάτι"» που έχει ακολουθήσει. Τέτοιες «συμβουλές» εκφράζονται στο πλαίσιο νέων ισορροπιών που ίσως κυοφορούνται - ή «σπρώχνονται» από μερικούς - στην περιοχή, όπου νέα δεδομένα διαμορφώνονται, όπως π.χ. η σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας. Τέτοιες εξελίξεις πιθανώς προκαλέσουν κι άλλες. Χαρακτηριστική ήταν η χτεσινή είδηση της «Σαμπάχ» που επικαλείται δηλώσεις στελεχών της ιρανικής εθνικής εταιρείας φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, μέσω του «Τουρκικού αγωγού» που ετοιμάζουν Αγκυρα - Μόσχα.
Χτες, επίσης, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατήγγειλε ως πρόκληση τις συλλήψεις 43 πολιτών στην ανατολική Τουρκία στην επαρχία Σιρνάκ, στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ.
Στο μεταξύ, παρά την ανησυχία που αρκετές φορές έχει εκφραστεί το τελευταίο διάστημα για την επίδοση της τουρκικής οικονομίας, το κεφάλαιο συνεχίζει να συγκεντρώνει τεράστια κέρδη, ωφελημένο ασφαλώς από μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στη συγκέντρωση των μέσων παραγωγής και τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό ότι τον περασμένο Μάη αυξήθηκαν κατά 40% οι πωλήσεις για τις τουρκικές μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων, οι οποίες προσδοκούν αναβάθμιση της θέσης τους σε διάφορες αγορές. Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, η εργοδοσία λύσσαξε με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργατών του κλάδου για αξιοπρεπείς μισθούς και γκρίνιαζε για την «παραγωγή που διασαλεύεται» και την «οικονομική σταθερότητα» που πρέπει να προστατεύεται...
Σε μία προσπάθεια να φανεί πως οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχουν «αποτέλεσμα» κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ισχυρίστηκε χτες, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοσταθμό «France Inter» στο Παρίσι, μετά τη συνάντηση ομολόγων του, ότι τους τελευταίους εννιά μήνες, σκοτώθηκαν σε Συρία και Ιράκ πάνω από 10.000 ισλαμιστές μισθοφόροι.
Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα στον αγώνα κατά του ΙΚ», μολονότι παραδέχτηκε ότι η οργάνωση παραμένει «ανθεκτική και μάχιμη». Οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου έγιναν μετά τη συνάντηση 25 υπουργών Εξωτερικών και αξιωματούχων των συμμάχων των ΗΠΑ κατά του ΙΚ, την Τρίτη, στο Παρίσι, όπου είχε συζητηθεί και υποστηριχτεί ένα ιρακινό σχέδιο για την ανακατάληψη εδαφών που ελέγχουν οι τζιχαντιστές. Ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε σε αυτό το σχέδιο, λέγοντας ότι έχει ορίζοντα τριών ετών και ότι, προς το παρόν, τα αποτελέσματα αυτά αφορούν «μόλις» τους εννιά πρώτους μήνες δράσης κατά του ΙΚ.
Το ίδιο 24ωρο, στο Κατάρ, ο Αμερικανός ε.α. στρατηγός Τζον Αλεν, που έχει αναλάβει το ρόλο του ειδικού εκπροσώπου του προέδρου Ομπάμα στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη του ΙΚ «έχει παγκόσμιες επιπτώσεις» και ότι εάν οι μισθοφόροι αυτοί παραμείνουν ανεξέλεγκτοι, «μπορεί να σπείρουν όλεθρο στην πρόοδο της ανθρωπότητας».
Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στο δυτικό Ιράκ έκλεισαν χτες τις πύλες φράγματος στον ποταμό Ευφράτη, μειώνοντας τη ροή των νερών, για να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία κινήσεων απέναντι στις ιρακινές δυνάμεις.
Οπως μετέδωσε το Ρόιτερς, οι τζιχαντιστές κατεύθυναν τη ροή του νερού πέριξ των πεδίων συγκρούσεων στο Ραμάντι, απειλώντας τα νότια περίχωρα με ξηρασία. Οι τζιχαντιστές ελέγχουν τις βόρειες όχθες του Ευφράτη στο δυτικό Ιράκ και οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού, που έχουν ξεκινήσει επιχείρηση ανακατάληψης του Ραμάντι, βρίσκονται στην απέναντι πλευρά.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Πιέσεις για την αναβίωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης που έχει ανασταλεί πάνω από ένα χρόνο άσκησε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με αφορμή τα 65 χρόνια από την ίδρυση της Υπηρεσίας Αρωγής για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Μπαν παρομοίασε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας σαν «πυριτιδαποθήκη», που κινδυνεύει «να εκραγεί από την αυξανόμενη απογοήτευση και οργή». Ο επικεφαλής του UNRWA Πιερ Κράχενμπαχλ, «θύμισε» ότι πλέον οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ξεπερνούν τους 5.000.000, ότι πολλοί από αυτούς σήμερα αντιμετωπίζουν «κρίση υπαρξιακή σε πολλά μέτωπα», ιδιαίτερα μετά το ισραηλινό οικονομικό αποκλεισμό του 2007 στη Γάζα. Τόνισε ότι πάνω από το 65% των Παλαιστινίων είναι νεαρότεροι των 25 ετών, μορφωμένοι αλλά άνεργοι, «με ελάχιστες προοπτικές και περιορισμένη ελευθερία κινήσεων».
