ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
Εκφραση της σταθερής και διαχρονικής στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας

Από την εκδήλωση του ΚΚΕ το 2018 στη Λάρυμνα με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα
Από την εκδήλωση του ΚΚΕ το 2018 στη Λάρυμνα με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα
Αύριο, Παρασκευή, στις 8 μ.μ., πραγματοποιείται στη Λάρυμνα, στο πάρκο «Θεόδωρος Μαλέρδος», η συγκέντρωση - συζήτηση του ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με θέμα «Το ΚΚΕ συζητά με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τους κατοίκους της περιοχής για τον αγώνα τους και τις προτάσεις του Κόμματος για τη λειτουργία της και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», η αυριανή συγκέντρωση - συζήτηση αποτελεί έκφραση της σταθερής και διαχρονικής στήριξης του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σε μια σημαντική στιγμή της πάλης, για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της, για τα δικαιώματα των εργατών της, για την ανάπτυξή της προς όφελος του λαού και της χώρας, απέναντι στα διαλυτικά σχέδια που «τρέχει» η κυβέρνηση, στα βήματα των προκατόχων της.

Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση, ολόκληρης της εργατικής τάξης, με εμπιστοσύνη στη δύναμή της. Αφουγκράζεται τις αγωνίες των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, καταθέτει τις προτάσεις του για το σήμερα, αλλά και για το αύριο, συζητά μαζί τους. Με όλες του τις δυνάμεις μπαίνει μπροστάρης στην οργάνωση του αγώνα, στη διαμόρφωση αιτημάτων που αποκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες για τα βάσανα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και δίνουν αντοχή στον αγώνα τους, πρωτοστατεί στην έκφραση πλατιάς αλληλεγγύης, στέκεται απέναντι στις προσπάθειες των κυβερνήσεων και άλλων αστικών επιτελείων να τους συκοφαντήσουν και να καλλιεργήσουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, συζητά με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ μετά το θανατηφόρο ατύχημα το Νοέμβρη του 2019
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, συζητά με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ μετά το θανατηφόρο ατύχημα το Νοέμβρη του 2019
Αυτή η διαχρονική στήριξη του ΚΚΕ στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχει εκφραστεί σε κάθε καμπή της πολυτάραχης ιστορίας της. Από τα δύσκολα χρόνια της άγριας εκμετάλλευσης της εποχής του Μποδοσάκη και τους αγώνες της δεκαετίας του 1970, μέχρι σήμερα και την επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση, με το διαλυτικό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη ολοκληρώνοντας την αντεργατική πολιτική όλων των προκατόχων της.

Το ΚΚΕ, με σταθερότητα και ξεκάθαρο λόγο, ανέδειξε τον πραγματικό ένοχο για τα βάσανα που βιώνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αλλά και ολόκληρη η εργατική τάξη. Τον ένοχο, που δεν είναι άλλος από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που συνθλίβει δικαιώματα και κατακτήσεις, γεννά εργοδοτικά εγκλήματα με νεκρούς και σακατεμένους, που στο κυνήγι του κέρδους διαλύει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και τον ιδρώτα τους, τους πετάει στο δρόμο όταν πλέον δεν τους έχει ανάγκη ή όταν το κεφάλαιο «μυρίζεται» αλλού μεγαλύτερα κέρδη. Αυτή είναι η κατάσταση που βίωσαν και στο παρελθόν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, όταν η επιχείρηση βρισκόταν στα χέρια ιδιώτη, αυτήν την κατάσταση βιώνουν και σήμερα, που βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο και με το κράτος στο ρόλο της εξυπηρέτησης μονοπωλιακών συμφερόντων.

Στην αντίπερα όχθη, το ΚΚΕ στάθηκε και στέκεται ενάντια σε κάθε σχεδιασμό και προσπάθεια ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ στα μονοπώλια του κλάδου, ανέδειξε και αναδεικνύει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για την απαξίωσή της, αποκαλύπτει τις στοχεύσεις των αντεργατικών κατευθύνσεων της ΕΕ.

Ο δρόμος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού

Με τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις του, το ΚΚΕ δείχνει το δρόμο για μια διαφορετική πορεία, για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και την οργάνωση της παραγωγής προς όφελος των εργαζομένων και του λαού της χώρας.

