ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνει νέα πεδία κερδοφορίας για ελληνικά μονοπώλια

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ελληνική αστική τάξη στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

Με στόχο το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια ελληνικών μονοπωλίων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, βρέθηκε χτες στη Βιέννη, όπου συμμετείχε σε Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε δηλώσεις του μετά τη Διάσκεψη ο Βενιζέλος θύμισε ότι ένα μήνα νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση, με την ιδιότητα της προεδρεύουσας στο Συμβούλιο της ΕΕ, διοργάνωσε Υπουργική Διάσκεψη των κρατών - μελών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη. Παραπέρα, επέμεινε στην «ευρωπαϊκή προοπτική» των κρατών της περιοχής και χαιρέτισε την «αποφασιστικότητα και τη δέσμευση» των κυβερνήσεών τους, οι οποίες εκφράζοντας συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων «καταβάλλουν όλες τις απαραίτητες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Ευ. Βενιζέλος εστίασε ιδιαίτερα στο ζήτημα της Αλβανίας: «Η ελληνική εθνική θέση ήταν από την αρχή πολύ θετική και πολύ παραγωγική όσον αφορά τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για τη Διεύρυνση»μ σημείωσε, και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι κατά το επερχόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του τρέχοντος μηνός θα έχουμε την ευκαιρία να αποφασίσουμε για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς».

Η αλβανική αστική τάξη θέλει ένταξη της χώρας της στην ΕΕ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει την υποστήριξή της, πιέζοντας, για αντάλλαγμα, να κλείσει το θέμα καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Βέβαια, στο πεδίο αυτό βρίσκει ισχυρό αντίπαλο τα ιταλικά μονοπώλια που επιδιώκουν ευνοϊκότερη για τα συμφέροντά τους χάραξη και γι' αυτό ασκούν την επιρροή τους στην αλβανική κυβέρνηση, παροτρύνοντάς την να ζητά περισσότερα και διαβεβαιώνοντάς την ότι το καθεστώς υποψήφιας χώρας μπορεί να το λάβει και στο β' εξάμηνο του έτους, οπότε την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ θα ασκεί πλέον η Ιταλία. Πρόσθετος παράγοντας που περιπλέκει τις αντιθέσεις γύρω από το ζήτημα της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αλβανία βέβαια είναι και η Τουρκία, που έχει αμυντική συμφωνία και ναυτική βάση στην Αλβανία.

Στη Μόσχα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και πάντα στο πλαίσιο της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει γεωπολιτικά το ρόλο της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Αν. Μητσιάλης, βρίσκεται στη Μόσχα, για συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Aleksey Meshko.

Η συνάντηση αναφέρεται ότι γίνεται στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ενώ επισήμως ανακοινώθηκε ότι «οι διαβουλεύσεις θα καλύψουν ευρύ φάσμα θεμάτων διμερών σχέσεων, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος». Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η συζήτηση για «θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος» δεν μπορεί παρά να επηρεάζεται από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή και την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου με την πλήρη κάλυψη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ»
Ψίχουλα για τη διαχειρίση της ακραίας φτώχειας

Την πολιτική διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας που οξύνει η πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης έρχεται να υπηρετήσει η διάθεση του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», το οποίο αφορά στην «επιστροφή» ενός απειροελάχιστου μέρους από τη ληστεία που συντελείται σε βάρος του λαϊκού πληθυσμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση και με την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε χτες να προχωρήσει σε περιορισμένη διεύρυνση των έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα χαμηλών προβλεπόμενων εισοδηματικών κριτηρίων για τη διάθεση του «κοινωνικού μερίσματος», καθώς, με βάση την προηγούμενη ρύθμιση, ήταν τέτοιος ο αποκλεισμός ακόμα και των πιο φτωχών τμημάτων του πληθυσμού, που διαπιστώθηκε ότι τελικά θα έμεναν αδιάθετα ποσά ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Το συνολικό ύψος του «μερίσματος» που θα μοιραστεί στους δικαιούχους ήταν και παραμένει στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ αμετάβλητο παραμένει και το ποσό της ενίσχυσης που θα δοθεί σε κάθε λαϊκό νοικοκυριό, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών.

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια - τα οποία αφορούν πάντα το οικογενειακό εισόδημα και όχι το ατομικό - και το ύψος του επιδόματος διαμορφώνονται ως εξής:

-- Αγαμος: Εισόδημα μέχρι 7.050 ευρώ (από 6.000), επίδομα 500 ευρώ.

-- Εγγαμοι: Εισόδημα μέχρι 9.400 ευρώ (από 8.000), επίδομα 666,70 ευρώ.

-- Με 1 παιδί: Εισόδημα μέχρι 10.575 ευρώ (από 9.000), επίδομα 750 ευρώ.

-- Με 2 παιδιά: Εισόδημα μέχρι 11.750 ευρώ (από 10.000), επίδομα 833 ευρώ.

-- Με 3 παιδιά: Εισόδημα μέχρι 12.925 ευρώ (από 11.000), επίδομα 916,70 ευρώ.

-- Με 4 παιδιά: Εισόδημα μέχρι 14.100 ευρώ (από 12.000), επίδομα 1.000 ευρώ κ.ο.κ.

Από τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι και πάλι, χιλιάδες άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, λαϊκές οικογένειες που δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα θα παραμείνουν εκτός και της νέας ρύθμισης.

