ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούνη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Με χιούμορ και μεράκι

Μια όμορφη προσπάθεια, μια δημιουργική νότα στην καθημερινότητα, αποτελεί η 5η Πανελλαδική Εκθεση Ερασιτεχνών Γελοιογράφων που διοργανώνει ο Δήμος Λεβαδέων, το Πνευματικό Κέντρο και ο Μορφωτικός Σύλλογος Λαφυστίου, ένα χωριό 400 κατοίκων, 4 χιλιόμετρα έξω από τη Λιβαδειά. Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο Λαφυστίου, λειτουργεί καθημερινά από 7 έως 11 το βράδυ. Από ότι πληροφορηθήκαμε η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη, δημιουργούνται παρέες και γίνονται ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ιδιαίτερα όταν επισκέπτονται την έκθεση φίλοι ερασιτέχνες γελοιογράφοι από όλη την Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι η έκθεση διοργανώνεται από ανθρώπους που ενδιαφέρονται και επενδύουν τον ελεύθερο χρόνο και το μεράκι τους, υπερβαίνοντας μάλιστα τα περιορισμένα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Στόχος ασφαλώς της έκθεσης είναι η προβολής της δουλιάς των ερασιτεχνών γελοιογράφων, η μεταξύ τους επικοινωνία και η ηθική στήριξη και ενίσχυση της δημιουργικής έφεσης κάποιων ανθρώπων. Παράλληλα είναι ένα τοπικό γεγονός που συμβάλει στην πολιτιστική κίνηση της περιοχής.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας με διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες καταθέτουν το χιούμορ και την έμπνευσή τους επηρεασμένοι από πολιτικοκοινωνικά όπως είναι φυσικό θέματα. Σε κάθε έκθεση υπάρχει και μια φιλική συμμετοχή ενός αναγνωρισμένου επαγγελματία γελοιογράφου, όπως στη φετινή που υπάρχει συμμετοχή του ΚΥΡ. Φέτος συμμετέχουν πάνω από 40 ερασιτέχνες, καθώς και δύο Τουρκοκύπριοι γελοιογράφοι με συνολικά πάνω από 300 γελοιογραφίες με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Στη 2η Εκθεση είχε συμμετάσχει φιλικά και ο γελοιογράφος της «LE MONDE», PLANTU.


Ευχή όλων μας είναι κάθε χρόνο να υπάρχουν ολοένα και περισσότερες συμμετοχές και να συνεχίζεται με το ίδιο κέφι η Πανελλήνια Εκθεση Ερασιτεχνών Γελοιογράφων, καθώς το χιούμορ και το γέλιο είναι αναγκαίο συστατικό της ζωής μας.