Στη δύσκολη καμπή που βρίσκεται σήμερα η ΛΑΡΚΟ, εξαιτίας της πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό τους, αναπτύσσει μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η τροπολογία του ΚΚΕ που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που οδηγούν είτε στο κλείσιμο είτε στο ξεπούλημα κομματιών της επιχείρησης που ενδιαφέρουν επιχειρηματικούς ομίλους.

Μέσα από την τροπολογία - την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε χωρίς καμία συζήτηση και με φόντο την εκκωφαντική σιωπή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και «Ελλ. Λύσης» - το ΚΚΕ δείχνει ταυτόχρονα το δρόμο για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Κόντρα στη μεθοδευμένη διαστρέβλωση των παραγωγικών δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ, η τροπολογία του ΚΚΕ αναδεικνύει τις δυνατότητες λειτουργίας και περαιτέρω ανάπτυξης της επιχείρησης. Τις δυνατότητες για: Καθετοποίηση της παραγωγής και αξιοποίηση του νικελίου και των κοιτασμάτων χρωμίου που διαθέτει η χώρα για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα. Διαχωρισμό νικελίου και κοβαλτίου και αξιοποίησή τους στην κατασκευή συσσωρευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Αξιοποίηση των χιλιάδων κυβικών ζεστών υδάτων που υπάρχουν στο εργοστάσιο της Λάρυμνας για την ανάπτυξη της τηλεθέρμανσης. Αξιοποίηση του εξοπλισμού εξόρυξης και αποκάλυψης μεταλλευμάτων, του εξοπλισμού μηχανολογικής υποστήριξης που έχει στην κατοχή της, των υποπροϊόντων, όπως η σκουριά, που σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα του Ευβοϊκού Κόλπου.

Απέναντι στις μεθοδεύσεις και τον διαλυτικό σχεδιασμό

Με σαφήνεια και ξεκάθαρο λόγο, το ΚΚΕ στάθηκε απέναντι στην προπαγάνδα περί «μη βιώσιμης ΛΑΡΚΟ», ανέδειξε το γεγονός ότι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και η συνολική υπηρέτηση των συμφερόντων και των προτεραιοτήτων της αστικής τάξης είναι αυτά που υπονομεύουν τις πραγματικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ.

Αποκάλυψε τη μεθοδευμένη δημιουργία εικονικών χρεών που εξυπηρετούν τον διαλυτικό σχεδιασμό, το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ χρεώνεται από τη ΔΕΗ (μέτοχο της ΛΑΡΚΟ) το ρεύμα που καταναλώνει στη διπλάσια τιμή από ό,τι οι ανταγωνιστές της και οι άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ανέδειξε το ρόλο της ΕΕ για τη διευκόλυνση αυτού του αντιλαϊκού σχεδιασμού μέσα από τα πρόστιμα και τις εντεινόμενες και σήμερα πιέσεις για την ανάκτηση των δήθεν «κρατικών ενισχύσεων», η απαίτηση για επιστροφή των οποίων ωστόσο δεν θα ισχύει εάν η ΛΑΡΚΟ πουληθεί.

Εναντιώθηκε στους σχεδιασμούς για ιδιωτικοποίηση μέσω του σχεδίου τριχοτόμησης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ενδιαφέρονται για τα κερδοφόρα κομμάτια της επιχείρησης, όπως τα μεταλλεία, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα ή και στα αζήτητα το εργοστάσιο παραγωγής στη Λάρυμνα. Αποκάλυψε μεθοδεύσεις, όπως το σφράγισμα των μεταλλείων της Καστοριάς, που διαθέτει ετοιμοπαράδοτα μεταλλεύματα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία ετοιμάζονται για «προίκα» στους ενδιαφερόμενους «επενδυτές». Τη διάθεση 7 εκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλοεργολάβους για την αποκάλυψη μεταλλεύματος στην Εύβοια. Την πραγματική στόχευση πίσω από το πετσόκομμα του «μισθολογικού κόστους» των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, προκειμένου να μετατραπούν σε φτηνό εργατικό δυναμικό για να το αξιοποιήσει όταν και αν θελήσει ο ιδιώτης.

Κατέθεσε σειρά Ερωτήσεων στη Βουλή και την Ευρωβουλή για όλα τα παραπάνω, αποκαλύπτοντας τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων, απαιτώντας διαρκώς μέτρα προστασίας από τα εργοδοτικά εγκλήματα που ευθύνονται για τους πάνω από 80 νεκρούς και τους δεκάδες ακόμη σακατεμένους στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ.

