ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα

Από την πρόσφατη κατάληψη των κατοίκων στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Eurokinissi

Από την πρόσφατη κατάληψη των κατοίκων στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα κόντρα στη βία και τον αυταρχισμό, που συνοδεύει την πολιτική απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας, την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, είναι οι κάτοικοι της περιοχής Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου του Δήμου Ελλησπόντου Κοζάνης που πλήττονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ ΑΕ και προχτές δέχτηκαν τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ.

Χτες το πρωί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο Γιώργος Καζαντζίδης, ο Παρασκευάς Σεισμανίδης και ο Λάκης Πασχαλίδης που συνελήφθησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στη διάρκεια της βίαιης επέμβασης των ΜΑΤ που έγινε με στόχο να σταματήσει η κατάληψη των ταινιοδρόμων μεταφοράς Τέφρας και Λιγνίτη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Στο πλευρό τους, διαδηλώνοντας έξω από τα δικαστήρια, βρέθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενου λαού που απαιτούσαν να σταματήσουν οι διώξεις και η ποινικοποίηση του αγώνα τους.

Οι τρεις συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και της εξύβρισης. Ζήτησαν και πήραν 48ωρη προθεσμία για να απολογηθούν, οπότε θα οδηγηθούν και πάλι στα δικαστήρια την Παρασκευή.

Την ίδια μέρα προγραμματίζεται νέο συλλαλητήριο συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια της Κοζάνης.

Θυμίζουμε ότι άλλα 6 μέλη του «Συλλόγου για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και την Ανάπτυξη της Περιοχής Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου» που συνελήφθησαν στις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας στο χώρο της κατάληψης, παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε τακτική δικάσιμο στις 23 Σεπτέμβρη.

Χτες το μεσημέρι μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα για προσλήψεις στη ΔΕΗ, για άμεση λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και παύση των διώξεων σε βάρος τους.

Αύριο Πέμπτη από τις 6.30 το πρωί θα προχωρήσουν σε κατάληψη της κεντρικής πύλης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, και στη συνέχεια στις 12 το μεσημέρι στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 6 Ιούνη, από τις 9 το πρωί θα διαδηλώνουν έξω από τα δικαστήρια της Κοζάνης όπου αναμένεται να δικαστούν οι τρεις συναγωνιστές τους.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Εφερε στη Βουλή το θέμα των κινητοποιήσεων των κατοίκων της Κοζάνης

Στη Βουλή και για πολλοστή φορά έχει φέρει, από την περασμένη βδομάδα, το ΚΚΕ το θέμα των κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου του Νομού Κοζάνης. Συγκεκριμένα, ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Ανάπτυξης, Εσωτερικών Δικαιοσύνης και Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ, στα αιτήματα των κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου του Νομού Κοζάνης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Σε προηγούμενες ερωτήσεις των βουλευτών μας, οι απαντήσεις της κυβέρνησης ήταν είτε γενικόλογες, είτε αρνητικές.

Για την αποκατάσταση εδαφών και την προστασία του περιβάλλοντος, απαντήθηκε ότι τα ορυχεία της ΔΕΗ ΑΕ λειτουργούν με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους που τηρούνται με συνέπεια, χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης, ενώ οι οικισμοί συνεχίζουν να πνίγονται στην κυριολεξία από την τέφρα και τη σκόνη.

Για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από τη ΔΕΗ ΑΕ και την αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή, η προκήρυξη που εκδόθηκε, πέρα από το γεγονός ότι προβλέπει ελάχιστες θέσεις, το 50% των οποίων είναι κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), βάζει όρια ηλικίας, που αυτόματα αποκλείουν από το διαγωνισμό τους περισσότερους από τους κατοίκους των οικισμών που πλήττονται. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι κάτοικοι εργάζονται ήδη στη ΔΕΗ ΑΕ με συμβάσεις δίμηνες, ή 6μηνες, ή σε εργολάβους, χωρίς όμως να μονιμοποιούνται, παρ' όλο που οι θέσεις αυτές καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Επιπλέον, από τις 10 Μάη οι κάτοικοι των οικισμών Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου βρίσκονται πάλι σε κινητοποίηση για την επίλυση των όσο προβλημάτων αντιμετωπίζουν, διεκδικώντας προσλήψεις και μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, αντί για λύση στα προβλήματά τους, μέχρι στιγμής μόνο υποσχέσεις έχουν πάρει και παραπομπές για τα δικαστήρια λόγω των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που είχαν πραγματοποιήσει στο παρελθόν.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί,

