ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Πρώτη δύναμη το ΠΑΜΕ

Σε πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ, συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που έγιναν στις 31 Μάη και 1 Ιούνη.

Παρά τα εμπόδια που επιχείρησαν να βάλουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, παρά τη στήριξη που είχαν από μηχανισμούς των ίδιων των εργοδοτών, δεν έγινε κατορθωτό να αλλοιώσουν τη σαφή επιλογή των εργαζομένων να στηρίξουν τις ταξικές δυνάμεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από το 50% των αντιπροσώπων (περίπου 100 άτομα) που στήριξαν την «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) είναι διευθυντές και προϊστάμενοι των σούπερ-μάρκετ «Βερόπουλου», «Σκλαβενίτη» και «Βασιλόπουλου» οι οποίοι ήρθαν στην ψηφοφορία με αυτοκίνητα των εταιρειών!

Στις αρχαιρεσίες για το 31μελές ΔΣ ψήφισαν 1.422 αντιπρόσωποι 113.722 εργατών. Οι έγκυρες ψήφοι ήταν 1.414. Να σημειωθεί ότι ψήφισαν 330 λιγότεροι αντιπρόσωποι από το συνέδριο του 2010. Επίσης σε αυτό το συνέδριο κατέβηκαν δύο ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ και δύο ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ (το ένα ονομάζεται «Νέα Πορεία»).

Η ΔΑΣ πήρε 393 ψήφους και εννέα έδρες (27,79%). Η «ΠΑΣΚΕ-ΕΚΑ», 221 ψήφους και πέντε έδρες (15,63%), η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) 216 ψήφους και πέντε έδρες (15,28%), η «Νέα Πορεία» 187 ψήφους και τέσσερις έδρες (13,22%), η «ΠΑΣΚΕ - Συνεργαζόμενοι» 158 ψήφους και 3 έδρες (11,17%), η ΔΑΚΕ 157 ψήφους και 3 έδρες (11,10%), η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.) 71 ψήφους και 2 έδρες (5,02%), οι «Ανεξάρτητοι Συνδικαλιστές» (Καμένος) 9 ψήφους και καμία έδρα (0,64%), η «Αντεπίθεση Εργαζομένων» (τροτσκιστές), 2 ψήφους και καμία έδρα (0,14%).

Από τα αποτελέσματα προκύπτει η σαφής μείωση των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ αφού και τα δύο ψηφοδέλτια πήραν 296 ψήφους λιγότερους από ό,τι είχε πάρει το μοναδικό ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ στο συνέδριο του 2010, καθώς και η επιλογή δυνάμεων του κεφαλαίου να στηρίξουν ανοιχτά την «Αυτόνομη Παρέμβαση».

Αναγνώριση από χιλιάδες εργαζόμενους

Ο Χρ. Κατσώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «902» επισήμανε μεταξύ άλλων: «...Η δράση μας όλο το προηγούμενο διάστημα αναγνωρίστηκε από χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι, μέσω των αντιπροσώπων τους, στήριξαν τη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία". Την ανέδειξαν πρώτη, με πολύ μεγάλη διαφορά από τις άλλες παρατάξεις, που ακολουθούν το δρόμο της ταξικής συνεργασίας (...). Η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την επίθεση γιατί το μεγάλο κεφάλαιο έχει ανάγκη να μειώσει περαιτέρω την τιμή της εργατικής δύναμης. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πάρει κι άλλα μέτρα (...). Οι ευθύνες μας είναι ακόμα πιο μεγάλες. Θέλει με μεγαλύτερη σταθερότητα, συνέπεια, αποφασιστικότητα, μαχητικότητα, να δοθούν οι μάχες που έχουμε μπροστά μας με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργαζόμενους. (...) Οι εργαζόμενοι ουσιαστικά αποδέχονται τη γραμμή πάλης που ακολουθούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στο ΕΚΑ γι' αυτό και τη στηρίζουν γιατί θεωρούν ότι σήμερα είναι αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, αυτή η γραμμή της ρήξης και της ανατροπής.

(...) Υπάρχει μια προσπάθεια της εργοδοσίας, που έγινε και στο ΕΚΑ, να μπει εμπόδιο στη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ταξικών δυνάμεων. Στήριξαν με κάθε τρόπο άλλες παρατάξεις, που προσανατολίζονται στο συμβιβασμό, στην υποταγή, στην άλλη μορφή διαχείρισης όπως της "Αυτόνομης Παρέμβασης". Χαρακτηριστικό ήταν ότι χθες (σ.σ. το περασμένο Σάββατο) αυτοκίνητα των διαφόρων εταιρειών των σούπερ μάρκετ μετέφεραν διευθυντές, προσωπάρχες κτλ για να ψηφίσουν σαν εκπρόσωποι των χιλιάδων εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, οι οποίοι απασχολούνται με άθλιες εργασιακές σχέσεις. Σε αυτές συμβάλλουν οι ίδιοι οι διευθυντές που είναι αντιπρόσωποι εδώ, που ψηφίζονται με τρομοκρατία και εκφοβισμό των εργαζομένων. Αυτοί όλοι λοιπόν ήρθαν και ψήφισαν την "Αυτόνομη Παρέμβαση" για να μπορέσουν να την ενισχύσουν, γιατί είναι μία δύναμη η οποία θέλει να διαχειριστεί τον καπιταλισμό με άλλη μορφή, είναι μία δύναμη στο εργατικό κίνημα των "κοινωνικών διαλόγων" και του συμβιβασμού και το έχει αποδείξει με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. (...). Ομως και πάλι δεν κατάφεραν να αλλοιώσουν αυτό το μήνυμα που ήθελαν δώσουν οι εργαζόμενοι με τη στήριξη που έδωσαν στη ΔΑΣ, στη δύναμη του ΠΑΜΕ».