Πρωτοπόρα συμβολή στον αγώνα και την αλληλεγγύη

Από το 1977 και τη μεγάλη απεργία των 110 ημερών, το ΚΚΕ με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους.

Στάθηκαν δίπλα στους αγώνες τους, συμβάλλοντας στην καλύτερη οργάνωσή τους, πρωτοστάτησαν στην έκφραση πλατιάς αλληλεγγύης. Με την πρωτοπόρα δράση τους, οι κομμουνιστές μαζί με άλλους αγωνιστές είχαν και έχουν καθοριστική συμβολή στη διάρκεια και στην αντοχή του αγώνα, στην προβολή αιτημάτων που χτυπούν τη ρίζα του προβλήματος και ακυρώνουν μεθοδεύσεις διάσπασης και αποπροσανατολισμού που συνεχώς επεξεργάζονται τα επιτελεία του κεφαλαίου.

Ηταν και είναι οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές του ταξικού κινήματος που πρωτοστατούν στο κύμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που με κάθε ευκαιρία οργανώνουν επισκέψεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της εταιρείας, που πάλεψαν για να γίνει πράξη η μαζική υποδοχή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα από σωματεία και φορείς, ενώ τώρα κάνουν ανάλογες προετοιμασίες μπροστά στο νέο συλλαλητήριο το Σάββατο 13 Ιούνη.

Με αλλεπάλληλες επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στα Ψαχνά της Εύβοιας και στις υπόλοιπες περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρεία, όπως και η πρόσφατη παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, τα στελέχη του Κόμματος εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους, παρουσιάζουν τις θέσεις και τις προτάσεις του Κόμματος.

Και βέβαια είναι τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος που έχουν μετατρέψει το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ σε «δεύτερο σπίτι» τους, που με συγκεντρώσεις, θεματικές εκδηλώσεις, ανακοινώσεις, με κάθε τρόπο στέκονται στο πλευρό των εργατών και του αγώνα τους, καλώντας τους να βαδίσουν το δρόμο που οδηγεί σε μια διαφορετική προοπτική, όπου οι παραγωγοί του πλούτου θα γίνουν ιδιοκτήτες του.

«Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό μας, την Παρασκευή θα είμαστε εκεί!»

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και κατοίκους της περιοχής

Με πλατιά απεύθυνση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, στους αυτοαπασχολούμενους, στους νέους, αλλά και σε όλους τους κατοίκους της περιοχής, συνεχίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ να διακινούν το κάλεσμα για συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση - συζήτηση στη Λάρυμνα.

Παράλληλα με τις προσκλήσεις που διακινούνται σε δεκάδες φορείς, συλλόγους, εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής, πραγματοποιούνται εξορμήσεις σε χωριά, έχουν αναρτηθεί πανό σε κεντρικά σημεία, ανοίγουν συζητήσεις σε καφενεία και μαγαζιά και αξιοποιείται κάθε πρόσφορο μέσο για να φτάσει το κάλεσμα παντού.

Οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν σήμερα, Πέμπτη, στη Μαλεσίνα, όπου θα βρεθεί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Πολίτη, στέλεχος του Κόμματος και εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ.

Πλατιά ανταπόκριση

«Το κλίμα και η ανταπόκριση τόσο των εργατών όσο και των υπόλοιπων κατοίκων της περιοχής είναι θετικά», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Ρούσσης, στέλεχος του Κόμματος, παλιός συνδικαλιστής και εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ. Σημειώνει επίσης ότι «ο εργαζόμενος λαός της περιοχής αναγνωρίζει την προσφορά και τη συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες που έχουν γίνει τόσο τις προηγούμενες δεκαετίες όσο και στον αγώνα που γίνεται σήμερα. Βέβαια, έχουν και αυτοί που δεν θέλουν να ακούγονται οι θέσεις και οι προτάσεις του Κόμματος και ξέρουμε ότι γίνονται προσπάθειες να αποτρέψουν τον κόσμο από το να παραβρεθεί. Ακόμα και να τον φοβίσουν. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής θα πρέπει να καταλάβουν ότι πλέον δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Μόνο να κερδίσουν έχουν ακούγοντας τη φωνή του ΚΚΕ».

