ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
Σελ. /48
Με το ΚΚΕ, πιο δυνατά, πιο μαζικά

Ωρα για απολογισμό και για απόφαση. Οχι ο καθένας μόνος του, αλλά εκεί γύρω απ' το τραπέζι, στο σπίτι, στο σπίτι του γείτονα, στο καφενείο της γειτονιάς, στο διάλειμμα της δουλειάς, παντού όπου μαζεύονται οι άνθρωποι που έχουν κάτι κοινό, όχι οποιοδήποτε κοινό, αλλά αυτό των ανθρώπων που μοχθούν και για να ζήσουν και για να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους. Ανθρώπων που για διάφορους λόγους σ' άλλη στιγμή ψήφισαν άλλοι ΝΔ, άλλοι ΠΑΣΟΚ, άλλοι ΚΚΕ και που όλοι, μα όλοι έχουν έναν κοινό απολογισμό να κάνουν: Χρυσά κουτάλια γιοκ. Μισθοί πότε παγωμένοι και πότε στα ψίχουλα. Τιμές στα προϊόντα όλο και ψηλότερες. Παιδεία όλο και πιο ακριβή, όλο και για πιο λίγους. Υγεία; Βάρδα μην αρρωστήσεις. Πρόνοια; Ας είναι καλά η οικογενειακή αλληλεγγύη που ακόμα λειτουργεί. Πολιτική εκπροσώπηση; Ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ «για να 'χει δουλειά το ναυπηγείο», πλούτισαν για τη συμβολή τους στην εξασφάλιση της συναίνεσης κάμποσοι από τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, αλλά χτες οι εργάτες διαδήλωναν γιατί οι απολύσεις είναι εδώ. Ψήφισαν ΝΔ «για να νοικοκυρευτεί ο τόπος» κι είδαν να κάνουν παρέλαση τα γαλάζια λαμόγια στη θέση των πράσινων. Τα παιδιά των εργατών που ψήφισαν ΝΔ ξεκινάνε τη ζωή τους χωρίς το δικαίωμα του γονιού στο 8ωρο, στη σταθερή δουλειά, με το κόμμα των γονιών τους να τους πλασάρει τα «stage» - όπως έκανε πριν και το ΠΑΣΟΚ - δηλαδή ανασφάλιστη και με ημερομηνία λήξης δουλειά.

Κι αυτοί του ΚΚΕ; Εχουν να δείξουν τα αποτελέσματα της πάλης των οικοδόμων, της πάλης των μεταλλεργατών, της πάλης των εμποροϋπαλλήλων, τα αποτελέσματα της πάλης σε δεκάδες άλλα μικρά και μεγάλα μέτωπα. Μα πιο πολύ έχουν να δείξουν το γεγονός ότι έγκαιρα προειδοποίησαν την εργατική τάξη για ό,τι έρχεται, έγκαιρα αποκάλυψαν το ρόλο των εργατοπατέρων, έγκαιρα έχτισαν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, έγκαιρα - παρά τα διάφορα πισώπλατα χτυπήματα - ανασυγκρότησαν το Κόμμα, το 'καναν και πάλι αξιόμαχο, υπολογίσιμη απειλή για την αστική τάξη και τα συμφέροντά της, σταθερό συμπαραστάτη και πρωτοπόρο στη μάχη για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων.

Εδώ είμαστε. Τα ψέματα έχουν τελειώσει. Οι άνθρωποι στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς μπορούν να κοιτάζονται στα μάτια και χωρίς ενοχές για τις προηγούμενες επιλογές τους, με κριτήριο ότι είναι άνθρωποι της ίδιας τάξης, της εργατικής, να κάνουν τον απολογισμό τους και να αποφασίσουν. Ποιον θα τιμωρήσουν, ποιον θα επιβραβεύσουν. Ποιον θα τρομάξουν και ποιον θα δυναμώσουν.

Το ΚΚΕ κι όσοι ήδη το έχουν επιλέξει, έτσι κι αλλιώς και στις 8 του Ιούνη στον αγώνα θα 'ναι. Το ερώτημα είναι πόσο πιο δυνατό, το ερώτημα είναι πόσοι περισσότεροι θα έχουν πάρει τη θέση που τους ανήκει σ' αυτό το μέτωπο. Χτες το βράδυ δόθηκε μια πρώτη απάντηση... Να σιγουρευτεί!

Ασχετο: Ρωτάνε κάποιοι σύντροφοι γιατί κάθε μέρα στην πρώτη σελίδα βάζουμε το σήμα SOS για την αναζήτηση πού ψηφίζουμε, αφού κατά τη γνώμη τους αυτό αφορά μόνο σε ναυάγια πλοίων. Λάθος. Το σήμα κινδύνου πράγματι καθιερώθηκε για τα πλοία. Γρήγορα όμως έγινε συνώνυμο για κάθε επισήμανση κινδύνου. Το πιο απλό παράδειγμα: Τα παιδιά λένε μεταξύ τους για τα SOS κεφάλαια που πρέπει να διαβάσουν ενόψει εξετάσεων. Ολοι λίγο πολύ έχουμε χρησιμοποιήσει αυτά τα γράμματα για να πούμε «προσοχή, προσοχή» ενόψει κάποιου κινδύνου. Ετσι και τώρα. Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου για να μη χαθεί καμιά ψήφος καθώς ήδη έχουν καταγραφεί ουκ ολίγα προβλήματα στους εκλογικούς καταλόγους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ

ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ: «Η σύζυγος και τα τέσσερα παιδιά εμφανίζονται ως συνδικαιούχοι σε λογαριασμούς συνολικού ύψους περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ. Κάθε παιδί εμφανίζεται να έχει στον λογαριασμό του ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ στον λογαριασμό της συζύγου εμφανίζονται 7 εκατομμύρια ευρώ (...) Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η συνολική περιουσία ανέρχεται άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, όπου όμως όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι δεν θεωρείται υπερβολικό» (η καταγραφή στη ΧΩΡΑ).

ΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ: «Με "νέο αίμα" ενισχύεται η κατακερματισμένη προοδευτική παράταξη στη Γαλλία, χάρη στην επονομαζόμενη "Αριστερά της Κάρλα", μια ομάδα διανοουμένων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και διαφημιστών, οι οποίοι απέκτησαν πρόσβαση στο μέγαρο των Ηλυσίων. Είναι η παρέα της Κάρλα Μπρούνι (...) Επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν είχε επινοηθεί ο όρος "Αριστερά του χαβιαριού" (...) Ο Λιονέλ Ζοσπέν είχε επινοήσει τον όρο "πλουραλιστική αριστερά" (...) Ως και αυτός ο Ζακ Σιράκ έφτασε να θεωρηθεί "αριστερός ριζοσπάστης" (...) Ο Νικολά Σαρκοζί συνεχίζει αυτή την ιδιότυπη παράδοση» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: «Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, γεγονός που συμβόλιζε το τέλος ακόμη και της ιδέας του κομμουνισμού, η οικονομική κρίση ξαναζωντανεύει αυτή την ιδεολογία. Εχουμε δει με έκπληξη σχεδόν, από την αρχή της κρίσης (...) σοβαρές επικρίσεις για το καπιταλιστικό σύστημα (...) ενώ οι ιδέες του Μαρξ και άλλων ομοϊδεατών του εξετάζονται με προσοχή (...) Στο Λονδίνο διοργανώθηκε ένα συνέδριο με θέμα "η ιδέα του κομμουνισμού" (...) Οποιες και αν ήταν οι διαφοροποιήσεις των ομιλητών, σε εκείνο το συνέδριο, υποστήριξαν πως "η λέξη "κομμουνισμός" μπορεί και οφείλει να ξαναποκτήσει σήμερα μια θετική αξία" (...) Ομως ξαναδιαβάζουμε τον Μαρξ για να αναλύσουμε τον καπιταλισμό ή για να τον εξοντώσουμε; Για να καταλάβουμε τον κόσμο ή για να τον αλλάξουμε;» (το θέμα από την Βίκη Τσιώρου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σύγκρουση στο ΥΠΕΞ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παραιτηθείτε, κυρία υπουργέ

ΤΑ ΝΕΑ: Στο φως οι «γκάφες» Ντόρας - Μαξίμου

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ για το παιδομάζωμα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προφυλάκιση της συζύγου και μιας κόρης Χρ. Καραβέλα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Αισιοδοξία για Κόμμα - Κυβέρνηση καθώς μειώνεται η διαφορά

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 16.433 προσλήψεις σε φορείς του Δημοσίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξαγωγές μίζας 14 εκατ. σε Ουρουγουάη - Παναμά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ «ΦΩΤΙΑ» ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟΝ «Ε»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

Η ΑΥΓΗ: Κάλεσμα Τσίπρα για τρίτο πόλο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Τ. Αράπογλου: Η κρίση πέρασε

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΙΣ 18-6-2002 ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Η ΧΩΡΑ: Λίστα Καραβέλα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ προκαλεί η Siemens

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Απειλή για τους πολλούς...

«Οι ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται την Ευρωπαϊκή Ενωση ως απειλή και όχι ως κάτι που τους προστατεύει. Η διαπίστωση ανήκει στον Η. Guaino, ειδικό σύμβουλο του Σαρκοζί. Μόνο που ο κ. σύμβουλος κάνει ένα εσκεμμένο λάθος μέσω της γενίκευσης. Γιατί υπάρχουν κάποιοι, λίγοι, όπως οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και άλλοι, που αισθάνονται ότι η Ε.Ε. τους προστατεύει. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι, δηλαδή οι πολλοί, αισθάνονται να απειλούνται καθώς αυτοί είναι που υφίστανται την "ευέλικτη εργασία", την οδηγία Bolkestein, την περίφημη "ευελ-ασφάλεια", το 65ωρο, την ανεργία, την ακρίβεια, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, τους "εργολάβους εργασίας", αυτούς τους σύγχρονους πλην νόμιμους δουλεμπόρους, αλλά και τα σπασμένα της κρίσης, τα οποία οι εργαζόμενοι πληρώνουν ως μη όφειλαν.

...πλούτος για τους λίγους

Συγχρόνως, τα ψεύδη και οι σοφιστείες με προορισμό τους εργαζόμενους και στόχο την ψήφο τους, δεν έχουν όρια. Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι η ανεργία στην ευρωζώνη ανήλθε στο 9,2%. Μόνο που αποκρύπτεται πως η προσωρινή εργασία με τις διάφορες μορφές της ημιαπασχόλησης έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα στις χώρες της ευρωζώνης, η ημιαπασχόληση έχει υπερ-πενταπλασιασθεί από το 2004 εως το 2008 ήτοι από 10% έχει εκτοξευθεί στο 52%. Αυτό αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι απειλούνται πραγματικά από την Ε.Ε. (...) ενώ ο συσσωρευμένος πλούτος αυξάνεται συνεχώς και σε πλήρη αντιστοιχία με τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες» (ο Γιώργος Παπασωτηρίου στη «ΒΡΑΔΥΝΗ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