-- Τι μέτρα συγκεκριμένα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε η ΔΕΗ ΑΕ να μη ρυπαίνει το περιβάλλον, από την εξόρυξη και την καύση του λιγνίτη, που προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

-- Πότε θα γίνουν προσλήψεις ανέργων από την περιοχή και πόσες θα είναι, με δεδομένο ότι οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό της ΔΕΗ ΑΕ είναι τεράστιες και η ανεργία μαστίζει κυριολεκτικά την περιοχή.

-- Αν θα σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιζόμενων κατοίκων της περιοχής».

ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ
Κινητοποίηση να μην περάσει η καταστροφική επένδυση

Ανακοίνωση - κάλεσμα για κινητοποίηση των κατοίκων από τη ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ ενάντια στην τουριστική επένδυση - «μαμούθ» στη Μονή Τοπλού

Σε κινητοποίηση ενάντια στην επένδυση - καταστροφή του Κάβο Σίδερο στη Μονή Τοπλού, καλεί η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ την Πέμπτη 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Με ανακοίνωσή της καλεί το λαό και τη νεολαία της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά στο συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου στη διασταύρωση Μονή Τοπλού - Παλαίκαστρο στις 4 το απόγευμα διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της περιοχής σε διεθνή όμιλο για την ανέγερση μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος, που όπως τονίζουν θα έχει σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον αλλά και στους άλλους τομείς της οικονομικής ζωής.

«Η τουριστική επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ (6 τουριστικά χωριά, 7.000 κλίνες, γήπεδα γκολφ κ.ά.) σε παρθένα περιοχή (ΝΑΤΙΜΑ), όπως το γνωστό φοινικόδασος Βάι, και μ' ένα μοναδικό αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο, αποτελεί πολιτικό, οικονομικό σκάνδαλο. Το "ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό" που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση αφορά κάποιες περιοχές - όπως Μεσσηνία, Ηλεία κλπ., μεταξύ αυτών και το Λασίθι - όπου προβλέπεται να αναπτυχθούν "σύνθετες ολοκληρωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις" από το μεγάλο κεφάλαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Μοναδική επιδίωξη είναι το κέρδος, με ανυπολόγιστες επιβλαβείς επιπτώσεις στο οικοσύστημα, με καταστροφή του περιβάλλοντος, κατασπατάληση των φυσικών πόρων, εδαφικές αλλοιώσεις κλπ.

Οι ευθύνες των πολιτικών κυβερνήσεων ΝΔ (που ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, είναι μεγάλες. Μεγάλες οι ευθύνες του ΣΥΝ, που με την πολιτική του ανέχεται και στηρίζει το έγκλημα αυτό».

Για το ΚΚΕ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ο τουρισμός είναι μέσο για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών των εργαζομένων, της νεολαίας, για ανάπαυση και αναψυχή. Μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ευρύτερη επικοινωνία, στην ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας μεταξύ λαών, στη δημιουργία νέων αναγκών για μόρφωση και ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού, που να σέβεται και να ισορροπεί με το περιβάλλον.

«Η πολιτική αυτή δε χωράει στη λογική της εμπορευματοποίησης της περιοχής, με κίνητρο το κέρδος. Απαιτείται μια άλλου είδους οικονομική ανάπτυξη, στο πλαίσιο εφαρμογής της Λαϊκής Οικονομίας, κίνητρο της οποίας θα είναι η ικανοποίηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών, η ευημερία του λαού και η ανάπτυξη προς όφελός του και όχι για τις τσέπες λίγων πλουτοκρατών. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, είναι η γη, οι παραλίες, τα μνημεία να περάσουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας και να τα διαχειρίζεται».

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ καλεί όλο το λασιθιώτικο λαό και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και νέους της περιοχής Σητείας και Ιτάνου, να αντιδράσουν δυναμικά και να μην επιτρέψουν να υποθηκεύσουν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους στις ορέξεις του πολυεθνικού κεφαλαίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