Η Χάνα Ασράουι, ειδική εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, σημείωσε από την πλευρά της ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες μετρούν ήδη τέσσερις γενιές, «αντιμετωπίζοντας την πιο μακρόχρονη Κατοχή στη σύγχρονη Ιστορία, ενώ παρά τις σχεδόν επτάμισι δεκαετίες εξορίας, διατηρούν ισχυρή την επίγνωση της εθνικής τους ταυτότητας και την πεποίθησή τους στο δίκαιο του αγώνα τους».
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι «Channel 2» υποστήριξε ότι πλέον το Ισραήλ «διακυβεύει την αξιοπιστία του» μετά τις αντιφατικές δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου πριν (σ.σ. οπότε είχε πει ότι δεν θα επιτρέψει, στη διάρκεια δικής του κυβέρνησης, ανεξάρτητη Παλαιστίνη) και μετά τις εκλογές της 17ης Μάρτη.
Βέβαια, ο Ομπάμα στηρίζει το Ισραήλ και μόλις τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε την πώληση προηγμένων βομβών και πυρομαχικών αξίας περίπου δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, το οποίο παραμένει ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής βοήθειας από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παίρνοντας πέρσι περίπου 121 δισ. δολάρια.
Στο μεταξύ, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Οχθη ετοιμάζονται νυχθημερόν για την πραγματοποίηση μεγάλης κινητοποίησης, με στόχο την ανάσχεση σχεδιασμών για νέους εβραϊκούς εποικισμούς στη γη τους. Στόχος να σταματήσουν οι νέες κινήσεις για την κατασκευή νέων εβραϊκών εποικισμών πέρα από τους 27 ήδη υπάρχοντες (και τους 12 παράνομους) στους οποίους μένουν περίπου 23.000 έποικοι.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Βαφτίζοντας το «κρέας ψάρι», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πανηγύριζε χτες για την ψήφιση του νέου νόμου «Ελευθερίας των ΗΠΑ» (Freedom Act), αργά το βράδυ της Τρίτης, από τη Γερουσία, με 67 ψήφους υπέρ και 32 κατά, που αντικαθιστά επί της ουσίας μέρος του προηγούμενου «Πατριωτικού Νόμου» (Patriot Act), που είχε επιβάλλει σειρά μέτρων, με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001.
Ωστόσο, το μόνο που αλλάζει ο νέος νόμος για τη συστηματική παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που γίνονται στις ΗΠΑ, είναι το πού και όχι εάν θα αποθηκεύονται τα στοιχεία και τα μεταδεδομένα των κλήσεων (π.χ. ώρα έναρξης κλήσης, διάρκεια κ.ά.). Τα μεταδεδομένα θα εξακολουθούν να συγκεντρώνονται, με τη διαφορά ότι αυτή τη δουλειά δε θα την αναλάβει άμεσα η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), όπως συνέβαινε ως τώρα (και όπως αποκάλυψε τον Ιούνη του 2013 ο πρώην υπάλληλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν), αλλά οι εταιρείες τηλεφωνίας και υπηρεσιών σύνδεσης με το internet. Ωστόσο, ακόμη και έτσι, θα χρειαστεί ένα μεταβατικό διάστημα έξι μηνών, μέχρις ότου γίνει αυτή η «αλλαγή».
ΣΑΝΑΑ.--
«Ο επί 69 μέρες βομβαρδισμός της Υεμένης έχει προκαλέσει καταστροφή... Μία πραγματική γενοκτονία», σημείωσε χτες μιλώντας στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο υπαρχηγός των Σιιτών Χούτι Μοχάμεντ αλ Χούτι που ηγείται του λεγόμενου «Επαναστατικού Συμβουλίου» στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά.
Ο Μοχάμεντ αλ Χούτι επέρριψε ευθύνες για την αναβολή των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα ξεκινούσαν πριν από μέρες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη στον φιλοδυτικό Πρόεδρο Αμπίντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που έχει ταχθεί με τη μεριά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της που βομβαρδίζουν ανηλεώς την Υεμένη από τις 26 Μάρτη.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ επιβεβαίωσε ότι κλιμάκιο Αμερικανών διπλωματών με επικεφαλής την υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Μέσης Ανατολής, Αν Πάτερσον, συναντήθηκαν την περασμένη βδομάδα με αντιπροσώπους των Χούτι στο Ομάν, ζητώντας την απελευθέρωση τεσσάρων Αμερικανών και τρόπους εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην Υεμένη.
Πάντως, ο στρατιωτικός συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας συνέχισε το από αέρος αιματοκύλισμα του λαού της Υεμένης, επικεντρώνοντας τους χτεσινούς βομβαρδισμούς σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας, Σαναά. Εν μέσω βομβαρδισμών, ο πρέσβης της Υεμένης στον ΟΗΕ, Κχαλέντ Αλγεμάνι, ανήγγειλε χτες το απόγευμα την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών στις 14 Ιούνη στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Γενεύη.