ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2011
Σελ. /56

Μακρυβραχυμεσοπρόθεσμα

...όλα εδώ πληρώνονται!

«Οχι βέβαια. Ποιος το είπε αυτό;»...

Δεν υπάρχει περίοδος στην ιστορία της ΠΑΣΟΚικής δημαγωγίας που να μην ακολουθήθηκε η τακτική της εκτόνωσης και της ενσωμάτωσης της λαϊκής αγανάκτησης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, από δυνάμεις του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.

*

Το συγκεκριμένο κόμμα ειδικεύεται - από την εποχή που ο ιδρυτής του διατεινόταν «άλλο η κυβέρνηση, άλλο το κόμμα» - στο να παριστάνει ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι.

*

Είναι μια «δουλειά» που για την φέρουν σε πέρας οι του ΠΑΣΟΚ, φροντίζουν να υπάρχουν πάντα μέσα στο ΠΑΣΟΚ εκείνοι οι πρόθυμοι να υποδυθούν - όταν χρειαστεί - το «καλό» ΠΑΣΟΚ:

Από τους «αντάρτες» και «ακομμάτιστους» των εκάστοτε τοπικών εκλογών μέχρι τους «διαφωνούντες» αλλά πάντα υπερψηφίζοντες τα μνημόνια, τις μειώσεις μισθών και τα καθέκαστα.

*

Η κωμωδία, ασχέτως του γεγονότος ότι έχει πάψει πια να κόβει εισιτήρια, θα συνεχιστεί καθότι «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται».

Επιπλέον, έχουμε να κάνουμε με ένα κόμμα που η κοροϊδία συνιστά γονιδιακό του στοιχείο, επομένως και να ήθελε - που δε θέλει - είναι αδύνατο να απαλλαγεί από την ίδια του τη φύση. Ας θυμηθούμε, για παράδειγμα, τον όλο κατανόηση και συμπάθεια προς τα θύματά του, τον Παπανδρέου, να δηλώνει την επομένη του μνημονίου ότι αν ήταν εργαζόμενος κι αυτός... θα διαδήλωνε.

*

Η μονότονη επανάληψη, όμως, της ίδιας αγυρτείας έχει αναπόφευκτες συνέπειες: Το «θαύμα», παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ...αντικειμενικών ΜΜΕ, όχι «τρεις μέρες», αλλά ούτε μερικές ώρες δεν μπορεί να κρατήσει.

Αντί άλλης αποδείξεως απολαύστε τις δηλώσεις που έκαναν δύο από τους «16» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, την επόμενη ακριβώς μέρα της γνωστής τους επιστολής, όταν ρωτήθηκαν αν αντιτίθενται στο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» και στην κυβέρνηση:

*

«Θέμα καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου δεν τίθεται τουλάχιστον από εμένα, για να δεσμευτώ προσωπικά. Για τους υπόλοιπους βουλευτές που συνυπέγραψαν θα έχετε και εσείς ίδια γνώμη(...). Δεν αμφισβητώ την κυβέρνηση. Στηρίζω όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του πρωθυπουργού. Τις έχω στηρίξει και τις έχω ψηφίσει».

(Σοφία Γιαννακά, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στο ρ/σ «Βήμα FM»)

*

«Οχι βέβαια. Ποιος το είπε αυτό; Οσον με αφορά, σας απαντώ όχι».

(Σούλα Μερεντίτη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στον ίδιο σταθμό).


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«... να συντρίψουμε τα είδωλα... »

«...Εχω μέσα μου αίμα ηρώων. Μην ακούς όσα λένε οι μικροί. Είναι ανίδεοι από βίαιους παλμούς και ψηλά πετάγματα, κοιτάνε πολύ προς τα Κείμενα και τα Καθιερωμένα. Την ψυχή τους δε σφυρηλάτησε τ' Ονειρο, δεν καθαγίασεν η Σκέψη. Ξέρουνε ένα "πρέπει" και τίποτ' άλλο, είναι η πιο μουγκή εκδήλωση της Ζωής...

*

Εμείς όμως, οι Τεχνίτες, οι Εμπνευσμένοι, τι ψηλά που στεκόμαστε, τι ευγενικά νοσταλγούμε, τι ηρωικά ποθούμε. Δυο φτερούγες απλωτές είναι μέσα μας και χτυπούν ρυθμικά. Βγαλμένοι όξω απ' τα ταπεινά, μετεωρισμένοι στο διάστημα, πανελεύθεροι και πάνσοφοι, καταλυτές των παλιών και των σάπιων, πάνοπλοι με τα φώτα της Επιστήμης και της Ομορφιάς, σφριγηλοί, ακόρεστοι, πλούσιοι από νιάτα, σκληροί, πατώντας και συντρίβοντας, όλοι αίμα, όλοι ρίγος, φρουροί κι εγγυητές των θησαυρών του Μέλλοντος, βασιλιάδες, του Τώρα και του Πάντα, σαλπίζουμε το εγερτήριο Σάλπισμα που συνταράζει τους Νεκρούς...

*

Τρικυμίζει μέσα μου το Θείο Πνεύμα της Καταστροφής.