Το εισοδηματικό κριτήριο για το επίδομα πτωχοκομείου αφορά στο σύνολο των μελών του κάθε νοικοκυριού, των ατόμων που συγκατοικούν σε κάθε σπίτι. Διατηρούνται, δηλαδή, απαράδεκτοι αποκλεισμοί, όπως π.χ. για νέους ανέργους που αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους, οπότε θεωρείται ότι συγκατοικούν και το εισόδημά τους υπολογίζεται μαζί με αυτό των γονιών τους.

Επίσης, εξακολουθεί το κριτήριο του φορολογητέου εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος να είναι το μεγαλύτερο ποσό που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό εισόδημα, που δηλώνεται στη φορολογική δήλωση, και στο «τεκμαρτό», που προσδιορίζεται από την Εφορία.

Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί για τις 30 Ιούνη.

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πλήρης προσαρμογή στις προτεραιότητες των μονοπωλίων

Συνεχίστηκε και χτες η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας - Αττικής και Θεσσαλονίκης, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη, να δίνει το στίγμα, λέγοντας ότι «τα ρυθμιστικά συνιστούν κείμενα στρατηγικής και κεντρικών κατευθύνσεων» και ότι «αυτό που υιοθετείται είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας».

Ακριβώς για αυτήν τη «στήριξη της επιχειρηματικότητας» τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια προσαρμόζουν το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Αττικής και της Θεσσαλονίκης στη στρατηγική της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ειδικά σε ό,τι αφορά την Αττική προβλέπουν τη λεηλασία κάθε ελεύθερου χώρου, από το τελευταίο άλσος μέχρι και την παραμικρή παραλία και κολπίσκο.

Με μια ματιά στα άρθρα του νομοσχεδίου, καταλαβαίνει κανείς γιατί οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου «πανηγύριζαν» προχτές στη Βουλή, γιατί «ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα για βιώσιμη ανάπτυξη της Αττικής» (βλ. το σχετικό ρεπορτάζ στο χθεσινό «Ρ», 3/6/2014). Ενδεικτικά, στο άρθρο 24, π.χ., αναφέρεται: «Ενδυναμώνεται ο ρόλος της Αττικής ως τόπου συγκέντρωσης σύγχρονων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων διεθνούς εμβέλειας, όπως είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι ασφάλειες και η ναυτιλία. Η Αττική αναδεικνύεται σε διεθνή κόμβο μεταφορών και διαμετακομιστικού εμπορίου». Προτεραιότητες απευθείας βγαλμένες από τα κιτάπια με τις προτεραιότητες που θέτει η ελληνική αστική τάξη, με βάσει τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» που εντοπίζει για την κερδοφορία της.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, ανέφερε στην Επιτροπή, ως παράδειγμα, αυτά που προωθούνται στον Πειραιά και συνολικά στη Δ. Αττική. Οι μαρίνες που σχεδιάζονται στους κολπίσκους της Δραπετσώνας, η Φόρμουλα 1, οι πολυτελείς τουριστικές εγκαταστάσεις που σχεδιάζεται να χτιστούν αμφιθεατρικά με θέα τη θάλασσα, θα σηκώσουν ένα πανύψηλο τοίχος μπροστά στα μάτια των εργαζομένων της περιοχής. Ολοι οι σχεδιασμοί, σημείωσε, που γίνονται στον Πειραιά και στο λιμάνι -όπως η λεγόμενη «Πολιτιστική Ακτή», που περιλαμβάνει έργα επέκτασης των προβλητών για να καταπλέουν περισσότερα κρουαζιερόπλοια- είναι για την κερδοφορία των μονοπωλίων και μόνο «ολόκληρη η Αττική -σημείωσε- παραδίδεται στα λεγόμενα ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα».

Οσο για τις δήθεν νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν απ' όλα αυτά, ο Σπ. Χαλβατζής ανέφερε ότι τα ίδια έλεγαν όταν παρέδιδαν την προβλήτα ΙΙ του ΟΛΠ στην COSCO. Ομως, «με βάση τα στοιχεία των Επιμελητηρίων, Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών, οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ήταν περισσότερες από αυτές που δημιουργήθηκαν» από το κινεζικό μονοπώλιο. Θέσεις κακοπληρωμένες, με «τσακισμένους μισθούς και μεροκάματα, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Εκδήλωση της ΚΟ Γαλλίας

Η Κομματική Οργάνωση Γαλλίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τις εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία - οι προοπτικές οργάνωσης της λαϊκής αντεπίθεσης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7/6, στις 3 μ.μ., στη Maison des Associations du 17eme, 25 rue Lantiez, 75017 Paris, metro Brochant ή Guy Mequet (γραμμή 13).

Λαϊκά γλέντια σε Χαϊδάρι, Πετρούπολη και Αγ. Βαρβάρα

Λαϊκά γλέντια διοργανώνουν οι ΚΟ Χαϊδαρίου και Πετρούπολης την Παρασκευή 6/6, στις 8.30 μ.μ. στο Παλατάκι και στις 9 μ.μ. στα γήπεδα Γρηγορίου αντίστοιχα.

Η ΚΟ Αγ. Βαρβάρας καλεί σε λαϊκό γλέντι το Σάββατο 7/6, στις 8.30 μ.μ., στο Πάρκο Μητέρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