«Ενας βασικός λόγος που θα πρέπει να έρθει κάποιος στην αυριανή συγκέντρωση του ΚΚΕ είναι για να ακούσει αλήθειες», λέει στην εφημερίδα μας ο Δημήτρης Δάρας, εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ, και τονίζει: «Το ΚΚΕ γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής, ξέρουμε ότι μας στηρίζει, στέκεται δίπλα στον αγώνα μας, που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει από έναν εργαζόμενο στο εργοστάσιο. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν οικογένειες που μένουν στον οικισμό, που αν απολυθούν θα μείνουν άστεγες. Να έρθουν εργαζόμενοι στη συγκέντρωση, να συζητήσουν, να ακούσουν αλήθειες και όχι τα ψέματα, ότι παίρνουμε 40.000 ευρώ το χρόνο που κάποιοι διαδίδουν σκόπιμα. Εγώ και η πλειοψηφία των εργατών δεν παίρνουμε πάνω από 20.000 ευρώ μεικτά το χρόνο».

«Μόνο και μόνο που ο ΓΓ του ΚΚΕ έρχεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες στη Λάρυμνα, έχει τη δική του αξία και θα πρέπει όλοι να παραβρεθούμε στην εκδήλωση», δηλώνει ο Παρασκευάς Ζυγογιάννης, εργαζόμενος για 32 χρόνια στη ΛΑΡΚΟ και μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου της Λάρυμνας.

«Ξέρουμε ότι είμαστε "κρας τεστ" για το τι θα ακολουθήσει στην υπόλοιπη κοινωνία: Τα νέα μέτρα που έρχονται, όπως η εκ περιτροπής εργασία, αλλά και τα νέα μνημόνια και η εποπτεία για το νέο πακέτο δανεικών που δίνει η ΕΕ, τα οποία θα πάνε στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όχι στη ΛΑΡΚΟ. Ξέρουμε επίσης ότι το μόνο που μας μένει είναι ο αγώνας για την επιβίωσή μας και για τα παιδιά μας. Στον αγώνα αυτόν, είτε αφορά τη ΛΑΡΚΟ είτε γενικότερα τη ζωή μας, μόνο το ΚΚΕ μάς συμπαραστέκεται. Μπορεί να μη συμφωνώ σε όλα μαζί του, αλλά αυτό το αναγνωρίζω. Και το κατάλαβα καλύτερα και μέσα από τις συναντήσεις που είχαμε ως σωματείο με τα υπόλοιπα κόμματα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μας αφορά όλους

«Το ΚΚΕ κάνει ό,τι μπορεί για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και την περιοχή συνολικότερα. Ευτυχώς που υπάρχει και αυτό. Κανένα άλλο κόμμα δεν βοηθάει στον αγώνα», σημειώνει από την πλευρά του ο Γιάννης Δουδούμης, αυτοαπασχολούμενος αυτοκινητιστής στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Συμπληρώνει επίσης: «Ολοι πρέπει να έρθουν στη συγκέντρωση - συζήτηση της Παρασκευής. Οχι μόνο οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο. Αυτά που γίνονται αφορούν όλους. Οι συνολικότερες εξελίξεις είναι αρνητικές για όλο το λαό. Ερχονται άσχημες μέρες. Δεν υπάρχει εξασφαλισμένο εισόδημα για κανέναν εργαζόμενο. Να έρθουν στη συγκέντρωση να ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ».

«Ολες οι αντεργατικές πολιτικές που προώθησε στη χώρα μας η ΕΕ από τη δεκαετία του 1980, εφαρμόστηκαν και δοκιμάστηκαν πρώτα στη ΛΑΡΚΟ», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Φλούδας, συνταξιούχος εργάτης της ΛΑΡΚΟ από το Μαρτίνο. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το 1987 και αφού πέρασε στο Δημόσιο καταχρεωμένη από τον Μποδοσάκη, δόθηκαν για πρώτη φορά κίνητρα για "οικειοθελή" αποχώρηση. Η πλειοψηφία των εργαζομένων που το δέχτηκε, δεν πέρασε πολύς καιρός και έψαχνε για μεροκάματο. Μετά ήρθαν οι διαθεσιμότητες, δουλεύαμε για κάποιους μήνες, καθόμασταν για άλλους τόσους. Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 άρχισαν και οι εργολαβίες. Μαζί με αυτές τις αντεργατικές πολιτικές είχε ξεκινήσει και η συκοφάντηση των εργαζομένων. Μας έλεγαν "τεμπέληδες" και "κοπανατζήδες". Το 1989 μάθαμε τι θα πει και εκκαθάριση».