Αηδιασμένος απ' το γύρω μου καθεστώς, φτύνοντας απάνου στη Ρωμαίικη Τέχνη καθώς την κατάντησαν οι ανθρωπάκοι των γραμμάτων, αποφασισμένος για τρανούς αγώνες, λυτρωμένος απ' τις ταπεινές ελπίδες των προλήψεων και των μικροσυμφερόντων, σήμερα, πρώτη φορά, κρούω το πολεμόχαρο τραγούδι μου πλατύστομα και ειλικρινά.

*

Είναι τώρα κάμποσος καιρός, που - ντροπή μας - ένα σωρό μικράνθρωποι μπήκαν μες στο άλσος της Τέχνης και κουρέψανε τις δάφνες την ώρα που όλα τα έθνη φέγγουν κι αστραποβολούν από χίλιων ειδών μουσικές συμφωνίες, παιγμένες από ευγενικότατα χέρια στ' ακρότατα όρια μιανής υπεράνθρωπης Λύρας, που η Τέχνη πιο πολύ από πάντα στεριώνει το μέγα της βασίλειο απάνω απ' τα βαλτόνερα κι απ' τους βατράχους, εμείς εδώ ανεχόμαστε ν' ανεβαίνουν το πορφυρό θρονί παράσιτα και χίλια μαλάκια, στενοκέφαλοι κι αντιπαθητικοί, και μακάριοι φχαριστούμαστε διαβάζοντας πως ο κ. Α ή Β "εποιήσατο ενώπιον εκλεκτού ακροατηρίου διάλεξιν περί κτλ., ο σοφός ομιλητής κατεχειροκροτήθη". Κι εμείς ξέρουμε πως ο κ. Α ή Β είναι μια μετριότητα αξιοπεριφρόνητη και κωμική, και στη ζωή και στην Τέχνη, ένας αυθάδης παρείσακτος, που αλλού μήτε γι' ακροατής διαλέξεων δε θα 'κανε...

*

Γι' αυτά και γι' άλλα, καλώ το Νέο Ελληνικό Πνεύμα να συνεργαστεί μαζί μου στο γκρέμνισμα των Ψεύτικων Ειδώλων που κυριαρχούν, χάρη στην εγκληματική τους νωχέλεια κι αδιαφορία, κι αντιπροσωπεύουν στην Ευρώπη τη Διανοητική μας Παραγωγή, εμποδίζοντας έτσι το Ξεφανέρωμα των Γνήσιων Ελληνικών Ζωτικών Δυνάμεων.

Καλώ τους Νέους, που βράζει μέσα τους το αίμα, κι είναι καλεσμένοι γι' αυριανούς θριάμβους, να συντρίψουμε τα είδωλα και να μπούμε εμείς μπροστά.

Να ρίξουμε ό,τι ξέρουμε για ψεύτικο και για πλαστό, να σεβαστούμε μοναχά ό,τι στέκεται Ιερό και ό,τι καθοσίωσεν η Αγνή Εμπνευση.

Σας περιμένω».

***

Το «Μανιφέστο» του Λαπαθιώτη δημοσιεύτηκε στον «Νουμά». Το 1914.

Σε χρόνο τόσο πρωθύστερο, δηλαδή, που εκ προοιμίου απαλλάσσει τον ποιητή από την «κατηγορία» της «αυθάδειας» απέναντι στο μήνυμα περί «ομοψυχίας», όπως αυτό που εξέπεμψαν οι συγκαιρινοί μας - οι «32» με την προχτεσινή επιστολή τους.

1456 Οι Τούρκοι κυριεύουν την Αθήνα.

1666 Ανεβαίνει το έργο ο «Μισάνθρωπος», που έκανε τον Μολιέρο ευρύτερα γνωστό στη Γαλλία.

1878 Υπογράφεται η μυστική συμφωνία, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία. Είναι το αντάλλαγμα για την υπόσχεση της Αγγλίας ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1896 Ο Χένρι Φορντ δοκιμάζει το πρώτο του αυτοκίνητο στους δρόμους του Ντιτρόιτ.

1944 Οι συμμαχικές δυνάμεις μπαίνουν στη Ρώμη.

1946 Ο στρατηγός Χουάν Περόν ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Αργεντινής.

1991 Στην Αλβανία παραιτείται, έπειτα από παρατεταμένες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο.

1996 Καταστρέφεται με τηλεχειρισμό από τη Γη ο ευρωπαϊκός πύραυλος «Αριάν 5», μόλις 40 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του, όταν διαπιστώθηκε παρέκκλιση από την πορεία του.

-- «Ξεπερνά κάθε φαντασία» (σ.σ.: αυτό που θα γίνει στην Ελλάδα).

-- «Διαθέτουμε τόση φαντασία όση δεν φαντάζεστε».

-- «Παρακαλώ, μεταφέρετε στους Ελληνες την ευχή μου: "Καλό κουράγιο!"».

*

(Αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης από το διάλογο που διεμείφθη, χτες, μεταξύ Γιούνκερ και Παπανδρέου)

«...δάσκαλοι της νεολαίας γδαρτάδες...» είναι ο στίχος του Μπίρμαν που δημοσιεύσαμε χτες και όχι «νταντάδες», όπως υποστηρίζει η δεύτερη εκτέλεση του τραγουδιού. Με τέτοιους «δασκάλους», πράγματι, η πρώτη εκτέλεση είναι η επίκαιρη.

Ευχαριστούμε την Αγγελική που βοηθώντας τη μνήμη μας, βοήθησε την κρίση μας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org