ΛΑΡΙΣΑ
Δικαστική δίωξη κατά του προέδρου του Εργατικού Κέντρου

Στο στόχαστρο δικαστικών διώξεων μπαίνει, για ακόμα μια φορά, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καθώς, με μηνυτήρια αναφορά του εισαγγελέα της Λάρισας και με την κατηγορία της άσκησης βίας και κατάληψης των εφοριών, κλήθηκε σε απολογία ο πρόεδρός του Τ. Τσιαπλές.

Η μήνυση αφορά τις κινητοποιήσεις που έγιναν στις 28 - 9 - 2011, έξω από τα καταστήματα των εφοριών, τις οποίες το ΕΚΛ οργάνωσε, από κοινού, με άλλους μαζικούς φορείς, ενάντια στην απόφαση της τότε κυβέρνησης να επιβάλει τα άγρια χαράτσια στο εισόδημα και στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, που, σε συνδυασμό με τις δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, γιγάντωσης της ανεργίας, έχουν φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, χωρίς -όπως σημειώνει το ΕΚΛ- να υπάρξει αποκλεισμός και καμία άσκηση βίας.

Να επισημάνουμε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες απολογίας του προέδρου, του γραμματέα και του ταμία του ΕΚΛ, συνδικαλιστών του συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, μετά από μήνυση των βιομηχάνων της Γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» για απεργία που έγινε το 2012 στο εργοστάσιο, καθώς, επίσης, μηνύσεις σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια και κλήση σε απολογία του προέδρου του ΕΚΛ, με αναφορά της αστυνομίας για κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στα διόδια.

Σε ανακοίνωσή του, το ΕΚΛ κάνει λόγο για «κλιμάκωση της επιχείρησης ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων και του ΕΚΛ, από μέρους της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών, η οποία θεωρεί ότι έτσι θα εκφοβίσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και θα σταματήσει τις λαϊκές αντιδράσεις, απέναντι στη βάρβαρη πολιτική τους, που εξαθλιώνει εκατομμύρια εργατικές - λαϊκές οικογένειες για χάρη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
Αρχίζουν αύριο οι εκλογές

Αύριο, Τετάρτη, 5 Ιούνη ξεκινούν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, 9 Ιούνη. Σύμφωνα με την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής, το πρόγραμμα των εκλογών έχει ως εξής:

  • Τετάρτη, 5/6 από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ., στην «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).
  • Πέμπτη, 6/6/, 1 μ.μ. - 5.30 μ.μ. στον Ταύρο, και από τις 6 μ.μ. έως 8.30 μ.μ., στο ΕΚΑ.
  • Παρασκευή 7/6, 12.30 μ.μ. - 4.30 μ.μ. στο ΝΥΜΑ ΟΤΕ και από τις 5 μ.μ. έως 8.30 μ.μ., στο ΕΚΑ.
  • Σάββατο 8/6 και Κυριακή 9/6 από τις 9.30 π.μ. - έως τις 5.30 μ.μ. στο ΕΚΑ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Αυξήθηκε η συμμετοχή, ενισχύθηκαν οι ταξικές δυνάμεις

Η αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων και η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των πρόσφατων αρχαιρεσιών για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 203 εργαζόμενοι (από 154 την προηγούμενη φορά) και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) κατέλαβε και τις 7 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο (κατέβηκε μόνο ένα ψηφοδέλτιο). Επίσης, εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (από 1) στην κλαδική Ομοσπονδία και 5 αντιπροσώπους (από 4) στο Εργατικό Κέντρο της περιοχής. Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΑΣ «η αυξημένη συμμετοχή δείχνει ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων. Η οργανωμένη συλλογική δράση των εργαζομένων στο Σωματείο είναι μονόδρομος. Η παράταξή μας, μαζί με όλους τους συναδέλφους και το επόμενο διάστημα θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη ως την οριστική νίκη της τάξης μας».

ΚΟΖΑΝΗ
Αναβλήθηκε η δίκη

Για τις 8 Γενάρη του 2014 αναβλήθηκε η δίκη των 8 αυτοαπασχολούμενων οδηγών από το Νομό Κοζάνης που χθες σύρθηκαν στα δικαστήρια με την κατηγορία της παρακώλυσης της συγκοινωνίας, επειδή μαζί με άλλους συναδέλφους τους αγωνίζονταν ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών. Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Νομού Κοζάνης βρίσκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων αυτοαπασχολούμενων αυτοκινητιστών και καλεί την κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσει τις διώξεις.

Αλληλεγγύη στην πράξη

Γλέντι αλληλεγγύης και συλλογής οικονομικής και υλικής ενίσχυσης για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, πραγματοποίησαν την Κυριακή, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη, οι κλαδικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Χρήματα και τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν θα δοθούν στους εργαζόμενους στο «Φωκά» που είναι εδώ και μήνες σε επίσχεση, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», που διεκδικούν δεδουλευμένα κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις, αλλά και τους εργαζόμενους της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα που βρίσκονται πάνω από ένα μήνα σε απεργία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν η πρόεδρος του πανελλαδικού επιχειρησιακού σωματείου «Αρβανιτίδη», Ν. Μυστακίδου και ο πρόεδρος του κλαδικού σωματείου βιομηχανικού επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Μωυσιάδης. Ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για την πρωτοβουλία αυτή και σημείωσαν την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη. Κανένας χώρος δουλειάς και κλάδος να μην είναι μόνος του, οι εργαζόμενοι από κοινού να παλέψουν απέναντι στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