Τονίζει επίσης: «Για όλα αυτά, για τις εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων αλλά και για τις πραγματικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και τότε, όπως και τώρα, μιλούσε μόνο το ΚΚΕ. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να έρθουν στη συγκέντρωση - συζήτηση της Παρασκευής».

«Το ότι είμαστε μαθητές δεν σημαίνει πως δεν μας αφορά και δεν καταλαβαίνουμε ό,τι συμβαίνει στη ΛΑΡΚΟ, την καταστροφή στην οποία την οδηγούν λίγοι εκμεταλλευτές. Δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουμε την αγωνία, την ανησυχία αλλά και την οργή των γονιών μας για τη δουλειά, τη ζωή και το μέλλον μας. Γι' αυτό θέλω να καλέσω τους συμμαθητές μου και όλους τους νέους της περιοχής μας να παραβρεθούμε στη συγκέντρωση στη Λάρυμνα την Παρασκευή για να δείξουμε την παρουσία μας στο μόνο Κόμμα που μας δείχνει συνεχώς το δρόμο του αγώνα», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» μαθήτρια από την περιοχή της Λοκρίδας.

Ο «Ριζοσπάστης» σύντροφος στον αγώνα

Πραγματικό αποκούμπι των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποτελεί ο «Ριζοσπάστης», που μέσα από συνεχή δημοσιεύματα αναδεικνύει τον αγώνα τους και τα αιτήματά τους, αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, στέκεται απέναντι στις ενορχηστρωμένες συκοφαντικές επιθέσεις που εξαπολύουν ΜΜΕ και επιτελεία του κεφαλαίου, προβάλλει τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, προτάσεις πάλης και προοπτικής.

Με τακτική παρουσία στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας και σε κάθε κινητοποίηση και αγωνιστική πρωτοβουλία των εργαζομένων, με συνεντεύξεις, δηλώσεις, ρεπορτάζ, αποτυπώνει τις αγωνίες και τη μάχη των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των οικογενειών τους, όλων των κατοίκων της περιοχής που στέκονται στο πλευρό τους.

Γι' αυτό και σε κάθε μικρή και μεγάλη κινητοποίηση, σε κάθε κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων, ο «Ριζοσπάστης» γίνεται ανάρπαστος στο εργοστάσιο. Οπως μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα στα τέλη Γενάρη, όταν διακινήθηκαν δεκάδες παραπάνω φύλλα στην επόμενη έκδοση, με εργάτες της ΛΑΡΚΟ να λένε χαρακτηριστικά ότι «μόνο ο "Ριζοσπάστης" γράφει για μας». Οπως συμβαίνει και τώρα, στη νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με διακίνηση εκατοντάδων φύλλων τον προηγούμενο μήνα στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Από εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα
Από εξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη» στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα

Μέσα στις πολύμορφες πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και για την ανάδειξη της προοπτικής, περιλαμβάνεται και η επανέκδοση πριν από δύο χρόνια της επίκαιρης έκδοσης για τη μεγάλη απεργία των εργατών της ΛΑΡΚΟ το 1977, ενός αγώνα που έχει μείνει χαραγμένος στη μνήμη των παλαιμάχων εργατών και αποτελεί παρακαταθήκη για τη νέα γενιά και τις σημερινές μάχες.

Η επανέκδοση στην οποία προχώρησε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του Κόμματος, μαζί με τα δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή» τις μέρες της απεργίας του 1977, εμπλουτίστηκε με δύο άρθρα εργατών της ΛΑΡΚΟ, του Χρήστου Οικονόμου και του Γιώργου Ρούσση, ενώ προλογίστηκε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Δείτε στο πόρταλ «902.gr»

Με αφορμή την αυριανή συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λάρυμνα, παρακολουθείστε στο πόρταλ «902.gr» ένα μικρό αφιέρωμα στους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και τη σταθερή στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματά τους (https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/226667/synehizetai-o-agonas-toys-stathera-sto-pleyro-toys-kke-kai-laiko).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