Ατζέντα Εκδηλώσεων
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Κυριακή(4/6)
  • Συναυλία με μουσική του Λεωνίδα Κανάρη, στις 9 το βράδυ, στη Μουσική Σκηνή «Αθηνά» (Ποσειδώνος 3, Μοσχάτο). Παίζουν: Σύνολο μουσικής δωματίου «Ωχώ» καθώς και οι: Ε. Θεοδωράκης (πιάνο), Ν. Καραλή (πιάνο), Κ. Μητρακώτσας (κιθάρα), Δ. Πανουργιά (τραγούδι), D. Stankovic (φλάουτο), Χ. Σπηλιακοπούλου (τραγούδι), Β. Τιγγιρίδης (κιθάρα).
  • Το πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς διοργανώνει, 2η μέρα σήμερα, τη Διεθνή Συνάντηση Χορωδιών «13α Χορωδιακά 2000», στο Αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς (Διονύσου και Μυρσίνης).
  • Τελευταία παράσταση, σήμερα, στο Ηρώδειο, του έργου «Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα» σε διασκευή και σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, από το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου. Τα σκηνικά είναι του Μιχάλη Σδούγκου, τα κοστούμια της Ρένας Γεωργιάδου και η μουσική διασκευή - σύνθεση του Γιάννη Μακρίδη.
  • Στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα), ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζει, με ελεύθερη είσοδο (μέχρι τις 8 Ιουνίου) το έργο του Μάριου Ποντίκα «Κοίτα τους», σε σκηνοθεσία Πολύκαρπου Πολυκάρπου.
Δευτέρα (5/6)
  • Ο «Ρ» και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» παρουσιάζουν, στις 8 το βράδυ, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3), το βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου «Βαλκάνια, 78 μέρες στόχος του ΝΑΤΟ». Το βιβλίο θα παρουσιάσουν, ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης, ο Κώστας Καζάκος, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ρ» Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δημοσιογράφος Γιώργος Λεονταρίτης, ο διευθυντής της «Σύγχρονης Εποχής» Δημήτρης Παπαλεωνίδας και ο Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάσης Παφίλης.
  • Οι αίθουσες του «Αστρολάβου», στο πλαίσιο των Ποσειδωνείων, οργανώνουν σήμερα, στο κτίριο του ΟΛΠ (ακτή Μιαούλη 10), έκθεση ζωγραφικής με θέμα: «Το λιμάνι του Πειραιά». Στη ζωγραφική ενότητα της έκθεσης περιλαμβάνονται έργα που φιλοτεχνήθηκαν από τους: Μιχάλη Γεωργά, Κωνσταντίνο Γραμματόπουλο, Γιώργο Γκολφίνο, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Δημήτρη Μυταρά, Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, Πάρι Πρέκα, Νίκο Στεφάνου, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Τσόκλη, Αλέκο Φασιανό και Μανώλη Χάρο. Μπροστά από τον ΟΛΠ θα λειτουργήσει έκθεση γλυπτικής, με έργα των Θόδωρου Παπαγιάννη, Γιώργου Τσάρα, Γιώργου Χουλιαρά κ.ά.
Τρίτη (6/6)
  • Εγκαινιάζεται σήμερα (8.30μμ) στην αίθουσα τέχνης «Στίγκμα» (Αγ. Αναργύρων 20-22, Ψυρρή), έκθεση έργων των: Λυδίας Βεροπούλου, Βασίλη Καρακατσάνη και Λίλης Μπακογιάννη. Συνδετικός κρίκος των τριών καλλιτεχνών, είναι τα λουλούδια.
  • Μουσικό αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8), στις 8 το βράδυ. Ομιλητής ο Γεράσιμος Ζώρας. Συμμετέχει η χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Καραμάνου.
Τετάρτη (7/6)
  • Η Φωτογραφική Ακαδημία (Υμηττού 243 - 251), ξεκινά σήμερα στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου, το «6ο Πολιτιστικό Φωτογραφικό Πενθήμερο».
  • Μικροί μαθητές των ομάδων ζωγραφικής και πηλού των παραρτημάτων των Πνευματικών Κέντρων, παρουσιάζουν τη δουλιά τους, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μ.Μερκούρη» (Μεγίστης 18 - 20, Καλλιθέα).
Πέμπτη (8/6)
  • Συνεχίζεται στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), η έκθεση έργων ζωγραφικής της Τίνας Χρυσοφάκη. Με μια σειρά από γυναικεία γυμνά και νεκρές φύσεις, η καλλιτέχνης δηλώνει το θαυμασμό της για τη γιαπωνέζικη στάμπα αλλά και τη ζωγραφική του Ματίς, παρουσιάζοντας μια δυσδιάστατη εικόνα όπου η γραμμή και το χρώμα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Παρασκευή (9/6)
  • Οπως και πέρσι, έτσι και φέτος, τα εικαστικά εργαστήρια «Λέσχη» και η ζωγράφος Μάτω Ιωαννίδου, στήνουν μια παράσταση για παιδιά. Σήμερα στις 8.30 το βράδυ, έξω από την πόρτα της «Λέσχης» (Μυκάλης 26, Κεραμεικός), «Ο Κοκκινο - Ρεβιθούλης», «Ο Πινόκιο» και η «Σταχτο - Χιονάτη» περιμένουν τους μικρούς μας φίλους. Μάσκες, κοστούμια, σκηνικά, κίνηση, είναι από τους μαθητές της «Λέσχης», κατά πλειοψηφία ζωγράφους. Τη μουσική έχει αναλάβει ο Σόλης Μπαρκής. Προσέλευση ελεύθερη.
  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καισαριανής, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί με τη διδασκαλία του Αποστόλη Σαμαρά.
  • «Τα παιδιά της Καλλιθέας χορεύουν με την παράδοση», στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών Συγκροτημάτων, στην πλατεία Δαβάκη.

«Ο Τσάρος με τη μακριά γενειάδα», στο Ηρώδειο
«Ο Τσάρος με τη μακριά γενειάδα», στο Ηρώδειο
Για όγδοη χρονιά, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ερυθραίας, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο «Τρινέμεια 2000», στο χώρο της Βίλας Κώστα (Λουκή Ακρίτα 4, Καστρί). Πρεμιέρα, σήμερα, με ομιλία του Παντελή Τσάβαλου με θέμα: «Η τέχνη της κεραμικής».

Σάββατο (10/6)
  • Δύο ενότητες έργων δύο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών της διασποράς, του Γεράσιμου Στέρη και της Χρύσας, εγκαινιάζονται σήμερα στο διώροφο κτίσμα του Πυροβολικού στο ενετικό κάστρο του Ρεθύμνου. Διοργανώνονται από το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Κατερίνα Κοσκινά.
  • Παραδοσιακοί χοροί και σήμερα, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Καισαριανής, με τη διδασκαλία της Μαρίας Βρούτση.

Εργο του Π.Ζουμπουλάκη, στο εξώφυλο του βιβλίου «Βαλκάνια» του Ν.Μπογιόπουλου
Εργο του Π.Ζουμπουλάκη, στο εξώφυλο του βιβλίου «Βαλκάνια» του Ν.Μπογιόπουλου

Εργο του Βασίλη Καρακατσάνη (6/6)
Εργο του Βασίλη Καρακατσάνη (6/6)


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